Προς το περιεχόμενο

ΠΟΝΤΙΚΙΑ.. ασύρματα ή bluetooth(?) + πόσο κακό κάνουν(?)

giannis k.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ποντίκια.. όχι τα συμπαθητικά μας ζωάκια, αλλά τα πολυαγαπημένα μας "κοντρολάκια"!

Διαβάζω σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες και βλέπω στα καταστήματα που λένε "ασύρματο ποντίκι / ποντίκι με ασύρματη τεχνολογία σύνδεσης" και "ποντίκι με τεχνολογία σύνδεσης bluetooth".

Τα βρίσκεις σε διαφορετικές στήλες/κατηγορίες και με διαφορά στις τιμές τους.

Υπάρχει, τελικά, διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο ασύρματα ποντίκια? Και άν ναι, ποιά ακριβώς είναι η διαφορά τους?

Και, πόσο "κακό" μπορεί να κάνει, άλλη μία (τέτοια) ασύρματη σύνδεση, ακριβώς δίπλα μας?

Δημοσ.

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ bluetooth και απλών ασύρματων ποντικιών είναι ότι τα πρώτα συνήθως έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και κατανάλωση. Τουλάχιστον αυτό έχω διαπιστώσει :>

Δημοσ.
Υπάρχει, τελικά, διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο ασύρματα ποντίκια? Και άν ναι, ποιά ακριβώς είναι η διαφορά τους?

Στο προτόκολλο επικοινωνίας. Πάντως πολλές ασύρματες συσκευές (ποντίκια, gamepads, κτλ) χρησιμοποιούν την ίδια μπάντα συχνοτήτων, απ'όσο έχω δει.

Και, πόσο "κακό" μπορεί να κάνει, άλλη μία (τέτοια) ασύρματη σύνδεση, ακριβώς δίπλα μας?

Θα σου πω μόλις ολοκληρώσω την επιστημονική μου έρευνα... :mrgreen:

Δημοσ.

Wow, εχω κιολας απαντησεις?! Thanx παιδια, πολυ γρηγοροι ;)

Τωρα,

Στο προτόκολλο επικοινωνίας. Πάντως πολλές ασύρματες συσκευές (ποντίκια, gamepads, κτλ) χρησιμοποιούν την ίδια μπάντα συχνοτήτων, απ'όσο έχω δει.

[...]

Ισχυει αραγε?? Χθες, ενα παιδι που ασχολειται κι αυτος με τα pc, μου ειπε πως τα bluetooth ποντικια εχουν "λιγοτερη ακτινοβολια" απο τα απλα ασυρματα.

Αυτο ειναι και το πιο σημαντικο απ'ολα (για'μενα).. τι γινεται δηλαδη με την ακτινοβολια που εκπεμπει το "καθε ειδος" ποντικιου, αν ειναι οτνως κακο ή ουδετερο το να παρεις ενα ασυρματο ποντικι, κλπ..

Δημοσ.
[...]

Αυτο ειναι και το πιο σημαντικο απ'ολα (για'μενα).. τι γινεται δηλαδη με την ακτινοβολια που εκπεμπει το "καθε ειδος" ποντικιου, αν ειναι οτνως κακο ή ουδετερο το να παρεις ενα ασυρματο ποντικι, κλπ..

Αν και αποφεύγω ν απαντήσω σε θέματα υγείας αν δεν είμαι βέβαιος, πάρε όποιο σ αρέσει/κάνει τη δουλειά σου καλύτερα. Αν είσαι τόσο άτυχος ώστε να πας από ακτινοβολία ποντικιού, δε σε σώζει τίποτα.

Δημοσ.
Αν και αποφεύγω ν απαντήσω σε θέματα υγείας αν δεν είμαι βέβαιος, πάρε όποιο σ αρέσει/κάνει τη δουλειά σου καλύτερα. Αν είσαι τόσο άτυχος ώστε να πας από ακτινοβολία ποντικιού, δε σε σώζει τίποτα.

χαααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχα!!! Σωστος, δεν μπορω να πω.. δικιο φαινεται να εχεις!

Απλα, χωρις να το θελω ή να ειμαι τοσο ιδιοτροπος, μ'εχουν φοβησει λιγο τον τελευταιο καιρο με το θεμα της ακτινοβολιας και με ολα αυτα τα σχετικα.

Οτι, και καλα, "εχουμε ηδη αρκετη ακτινοβολια απο το κινητο, εχουμε και το ασυρματο τηλεφωνο που βγαζει κι αυτο κυματα (οντως, με τη σεσουλα), ολο και κανα wifi μας χτυπαει απο τη γειτονια.. ε μην παρω και ασυρματο ποντικι, να γλιτωσω οση ακτινοβολια μπορω.." και ολο κατι τετοια.!

Δημοσ.
Χθες, ενα παιδι που ασχολειται κι αυτος με τα pc, μου ειπε πως τα bluetooth ποντικια εχουν "λιγοτερη ακτινοβολια" απο τα απλα ασυρματα.

