Προς το περιεχόμενο

Δώρο Χριστουγέννων - Δικαιούμαι?

Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δώρο Χριστουγέννων - Δικαιούμαι? B)

Γεια χαρά σε όλους.

Ανοίγω αυτό το Topic με αφορμή τις γιορτές που μας έρχονται και φυσικά όχι για το τι δώρο θα ήθελα να αγοράσω σε κάποιον, αλλά αν δικαιούμαι δώρο από τη δουλειά μου και γιατί.

Εργάζομαι σε Bar ως σερβιτόρος και Barman εδώ και τρεις μήνες και δουλεύω σίγουρα Παρασκευή και Σάββατο, αργίες και κάποιες καθημερινές. Δεν έχω ΙΚΑ και πληρώνομαι 35Ευρώ τη βραδιά, συν ότι πουρμπουάρ βγάλω. Πληρώνομαι κάθε βράδυ επί τόπου. Όπως καταλαβαίνεται, στη περίοδο των εορτών θα δουλέψω αρκετές καθημερινές και όχι μόνο.

Το ερώτημά μου είναι αν δικαιούμαι δώρο Χριστουγέννων. Κάποιος θα πει, ότι από τη στιγμή που δεν δουλεύω νόμιμα δεν δικαιούμαι και δώρο, αλλά δεν ρωτάω με αυτή την έννοια. Αν από τη πρώτη μέρα που δούλευα είχα ΙΚΑ και τέλος πάντων δούλευα νόμιμα, θα έπρεπε να πάρω και δώρο? Αν ναι πως? Εκεί που είναι να πάρω 35Ευρώ κάθε βραδιά μέσα στη περίοδο των διακοπών, θα πρέπει να πάρω 70Ευρώ? Την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να πάρω διπλό μεροκάματο?

Κάνω τη συγκεκριμένη ερώτηση για να ξέρω πως να το χειριστώ με τον ιδιοκτήτη, χωρίς φυσικά φασαρίες και τσακωμούς.

Ελπίζω να ήμουν αρκετά αναλυτικός και να καταλάβατε τι εννοώ και τι θέλω να μάθω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :-)

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το δώρο χριστουγέννων είναι ένα μισθός εφοσον έχεις δουλέψει απο το πάσχα μέχρι τα χριστούγεννα (ένα 8μηνο νομίζω) . Αν εσύ έχεις δουλέψει ένα τρίμηνο θα μπορούσες να ζητήσεις τα 3/8 αυτών που βγάζεις σ'ένα μήνα. Για αργίες +75%. Τώρα το τι θα πάρεις....

Δημοσ.

Κατι τετοιο μου ειπε και ενας φιλος. Πως το υπολογιζω ομως αυτο? Δεν δουλευω καθε μερα και εκτος απο αυτο αν οι αργιες ηταν 75%, θα επρεπε οταν δουλευω Κυριακες να παιρνω παραπανω λεφτα! Φυσικα κατι τετοιο δεν ισχυει νομιζω οταν δουλευεις νυχτα μιας και κανουν ολοι τα στραβα ματια. Ρωταω μεταξυ νομιμου και μη νομιμου...

Δημοσ.

Φίλε επειδή δεν βάζεις ΙΚΑ το δώρο που θα πάρεις -επειδή μου έχει τύχει και εμένα- θα το κανονίσεις από τώρα με τον εργοδότη σου. Τώρα τι λέει ο νόμος;α) Επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ίσο με ένα μηνιαίο μισθό τους για τους

αμειβομένους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβομένους με

ημερομίσθιο εφόσον η σχέση εργασίας των

μισθωτών με τον υπόχρεο εργοδότη διήρκεσε ολόκληρη τη χρονική περίοδο. εκείνοι που η σχέση εργασίας τους με τον υπόχρεο

στην καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, εργοδότη, δεν

διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούνται:

α) Σαν επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο

(2) ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής.

για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

Δημοσ.

Χωρίς ΙΚΑ είναι σε συνενόηση με τον εργοδότη σου. Και μένα η απορία μου είναι μόνο 35 ευρώ για εργασία 23:00 - 07:00 ?

Δημοσ.
Και μένα η απορία μου είναι μόνο 35 ευρώ για εργασία 23:00 - 07:00 ?

