zagzter Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Αγοράζουμε ένα domain…ok! Τώρα το host που θα τον βρούμε? Έχω ψάξει σε άπειρα sites για hosting και απ’ ότι κατάλαβα είναι αρκετά «τσουχτερές» οι τιμές τους. Σκέφτηκα λοιπόν αν θα μπορούσα εγώ ο ίδιος να στήσω έναν δικό μου web server όπου να τρέχει services όπως Apache, MySQL, SSL, FTP κ.α. (πέρα από τα services μιλώ και για θέματα χώρου). Γίνεται και αν ναι σε τι λειτουργικό (πιστεύω ποιο πολύ σε Linux για θέματα ασφαλείας) και πως? Επίσης το σίγουρο είναι πως θα χρειαστώ μια στατική IP και πως το μηχανηματάκι θα πρέπει να είναι 24/24 ανοιχτό (εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα). Αξίζει η ιδέα μου η πήραν τα μυαλά μου αέρα?? Οι γνώσεις μου σε Linux και στα παραπάνω services είναι γενικές. Απλά θυμάμαι είχα στήσει για την πλάκα πάνω σε Windows αυτά τα services με την βοήθεια του προγράμματος XAMPP και στην συνέχεια πέρασα μια έκδοση Joomla.
antonl Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Δεν ξέρω να σου απαντήσω άμεσα στο ερώτημά σου αλλά μήπως δεν έψαξες καλά για webhosting; Τι τιμές είδες δηλαδή; Σε τι γραμμή πάνω θα χεις τον server που σκέφτεσαι να στήσεις; Αν σκοπεύεις να το ανεβάσεις πειραματικά και δεν έχεις υλικό για download, γενικά βαριές σελίδες και πολλούς χρήστες οκ αλλά αν θες να το κάνεις λίγο πιο "επαγγελματικό" μια απλή DSL (που φαντάζομαι ότι υπολογίζεις) είναι ανεπαρκής.
midkin Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Με το xampp είναι πολύ εύκολο αυτό! Το να στίσεις δηλαδή δικό σου web server. Πάντως τσέκαρε και το http://www.ismyw.com
zagzter Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Κοίτα, θα ήθελα εγώ ο ίδιος να έχω τον δικό μου χώρο για να τον διαχειρίζομαι όσο μπορώ καλύτερα. Για στατική IP σκέφτομαι ΟΤΕ. Η σελίδα θα περιέχει αρκέτα αρχεία, οπότε δεν με συμφέρει να αγοράσω εναν server απο το Internet. Έχω είδη εναν Η/Υ που δεν τον χρειάζομαι και λεω να ξεκηνήσω τα πειράματα μου
antonl Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Τα υπολόγισες και με static IP σου βγαίνει φθηνότερα; Δεν είπες ποιες είναι οι "τσουχτερές" τιμές που βρήκες. Επειδή μιλάς για "αρκετά αρχεία" καταλαβαίνεις πως ακόμα κι ένας να κατεβάζει κάτι θα μπουκώσει όλο το site. Δε θέλω να σε αποτρέψω απ αυτό (ούτε έχω καμιά εταιρία web-hosting) απλά σου λέω κάποιες παραμέτρους που δεν ξέρω αν υπολόγισες. edit: Επίσης δεν υπάρχει λόγος για static ip εξαρχής μιας και μπορείς να παίξεις και με κάποιο πρόγραμμα σαν το dyndns. Κυρίως το ανέφερα επειδή μίλησες για τιμές.
