Integrator Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Καλησπερα.Ξερει κανεις να μου πει,δεδομενων 2 σημειων στο επιπεδο με αντιστοιχεσ συντεταγμενες x,y υπαρχει καποια συναρτηση στο Matlab που να υπολογιζει την γωνια μεταξυ τους? Τhx in advance.
pinball_elf Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Αν δεν κάνω λάθος, γωνία μεταξύ δυο σημείων του επιπέδου δεν υπάρχει (είναι συνευθειακά!). Προφανώς εννοείς την γωνία που σχηματίζει η ευθεία που διέρχεται από τα δύο σημεία με κάποιον άξονα. Αν και δεν εχω ασχοληθεί με Matlab, από το μαθηματικά θυμάμαι οτι μπορείς να βρείς την γωνία χρησιμοποιώντας την συνάρτηση του τόξου της εφαπτομένης (atan), που λογικά θα υπάρχει στο Matlab.
gtroza Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 σε tcl, και όχι μόνο, η atan2(dy,dx) βρίσκει την γωνία (σε ακτίνια) μιάς ευθείας σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα http://en.wikipedia.org/wiki/Atan2 http://www.mathworks.com/access/helpdesk/help/techdoc/index.html?/access/helpdesk/help/techdoc/ref/atan2.html&http://www.google.com/search?q=atan2+in+matlab&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=mozilla&rls=com.puppylinux:en-US:unofficial .
Integrator Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 την atan2 την γνωριζω κι εγω,αλλα μετραει την γωνια μεταξυ του (0,0) και του σημειου (χ,y).δλδ παντα με βαση την αρχη των αξονων. οταν εχω ομως 2 αλλα σημεια,η γωνια μεταξυ τους πως υπολογιζεται? υγ:ναι φυσικα εννοω την ευθεια που διερχεται απο τα σημεια αυτα και τον αξονα των χ ως γωνια.
RubiksCube Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Νομίζω ότι πρέπει να υπολογίσεις πρώτα την εξίσωση της ευθείας που περνά από τα 2 σημεία που έχεις. Αυτή θα έχει την μορφή y=ax+b. Τότε το a είναι η κλίση της ευθείας, οπότε χρησιμοποιωντας την atan(a) παίρνεις την γωνία που ζητάς σε ακτίνια, αν θέλεις μοίρες rad2deg(atan(a)). Ελπίζω να βοήθησα..
gtroza Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 atan2(dy,dx) dx=x2-x1 dy=y2-y1 dy/dx=εφαπτομένη αν τα θυμάμαι καλά ! .
WordUp Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Δύο σημεία του επιπέδου σχηματίζουν μια ευθεία απ'όσο ξέρω. Μήπως τα σημεία αυτά είναι τα πέρατα (αν το λέω σωστά) διανυσμάτων ή ευθειών που έχουν ως αρχή, το σημείο τομής των αξόνων (0,0); Τότε μπορείς να βρεις τη γωνία με τον συντελεστή διεύθυνσης (λ=y2-y1/x2-x1) που στην ουσία είναι η εφαπτομένη.
georgemarios Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 προφανως ο φιλος εννοει τη γωνια μεταξυ δυο διανυσματων που το καθενα ξεκινα απο την αρχη των αξονων (0,0) και καταλληγει στο ενα απο τα 2 σημεια. νομιζω ο gtroza εχει δικιο, ειναι atan2
Krokodilos Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2008 Επειδη διαπιστωσα ενα ψιλομπλεξιμο και μια μεγαλη ασαφεια στο πως αντιλαμβανεστε την γωνια μεταξυ 2 ευθειων ας το ξεκαθαρισω: Εστω 2 ευθειες ε1 και ε2. •Αν ειναι παραλληλες τοτε δεν οριζεται γωνια μεταξυ τους. •Αν δεν ειναι παραλληλες αλλα τεμνονται τοτε ονομαζουμε: -Γωνια των ευθειων ε1 και ε2 την γωνια που διαγραφει η ε1 αν στραφει γυρω απο το σημειο που τεμνονται με φορα αντιθετη των δεικτων του ρολογιου, μεχρι να συμπεσει με την ευθεια ε2. -Γωνια που σχηματιζει η ε2 με την ε1 την γωνια που διαγραφει η ε1 αν στραφει γυρω απο το σημειο που τεμνονται με φορα αντιθετη των δεικτων του ρολογιου, μεχρι να συμπεσει με την ευθεια ε2. Πχ για το παρακατω σχημα: Η γωνια ω ειναι: -η γωνια των ευθειων ε1 και ε2. -η γωνια που σχηματιζει η ευθεια ε2 με την ευθεια ε1. Αντιθετα η: -η γωνια των ευθειων ε2 και ε1. -η γωνια που σχηματιζει η ευθεια ε1 με την ευθεια ε2. ειναι η γωνια 180°- ω. ►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►► Αυτο που καταλαβαινω οτι ζητας οπως ειπες(ναι φυσικα εννοω την ευθεια που διερχεται απο τα σημεια αυτα και τον αξονα των χ ως γωνια.) ειναι οτι μαλλον ζητας την γωνια, εστω φ, που σχηματιζει η ευθεια που περνα απο τα 2 σημεια με την ευθεια y=0. Εστω τα σημεια ειναι τα Α(α1,α2) , Β(β1,β2). •Αν ισχυει α2=β2 και α1=!α2 τοτε(το συμβολο != σημαινει διαφορο): Η γωνια φ δεν οριζεται. •Αν ισχυει α2=β2 και α1=α2 τοτε: Η γωνια φ δεν οριζεται. •Αν ισχυει α2!=β2 και α1=β1 τοτε(το συμβολο != σημαινει διαφορο): Ισχυει οτι φ = 90° ή φ = π/2 rad •Αν ισχυει α2!=β2 και α1!=β1 τοτε(το συμβολο != σημαινει διαφορο): Ισχυει οτι φ = εφ^-1((β2-α2)/(β1-α1)) rad ή σε μοιρες: φ = 180°·(εφ^-1((β2-α2)/(β1-α1)))/π οπου το εφ^-1 εκφραζει την αντιστροφη συναρτηση της εφαπτομενης.
Dr.Fuzzy Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2008 •Αν ισχυει α2=β2 και α1=!α2 τοτε(το συμβολο != σημαινει διαφορο): Η γωνια φ δεν οριζεται. •Αν ισχυει α2=β2 και α1=α2 τοτε: Η γωνια φ δεν οριζεται. •Αν ισχυει α2!=β2 και α1=β1 τοτε(το συμβολο != σημαινει διαφορο): Ισχυει οτι φ = 90° ή φ = π/2 rad •Αν ισχυει α2!=β2 και α1!=β1 τοτε(το συμβολο != σημαινει διαφορο): Ισχυει οτι φ = εφ^-1((β2-α2)/(β1-α1)) rad ή σε μοιρες: φ = 180°·(εφ^-1((β2-α2)/(β1-α1)))/π οπου το εφ^-1 εκφραζει την αντιστροφη συναρτηση της εφαπτομενης. Τα παραπανω νομιζω πως ειναι οι περιπτωσεις της atan2
gtroza Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2008 εγώ μιλούσα για τις κόκκινες γωνίες ! ανάλογα ποιό είναι το χ1 χ2 , ΑΒ ή ΒΑ .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.