kotetsi Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Ο ερχομός του καλού μου φίλου Χρήστου στο σπίτι σήμερα το μεσημέρι με εξέπληξε ευχάριστα μιας και είχε μαζί του το νέο netbook της Samsung, NC10. Αγοράστηκε από κατάστημα Mediaworld του Μιλάνου σε τιμή 399 ευρώ, όσο ακριβώς κοστίζουν κατά μέσο όρο στη γείτονα χώρα και οι κύριοι ανταγωνιστές του, το EeePC 1000H και το Wind U100. Το πολυαναμενόμενο μοντέλο της Κορεάτικης εταιρείας θα μείνει μαζί μου για κάτι λιγότερο από 48 ώρες πριν ξαναμπεί στη συσκευασία του και δωριστεί στην κοπέλα του Χρήστου την ημέρα της ορκομωσίας της. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν μάλλον αρνητικές αφού η συσκευασία του είναι από απλό χαρτόνι, χωρίς χρώματα και πολύπλοκα γραφικά. Θετική η ύπαρξη χειρολαβής μεταφοράς στο επάνω μέρος της συσκευασίας, κάτι που η συσκευασία του 1000Η δε διέθετε. Στο εσωτερικό της συσκευασίας βρίσκεται το netbook κι ένα κουτί που περιλαμβάνει την μπαταρία 6 κελιών, το μετασχηματιστή, μαύρου χρώματος, μία θήκη μεταφοράς, επίσης μαύρου χρώματος, εγχειρίδια χρήσης και εγγύησης, ένα δισκάκι για επαναφορά του λειτουργικού συστήματος κι ένα δισκάκι για επανεγκατάσταση των προεγκατεστημένων εφαρμογών. Το NC10 εκκινεί αμέσως σε περιβάλλον XP, και αφού ο χρήστης κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις γλώσσας, πληκτρολογίου και αυτόματων ενημερώσεων βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας των Windows. Δυστυχώς αυτό δεν κρατάει για πολύ διότι μπαίνει σε λειτουργία το Recovery Manager, μία εφαρμογή που προτρέπει το χρήστη να κάνει backup το λειτουργικό σύστημα σε ένα κρυφό partition στο σκληρό δίσκο. Για τη διαδικασία απαιτούνται περίπου 7 λεπτά και 6GB από το διαθέσιμο δίσκο, μάρκας Fujitsu, ο οποίος έχει χωρητικότητα 160GB. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας ζητείται από το χρήστη να ορίσει και το μέγεθος των partitions C και D που δημιουργούνται επίσης, με προκαθορισμένη τιμή το fifty-fifty. 'Εξυπνη κίνηση ομολογουμένως από την κορεάτικη εταιρεία, μιας και δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί το δισκάκι επαναφοράς σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να κάνει format. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αναφέρθηκε παραπάνω και με την απαραίτητη επανεκκίνηση του συστήματος είμαι έτοιμος να θαυμάσω την επιφάνεια εργασίας, η οποία απαρτίζεται από πολλά εικονίδια διαφόρων λειτουργιών του NC10, όπως η εφαρμογή για τη webcam (η οποία, σε αντίθεση με το 1000Η, δεν έχει ενδεικτικό λαμπάκι λειτουργίας), το recovery manager, το εγχειρίδιο χρήσης του netbook κλπ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Samsung φρόντισε να μην εγκαταστήσει στο μικρό της φορητό bloatware κι έτσι οι μόνες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που υπάρχουν είναι μία δοκιμαστική έκδοση του McAfee Antivirus και το, κλασσικό πλέον, Adobe Reader. