mpbibh Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 καλησπερα!! χρειαζομαι την βοηθεια σας!! εχω μια εργασια στο προγραμματισμο σε pascal. εχω γραψει την εκφώνηση παρακατω. το προβλημα μου ειναι ο υπολογισμος του ημιτονου και συνημιτονου! υπάρχουν οι τυποι παρακατω και τι ακριβως ζηταει αλλα δε γνωριζω πωσ πρεπει να γινει σε κωδικα. δε ξερω πως γινονται αυτοι οι μαθηματικοι τυποι! αυτο που θελω ειναι αν ξερετε να μου πειτε πως θα υπολογισω το ημιτονο και συνημιτονο συμφωνα εμε τα παρακατω.. εκφωνηση: Η διαδικασία αυτή ζητάει από τον χρήστη έναν πραγματικό αριθμό x και στη συνέχεια εκτυπώνει στην οθόνη το ημίτονο και το συνημίτονο του αριθμού αυτού. Για τον υπολογισμό του ημιτόνου και του συνημίτονου θα χρησιμοποιεί τις συναρτήσεις sin(x), cos(x) οι οποίες θα περιγραφούν στη συνέχεια. Οι συναρτήσεις sin(x), cos(x) Η συνάρτηση sin(x) παίρνει ως πραγματική παράμετρο έναν πραγματικό αριθμό x και υπολογίζει και επιστρέφει το ημίτονό του. Αντίστοιχα, η cos(x) επιστρέφει το συνημίτονό του. Για τον υπολογισμό του ημιτόνου και του συνημίτονου χρησιμοποιούμε τους εξής τύπους: sin(x)= x - x3/3! + x5/5! - x7/7! + x9/9! - x11/11! + ... cos(x)= 1 - x2/2! +x4/4! - x6/6! + x8/8! - x10/10! + ... Το άθροισμα του ημιτόνου να γίνει μέχρι και τον όρο x20 και του συνημιτόνου μέχρι και τον x21. Η γωνία x στους παραπάνω τύπους μετράται σε ακτίνια (rad). Προφανώς έχει πολλές ομοιότητες με το παράδειγμα που κάναμε με τον υπολογισμό του ex. Μπορείται να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση pow(x, k) που υπολογίζει το xk και την fact(k) που υπολογίζει το k! . * (ο αριθμος που υπαρχει διπλα απο τα χ ειναι εκθετης) παρακαλω βοηθηστε με!!! ευχαριστω.
georgemarios Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 ....δε ξερω πως γινονται αυτοι οι μαθηματικοι τυποι! (ξερεις ομως να προγραμματιζεις σε pascal?) αυτο που θελω ειναι αν ξερετε να μου πειτε πως θα υπολογισω το ημιτονο και συνημιτονο συμφωνα εμε τα παρακατω.. ... Προφανώς έχει πολλές ομοιότητες με το παράδειγμα που κάναμε με τον υπολογισμό του ex. (το εχεις αυτο το παρδειγμα? το διαβασες? το καταλαβες?) ... Μπορείται να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση pow(x, k) που υπολογίζει το xk και την fact(k) που υπολογίζει το k! (στα εχει δωσει ολα, το μονο που μενει ειναι να τα βαλεις σε ενα βροχο. Αν δε ξερεις τι ειναι αυτο, χρειαζεσαι διαβασμα). σορυ φιλε μου, αλλα ειναι εναντια στη πολιτικη και φιλοσοφια του φορουμ να πεταμε ετσι λυμενες ασκησεις.
mpbibh Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 καταρχην να σου πω οτι ειμαι φοιτητρια σε τει, δεν ειμαι καμια προγραμματιστρια! ξερω να προγραμματιζω σε pascal μεχρι ενα επιπεδο. εννοειται οτι δε ζητησα ουτε ηθελα την λυση σε ολη την ασκηση! απλα επειδη δεν ειμαι τοσο καλη στα μαθηματικα ηθελα μια βοηθεια οσον αφορα τους τυπους που εχει! τιποτα παραπανω! ξερω οτι πρεπει να τα βαλω σε βρογχο, απλα το θεμα μου ειναι οι τυποι,δε μπορω να καταλαβω πως υπολογιζονται αυτα!
ippo00 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Δεν έχω ιδέα από pascal αλλά η αίσθηση μου είναι πως σου λεεί το >sin(x)= x - x3/3! + x5/5! - x7/7! + x9/9! - x11/11! + ... Πρέπει να γίνει > sin(x)= x - pow(x,3)/fact(3) + pow(x,5)/fact(5) - pow(x,7)/fact(7) ... Αυτό που θα προσέξεις όταν υλοποιήσεις τον βρόγχο είναι ότι μία προσθέτει, μία αφαιρεί. Αλλά επιδή δεν έχω ιδέα από pascal δεν μπορώ να σε βοηθήσω (άλλωστε δεν χρειάζεται μιας και ζήτησες βοήθεια για το μαθηματικό μέρος) Από κει και πέρα η δύναμη υποθέτω ότι ξέρεις τι είναι. Το factorial είναι στη φάση: fact(3) = 1*2*3 fact(10) = 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 Κακό παράδειγμα αλλά δεν δείχνεις τόσο χαζό άτομο λωστε να μην καταλάβεις.
mpbibh Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια αυτο ηταν αρκετο! ξεκαθαρισα το κομματι που με ενδιεφερε!!
drm Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2008 Edit: Σαν να άρησα κάπως.... sin(x) = x - (x^3)/3! + (x^5)/5! - (x^7)/7! + ... οπότε με τις συναρτήσεις που έχετε θα μιάζει κάπως έτσι result = x - pow(x,3)/fact(3) + pow(x,5)/fact(5) - pow(x,7)/fact(7) + ... οπότε κάπου εδώ τελειώνουν τα μαθηματικά... νομίζω ότι την συνέχεια την έχεις...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.