nske Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2008 Όπως είπε ο Antonl, δεν χρειάζεσαι στατική διεύθυνση. Μπορείς να host-άρεις δωρεάν το domain σου σε μια δωρεάν υπηρεσία που υποστηρίζει dynamic updates και έχει ελάχιστο Time To Live, όπως το ZoneEdit.com. Πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρχει μόνο με caching DNS servers ορισμένων ISPs που δε σέβονται το TTL, όμως οι περισσότεροι νομίζω ότι το τηρούν. Φυσικά επίσης δεν χρειάζεσαι να αγοράσεις 2nd level domain, μπορείς να επιλέξεις κάποιο 3rd level δωρεάν (π.χ. .ath.cx). Αν σε ενδιαφέρει αυτό, δες στο http://www.afraid.org. Δεν είναι τσουχτερές οι τιμές του web hosting, πλέον είναι εξευτελιστικά χαμηλές, ακόμη και δωρεάν. Δες έναν κατάλογο που βρήκα στα γρήγορα και ψάξε και αλλού. Δυστυχώς απ' ό,τι έχω δει οι περισσότερες εταιρίες hosting είναι 1-man companies ατόμων που το μόνο που ξέρουν είναι να νοικιάζουν servers με προεγκατεστημένο ένα cpanel και να φτιάχνουν λογαριασμούς εκεί. Οπότε αν επιλέξεις κάτι τέτοιο μην περιμένεις ασφάλεια, σοβαρό support ή προσαρμογή σε οσοδήποτε εξειδικευμένα πράγματα ενδεχομένως να θέλεις και φρόντιζε να κάνεις τακτικά backup γιατί δε ξέρεις τι θα ξημερώσει. Ακόμη και αν δεν έχεις σοβαρές απαιτήσεις, αν είσαι λίγο "tech-savvy" θα σε ξενερώσει τα παραπάνω. Το να στήσεις έναν δικό σου server, αρχικά στην DSL σου και αργότερα ενδεχομένως κάπου αλλού (υπάρχουν unmanaged dedicated servers/VPS στους οποίους μπορείς να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις ο ίδιος το λειτουργικό και τα πάντα, σε τιμές που ξεκινούν από τα 10e το μήνα) είναι από τις καλύτερες ευκαιρίες να ασχοληθείς. Το λειτουργικό που προτείνω για αρχή είναι το Slackware Linux. Απαιτεί διάβασμα, δε σε διευκολύνει στη συντήρηση και μετά από κανένα χρόνο θα το ξεφορτωθείς για κάτι με περισσότερες ευκολίες (συνήθως Arch, Debian, Gentoo ή FreeBSD), αλλά δε θα μετανιώσεις ποτέ ότι ξεκίνησες από εκεί, γιατί α) είναι αξιόπιστο, β) σε βάζει να ξεκινήσεις να μαθαίνεις από το "square one", αντί να σε στείλει απ' το πουθενά στον ωκεανό όπως άλλες "εύκολες" διανομές, γ) με το να στήσεις και να ρυθμίσεις το σύστημα και τις υπηρεσίες σου εκεί θα έχεις αναγκαστεί να διαβάσεις επίσημο documentation, θα έχεις καταλάβει όπωσδήποτε τη λογική και τις δυνατότητες του σχετικού λογισμικού και θα μπορείς να κάνεις το troobleshooting σου και να υλοποιήσεις ό,τι θέλεις. Αξίζει η ιδέα μου η πήραν τα μυαλά μου αέρα?? Οι γνώσεις μου σε Linux και στα παραπάνω services είναι γενικές. Στην αρχή φαίνεται overwhelming ο όγκος τόσων αλληλοεξαρτώμενων πληροφοριών, αν όμως δεν απογοητευτείς και επιμείνεις, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους πράγματα που αρχικά φαίνονταν ακατανόητα. Ανεξαρτήτως προηγούμενων γνώσεων και εμπειρίας. Ξέρω πολλούς (myself included) που ξεκίνησαν από το 0 έτσι. Το μόνο πράγμα που πιστεύω ότι χρειάζεται είναι ενδιαφέρον (να μην βαριέσαι αυτά τα πράγματα) και κάπως καλό επίπεδο ανάγνωσης αγγλικών. Αν απ' την άλλη δεν σε ενδιαφέρουν, και πάλι μάλλον θα καταφέρεις να κάνεις αυτό που θέλεις σε κάποια πιο abstract διανομή, βασιζόμενος στην τύχη και διάφορα τυφλά howto που υπάρχουν, απλά δε θα έχεις τη σιγουριά ότι ξέρεις πώς δουλεύουν, δε θα μπορείς να υλοποιήσεις εύκολα πιο εξειδικευμένα πράγματα που ενδεχομένως να θελήσεις και δε θα έχεις στη διάθεσή σου όλο το community support που διαφορετικά θα είχες (λίγοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν κάποιον που δεν είναι διατεθειμένος να διαβάσει documentation).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.