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχει περισσότερο software διαθέσιμο στο δισκάκι που έρχεται μαζί με το netbook διότι δε θέλω να ανοίξω τη συσκευασία. Θυμίζω ότι το netbook προορίζεται για δώρο και ήρθε στα χέρια μου μόνο για την εγκατάσταση προγραμμάτων και για ένα μικρό review. Για τον ίδιο λόγο δεν έχει βγει από τη ζελατίνα η θήκη μεταφοράς, οπότε δεν είμαι σε θέση να ξέρω την υφή της, όπως επίσης δεν αφαιρέθηκαν οι δύο προστατευτικές ζελατίνες στην οθόνη και το άνω μέρος του netbook. Θεώρησα σκόπιμο να κάνω μία σύγκριση με το EeePC 1000H, του οποίου είμαι κάτοχος και διαπιστώνω ότι τα λόγια μου στην ενότητα των φορητών υπολογιστών του παρόντος forum επιβεβαιώνονται: όσοι ψάχνετε για netbook στις δέκα ίντσες προτιμήστε το αλλά όσοι έχετε ήδη παραγγείλει το 1000Η μην αλλάξετε την παραγγελία σας. Το NC10 έχει το ίδιο περίπου μήκος και πλάτος με το 1000Η. Εκεί που φαίνεται διαφορά είναι στο ύψος μιας και στο εμπρός μέρος φαίνεται πως το 1000Η είναι λίγο πιο χαμηλό αλλά στο πίσω μέρος το 1000Η φαίνεται πιο ψηλό. Ουσιαστικά το NC-10 έχει σχεδόν το ίδιο ύψος εμπρός-πίσω λόγω της εξαιρετικά κατασκευασμένης μπαταρίας, σε σχέση με το 1000Η που είναι κεκλιμένο λόγω του όγκου της μπαταρίας του. Το νίκελ φιλέτο που υπάρχει στο κάτω μέρος της συσκευής φαίνεται όμορφο αλλά μαζεύει αμέσως τα αποτυπώματα του χρήστη. Πολλοί επίσης χαρακτηρίζουν έξυπνη την τοποθέτηση του πλήκτρου power στη δεξιά μεριά. Εγώ πάλι τη θεωρώ αντιεργονομική καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να πατηθεί το πλήκτρο ακούσια κατά τη μεταφορά του netbook. Μία άλλη διαφοροποίηση του NC10 είναι ο τρόπος ανοίγματος του άνω τμήματος. Το Samsung έχει μεντεσέδες που του επιτρέπουν να ανοίγει αλά Apple MacBook, γεγονός που αποτρέπει όμως το άνοιγμα του πάνω μέρους υπό μεγάλη γωνία, όπως στο 1000Η. Τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο netbook είναι τα ίδια (Intel Atom 1.6GHz, 1GB RAM, ίδιο chipset κάρτας γραφικών και ίδια ανάλυση οθόνης). Η διαφορές εντοπίζονται στο βάρος (1.3kg για το NC10 έναντι 1.45kg για το 1000Η) και στην έλλειψη wireless /n του NC10, γεγονός που δε νομίζω να προβληματίσει το μέσο χρήστη. Επίσης, ο μετασχηματιστής του NC10 είναι λίγο μεγαλύτερος και λίγο βαρύτερος από αυτόν του 1000Η, πράγμα που πάλι δε θα απασχολήσει τους πολλούς. Στη φωτογραφία που ακολουθεί υπάρχει για σύγκριση μεγεθών και ο μετασχηματιστής του Compaq 8710w. Η στιγμή που πιθανώς περιμένατε ήρθε. Ο λόγος φυσικά για το πληκτρολόγιο, το οποίο είναι με μία λέξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Στιβαρό και χωρίς ενοχλητικό flex, έχει τα μεγαλύτερα πλήκτρα που θα συναντήσει κανείς σε 10άρι netbook, πράγμα που δείχνει ότι η Samsung έκανε πραγματικά κορυφαία δουλειά. Ακόμα αδυνατώ να καταλάβω τι σκέφτονταν οι σχεδιαστές της Asus όταν έφτιαχναν το πληκτρολόγιο του 1000Η αφού