Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με αρκετές επιφυλάξεις και αναπόφευκτες προκαταλήψεις αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ο διάλογος για το θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων έργων που διακινούνται στο Διαδίκτυο.

 

Ο προφανής στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δημιουργών και των χρηστών οπτικοακουστικών έργων. Η διαμάχη, ωστόσο, δεν μπορεί να αφήσει αμέτοχους τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ, αφού από αυτούς ζητείται κάθε φορά να παρεμβαίνουν και να επιβάλλουν κυρώσεις στους χρήστες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των δημιουργών. Ενα κορυφαίο ζήματα που εγείρεται αφορά αν αυτές οι παρεμβάσεις σημαίνουν παραβίαση των ψηφιακών ελευθεριών των πολιτών.

 

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, επιχείρησε στις αρχές του χρόνου μια δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για «την πειρατεία στο Διαδίκτυο και τη λήψη μέτρων από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ». Ανάμεσα στις 70 απαντήσεις που έλαβε (είναι ανηρτημένες στο www.opi.gr), μπορεί κανείς να διακρίνει τρεις κατηγορίες τοποθετήσεων, ανάλογα και με τη θέση του καθενός στη διαδικτυακή αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης περιεχομένου.

 

* Υπάρχουν οι τοποθετήσεις 6 οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων έργων (μουσικής, κινηματογράφου, λόγου κ.λπ.), δισκογραφικών εταιρειών, εκδοτών και μεμονωμένων καλλιτεχνών, όπως ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας και ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.

 

* Απόψεις διατυπώνουν οι απλοί χρήστες του Διαδικτύου, εκ των οποίων άλλοι έχουν εξειδικευμένες τεχνολογικές ή επιστημονικές γνώσεις και άλλοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως απλοί χρήστες του Ιντερνετ.

 

* Ο τρίτος πόλος της διαβούλευσης αποτελείται από εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

 

Οι δημιουργοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της αναπαραγωγής των έργων τους και ζητούν αυστηρά μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία τους.

 

«Βλέπουν ότι με τις ψηφιακές τεχνολογίες δεν έχουν πλέον κανέναν έλεγχο του έργου τους: ποιος "κατεβάζει" ένα έργο, τι το κάνει, αν βγάζει λεφτά από αυτό ή όχι», επισημαίνει η διευθύντρια του ΟΠΙ, Ειρήνη Σταματούδη.

 

Όπωςτονίζει η ίδια, «αυτή η ασυδοσία δεν πλήττει μόνο τους δικαιούχους, αλλά και το κράτος που χάνει εισφορές από την παράνομη διακίνηση».

 

Οι χρήστες, από την άλλη πλευρά, υπερασπίζονται την πολιτισμική σημασία της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας μέσω του Διαδικτύου. Υπενθυμίζουν την διεθνώς εξελισσόμενη νομική διαμάχη περί του αν συνιστά ή όχι πειρατεία η μεμονωμένη αναπαραγωγή ενός έργου για ιδιωτική χρήση. Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και για «μεθοδολογικά σφάλματα» του ερωτηματολογίου του ΟΠΙ, όπως η αναφορά της τεχνολογίας διασύνδεσης υπολογιστών «peer 2 peer» ως κατηγορίας πειρατείας, ενώ κατά κύριο λόγο είναι μια πολύτιμη τεχνολογία ανταλλαγής αρχείων, που χρησιμοποιείται τόσο από απλούς χρήστες όσο και από εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 

Μία από τις σοβαρότερες ενστάσεις για το ερωτηματολόγιο του ΟΠΙ διατυπώθηκε από την «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο» (www.digitalrights.gr), που διαπιστώνει, πως οι ερωτήσεις ωθούν σε απαντήσεις υπέρ μιας νομοθετικής ρύθμισης. Η Πρωτοβουλία, μάλιστα, προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη γιατί οι ενστάσεις της αγνοήθηκαν και ο Συνήγορος απεφάνθη υπέρ της.

 

Και από την πλευρά των παρόχων υπηρεσιών Ιντερνετ, πάντως, διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα τους καθιστά υπεύθυνους για το περιεχόμενο που διακινούν οι χρήστες μέσω των τεχνικών μέσων που εκείνοι παρέχουν. Οπως επισημαίνεται, ενδεικτικά, στην απάντηση του ΟΤΕ, «Ο Πάροχος δεν λαμβάνει, δεν είναι τεχνικά δυνατό αλλά θα ήταν και παράνομο (σύμφωνα με τη νομοθεσία περί απορρήτου των επικοινωνιών) να λαμβάνει γνώση για το περιεχόμενο και την πληροφορία που διακινείται στο Διαδίκτυο».

 

Στόχος της διαβούλευσης και των μελλοντικών κινήσεων του ΟΠΙ είναι να καταγράψει τις διαφορετικές απόψεις και να πετύχει «συναίνεση και σύμπραξη όλων των φορέων, ενδεχομένως ένα μνημόνιο συνεργασίας ή έναν κώδικα δεοντολογίας», εξηγεί η Ειρήνη Σταματούδη.

 

«Σε ό,τι αφορά τους παρόχους, αυτό που ζητούμε -και γίνεται στις περισσότερες περιτώσεις- είναι όταν κάποιος πει ότι είδε να διακινείται παράνομα το έργο του, να ζητάει να ειδοποιεί ο πάροχος αυτόν που το έκανε να σταματήσει να το κάνει (χωρίς να του δοθεί κανένα προσωπικό στοιχείο του)».

 

Source.png Πηγή: inout.gr

Επεξ/σία από Hal9000
  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Χάνει και το κράτος

[...]

