pc_x Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Κατ'αρχάς χαιρετίζω την παρέα. Είμαι ολοκαίνουρια στο forum και μάλλον άσχετη με τους υπολογιστές (αλλά όλο και το ψάχνω). Κατέληξα να θέσω εδώ το ερώτημά μου καθώς δείχνετε ως οι πλέον κατάλληλοι για να απαντήσετε και πιστέψτε με έψαξα αρκετά. Το θέμα έχει ως εξής: Προ ημερών αγόρασα ένα dvd writer, συγκεκριμένα το nec optiarc ad-7203s labelflash (μην με κράξετε!) με sata σύνδεση και δοκίμασα να το συνδέσω η ίδια. Προηγουμένως, να πω ότι η μητρική μου δέχεται και sata και ide. Όσο κι αν προσπάθησα, δεν έβγαινε το εικονίδιο με τίποτα (ευτυχώς το έβλεπα στο bios). Κάποια στιγμή πήρε το μάτι μου στο εγχειρίδιο της μητρικής ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω σύνδεση sata αλλά παράλληλα με την ide (αυτό κατάλαβα τουλάχιστον). Συνδέω λοιπόν ξανά το παλιό μου cd-rom στην ide και το νέο στην sata. Από τότε έχω ένα εικονίδιο dvd/cd-rw αλλά το drive του dvd δεν δέχεται κανέναν δίσκο. Μόνο το cd-rom εξακολουθεί να λειτουργεί. Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω. Εκτός του ότι έχω φάει το ξενύχτι αυτές τις μέρες, φοβάμαι μήπως το διαλύσω κιόλας το σύστημα. Ευελπιστώ ότι κάποια ιδέα θα υπάρχει. Διαφορετικά θα πρέπει να το επιστρέψω και να ζητήσω ένα άλλο μοντέλο με σύνδεση ide/atapi, χάρη που μάλλον δεν θα μου κάνουν, οπότε πεταμένα λεφτά! ΥΓ. Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά ήθελα να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.
antonl Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Μου φαίνεται απίθανο να χρειάζεται και IDE συσκευή στο σύστημα για να παίξει το SATA DVD drive σου. Λογικά το εγχειρίδιο της μητρικής θα αναφέρει κάτι για τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνεις στο BIOS, κάτι σχετικά με IDE/ACHI ίσως. Πιθανόν να βοηθούσε αν μας έλεγες ποια μητρική ήρθες. Καλώς όρισες.
pc_x Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Καλώς σας βρήκα. Σύμφωνα με το εχειρίδιο είναι η 661FX-M της ECS (παλιά υποθέτω). Πολύ πιθανόν να έχω κάνει λάθος για τις συνδέσεις. Τώρα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτό το ide/ achi δεν έχω ιδέα τι είναι αλλά δεν το βρήκα κάπου. Όσον αφορά το εικονίδιο που μετατράπηκε σε dvd/ cd-rw, έχεις μήπως κάποιο σχόλιο; Να τονίσω ξανά ότι μόνο το dvd εκτός από το bios δεν φαίνεται πουθενά!
antonl Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Επειδή μάλλον δεν κατάλαβα, υπάρχουν πλέον δύο εικονίδια ή ένα; Ένα για το παλιό σου CD (που παίζει κανονικά) κι ένα για το νέο DVD (που δεν παίζει) ή ένα αλλαγμένο νέο εικονίδιο για το παλιό σου CD μόνο (που πλέον εμφανίζεται σαν RW συσκευή); Χαζή ερώτηση αλλά συνέδεσες κανονικά ρεύμα και το SATA καλώδιο στη νέο DVD ε;
pc_x Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Λοιπόν, αυτή τη στιγμή που και τα δυο drives είναι συνδεδεμένα υπάρχει ένα μόνο εικονίδιο αλλαγμένο, δλδ "dvd/cd-rw". Ναι, τα συνέδεσα σωστά. Ρεύμα παίρνουν και τα δυο και έχουν ide και sata σύνδεση αντίστοιχα.
antonl Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Θυμάσαι αν στο BIOS οι παρακάτω ρυθμίσεις είναι έτσι; SIS Serial ATA Controller (Enabled) SIS Serial ATA Mode (IDE) Πήγαινε: Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Disk Management Εκεί βλέπεις το νέο drive; Αν ναι, δεξί click πάνω του και δώσ του ένα γράμμα.
pc_x Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δυστυχώς δεν μου βγάζει το νέο δίσκο. Παρατήρησα όμως μια διαφορά. Ενώ στο "ο Υπολογιστής μου" βγαίνει dvd/cd-rw στη διαχείριση δίσκων εμφανίζεται ως dvd/cd-rom. Παίζει κάποιο ρόλο; Όσο για το bios δεν θυμάμαι καθόλου τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, το σημείωσα όμως και θα το ελέγξω την επόμενη φορά. Παρεμπιπτόντως, ευχαριστώ για τη βοήθεια.
antonl Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Πήγαινε Control Panel -> System -> Tab Hardware -> Device Manager Φαίνεται εκεί σαν κάποια συσκευή CD/DVD να χει πρόβλημα (ερωτηματικό/κάτι); Όπως και να χει ρίξε μια ματιά στις ρυθμίσεις του BIOS που ανέφερα παραπάνω...
pc_x Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2008 Όχι δεν υπάρχει κάτι. Όλα λειτουργούν άψογα Αυτή η διαφορά όμως (rom από τη μια και rw από την άλλη) είναι κάπως περίεργη. Κάτι έχω κάνει λάθος οπωσδήποτε (ελπίζω δλδ). Ναι, θα το κοιτάξω με την πρώτη ευκαιρία και θα ενημερώσω για τυχόν αλλαγές. Thanks!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.