Προς το περιεχόμενο

Consumer καρτούλα για CUDA programming - προτάσεις

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόκειται να αναλάβω μία σχετική εργασία στα πλαίσια Παν/μιακού μαθήματος. Έχει ασχοληθεί κανείς; Αν ναι, μερικές ερωτήσεις:

• Το budget δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένο, δεν υπάρχει η δυνατότητα να χτυπήσω π.χ. μία GTX260 που έχει ένα σωρό SP επάνω. Κάτι κοντά στα 100€. Τί προτείνετε; 9600GT ή «φτηνιάρα» υλοποίηση 9800GT; Ή δεν αξίζει και θα γίνει η δουλειά και με μία πιο φτηνή 9500GT π.χ.;
  • Υπάρχει διαθέσιμη και μία onboard GPU (8300) η οποία, κατά τα λεγόμενα της nVIDIA, υποστηρίζει CUDA. Είμαι όμως λίγο επιφυλακτικός, πρώτον γιατί περιέχει πολύ λίγους SP, δεύτερον γιατί δανείζεται από τη system memory και τρίτον γιατί θα πρέπει να προχωρήσω άμεσα σε αγορά CPU που λείπει προκειμένου να στηθεί το σύστημα που θα περιέχει τη μητρική με το 8300. Ενώ, αν αγορασθεί dedicated κάρτα, θα μείνει αργότερα στο συμφοιτητή με τον οποίο θα συνεργαστώ για το project.
  • Μπορείτε να μου δώσετε μία ένδειξη για το speedup που θα πρέπει να αναμένω; Π.χ. τί πρόβλημα επιλύσατε με CUDA, σε τί hardware και τί speedup είδατε σε σχέση με σειριακή εκδοχή του κώδικα και/ή threaded εκδοχή που έτρεχε σε multicore CPU;

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Άμα μπλέξεις με multi core programming...

...γενικά την έβαψες!

Άν όμως επιμένεις να κάνεις τη συγκεκριμένη εργασία σου, τότε οποιαδήποτε κάρτα NVIDIA που υποστηρίζει CUDA θα σου κάνει μιά χαρά για αυτό που τη θές! - Δηλαδή να διαβάσει το API του CUDA.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί βρίσκεσαι σε δίλλημα, αφού οι κάρτες που αναφέρεις στο μόνο που διαφέρουν είναι μερικά καρέ στα παιχνίδια!

Εκτός κι αν δουλεύεις για την EA, πάρε την πιο φτηνή!

Δημοσ.

Aν την θες αποκλειστικά για την εργασία, δηλαδή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορώ να σου δανείσω μία GTS320 που έχω και κάθεται αυτή την εποχή.

(ιδέα δεν έχω πόσο καλά δουλεύει CUDA).

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την προσφορά liopyr, ειλικρινά είναι συγκινητική. Όπως ανέφερα όμως, αν αγορασθεί τελικά κάρτα και δεν γίνει fallback στην 8300 - που προσωπικά δε θα ήθελα, σκοπός είναι να πάρουμε και κάποια αξιοπρεπή αποτελέσματα στις μετρήσεις μας σε σχέση με CPU execution - θα αξιοποιηθεί αργότερα για νέα σύνθεση στο PC του συναδέλφου.

@loverman210: Όλα γίνονται για τους Stream Processors φίλε μου. Βλέπω π.χ. ότι μία 9600GT έχει διπλάσιο αριθμό από μία 9500GT.

Δημοσ.

Καλή αρχή με τη εργασία!

Warning: Δεν έχω ασχοληθεί προγραμματιστικά με cuda όποτε με επιφύλαξη αναφέρω τα παρακάτω:

Η 8300 σου κάνει για αρχή :-) αν και το cuda στη νεότερη έκδοση υποστηρίζει ‘καλύτερα’ τις νέες 260/280.

Γενικά πάντως ξεκίνα να γράψεις λίγο κώδικα στην 8300 σαν ‘βάπτισμα πυρός’.