Και πού το ξέρει, τη μέτρησε?! :confused: :lol:

Για τη μπάντα συχνοτήτων έβγαλα το συμπέρασμα διαβάζοντας τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφερόταν το "2,4GHz". Για την εκπέμπουσα ισχύ είναι αδύνατον να γνωρίζουμε χωρίς αληθινές μετρήσεις, πάντως σίγουρα είναι εξαιρετικά μικρή, διαφορετικά θα τελείωνε πολύ γρήγορα και η μπαταρία. Νομίζω πως είναι από χάσιμο χρόνου εως γελοίο το να ασχολούμαστε με το αν έχει ακτινοβολία το ποντίκι.

:-)

Δημοσ.
Και πού το ξέρει, τη μέτρησε?! :confused: :lol:

Μπα..! Απλα αυτο ξερει εκεινος..

Εκτος αν εννοουσε αυτο που λες εδω:

Για τη μπάντα συχνοτήτων έβγαλα το συμπέρασμα διαβάζοντας τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφερόταν το "2,4GHz". Για την εκπέμπουσα ισχύ είναι αδύνατον να γνωρίζουμε χωρίς αληθινές μετρήσεις, πάντως σίγουρα είναι εξαιρετικά μικρή, διαφορετικά θα τελείωνε πολύ γρήγορα και η μπαταρία. Νομίζω πως είναι από χάσιμο χρόνου εως γελοίο το να ασχολούμαστε με το αν έχει ακτινοβολία το ποντίκι.

:-)

Αυτο τι σημαινει/τι ρολο παιζει, δηλαδη?

Εχω προσεξει κι εγω τη σχετικη αναφορα στα 2.4GHz σε καποια ποντικια. Ποια η διαφορα?

Δημοσ.

Για την εκπεμπόμενη ισχύ δες τον παρακάτω πίνακα. Σε κάθε συσκευή bluetooth θα πρέπει να αναγράφετε η κλάση της.

[table]Κλάση|Μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς σε mW (dbm) |Εμβέλεια σε μέτρα

1

|

100 mW (20 dBm)

|~100

2

|

2.5 mW (4 dBm)

|~10

3

|

1 mW (0 dBm)

|~1

[/table]

Δημοσ.

Υποτίθεται ότι μεγαλύτερη συχνότητα σημαίνει ότι χρειάζεται μικρότερη ισχύς σήματος για εκπομπή...οπότε μάλλον τα 2,4 MHz καλύτερα από τα RF...

Δημοσ.

Ιωάννη δεν κατάλαβα ακριβώς ποιά είναι η ερώτηση. Πάντως εν συντομία να προσθέσω πως εκείνο που μας ενδιαφέρει για την ακτινοβολία είναι το μήκος κύματος και η ισχύς εκπομπής. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας (αν είναι bluetooth ή άλλη πατέντα) αφορά τεχνικά ζητήματα και δε μας νοιάζει για το θέμα αυτό. Τα 2,4GHz είναι μικροκυματική ακτινοβολία άρα ναι, επηρεάζουν τους ζωντανούς ιστούς. Όμως για την ισχύ και την περιοδικότητα που εκπέμπουν τέτοιου είδους συσκευές μας είναι πρακτικά αδιάφορο. Από την άλλη αν έχουμε αρκετές (πολλές!) τέτοιες συσκευές σε ένα κλειστό χώρο τότε ναι, ίσως (λέμε ίσως) αρθροιστικά να έχει κάποια σημασία η ποσότητα της ακτινοβολίας, αλλά πραγματικά δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να ψειρίζουμε κάτι τέτοια τώρα...

Δημοσ.

Δεν υπάρχει ιονίζουσα ακτινοβολία που να μην είναι επιβλαβής. Είτε αυτή προέρχεται από την φύση είτε από ανθρώπινη δραστηριότητα. Το θέμα είναι πόσο βλάπτουν και τι προκαλούν. Εδώ γίνετε χαμός με τις επιστημονικές μελέτες. Όλες όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα:

Προστατεύετε τα παιδιά σας! Όχι κινητά σε παιδιά κάτω των 16!

Και όπως λέγανε και κάποιοι ποιο παλιοί από εμάς: Μέτρον άριστον.

Τι μπορούμε να κάνουμε για προστατευτούμε; Λίγα πράγματα που είναι όμως απλά. Ακουστικά για το κινητό ή καλύτερα πέταμα αν δεν μας χρειάζεται. Πάμε να πάρουμε ένα bluetooth για τον υπολογιστή μας, μην πάρεις Class A, πάρε Class B. Στους ασύρματους routers ας δούμε λίγο τα επίπεδα ισχύος. Αν το θέλουμε για ένα δύο δωμάτια αγοράζουμε ένα με μικρότερη ισχύ (αν και νομίζω τα επίπεδα είναι στανταρ).

