Προς το περιεχόμενο

Φθηνό κατεβαστήρι.

Dr_73

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να φτιάξω ένα φθηνό κατεβαστήρι.

Όσο γίνεται φθηνότερο , το θέλω μόνο για internet αλλά θέλω να μπορεί να λειτουργεί συνέχεια χωρίς προβλήματα και χωρίς να κινδυνεύω να μου κάψει το σπίτι!

Έχω στοκ σκληρούς δίσκους IDE, DVD-recorder DVD-ROM , floppy και ένα τροφοδοτικό Herochi-425Watt το οποίο ήταν από έναν Pentium-4.Πιστεύω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ή όχι;

Κουτί χρειαζομαι καινούργιο , γιατί τα παλιά που έχω δεν έχουν μπροστά usb και δεν βολεύουν. Θέλω κάτι που να μπορεί να πάρει ανεμιστήρες στο πλάι , έτσι ώστε να κρυώνει το σύστημα για να μπορεί να δουλεύει συνεχώς.

Μνήμη όχι λιγότερη από 2 giga , για να μη σέρνεται και κάρτα γραφικών αν γίνεται ενσωματωμένη στη mobo.Από μητρική τη φθηνότερη αξιόπιστη και επεξεργαστή το φθηνότερο celeron ή athlon.

Λειτουργικό , λέω να δοκιμάσω να βάλω ubuntu ή xubuntu.

Τι προτείνετε;

Δημοσ.

Για ενα απλο κατεβαστηρι δε νομιζω να χρειαζεσαι 2 γιγα μνημη, υπενθυμιζω οτι τα windows xp με 512 μνημη πανε σφαιρα.

Για ανεμιστηρες που λες ουτε λογος καθως θα "κοιμαται" ολη την ωρα το ολο συστημα.

Στη μητρικη λιγο προσοχη γιατι λες οτι εχεις σκληρους ide και μια σαν αυτη που προτεινε ο Dante80 εχει ενα καναλι αρα παιρνει μεχρι 2.

Να υπενθυμισω το κοστος του ρευματος εδω που πολλες φορες αμελουμε και μπορει να γινει αρκετο σε διαρκεια ενος ετους ας πουμε.

Οπως και να το κανεις ενα συστημα που ειναι πολυ καλο value for money οπως αυτο που σωστα σου προτεινε ο Dante80(με λιγοτερη μνημη) θα καιει(αν αναλογιστεις οτι εχει πεσει και η αποδοση του τροφοδοτικου σου λογο παλαιοτητας) ανετα 150watt θα μπορουσες ισως να μειωσεις αυτο το κοστος με καποιον επεξεργαστη atom.

Θα σου προτεινα λοιπον να παρεις:

Μητρική : INTEL DESKTOP BOARD DUAL ATOM D945GCLF2

Μνημη : μια απλη του 1Gb

και κουτι οτι σου αρεσει βεβαια με δυνατοτητα για καποιο μικρο αν βρεις φθηνο μιας και ειναι Micro η μητρικη.

Αμα του βαλεις και μια ελαφρια εκδοση windows xp lite φτιαγμενη απο σενα θα πεταει και θα καιει ελαχιστα (με 4 δισκους πιστευω γυρο στα 60watt).

Δυστυχως δεν θα εχεις επεκτασιμοτητα περαν δισκων αλλα για κατεβαστηρι αν δεν παρεις ενα μεταχειρισμενο θεωρω οτι ειναι η καλυτερη λυση.

Δημοσ.
Θέλω να φτιάξω ένα ... κατεβαστήρι.

θέλω να μπορεί να λειτουργεί συνέχεια ...χωρίς να κινδυνεύω να μου κάψει το σπίτι!

ανεμιστήρες στο πλάι...να κρυώνει το σύστημα για να μπορεί να δουλεύει συνεχώς.

Μνήμη όχι λιγότερη από 2 giga , για να μη σέρνεται

1. ο μόνος κίνδυνος να σου καεί το σπίτι, ειναι αν ειναι εντελώς σκάρτο ή χαλασμένο το τροφοδοτικό, ή αλλα ηλεκτρολογικά προβλήματα στο σπίτι σου άσχετα με το pc, που όμως θα βγουν στην επιφάνεια με αφορμή το pc.