φαίνεται καθαρά ότι τα πλήκτρα του τελευταίου θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα, στα πλαίσια του NC10, ακόμα και με την τοποθέτηση του δεξιού Shift εκεί που είναι και τώρα. Στον αντίποδα βρίσκεται το touchpad, το οποίο είναι απελπιστικά μικρό αλλά δε θα ξενίσει τόσο. Τέλος, το μονό πλήκτρο κάτω από το touchpad για αριστερό και δεξί κλικ είναι αρκούντως μαλακό, μη θορυβώδες και ανταποκρίνεται άμεσα. Σημειώνεται επίσης ότι το touchpad μπορεί να απενεργοποιηθεί με το συνδυασμό των πλήκτρων Fn και F10. Άλλοι συνδυασμοί περιλαμβάνουν την εναλλαγή στις επιδόσεις του συστήματος (Fn+F8), την απενεργοποίηση της οθόνης (Fn+F5) κλπ. Για την αυτονομία δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά, εκτός ίσως από το γεγονός ότι αναμένεται να αποδίδει τα ίδια, αν όχι περισσότερα, με το 1000Η. Έτσι λοιπόν, θα στοιχημάτιζα για έξι ώρες αυτονομίας με νορμάλ συχνότητα λειτουργίας επεξεργαστή, φωτεινότητα οθόνης στο μέσον και ανοιχτό WiFi για net surfing. Να σημειώσω επίσης ότι το NC10 έχει προεγκατεστημένη εφαρμογή ονόματι Battery Manager, στην οποία μπορείς να διαλέξεις ένα από τα τρία προρυθμισμένα πλάνα λειτουργίας ή να ορίσεις το δικό σου. Οι επιλογές αφορούν τη φωτεινότητα της οθόνης, την ταχύτητα λειτουργίας του επεξεργαστή κλπ. Να σημειωθεί επίσης η ύπαρξη λειτουργίας που μειώνει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στο ελάχιστο ύστερα από προκαθορισμένο χρόνο, τον οποίο μπορεί να αλλάξει ο χρήστης. Τέλος, περνώντας στο κάτω μέρος της συσκευής, ως αρνητική μπορώ να εκλάβω την έλλειψη θύρας για τυχόν αλλαγή σκληρού δίσκου, στον οποίο έχει κανείς πρόσβαση μόνο αν ξεβιδώσει όλο το κάτω τμήμα. Ευτυχώς υπάρχει ειδική θύρα για τυχόν αντικατάσταση της υπάρχουσας RAM με άλλη, κατά προτίμηση των 2GB. Εχμ... αυτά τα ολίγα. Τυχόν απορίες καλοδεχούμενες αλλά πάντα με μέτρο διότι το netbook είναι ξένο.
dali13gr Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Ωραίος! Πιστεύω είναι μακράν το ομορφότερο netbook αυτή τη στιγμή σε αυτή την τιμή (το Asus S101 είναι πιο όμορφο αλλά πολύ ακριβότερο) και το πιο μαζεμένο 10άρι. Άμα άλλαζε και ο σκληρός και είχε και draft n wifi θα ήταν το απόλυτο!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 groar, το θέλω και εγώ, ΜΠΟΥΧΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ (κλαψ, λυγμ)
kotetsi Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Όπως και με το 1000Η, έτσι και με το NC10 θα κάνω μία πρώτη εκτίμηση της αυτονομίας του. Θυμίζω ότι η μπαταρία δεν έχει στρωθεί, τώρα διανύει το δεύτερο κύκλο αποφόρτισής της. Το netbook άναψε στις 8.45 (GMT+1). Το Samsung Battery Manager ρυθμίστηκε στο χειροκίνητο mode με ένταση φωτισμού οθόνης στο 4 και συχνότητα επεξεργαστή στο Auto. Εκτός της αυτονομίας, θέλω να σχολιάσω εκτενέστερα τομείς όπως αυτός του πληκτρολογίου. Η πρώτη εντύπωση παραμένει - το πληκτρολόγιο είναι στιβαρότατο