Πράγματι γιατί πρέπει να ξέρεις ότι η νυκτερινή εργασία αμείβεται με το ημερήσιο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απασχολείται υπερωριακά κατά τη νύκτα, τότε η προσαύξηση της υπερωρίας υπολογίζεται επί του προσαυξημένου κατά 25% ωρομισθίου.

επίσης σε περίπτωση απασχόλησης κατά τις ημέρες αργίας ή τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι αμείβονται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο (ή το 1/25 του μισθού) προσαυξημένο κατά 75% του νομίμου ημερομισθίου (δηλαδή αυτού της ΕΓΣΣΕ και όχι του καταβαλλόμενου). Επίσης στην περίπτωση εργασίας κατα τις κατ' έθιμο αργίες, συνηθίζεται να αμείβονται οι εργαζόμενοι με τον ίδιο τρόπο των υπολοίπων αργιών.

επίσης όσοι εργάζονται σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή σε Υπηρεσίες Πληροφορικής δικαιούνται μειωμένο ωράριο των επτά (7)ωρών

Δημοσ.

Πόσο χρήσιμα είναι τα ποσοστά που δίνετε για το πόσο θα πρεπε να ναι το ημερομίσθιο ή το δώρο του και οι σχετικοί νόμοι;

Είναι ανασφάλιστος, παίρνει μαύρα χρήματα, οπότε λογικά ό,τι θέλει ο εργοδότης ή ό,τι συνεννοηθεί με τον εργοδότη, αυτό θα πάρει (όπως είπε κι ο kosmasgr).

Δημοσ.

Ποιός μίλησε για 23:00 - 7:00?? :P Στα περισσότερα μαγαζιά "της σειράς" 2:00-3:00 καθημερινές θα έχει φύγει.

Τα περισσότερα μαγαζιά τόσα δίνουν για αρχή αν εξαιρέσεις κάτι πρωτοχρονιές και τέτοια που σου δίνουν διπλό μισθό για να μην κλαίγεσαι και τους γειώσεις "επειδή κάτι σου τυχε" Απο κει και πέρα είναι ανάλογα με το μαγαζί και τα πουρμπουάρ που θα πάρεις. Επειδή ο φίλος σίγουρα δεν έχει ένσημα κτλ και ουσιαστικά ΔΕΝ υπάρχει τυπικά στο μαγαζί δεν έχει κάτι νόμιμο να διεκδικήσει. Άντε αμα ο εργοδότης είναι άπλας και σας δώσει τπτ παραπάνω. Αλλα κάτι τέτοιο ΔΕΝ συνηθίζεται. Ιδιαίτερα αν δεν είσαι standard και έχεις δουλέψει μόνο 3 μηνες. Μην περιμένεις πάντως φράγκο..

Εκτός αμα πέσεις στην περίπτωση :P

Δημοσ.

Παρασκευες,Σαββατα και αργιες δουλευω απο 10.00 μεχρι το κλεισιμο, δηλαδη 7.30.

Καθημερινες δουλευω 7.30-3.30.

Οσον αφορα τα χρηματα, ναι, ειναι λιγα αν υποθεσεις οτι και τα πουρμπουαρ ειναι πολυ λιγα (5-10-12ευρω), αλλα νομιζω οτι εχει να κανει και με το φορτο εργασιας του καθε μαγαζιου. Δουλευω σε Rock Bar που καθημερινες δεν εχει πολυ δουλεια και Παρασκευες - Σαββατα - Αργιες, εχει μεν αλλα οχι ας πουμε τοσο οσο και το ENVY. Θελω να πω οτι τα χρηματα που παιρνεις εχουν να κανουν και με το ποση δουλεια εχει το μαγαζι. Δενε εννοω σε καμια περιπτωση οτι βαραει μιγες, αφου ειναι απο τα πιο γνωστα Rock Bar.

Επειδη δεν καταλαβαινω πολυ τα ποσοστα και αυτο επειδη ξαναλεω δεν δουλευω ολες τις μερες, αλλα δυο με τρεις, μπορει και παραπανω και πληρνωνομαι και επι τοπου, δεν ξερω ποσα παιρνω το μηνα, παρα το μονο που μπορω να υπολογισω, ειναι το ελαχιστο που παιρνω το μηνα το οποιο ειναι 280Ευρω/μηνα.