Δεν παιζει ρολο αν θα βαλεις ανεμιστηράκια.

2. Μνήμη: "κατεβαστήρι" θελεις ή "movie,games,media pc για το σαλόνι που στον ελευθερο του χρόνο θα κανει και κανα encoding" ; αν θελεις το 2ο, βαλε μνημες και cpu. για το 1ο δεν χρειάζονται.

3. Δισκοι: Βάλε μονο ενα σκληρό δισκο. θα εχει το λειτουργικό, και ο υπολοιπος χώρος για τα download. Οταν γεμιζει, μεταφερεις τα download στο "καλό" pc ή σε εξωτερικους δισκους. εκτός αν θελεις "file server/αποθήκη".

το cd/dvd χρειάζεται μονο για να εγκαταστήσεις το λειτουργικό. μετά θα καίει τσάμπα ρευμα.

----------------------------------------------------------------------------------------

ενα κατεβαστήρι πρέπει να μπορει να τρέξει:

1. p2p client, συνήθως torrent client. Αν αποφύγεις το Azureus, ολα τα άλλα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις, με καλύτερο το Utorrent

2. Flashget

3. ftp client (πχ flashfxp)

4. browser

Το κατεβαστήρι μου, τα κάνει αυτά και μερικά παραπάνω (apache, ssh server, proxy server, ftp server)

* σύνθεση επι δύο χρόνια 2005-7:

cpu 600 Mhz (επιπέδου pentium 3), μνήμη 256 Mb, OS: Win XP sp2, 1 δισκος 2.5'', 80 Gb., τροφοδοτικό 200W (δεν χρειάζεται ουτε τα 50, αλλα δεν εβρισκα μικρότερο)

συνολο 1 fan (του τροφοδοτικου)

σύνθεση 2008:

η μνημη πηγε στα 512 επειδη βρηκα τσαμπα ενα dimm απο παλιο κουτι,

και έφυγε το τροφοδοτικό και το fan του. Εβαλα ενα τροφοδοτικό λαπτοπ, και ενα dc-to-dc converter και εγινε τελείως fanless.

3 χρόνια, σχεδόν 24/7 λειτουργία, εχει κατεβάσει αμέτρητα Tbytes, δεν εχει κρασάρει ποτέ, δεν εχω χάσει αρχεία και δεν κάηκε τίποτα.

Φτηνό δεν είναι το μηχανάκι, αλλα κάποια έξτρα λεφτα τα έδωσα για να είναι αθόρυβο και οικονομικό σε ρεύμα, όχι σε μνημες, Ghz και cores.

• Moderators
Δημοσ.

Κι εγω το κατεβαστηρι μου (και fileserver, μοιραζει τα αρχεια σε αλλα 3 pc μεσω 1000mbps LAN) το εστησα απλα σχετικα:

Πηρα το παλιο περισσευουμενο κουτακι απο το παλιο καλο pc μου που μου περισσευε (μια χαρα midi κουτακι ειναι παραολα αυτα) και εδωσα τα εξης:

40€ Για μητρικη μεταχειρισμενη socket AM2 με 2 IDE και 4 Sata interfaces, και φυσικα onboard vga.

20€ για 2GB ram (1,87 πρακτικα, το αλλο το ρουφαει η vga :P )

35€ για ενα ποιοτικο και αθορυβο τροφοδοτικο (Heroichi 385W, το πιο φτηνο ποιοτικο που μπορουσα να βρω με 12ρη ανεμιστηρα).

20€ για Sempron 3000+ 1,6Ghz AM2.

Μου περισσευε μια ψυκτρα Thermalright Ultra 120 extreme, οποτε την εβαλα. Απο τοτε δουλευει passive ΧΩΡΙΣ ροη αερα μεσα στο κουτι

Το μονο το οποιο ουσιαστικα πληρωσα ηταν οι δισκοι. 59€ ο καθενας απο τους 2 640ρηδες που εχω μεσα (ειπαμε και fileserver).

Μου περισσευε κι ενα IDE Dvd-Rom, το εβαλα κι αυτο εκει, και ολα καλα...

ΑΠο θερμοκρασιες: η cpu δουλευει idle 99% του χρονου λειτουργιας, στους 30-34 βαθμους (αντε 35-36 αν κανω browsing)

Η μητρικη κατακαλοκαιρο ειχε πιασει 50, τωρα ειναι στους 30-32 κι αυτη.