και τα πλήκτρα είναι πολύ καλά διαμορφωμένα έτσι ώστε να μην αποτελέσουν πρόβλημα ακόμα και σε άτομα με μεγαλύτερα δάχτυλα. Μία μικρή ένσταση για το πλήκτρο Backspace, το οποίο είναι λίγο μικρότερο από το συνηθισμένο και μέχρι να το συνηθίσει ο χρήστης ενδέχεται να πληκτρολογεί παράλληλα και το πλήκτρο στα αριστερά. Τονίζω ξανά το θετικό της ύπαρξης συνδυασμού πλήκτρων που απενεργοποιούν το touchpad, μία λειτουργία που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχουν όλοι οι φορητοί υπολογιστές ανεξαιρέτως. Περνώντας στον ήχο, λόγω της ίδιας κάρτας γραφικών στο NC10 και το 1000Η είχα την ευκαιρία να κάνω τις ίδιες ρυθμίσεις (απενεργοποιώντας όμως τις λειτουργίες Dolby του 1000Η που δεν υπάρχουν στο NC10) και να παίξω ένα dance track στη μέγιστη ένταση ώστε να δω ποιο από τα δύο... παραμορφώνει λιγότερο τον ήχο. Η ψήφος μου πάει στο 1000Η, όχι τόσο για την πιστότητα με την οποία απέδωσε το κομμάτι σε όλο το φάσμα αλλά επειδή τα ηχεία του NC10 μπούκωναν τόσο από το μπάσο που φαινόταν λες και έκοβαν τις χαμηλές συχνότητες. Γενικότερα τα ηχεία του NC10 δείχνουν να μην... αντέχουν το μπάσο αφού και οι ήχοι των XP ακούγονται ρηχοί και με αρκετά πρίμα. Στο άκουσμα των διαφόρων ήχων των ΧΡ όμως, θα έδινα την ψήφο στο NC10 μιας και ο ρηχός αυτός ήχος δείχνει να δένει καλυτερα. Στο 1000Η στο άκουσμα του ήχου για το χαμηλό επίπεδο μπαταρίας πχ, με την ένταση στο μέγιστο τρέμουν τα ηχεία. Είναι γεγονός ότι τα δύο φορητά δεν φτιάχτηκαν για να ικανοποιήσουν τις μουσικές σας απαιτήσεις και το δείχνουν αμφότερα περίτρανα. Τα ηχεία του NC10 θα ικανοποιήσουν παρά ταύτα για all around χρήση ενώ αυτά του 1000Η είναι λίγο καλύτερα σε ό,τι αφορά κυρίως το άκουσμα μουσικής και ταινιών, λόγω των εξτρά ρυθμίσεων Dolby και της καλύτερης απόδοσης χαμηλών συχνοτήτων (με μειονέκτημα ότι σε υψηλή ένταση τρίζουν αρκετά). -----Προστέθηκε 5/12/2008 στις 03 : 53 : 25----- Τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι εντυπωσιακά! Ακολουθούν αναλυτικά τα δεδομένα (εντός παρενθέσεων τα αντίστοιχα από τη μέτρηση του 1000Η). Κύκλος αποφόρτισης: 2ος (3ος) WiFi: ON (ON) Bluetooth: ON (OFF) Φωτεινότητα οθόνης: 4/8 (4/16) Χρονισμός CPU: Auto (Auto Power Saving) Υπολειπόμενο ποσοστό μπαταρίας: 5% - 28' (6% - 15') Χρόνος λειτουργίας: 5 ώρες 50 λεπτά (4 ώρες 50 λεπτά) Θεωρητικός συνολικός χρόνος λειτουργίας: 6 ώρες 18 λεπτά (5 ώρες 5 λεπτά) Μία ώρα περισσότερος χρόνος λειτουργίας από τη δεύτερη κιόλας φόρτιση, σε σχέση με το 1000Η, με τις ίδιες ασχολίες που έγιναν και στο Asus (net browsing, μουσική, άνοιγμα pdf εγγράφων, σύνταξη κειμένου στο Word κλπ ψιλολόγια)! Νομίζω ότι μόλις βρήκαμε το νικητή στα 10άρια netbooks. Με το μεγαλύτερο και εργονομικότερο πληκτρολόγιο στην κατηγορία του, τη μεγαλύτερη αυτονομία με μπαταρία 6 κελιών και μικρότερο βάρος από το 1000Η, το NC10 αποτελεί σημείο αναφοράς στα φορητά με οθόνη 10 ιντσών.