Απλά ό ίδιος κώδικας θα τρέξει πιο γρήγορα με περισσότερα SPs

Η επιτάχυνση που θα επιτύχεις είναι ανάλογη του προβλήματος που θες να επιλύσεις.

Ιδανικά θα διάλεγα ένα μαθηματικό exhaustive πρόβλημα. Ή ένα πρόβλημα που έχει πολλά επιμέρους ασύνδετα μεταξύ τους datasets.

Αυτό που σκοτώνει τις επιδώσεις είναι το ‘inter-SP memory sharing’. Εφόσον το κάθε υποπρόγραμμα που τρέχει σε κάθε sp δεν έχει ανάγκες να βλέπει μεταβλητές άλλου sp ή μεγάλες μετακινήσεις περιοχών μνήμης μεταξύ των core η επιτάχυνση θα είναι δραματική.

Warning: Μπορεί να έχω γράψει κουφά πράγματα… κάπως έτσι τα έχω αντιληφτεί από γενικά άρθρα.

ΥΓ. θα χαρώ πολύ να μάθω ότι προχωρείς ακάθεκτος… και θα σου ζητήσω να με ξεστραβώσεις σε κάποια στιγμή επί του θέματος.

Δημοσ.

υποθέτω πως τα αποτελέσματα χρειάζεσαι έτσι δεν είναι?

γιατί να μην ανεβάσεις ότι θα τεστάρεις για να το κάνουν το υπόλοιποι και να πάρεις 10 φορές περισσότερα αποτελέσματα

εξ' άλλου χωρίς σύγκριση δεν θα χει και πολύ νόημα το θέμα σου

δεν γίνεται αυτό?

Δημοσ.

Στο αρχικό σου δίλημμα, εγώ προτείνω "φθηνιάρα" 9800Gt.

Οι υλοποιήσεις της Nv συνήθως έχουν ελάχιστες εώς μηδαμηνές διαφορές μεταξύ τους.

Αν μπορείς να ανεβάσεις κατά 1/3 το budget πιθανον να βρεις GTX260 μεταχειρισμένη, αλλά θέλει τύχη και χρόνο.

Στα 100€ (μπορεί και λιγότερα πλέον) μπορεί να βρεις μία 9800GTX+.

(που δεν ξέρω αν θα έχει διαφορά από μία 9800Gt για την δουλειά που την θες).

Δημοσ.

βρες μια 8800Gt used και θα είσαι μια χαρά δες περίπου στο F@H πόσα WU μπορεί να βγάλει η κάθε μία για να πάρεις μια ιδέα από την δύναμή τους

bios mod oc τον πυρήνα στα 800 και έχεις μια πολύ δυνατή κάρτα για cuda και φθηνή

γράψε κάτι και δώστο μου μου αν θες να το δοκιμάσουμε στην 8800 να δεις πως πάει

αν γίνετε κάτι τέτοιο και αποφασίζεις

Δημοσ.

Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Χαίρομαι που υπάρχει συμμετοχή.

Λοιπόν, μερικά σχόλια:

Πρώτον, ο σκοπός του project δε θα είναι απλά να πάρω μετρήσεις, αλλά και ο κώδικας που θα γραφτεί.

Δεύτερον, μακάρι να μπορούσα να σας στείλω κώδικα για να κάνετε μετρήσεις στις CUDA-capable κάρτες σας όσοι προσφερθήκατε, αλλά έχουμε κλασσικό "chicken-egg situation". Πώς να σας στείλω κώδικα που δε μπορώ να φτιάξω γιατί δεν έχω πρόσβαση σε CUDA hardware; :lol:

Δημοσ.
Πώς να σας στείλω κώδικα που δε μπορώ να φτιάξω γιατί δεν έχω πρόσβαση σε CUDA hardware; :lol:

Με μία δανεική GTS320 ? :-D

Δημοσ.

Ρε τον Λιοπύρα!

Υπ' όψιν ότι η τοποθεσία που γράφει στο προφίλ μου είναι παραπλανητική. IRL, είμαι Γιάννενα. :(

edit: Ρίχνω παράλληλα και μια ματιά στα forums του gpgpu.org. Έχει πολύ πράμα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...