Είναι ηλίθιο όμως να ανησυχούμε για την ακτινοβολία και το τι αυτή προκαλεί και να καπνίζουμε (ιδιαίτερα μπροστά σε μικρά παιδιά), να πίνουμε σαν ζώα, να τρώμε 5 φορές την εβδομάδα κρέας και τηγανιτά κ.τ.λ. Αθώα είναι η ακτινοβολία μπροστά σε όλα αυτά.

Δημοσ.
Ιωάννη δεν κατάλαβα ακριβώς ποιά είναι η ερώτηση. Πάντως εν συντομία να προσθέσω πως εκείνο που μας ενδιαφέρει για την ακτινοβολία είναι το μήκος κύματος και η ισχύς εκπομπής. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας (αν είναι bluetooth ή άλλη πατέντα) αφορά τεχνικά ζητήματα και δε μας νοιάζει για το θέμα αυτό. Τα 2,4GHz είναι μικροκυματική ακτινοβολία άρα ναι, επηρεάζουν τους ζωντανούς ιστούς. Όμως για την ισχύ και την περιοδικότητα που εκπέμπουν τέτοιου είδους συσκευές μας είναι πρακτικά αδιάφορο. Από την άλλη αν έχουμε αρκετές (πολλές!) τέτοιες συσκευές σε ένα κλειστό χώρο τότε ναι, ίσως (λέμε ίσως) αρθροιστικά να έχει κάποια σημασία η ποσότητα της ακτινοβολίας, αλλά πραγματικά δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να ψειρίζουμε κάτι τέτοια τώρα...

Φιλε PCharon.. αυτο ακριβως ειναι που ρωταγα κι εγω. :-) Αν εχει καποια ουσιαστικη διαφορα (πρακτικα) το ασυρματο με το bluetooth ποντικι απο θεμα ακτινοβολιας και ποσο ¨δυνατη¨μπορει να ειναι αυτη η ακτινοβολια, κλπ..

Επιτυχης η απαντηση σου.. ;) Σ'ευχαριστω πολυ.

Δεν υπάρχει ιονίζουσα ακτινοβολία που να μην είναι επιβλαβής. Είτε αυτή προέρχεται από την φύση είτε από ανθρώπινη δραστηριότητα. Το θέμα είναι πόσο βλάπτουν και τι προκαλούν. Εδώ γίνετε χαμός με τις επιστημονικές μελέτες. Όλες όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα:

Προστατεύετε τα παιδιά σας! Όχι κινητά σε παιδιά κάτω των 16!

Και όπως λέγανε και κάποιοι ποιο παλιοί από εμάς: Μέτρον άριστον.

Τι μπορούμε να κάνουμε για προστατευτούμε; Λίγα πράγματα που είναι όμως απλά. Ακουστικά για το κινητό ή καλύτερα πέταμα αν δεν μας χρειάζεται. Πάμε να πάρουμε ένα bluetooth για τον υπολογιστή μας, μην πάρεις Class A, πάρε Class B. Στους ασύρματους routers ας δούμε λίγο τα επίπεδα ισχύος. Αν το θέλουμε για ένα δύο δωμάτια αγοράζουμε ένα με μικρότερη ισχύ (αν και νομίζω τα επίπεδα είναι στανταρ).

Είναι ηλίθιο όμως να ανησυχούμε για την ακτινοβολία και το τι αυτή προκαλεί και να καπνίζουμε (ιδιαίτερα μπροστά σε μικρά παιδιά), να πίνουμε σαν ζώα, να τρώμε 5 φορές την εβδομάδα κρέας και τηγανιτά κ.τ.λ. Αθώα είναι η ακτινοβολία μπροστά σε όλα αυτά.

firewalker εχεις δικιο κι εσυ σε οσα λες. Καπως ετσι σκεφτηκα κι εγω, να κανω οσα μπορω για να προσεχω, γι'αυτο ρωτησα και για τα ασυρματα ποντικια (ή και πληκτρολογια. νομιζω το ιδιο θα ειναι.) αναρωτουμενος αν αξιζει να μεινω με τα καλωδια μπλεγμενα ή να ελευθερωσω κι εγω λιγο τις κινησεις μου μ'ενα wireless ποντικακι.

Νομιζω πηρα καποιες καλες απαντησεις, κι αποψεις. Thanx παιδια.

Και για τη συζητηση, ποιοι απο'σας / ποσοι εχετε ασυρματο ποντικι τελικα? :P

Δημοσ.

Έχω ένα ενσύρματο οπτικό της Microsoft από το 2000! Αυτό είναι που λέμε "σκυλί"!

Πάντως, για να αντιληφθείς για τί ποσότητα ακτινοβολίας μιλάμε, θα σου πω πως ένας φίλος μου έχει ένα ασύρματο της Ms (όχι bluetooth) που δουλεύει με μία μπαταρία του 1,5V και κρατάει δεν ξέρω κι εγώ πόσους μήνες συνεχόμενους! Οπότε, φαντάσου για πόσο γελοία ποσά ακτινοβολίας μιλάμε...

Πάντως θα μου αρέσε ένα ασύρματο αλλά μου τη σπάνε οι μπαταρίες και δε θέλω. Μου αρέσουν τα σίγουρα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...