Προς το περιεχόμενο

Die Welle (Το κύμα)

Garnele

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Φαντάζομαι πως αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί -κατά βάθος- πράγματι απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, καθώς κάθε νοήμων ενήλικας θα πρέπει να έχει την επίγνωση του πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί κανείς και να περάσει πιθανότατα (ακόμη και) στο στάδιο του φανατισμού.

Ε και αν κάποιος δεν την έχει, νομίζω πως η ταινία έχει ορθότατη απόδοση και χαρακτήρα και για εκείνον.

Άλλωστε πρόκειται για ένα πραγματικό πείραμα σε μαθητές, πώς αλλιώς θα μπορούσε να αποδοθεί;

Χμ, νομίζω ότι τα ίδια λέμε πάνω κάτω -με μόνη διαφορά ότι εγώ δεν γνώριζα την προέλευση του σεναρίου (βιβλίο, πραγματικό πείραμα κλπ), οπότε φυσικά έκρινα την ταινία με καθαρά κινηματογραφικά κριτήρια και όχι ως ντοκυμαντέρ ή διαφήμιση με κοινωνικά μηνύματα που απευθύνεται σε εφήβους.

Οπότε δεν ξέρω ακριβώς τι με ρωτάς, αφού είδα είπα την άποψή μου για την ταινία ως ταινία που γυρίστηκε για και προβλήθηκε στον κινηματογράφο και για το ευρύ κοινό.

Είναι ρηχή, προβλέψιμη (και εννοώ κυριολεκτικά, από την μια σκηνή στην άλλη, και όχι την αναπόφευκτη, γνωστή εκ των προτέρων σε ενήλικες θεατές γενική ιδέα και κατάληξη του πειράματος), και προφανής.

Εξάλλου, το βάθος και η διεισδυτική αλλά understated σκηνοθετική ματιά που ας πούμε εγώ βρίσκω ότι λείπουν από την ταινία, φυσικά και δεν εξαρτώνται ούτε είναι ανάλογα προς το θέμα, ούτε φυσικά αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψή τους (από κινηματογραφικής απόψεως πάντα) το ότι μια ταινία έχει ως θέμα/απευθύνεται σε παιδιά.

Σύμφωνοι, ως δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ για εφήβους λειτουργεί καλά (το έχω ήδη πει σε άλλο ποστ) , αλλά δεν το έκρινα ως τέτοιο, ούτε μου δόθηκε η εντύπωση ότι αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός της παραγωγής/σκηνοθεσίας κλπ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Οι γερμανοί μας έχουν συνηθίσει σε ωραίες ταινίες :)

Πολύ καλός ο γερμανικός κινηματογράφος. Εκτός Die Welle και Das Experiment καμιά άλλη πρόταση?

Δημοσ.

Παντως παιδια την περιμενα καλυτερη.

Στο τελος μου φανηκε αρκετα "αμερικανιλα" και θεωρω οτι ηταν πολυ υπερβολικο πως εξελιχθηκε η πλοκη.Εξαλλου "Το κυμα" δεν ειχε καποια ιδεολογια ή κατι τετοιο οποτε πως θα μπορουσε να εξελιχθει ετσι?

Δημοσ.

Απλά να θυμίσω πως και στη Σουηδία όταν άρχισαν οι φυλετικές επιθέσεις, στα σχολεία μπήκαν βιντεακια με θέμα το ολοκαύτωμα και ως εκ θαύματος σταμάτησαν οι επιθέσεις. Εκεί δεν έχουμε να κάνουμε με πλύση εγκεφάλου και προπαγάνδα?

Δημοσ.

γφδφδφφγδφδφ

-----Προστέθηκε 22/12/2008 στις 09 : 39 : 14-----

Δεν ξερω γιατι εγραψα την παραπνω βλακεια :o:o:o:o:o:o:o

Επισης δεν ξερω πως κανω διαγραφη μηνυματος :o:o:o:o:o:o

Δημοσ.

Και εμένα μου φάνηκε λίγο αφελές και απλοϊκό το σενάριο. Αν η ταινία ήταν αμερικάνικη θα την είχαμε θάψει.

Καμμία σχέση με άλλες πιο πρωτότυπες γερμανικές... (das boot, οι ζωές των άλλων, lola rennt, η πτώση)

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Θα πρότεινα σε όποιον άρεσε η ταινία να διαβάσει και το βιβλίο. Υπάρχει στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και είναι μικρό και φτηνό. Επίσης τα γεγονότα είναι λίγο διαφορετικά από την ταινία (γι'αυτο και δεν αναφερόταν στην ταινία ότι πρόκειται για πραγματικά γεγονότα)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...