Hal9000 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Άψογος. Με αυτές τις μετρήσεις στη μπαταρία και 400€ όντως περνάει στη πρώτη θέση των netbooks. Κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την εμφάνιση του και από τα μέρη μας.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 το θέμα είναι να εμφανιστεί φέτος...
vaso7 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 και με λογική τιμή. Αν και γύρω στα 450 το κόβω σαν το ασους.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 στην χειρότερη το αγοράζουμε από Αγγλία ώστε να εκμεταλευτούμε την πτώση της λίρας (1.48 παρακαλώ!) και το μειωμένο ΦΠΑ που έχει τον Δεκέμβριο (15% αντί 17.5%) επίσης αν δεν κάνω λάθος η εγγύηση ισχύει και για εδώ οπότε no worries
FarCry Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 ερώτηση. πιο από τα 2 έχει καλύτερη οθόνη? (τυχερή η κοπελια που θα το πάρει....)
dali13gr Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 στην χειρότερη το αγοράζουμε από Αγγλία ώστε να εκμεταλευτούμε την πτώση της λίρας (1.48 παρακαλώ!) και το μειωμένο ΦΠΑ που έχει τον Δεκέμβριο (15% αντί 17.5%) επίσης αν δεν κάνω λάθος η εγγύηση ισχύει και για εδώ οπότε no worries Δυστυχώς έχει και Άγγλους έξυπνους και ακριβώς πριν τη μείωση του F.P.A. έχουν ανεβάσει τις τιμές τους
kotetsi Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα λόγω της ζελατίνας στην οθόνη, πάντως έχω την αίσθηση ότι του 1000Η είναι πιο φωτεινή. Θετικό στο μοντέλο της Asus το ότι έχει πολλές διαβαθμίσεις για τη φωτεινότητα (16 έναντι 8 του NC10). Κάτι για την εγγύηση: όπως αναφέρεται και στο sticker επάνω στο NC10, η εγγύηση είναι ενός έτους αλλά διεθνής. Στην Ιταλία προσφέρεται και με άλλον ένα χρόνο εγγυήσεως (βάσει των κοινοτικών οδηγιών για δύο χρόνια) που ισχύει όμως μόνο για το ιταλικό κράτος. Πλεονέκτημα, έστω και δευτερεύον, για το NC10, όταν το 1000Η έχει δύο χρόνια εγγύησης μόνο για τη χώρα πώλησής του (εν προκειμένω την Ιταλία). Δυστυχώς δε δύναμαι να γνωρίζω την πολιτική της Samsung στην Ελλάδα, πιστεύω όμως ότι, αν μη τι άλλο, η εγγύηση θα είναι κι εκεί με τους ίδιους όρους (1+1).
FarCry Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα λόγω της ζελατίνας στην οθόνη, πάντως έχω την αίσθηση ότι του 1000Η είναι πιο φωτεινή. Θετικό στο μοντέλο της Asus το ότι έχει πολλές διαβαθμίσεις για τη φωτεινότητα (16 έναντι 8 του NC10). δε λέω από θέμα φωτεινότητας. ούτος η άλλος κανεις δε το βάζει τέρμα. λέω για θέμα χρωμάτων και crisp. ξέρω ότι είναι mat και όχι glossy. επειδή mat είναι και του 1000Η "γιαυτο" σε ρωτάω. αλλιώς δε θα είχε νόημα σύγκρισης
kotetsi Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2008 Σε χρώματα μου φαίνονται μία από τα ίδια ενώ στο Asus τα γράμματα φαίνονται λίγο πιο sharp.
mindtrapper Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2008 Σε χρώματα μου φαίνονται μία από τα ίδια ενώ στο Asus τα γράμματα φαίνονται λίγο πιο sharp. Κάτι που είναι καλύτερο σε αυτές τις ίντσες ή θα προτιμούσες και λίγο πιο smooth;
kotetsi Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2008 Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα προτιμούσα! Ίσως κάτι λίγο πιο smooth, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από την απεικόνιση των χαρακτήρων και των γραφικών στην οθόνη του 1000Η. Από τη μία τα πάντα φαίνονται καθαρότερα στο Asus αλλά από την άλλη ίσως ξενίσει χρήστες που είναι εξοικειωμένοι σε άλλες οθόνες. Μπορεί να παίζει ρόλο και ο κατασκευαστής της οθόνης - το δικό μου λάπτοπ είναι από την πρώτη παρτίδα με 160GB σκληρό που ήρθε στην Ιταλία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.