Προς το περιεχόμενο

Μπορει το Λινουξ να αντικαταστησει τα win για τις δουλειες που το θελω?

GeorgeMan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators

Λοιπον κατευθειαν στο ψητο να μπω, λεγοντας πως ηρθε η ωρα για φορματ στο pc μου, οποτε σκεφτομαι σοβαρα να βαλω λινουξακι.

Στο pc αυτο, κανω τις εξης δουλειες:

1) Λειτουργει 24/7, μοιραζοντας τα αρχεια μεσω Gigabit Lan σε αλλα 2 PC στο σπιτι.

2) Κατεβαζει/Ανεβαζει συνεχως

3) Λειτουργει ως Instant Messenger PC

4) Γινεται ακροαση μουσικης και παρακολουθηση μη απαιτητικου βιντεο.

5) Ειναι εγκατεστημενος ο εκτυπωτης και οριζεται ως δικτυακος εκτυπωτης και για τα αλλα pc.

Απ οσο ξερω, το Linux (και ιδιαιτερα το Mandriva 2009 που σκοπευω να βαλω), μπορει να κανει τα εξης (κατ αντιστοιχιαν):

1) Φυσικα, με καποιες ρυθμισεις στο Samba.

2) Φυσικα, με ειδικο προγραμμα για λινουξ.

3) Χμμμ... εδω υπαρχουν καποια προβληματα ασυμβατοτητας σε σχεση με το msn για windows? Π.χ. μη δυνατοτητα on the fly αλλαγης της χρησιμοποιουμενης εικονας, κτλ κτλ... ή εγω κανω λαθος?

4) Πρεπει να ειναι οκ (και με τους υποτιτλους).

5) Δεν εχω ιδεα αν γινεται και πως.

Συνεπως, θα ηθελα καποιες συμβουλες για τα παραπανω (αν γινονται και πως?).

Να αναφερω οτι εχω AMD μονοπυρηνο επεξεργαστη, Nvidia καρτα γραφικων (σχετικα παλιας τεχνολογιας, Ge Force 6150 onboard), 2GB ram DDR2 533MHz και 1000ρα καρτα δικτυου Nvidia.

Να αναφερω επισης οτι αν εστω και ενα απο τα προαναφερθεντα δε γινεται, τοτε γυρναω στα παλια-καλα-γνωστα Windows XP...

Συμπερασματικα: Δε θελω ουτε να πειραματιστω, ουτε τιποτα. Θελω να εχω ενα χρησιμο/χρηστικο λειτουργικο για να μπορει να δουλευει σωστα καθημερινα και στο οποιο θα περναω αρκετες ωρες καθε ημερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γενικά δεν παίζει να μην καλυφθείς πλήρως (κι αν όχι αμέσως, με λίγη υπομονή)

για msn, το emesene νομίζω τα έχει όλα αυτά (με εικόνες, τσιτάτα κτλ)

και ο εκτυπωτής μπορεί να καλυφθεί από samba (πάλι, διόρθωση αν κάνω λάθος)

Νομίζω ότι δε θα έχεις πρόβλημα.

3) Χμμμ... εδω υπαρχουν καποια προβληματα ασυμβατοτητας σε σχεση με το msn για windows? Π.χ. μη δυνατοτητα on the fly αλλαγης της χρησιμοποιουμενης εικονας, κτλ κτλ... ή εγω κανω λαθος?

Για το παράδειγμα σου, στο emesene υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Με webcam ίσως να έχεις προβλήματα

Δε θελω ουτε να πειραματιστω, ουτε τιποτα.

Εδώ ίσως υπάρχει πρόβλημα. Αν δε θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, γιατί θες να βάλεις ένα λειτουργικό άλλο από αυτό που ξέρεις;

• Moderators

Ενταξει υπομονη υπαρχει... και να πειραματιστω δεν εχω προβλημα. Εννοωντας και κονσολα θα ανοιξω και 50000 ρυθμισεις θα κανω.

Αρκει να δουλεψει σωστα.

Απλα ο σκοπος που θα μπει ειναι συγκεκριμενος και θα μεινει για αρκετο χρονο εγκατεστημενο, δε τα βαζω 'ετσι για πλακα να δουμε τι ρολο βαρανε' ;)

Παντως thanks για τις απαντησεις.

Θα προσπαθησω να βρω πληροφοριες για το emesene (μεσω windows που ειμαι τωρα :P )για να δω αν με καλυπτει.

Σχετικα με τη webcam, σπανια χρησιμοποιω, οποτε ενας λογος παραπανω να αδειασω λιγο χωρο στο γραφειο :-)

5) Αν ο εκτυπωτης υποστηριζεται απο το linux λογικα θα εισαι ενταξει. Ψαξε στο google με κατι σαν linux + ονομα εκτυπωτη να δεις τι παιζει

Για την κοινη χρηση του εκτυπωτη δικτυακα δεν πρεπει να υπαρχει προβλημα, το samba καλυπτει και εκτυπωτες

• Moderators

Ειναι της Canon, ο IP4200.

Ηθελα να το αναφερω και στο πρωτο ποστ, αλλα λογω βιασυνης παρεκτραπην...

PS: Ηδη στη κεντρικη σελιδα του emesene διαβασα τα features, και νομιζω οτι με καλυπτουν (το μονο που δεν αναφερει ειναι σχετικα με τη display picture).

Edit: Ναι υποστηριζει και DP change, οποτε ειμαστε κομπλέτατοι.

