georgepao Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Καλημέρα σας Θ ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για να κλειδώσω τον εξωτερικό σκλήρο μου δίσκο ώστε να έχω πρόσβαση μόνο εγώ. Ευχαριστώ εκ των προταίρων για τις απαντήσεις σας
random Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Με το truecrypt μπορείς φτιάξεις κρυπτογραφημένους δίσκους. υπάρχουν και άλλα παρόμοια, όπως cryptainer, StorageCrypt , και άλλα http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_disk_encryption_software αλλα το truecrypt ειναι δωρεάν και αρκετά δοκιμασμένο απο το 2004 που βγήκε, και δουλευει σε windows, linux, mac osx. για τον εξωτερικό usb δισκο, μπορείς: *1. ειτε να κρυπτογραφήσεις εναν ολοκληρο δίσκο/partition, *2. ειτε να φτιαξεις μεσα στο δισκο, εναν μικρότερο εικονικό δισκο, οπου θα βάζεις επιλεκτικά τα που θελεις να κρυψεις, ενω στον μη κρυπτογραφημένο χώρο, τα υπόλοιπα. το *2 το χρησιμοποιώ καθημερινά, εχω φτιαξει στη δουλειά ενα ecrypted volume, μεγεθος 5 γιγα, και εχω εκει προσωπικά αρχεία. αν κάποιος χρησιμοποιήσει το pc μου οταν απουσιάζω, δεν μπορεί να τα δει. Δεν εχω χάσει ποτέ αρχεία, οταν το pc κολλήσει ή κανει διακοπές ρεύματος. το *1, θέλω να το κανω κάποτε, αλλα η αλήθεια ειναι οτι διστάζω να κρυπτογραφήσω εναν ολοκληρο δίσκο 250 ή 500 Gb. πρεπει να πειραματιστώ πρώτα με τεστ αρχεία, για το τι θα γίνει αν ενώ τον χρησιμοποιώ (τη στιγμή που κάνω file copy πάνω του) , κοπεί το ρεύμα ή κρασάρουν τα windows, ή αποσυνδέσω το καλώδιο usb. καλά, το να χάσω το συγκεκριμένο αρχείο που βρισκόταν εκεινη τη στιγμή στον αέρα, δεν με πειράζει. το θέμα ειναι να μην πειραχτεί το σύνολο του encrypted partition. εχει κανείς εμπειρία σε encryption ολόκληρου partition;
Praetorianos Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 το *2 το χρησιμοποιώ καθημερινά, εχω φτιαξει στη δουλειά ενα ecrypted volume, μεγεθος 5 γιγα, και εχω εκει προσωπικά αρχεία. αν κάποιος χρησιμοποιήσει το pc μου οταν απουσιάζω, δεν μπορεί να τα δει. Δεν εχω χάσει ποτέ αρχεία, οταν το pc κολλήσει ή κανει διακοπές ρεύματος. Δηλαδή αν κρυπτοτγραφήσεις ένα μέρος του σκληρού δεν πρόκειται να χάσεις τα δεδομένα σου,ακόμα και με αποσύνδεση usb, πτώση ρεύματος δεν έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ? Γιατί το να χάσω ταινίες σιγά τα ωά τα ξαναβρίσκω, αλλά αν χάσω εργασίες, επαφές, φωτογραφίες -αυτά που με νοιάζουν και δεν θέλω εύκολη πρόσβαση δηλαδή- χάθηκα.
accipio Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 το *2 το χρησιμοποιώ καθημερινά, εχω φτιαξει στη δουλειά ενα ecrypted volume, μεγεθος 5 γιγα, και εχω εκει προσωπικά αρχεία. αν κάποιος χρησιμοποιήσει το pc μου οταν απουσιάζω, δεν μπορεί να τα δει. Δεν εχω χάσει ποτέ αρχεία, οταν το pc κολλήσει ή κανει διακοπές ρεύματος. Το κακό που έχει αυτός ο τρόπος είναι ότι μπορεί ο επίδοξος κατάσκοπος να θελήσει να σε "εκδικηθεί" για το κλείδωμα με το να σου σβήσει το container και να χάσεις τα πάντα. Θα πει κανείς ότι είναι ακραία περίπτωση και ότι υπάρχουν και τα εργαλεία ανάκτησης, αλλά το κακό θα έχει γίνει. Το κλείδωμα όλου του partition σίγουρα είναι η καλύτερη λύση, αλλά ούτε εγώ το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω τι θα γίνει σε καταστάσεις όπως αυτές που αναφέρεις.
micos000 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Για συγκεκριμένους φακέλους ή προσωπικά αρχεία μπορείς να κάνεις μια συμπίεση με το winrar με encryption με γερό κωδικό (που να θυμάσαι) και να κλειδωθούν και τα ονόματα αρχείων. Στην συνέχεια κάνε μετονομασία από rar σε hilda.mpg, ert3.avi, test.raw ή ότι άλλο θέλεις το αρχείο και βάλτο σε έναν γενικό φάκελο. Έτσι μόνο εσύ θα ξέρεις τι είναι και που είναι και δεν θα κινεί την περιέργεια.
random Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2008 Γιατί το να χάσω ταινίες σιγά τα ωά τα ξαναβρίσκω, αλλά αν χάσω εργασίες, επαφές, φωτογραφίες -αυτά που με νοιάζουν και δεν θέλω εύκολη πρόσβαση δηλαδή- χάθηκα. η κρυπτογράφηση ειναι προστασία απο την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, οχι για τις μηχανικές βλάβες. Η λύση σε αυτα ειναι το backup. Διπλά αντίγραφα, online storage, κλπ. το θεμα με την αποσύνδεση usb, το ανέφερα επειδη ο φιλος που ρωτάει, ενδιαφέρεται για χρηση σε εξωτερικό. Εγω το truecrypt το χρησιμοποιώ σε εσωτερικό δισκο, αλλα επειδη δεν μπορω να τον παιρνω σπίτι μου (pc δουλειάς), τα αφήνω εκει κρυμμένα. θα μπορουσα να τα εχω σε ενα στικακι και να το φερνω καθε μερα στο γραφείο, αλλα ετσι ειναι πιο αργή η πρόσβαση στα αρχεια, και αυξανεται ο κινδυνος να το χασω μια μερα στο δρόμο ή να φύγω και να το ξεχάσω συνδεδεμένο στη usb. ο επίδοξος κατάσκοπος να θελήσει να σε "εκδικηθεί" για το κλείδωμα με το να σου σβήσει το container και να χάσεις τα πάντα. αν μιλάμε θεωρητικά, ναι υπάρχει αυτη η περίπτωση. αν μιλάμε για πραγματικές καταστάσεις, εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι γενικά "εναν κατάσκοπο", αλλα τη χρήση του επαγγελματικού pc μου απο συναδέλφους. 1. το pc δεν μου ανηκει, ειναι της εταιρείας, αρα αν με παρουν τηλεφωνο σε απουσία μου θα μου πουν, "δωσε το password σου να χρησιμοποιήσω λιγο το pc σου για το Χ λόγο". Δεν μπορώ να τους αρνηθώ. 2. Δεν θα ψάχνουν συγκεκριμένα για αυτα που εχω κρύψει, γιατι δεν ξέρουν οτι υπάρχουν, και δεν αφορούν τη δουλειά. Απλά τα κρύβω για να μην πέσουν πάνω τους τυχαία, χρησιμοποιόντας το pc. Οποτε δεν υπαρχει θέμα, να μου σβήσουν απο εκδίκηση. συγκεκριμένα, κρυβω το Firefox profile, που περιέχει history, bookmarks, passwords, κλπ. (οι λύσεις "clean ολα αυτα με το κλεισιμο του browser" δεν μ' ενδιαφέρουν) και μερικά xls, doc, και txt files, προσωπικου ενδιαφέροντως. Ο επισκεπτης που θα θελησει να σερφαρει με το pc μου, δεν θα εχει πρόβλημα, γιατι default browser ειναι ο IE. ---------------------------------------------------- Υπάρχουν σημαντικά αρχεία (που αν τα χάσεις παθαινεις ζημιά), και ευαίσθητα αρχεία (που αν τα δει άλλος, θα βρεθεις σε δύσκολη θέση). Για τα πρώτα κανεις μπακαπ, για τα δεύτερα κρυπτογράφηση. αν θέλεις κάνεις και τα δύο. αυτα που εγώ κρύβω στη δουλειά, ειναι μόνο ευαίσθητα. Αν τα χάσω, δεν τρέχει τίποτα.
Praetorianos Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 η κρυπτογράφηση ειναι προστασία απο την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση,οχι για τις μηχανικές βλάβες. Η λύση σε αυτα ειναι το backup. Διπλά αντίγραφα, online storage, κλπ. Μα εννοούσαν το αν είναι επικίνδυνο να χάσω δεδομένα από λάθος του προγράμματος, όχι από μηχανική βλάβη. Δηλαδή αν μεταφέρω φακέλους και κατά την κρυπτογράφηση πέσει το ρεύμα τι θα γίνει, αυτό εννοώ. Πριν από κάτι χρόνια χρησιμοποιούσα το folder lock που είχε με ένα δεξί κλικ απευθείας κλείδωμα οπότε δεν γινόταν να την πάθεις, τώρα η καινούρια έκδοση απαιτεί μεταφορά αρχείων οπότε δεν ξέρω τι γίνεται σε περίπτωση ατυχίας εγγραφής.
random Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 η μεταφορά αρχείων, αν δεν κανω λάθος, στην πράξη σημαίνει: 1. αντιγραφή απο Α προς Β, 2. και αν ολοκληρωθεί, 3. σβήσιμο απο Α. η κρυπτογράφηση, ειναι ενα νεο βημα μεταξυ 1 και 2. αν το προγραμμα που κρυπτογραφεί, δεν δωσει οκ οτι τελείωσε, τότε και το προγραμμα που αντιγράφει το αρχειο, δεν θα δώσει οκ οτι τελειωσε, οποτε, λογικά δεν θα φτάσουμε στο 3. διαγραφή του πρωτοτύπου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.