Ωραια ολα αυτα τα νομιμα και ποσο θα επρεπε να παιρνουμε, αλλα θα ηθελα μια πιο ρεαλιστικη προσεγγιση των πραγματων. Δεν υπαρχει καποιος που δουλευει σε καφετερια ΄η δουλευει νυχτα?

Δημοσ.

No ΙΚΑ= κάνει ότι θέλει ο εργοδότης......

Πέρσυ είμουν από τον Σεπτέμβρη ως τον Αύγουστο χωρίς ΙΚΑ (δική μου επιλογή). Τα χριστούγεννα ΔΕΝ πήρα δώρο. Το Πάσχα μου έδωσε δώρο κανονικά (το οποίο βγήκε 100% από την τσέπη του).

Μίλησε με τον εργοδότη σου κ κανόνισε τα.....

Αλλά χωρίς ασφάλεια μην νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις κ πολλά πολλά.....

Δημοσ.

Και γω αυτά που έγραψα δεν τα έβγαλα απο το κεφάλι μου. 3 χρόνια περίπου δούλευα και σχεδόν ποτέ δεν πήρα κάτι παραπάνω για δώρο κτλ. Ελάχιστοι δίνουν κάτι, ιδιαίτερα αν είσαι για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση :P

Δεν χάνεις τπτ φυσικά να ρωτήσεις. Αλλα γενικά δεν δουλεύει έτσι αυτός ο τομέας δυστυχώς.

No ένσημα = @@ δώρο ;p

Αν έχεις έστω κάποια είναι υποχρεωμένος να σου δώσει..

Δημοσ.

δωρο μονο αν θελει ο αφεντικος σου απο μονος του να σου δωσει χριστουγεννιατικο μπουναμα, ετσι, για να εισαι πιο χαμογελαστος στους πελατες.

Τα λεφτα που σου δινει τωρα λεγονται "μαυρα", δηλαδη εισαι ανασφαλιστος και δεν παιρνει τιποτα το κρατος απο φορους.... ετσι λοιπον φιλε μου οποιαδηποτε συζητηση για το τι "ισχυει" ή τι "ποσοστο" δικαιουσαι δεν υπαρχει...

Δημοσ.

Δεν ειπα οτι μπορω να του κανω κατι. Φυσικα και αν θελει μου δινει. Αν θελει με πληρωνει η οχι με αυτη τη λογικη. Αν δικαιουμαι ρωτησα.

Οπως και να εχει αυτα τα λογιστικα με τα ποσοστα ειναι πραγματα που δεν γινονται και δεν ισχυουν στη πραξη και ειδικα αυτα με τις Κυριακες (παιρνεις παραπανω και διαφορα τετοια).

Πριν λιγο συναντησα φιλο BarMan, που κανει τη δουλεια χρονια και μου ειπε ναι μεν αυτο με το 8μηνο, αλλα λογικα θα μου δωσει διπλο μεροκατο την ημερα των Χριστουγεννων και τη Πρωτοχρονια. Μου ειπε να τον ρωτησω πριν παω. Αυτο ηταν που ηθελα να μαθω, αν δικαιουμε με βαση τους νομους της πιατσας, δεν δουλευω σε καποιο γραφειο, ουτε στο δημοσια υπηρεσια. Στη τελικη γιατι να παω για 35Ευρω και να μη περασω τις ημερες αυτες με τα αγαπημενα προσωπα?

Επειδη Πρωτοχρονια και Χριστουγεννα πεφτουν καθημερινες, οταν μου πει το αφεντικο να παω για δουλεια, τοτε θα το ρωτησω αν θα μου δωσει διπλο. Αν οχι απλα δεν θα παω. Αν δεν θελει μετα να συνεχισουμε, δεν υπαρχει προβλημα και δεν χαλαμε τις καρδιες μας.

Δημοσ.

Έτσι ακριβώς. Διπλό μεροκάματο δίνουν ΟΛΟΙ όσοι είναι ανοιχτά εκείνες τις μέρες. Και θα έχεις και καλά μπουρμπούρια.. μια χαρά ;p

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...