Οι δισκοι ~35 βαθμους χωρις εξτρα ψυξεις, μονο με μια καλη ταχτοποιηση των καλωδιων.

Μονταρα και τον ανεμιστηρα του τροφοδοτικο (εβαλα αλλον αθορυβο και του εριξα και τις στροφες), σαν αποτελεσμα τωρα να μην ακουγεται κιχ ακομα και αν στησεις αφτι...!!

Γενικα αυτο που θες ειναι ενας ΚΡΥΟΣ επεξεργαστης (οχι διπυρηνος και δε συμμαζευεται, πλην καποιων energy efficient εκδοσεων), ισως μια ψυκτρα για να το εχεις τελειως passive (η μαμα δε φτανει για Passive), και αρκετη χωρητικοτητα δισκων, οπως επισης και μια μητρικη με onboard vga.

Πριν αγορασεις ανεμιστηρια, δες πρωτα πως παει απο θερμοκρασιες και σκετο, και μετα πραττεις αναλογα. Παντως καλυτερα μια καλη ψυκτρα παρα ανεμιστηρια εξτρα...

Τελος, να πω πως με αυτο το pc εχω βρει την υγειά μου.

Δεν ειναι και λιγο 1,5ΤΒ δεδομενων, αμεσα προσβασιμο απο οποιοδηποτε αλλο pc στο σπιτι μου, και στις max ταχυτητες που πιανουν οι δισκοι?

Ασε που αρχισα να χρησιμοποιω ολο και λιγοτερο τα αλλα πισια, το καλο εχει μεινει πλεον μονο για gaming και encoding, και το αλλο μονο για ακροαση μουσικης και προβολη ταινιων.

Δημοσ.
Λειτουργικό , λέω να δοκιμάσω να βάλω ubuntu ή xubuntu.

No No No. Για αυτές τις περιπτώσεις (κατεβαστήρια, fileserver)

Debian (ή Ubuntu Server αν επιμένεις σε *buntu) χωρίς καν γραφικό περιβάλλον. Και θα τρέχει σε 1GHz pc με 128ΜΒ RAM.

CPU πάρε VIA. Ο αριθμός των Watt που καίνε είναι μονοψήφιος.

• Moderators
Δημοσ.

Και ενα λινκ με ελληνικο καταστημα που να πουλαει VIA CPU και μητρικες που να τους δεχονται? :P

Παντως εμενα τα XP μεχρι 600ΜΒ ram το ΜΕΓΙΣΤΟ μου εχουν γεμισει... κι αυτο οταν εχω καμια 10ρια firefox ανοιχτους, μουσικη να παιζει, ολα τα temperature monitoring προγραμματα, Firewall, Antivirus καθως και MSN...

Δημοσ.
Και ενα λινκ με ελληνικο καταστημα που να πουλαει VIA CPU και μητρικες που να τους δεχονται? :P

Αυτό είναι το δύσκολο μέρος της υπόθεσης. Μόνο carputer (nano-ITX) θα βρεις στην Ελλάδα με VIA CPU.

Δημοσ.
Και ενα λινκ με ελληνικο καταστημα που να πουλαει VIA CPU και μητρικες που να τους δεχονται?

ο επεξεργαστές via ειναι κολλημένοι στις μητρικές mini-itx. μαζί τα παίρνεις.

http://www.magicom.gr/

http://shop.exotic.gr/

http://www.matrixcarpc.com/

πριν κλικάρεις, βεβαιώσου οτι κάθεσαι :-D

οι τιμές ειναι φαρμακείο. (αν τα συγκρινεις σε Ghz και Mbytes με εξαρτήματα για desktops)

εγώ ψωνίζω τέτοια μόνο απο αγγελίες. μισοτιμής και κάτω.

πχ. δες εδώ ενα κουτάκι, 100 euros, στο emarket.

http://www.emarket.gr/item.php?id=14493725

AMD Geode LX800, 512MB ram, 4 usb

4GB compact flash (+IDE-CF adaptor - solid state)

Ethernet 10/100

14493725.jpg

(μέγεθος περιπου σαν radiocd αυτοκινήτου)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...