Αυριο πρωι παιρνω τον σκληρο και χωνω... ποια διανομη να βαλω?

ποια διανομη να βαλω?

Αν δεν σε ενδιαφέρει να μάθεις το GNU/Linux σε βάθος τότε διανομές όπως Ubuntu, OpenSuse, Mandriva, Fedora, PCLinuxOS κ.α. θα σε καλύψουν απόλυτα.

Αν θέλεις να μάθεις το GNU/Linux τότε θα πρότεινα Slackware, ArchLinux, Debian. Με ιδιαίτερη έμφαση στο Slackware που ίσως είναι ότι καλύτερο για κάποιον που τον ενδιαφέρει πραγματικά το Linux και ξεκινά τώρα.

Κάνε και μια αναζήτηση, υπάρχει αρκετός σχολιασμός για το θέμα.

• Moderators

Κοιτα επειδη εχω δουλεψει λιγο και με κονσολα (σε Mandriva) και πανω κατω ξερω τι παιζει, θα ηθελα να ρωτησω ποια η ερμηνεια του ''μαθαινω Linux''.

Απο υπολογιστες (hardware) γνωριζω περαν του δεοντος αρκετα πραγματακια, και μιας και μας ηρθε και η οικονομικη κριση ειπα να το ριξω σε κατι λιγοτερο πολυεξοδο :P

Περα απο τη πλακα ομως, εγω δεν εχω προβλημα να βαλω και Slackware και ο,τι αλλο θες, αρκει περα απο τις δυνατοτητες να μαθω να καλυπτουν τις βασικες μου απαιτησεις που αναφερω στο πρωτο ποστ. :-)

Μαλιστα νομιζω πως δε θα δυσκολευτω και πολυ να τα συνηθισω, μιας και ειμαι 18 ακομη ;)

''Μαθαίνω Linux''...

Μεγάλη κουβέντα. Μπορεί να αφορά μικρά πραγματάκια (π.χ. τα runlevels) που σε κάποιες διανομές δεν θα σε απασχολήσουν αλλά καλό είναι να τα γνωρίζεις.

Στο Arch για παράδειγμα όταν τελειώσει η εγκατάσταση δεν υπάρχουν γραφικά, δεν υπάρχουν Ελληνικά, δεν υπάρχουν ένα σορό πράγματα. Αναγκάζεσαι να ψαχτείς. Μαθαίνεις για τον X, για τα locales, αναγκάζεσαι να μάθεις μία δύο χρήσιμες εντολές, τι είναι τα kernel modules, το initramfs και άλλα πολλά. Και όπως είπε ένας φίλος μου εδώ μέσα, να μπορείς να "ξεσκατώνεσαι" μόνος σου μερικές φορές.

Για εμένα μαθαίνω Linux είναι "Μαθαίνω Linux". Όχι μαθαίνω Ubuntu ή OpenSuse. Να πατάς το κουμπί για να ανοίξει ο υπολογιστής και να μην λες "Ωχ, που είναι ο Υπολογιστής μου; Στο OpenSuse ήταν εκεί αριστερά" (ένταξη χοντροκομμένο).

Αλλά για την δουλειά που το θέλεις ότι και να βάλεις σου κάνει.

Ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω.

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=272993

-----Προστέθηκε 21/11/2008 στις 01 : 08 : 21-----

offtopic, ξεθάψαμε τον πρώτο υπολογιστή του πατέρα μου, τι διανομή να βάλω; :mrgreen:

Βάλτου μια βιντεο κασέτα betamax. Όπως κόβω τέτοιες θα παίρνει...

Ωχ τώρα είδα ότι δεν είναι video!

xi xi xi xi...

• Moderators

Λεω να ξεκινησω αυριο μολις παραλαβω τον δισκο με τα ''κλασικα'' Mandrivaκια 2009.

Απο κει και περα υπαρχει διαθεσιμο ενα PIII 800MHz για να σκαλισω πραγματακια! :-)

Ευχαριστω για το λινκ.

Βάλτου μια βιντεο κασέτα betamax. Όπως κόβω τέτοιες θα παίρνει...

Ωχ τώρα είδα ότι δεν είναι video!

xi xi xi xi...

ε, respect φίλος:mad:

By 1979, the TRS-80 had the largest available selection of software in the microcomputer market.
:P

• Moderators

Πηραμε πουλακι :-(

Κολλαει στη φορτωση αρχειων απο το cd του mandriva... Απλα στη μπαρα φορτωσης μετα απο πολληηηηη ωρα ακινισιας βγαινει μια μαυρη οθονη και... μειναμε εκει.

Και σαν να μην εφτανε αυτο δοκιμασα να κανω εγκατασταση τα καλα μας τα XP (:P) και μου βγαινει μια ωραιοτατη μπλε οθονη...

Τι χαρα μου φτιαξε το βραδυ! :-( :mad:

• Moderators
Δοκίμασε κάποιο iso του δεν είναι LiveCD.

Μα δεν ηθελα Live cd, να το εγκαταστησω ηθελα.

Κατι conflictαρει στο pc μεσα, θα το ψαξω καλυτερα αυριο (θα βγαλω και μια καρτα TV Που εχω μπας και το κολλαει αυτη... αλλα αφου και τα win βγαζουν Μπλε οθονη κατα τη διαρκεια της εγκαταστασης μαλλον κατι σοβαροτερο ειναι :-( )

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...