Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η εκτεταμένη γενετική τροποποίηση ενός κολοβακτηριδίου, διαβόητου για τις γαστρεντερίτιδες που μπορεί καμιά φορά να προκαλέσει, επιτρέπει την παραγωγή «αφύσικων» μορίων αλκοόλης που θεωρούνται ιδανικά βιοκαύσιμα.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες τροποποίησαν το βακτήριο Escherichia coli έτσι ώστε να παράγει αλκοόλες με περισσότερα από πέντε άτομα άνθρακα, ουσίες που κανονικά δεν απαντώνται στη φύση παρά μόνο σε απειροελάχιστες ποσότητες.

 

Αυτές οι αλκοόλες «μακράς αλυσίδας» έχουν αρκετά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από το γνωστό οινόπνευμα, ή αιθανόλη, που περιέχει μόλις δύο άτομα άνθρακα. Είναι επίσης ευκολότερο να διαχωριστούν από το νερό, μια ιδιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη στη μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων.

 

«Οι αλκοόλες μακρύτερης αλυσίδας έχουν αρκετά πλεονεκτήματα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζέιμς Λιάο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Περιέχουν περισσότερη ενέργεια ανά γαλόνι, δεν διαβρώνουν τους κινητήρες και είναι πιο συμβατές με το ντίζελ ή την κηροζίνη» ανέφερε.

 

Οι ερευνητές τροποποίησαν το γονιδίωμα της E.coli έτσι ώστε να υπερεκφράζονται ορισμένα ένζυμα τα οποία κανονικά παράγουν μια αλκοόλη με έξι άτομα άνθρακα, ως ενδιάμεσο προϊόν για τη σύνθεση ενός αμινοξέος.

 

Η προσθήκη δύο ακόμα γονιδίων από άλλους οργανισμούς (ένα διαφορετικό βακτήριο και έναν ζυμομύκητα) επιτρέπει την επιμήκυνση αυτής της ενδιάμεσης αλκοόλης με δύο ακόμα άνθρακες.

 

Το γενετικά τροποποιημένο βακτήριο συνθέτει έτσι αλκοόλες με οκτώ άτομα άνθρακα. Στο μέλλον θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω για την παραγωγή του βέλτιστου βιοκαυσίμου μέσα σε βιοαντιδραστήρες, αισιοδοξούν οι ερευνητές.

 

Source.png Πηγή: in.gr

Δημοσ.
Ενέργεια από ΣΚΑΤΑ!Αυτό κι αν είναι είδηση.Thumbs up!

 

Δεν είναι σκατά βρε, κολοβακτηρίδια είναι. Και μάλιστα δε χρησιμοποιούνται άμεσα, απλώς τα βάζουν να παράγουν την ουσία (κάτι έχει να κάνει με την τροποποίηση του γενετικού υλικού, νομίζω πλασμίδιο λέγεται το δευτερεύον γενετικό τους υλικό, αυτό που μπορεί να αλλαχθεί - δε θυμάμαι πολλά από τη Βιολογία προηγούμενων τάξεων).

Δημοσ.

Απόσο κατάλαβα κάτι τέτοιο παίζει. Πήραν την Ε. Coli, που είναι κολοβακτηρίδιο (οχι σκατα, απλά βακτηρίδιο είναι), της τροποιποιήσανε το γενετικό υλικό, και αυτό που βάλανε το κάνανε να εκφράζεται συνέχεια προκειμένου να παραχθεί η πρωτείνη που κωδικοποιεί. Κάπου εκεί ανάμεσα παράγεται και το βιοκαύσιμο... Ε, αυτό το παίρνουμε εμείς. Στην ουσία, δεν μας νοιάζει να φτιαχτεί η πρωτείνη, ούτε και το βακτήριο το νοιάζει να φτιαχτεί η πρωτείνη, αφού δεν την χρειάζεται. Το ότι προσπαθεί να φτιαχτεί είναι λόγω το ξένου DNA.

Δημοσ.

Αμφιβάλω αν τα γενετικώς τροποποιημένα βακτήρια θα είναι πια σε θέση να αναπτύσωνται στο φυσικό τους περιβάλλον. Μάλλον μόνο σε ειδικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να αναπτύσονται πλέον. :)

Δημοσ.

Αίσχος όμως, εδώ μιλάμε πιθανότατα για ένα νέο, ανώτερο καύσιμο και οι περισσότεροι εστίασαν στο κολοβακτηρίδιο.

 

Είναι που οι Έλληνες είμαστε ώριμοι ως λαός...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...