 

Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης και ας μην το αναλύσω τώρα γιατί θα χρειαστούν ΠΟΛΛΕΣ χιλιάδες λέξεις...

 

Να μας πουν ποιος ζημιώνεται από το "παράνομο" downloading μήπως και τον λυπηθούμε... Οι δισκογραφικές; Το Holywood; Οι providers; Οι εταιρείες που παράγουν μέσα αποθήκευσης; ΠΟΙΟΣ επιτέλους πεινάει ή ζει στη φτώχεια από τα torrents ;

Δημοσ.
Να μας πουν ποιος ζημιώνεται από το "παράνομο" downloading μήπως και τον λυπηθούμε... Οι δισκογραφικές; Το Holywood; Οι providers; Οι εταιρείες που παράγουν μέσα αποθήκευσης; ΠΟΙΟΣ επιτέλους πεινάει ή ζει στη φτώχεια από τα torrents ;

 

+1.0000000

Δημοσ.

Ελεος με το παραμυθι!

Πανε να καταργησουν τις ανθρωπινες ελευθεριες μας οπως η ιδιωτικοτητα και εν τελει η ελευθερια στο ιντερνετ,με δουρειο ιππο ταχα τα πνευματικα δικαιωματα των σκουπιδιων τυπου μαντονα ,μπριτνευ και χολυγουντιανων τερατουργηματων:mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Δημοσ.

Ο παραπάνω υπότιτλος του θέματος με την φράση ότι 'Χάνει και το κράτος' νομίζω ότι τα λεει όλα και δεν απαιτούνται περισσότερες εξηγήσεις...

Δημοσ.

σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο ως αντίδραση προτείνω τον άλλο τρόπο p2p οι εξωτερικοί σκληροί να βολτάρουν από σπίτι σε σπίτι κατόπιν συνανοήσεως με pm.

τον παλιό καλό καιρό ανταλλάσαμε κόμικς κουβαλώντας τα σε σακούλες από σπίτι σε σπίτι

και αυτο μάλλον πειρατεία ήταν αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς τότε στα 80'ς.

Δημοσ.

lol τρομερος ο opera! Συμφωνω απολυτα με τους παραπανω δεν πιστευω οτι χρειαζεται αλλη αναλυση το θεμα! Απλα ελεος!

Εχουμε τοσα προβληματα πεινα αρρωστιες φτωχεια ανεργια χιλιιιιια 2 πραγματα και αυτοι οι παλιοσυμφεροντολογοι κλεφτες που δεν τους λειπει τιποτα επειδη δεν μπορουν να λυσουν ολα τα υπολοιπα πιανονται απο οτι τουσ κατεβει! Μπραβο τους πρεπει ν συνεχισουν αυτο το μεγαλο ανθρωπιστικο εργο αν δεν τους ειχαμε αραγε τι θα καναμε...........?

Δημοσ.

Ναι ρε γμτ.Κι εμείς οι ανθρωπιστές που δεν έχουμε λύσει τα σοβαρότερα προβλήματα νοιαζόμαστε για να τα λύσουμε.Η μήπως κατεβάζουμε ότι μαλακία βρούμε μπροστά μας αλλά κραδίνουμε μολαταύτα ότι είναι μαλακία;Φαύλος κύκλος λέω εγώ...

Δημοσ.

χεχεχε φανταζεσαι να κανεις οπως λεει ο opera και να σκασεις μυτη σπιτι του "γνωστου απο το φορουμ" με τον σκληρο με τα mp3 πχ που ειναι να του δωσεις και μολις τον βγαλεις απο τη τσαντα να σου πεταξει το σημα στη μαπα "freeze!you are under arrest pirate!" :P

Δημοσ.

Παιδιά θα ήθελα να μου πείτε ποιος από εσάς χαρίζει τη δουλειά που κάνει; Ο αρτοποιός ας πούμε μοιράζει ψωμιά; Ο οπωροπώλης χαρίζει φρούτα; Ο γιατρός κάνει δωρεάν εξέταση; Ο ψαράς χαρίζει τα ψάρια; Θα μπορούσα να συνεχίσω επ’ άπειρων, αλλά εκείνοι που χάνουν από το παράνομο κατέβασμα των τραγουδιών για να απολαμβάνουμε τα τραγούδια άνευ οικονομικής υποχρέωσης, είναι οι δημιουργοί (βλέπε συνθέτες και στιχουργοί). Ούτε οι δισκογραφικές εταιρείες, ούτε οι τραγουδιστές. Γι’ αυτό το σύνθημα είναι ότι σε λίγα χρόνια θα πάψει να υφίσταται η μουσική αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση. Ας σκεφτόμαστε λοιπόν λίγο βαθύτερα και λιγότερο εγωιστικά.

  • Super Moderators
Δημοσ.
χεχεχε φανταζεσαι να κανεις οπως λεει ο opera και να σκασεις μυτη σπιτι του "γνωστου απο το φορουμ" με τον σκληρο με τα mp3 πχ που ειναι να του δωσεις και μολις τον βγαλεις απο τη τσαντα να σου πεταξει το σημα στη μαπα "freeze!you are under arrest pirate!" :P

 

RIAA.jpg

 

κάτι σαν και αυτό? :o

Δημοσ.

@asterias

Ποιος χαρίζει τι δουλειά που κάνει?

Σοβαρά????

Το σκέφτηκες καλά πριν κάνεις αυτό το ποστ?

Το linux και τα χιλιάδες δωρεάν προγράμματα που υπάρχουν και πολλές φορές είναι καλύτερα από τα πληρωτέα δεν τα έχει ακούσει κανένας???

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ!!!!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...