kostacurtas Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Επειδη βλεπω οτι δεν αναφερθηκε ακομα το θεμα με την ταχυτητα του Sata Interface για τα καινουργια MacBook Pro εχει λυθει εδω και αρκετες μερες μεσω firmware update. Βεβαια η Apple τονιζει οτι δεν υποστηριζονται (θεωρητικα τουλαχιστον...) τοσο γρηγοροι δισκοι καθως δεν δινει επισημα τετοια επιλογη δισκου για τα φορητα της. MacBook Pro EFI Firmware Update 1.7 addresses an issue reported by a small number of customers using drives based on the SATA 3Gbps specification with the June 2009 MacBook Pro. While this update allows drives to use transfer rates greater than 1.5Gbps, Apple has not qualified or offered these drives for Mac notebooks and their use is unsupported.
x_vagos_x Δημοσ. 14 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 14 Ιουλίου 2009 Μόλις έβαλα σε MacBook 13" Alu [late '08] έναν 500gb WD που είχα σε ένα Passport. Είναι ένας τυπικός Scorpio 5400. Το θέμα είναι ότι κάνει έναν περίεργο θόρυβο, όταν χρησιμοποιείται μετά από ένα χρονικό διαστημα 10 λεπτών σε idle κατάσταση, ή αν μένει πολλή ώρα αχρησιμοποίητο σε sleep mode. Καμία ιδέα πώς να σταματήσει αυτό;
sansara Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Μολις απεκτησα ενα 13ρι MBP (mid 2009) το οποιο ήρθε με ενα δισκο 160gb Fujitsu (5400). Το μηχανημα ηταν σφραγισμενο και ειναι ολα μια χαρα, απλως εχω μια ανησυχια για το εξης: Καθε περιπου 15 ή και περισσοτερα δευτερολεπτα ακουγεται σαν ο σκληρος απο μεσα να αλλαζει θεση ή κατι να κανει. Ο ηχος μοιαζει σαν αυτον που παραγεται αν κανεις κλικ πανω στο trackpad, αλλα ακουγεται αρκετα πιο ελαφρα (στο 1/3 ας πουμε). Με λιγο ψαξιμο αρχιζω να πιστευω οτι μαλλον ειναι θεμα του σενσορα ξαφνικης πτωσης που εχει βαλει η Apple. Βρηκα οτι δινει μαλιστα μια οδηγια για την περιπτωση απενεργοποιησης του, απο το terminal. Οταν παταω την εντολη ενεργοποιησης/απενεργοποιησης ο ηχος ακουγεται εκεινη τη στιγμη ακριβως (αρα υποθετω οτι απο εκει πηγαζει το ζητημα). Το κακο ειναι οτι και off να βαλω τον σενσορα παλι τον ιδιο ηχο ακουω! Επισης κατι αλλο που με ανησυχει ειναι οτι στο XBench η υπομετρηση για τον δισκο δινει μονο 42 ενω τα αλλα μερη δινουν πανω απο 100 ολα. Και σε σας τοσο περιπου δινει ? Η τελικη ερωτηση ειναι η εξης λοιπον: Αν αλλαξω δισκο (που το σκοπευα αλλωστε) θα φυγει αυτο το κλικ? Διαβαζω οτι και σε νεους δισκους που βαζουν οι χρηστες υπαρχει ενιοτε ενα τετοιο θεματακι. Και για να εχω την απολυτη ηρεμια μου ποιον δισκο να βαλω? Δεν με ενδιαφερει να πουσαρω το μηχανημα εκτος οριων του. Θελω κυριως να εχω ενα πολυ ησυχο συστημα (αθορυβο). Κοιταζω τον WD Scorpio Blue 500gb 5400rpm και τον Seagate Momentus 320gb 7200.4 AS. Εχει δοκιμασει καποιος τους παραπανω δισκους συγκεκριμενα στο 13ρι MBP ? Απο θορυβο και θερμοκρασια τι αλλαγη υπηρξε μετα την αλλαγη?
Super Moderators billdanos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Μολις απεκτησα ενα 13ρι MBP (mid 2009) το οποιο ήρθε με ενα δισκο 160gb Fujitsu (5400). Το μηχανημα ηταν σφραγισμενο και ειναι ολα μια χαρα, απλως εχω μια ανησυχια για το εξης: Καθε περιπου 15 ή και περισσοτερα δευτερολεπτα ακουγεται σαν ο σκληρος απο μεσα να αλλαζει θεση ή κατι να κανει. Ο ηχος μοιαζει σαν αυτον που παραγεται αν κανεις κλικ πανω στο trackpad, αλλα ακουγεται αρκετα πιο ελαφρα (στο 1/3 ας πουμε). Με λιγο ψαξιμο αρχιζω να πιστευω οτι μαλλον ειναι θεμα του σενσορα ξαφνικης πτωσης που εχει βαλει η Apple. Βρηκα οτι δινει μαλιστα μια οδηγια για την περιπτωση απενεργοποιησης του, απο το terminal. Οταν παταω την εντολη ενεργοποιησης/απενεργοποιησης ο ηχος ακουγεται εκεινη τη στιγμη ακριβως (αρα υποθετω οτι απο εκει πηγαζει το ζητημα). Το κακο ειναι οτι και off να βαλω τον σενσορα παλι τον ιδιο ηχο ακουω! Επισης κατι αλλο που με ανησυχει ειναι οτι στο XBench η υπομετρηση για τον δισκο δινει μονο 42 ενω τα αλλα μερη δινουν πανω απο 100 ολα. Και σε σας τοσο περιπου δινει ? Η τελικη ερωτηση ειναι η εξης λοιπον: Αν αλλαξω δισκο (που το σκοπευα αλλωστε) θα φυγει αυτο το κλικ? Διαβαζω οτι και σε νεους δισκους που βαζουν οι χρηστες υπαρχει ενιοτε ενα τετοιο θεματακι. Και για να εχω την απολυτη ηρεμια μου ποιον δισκο να βαλω? Δεν με ενδιαφερει να πουσαρω το μηχανημα εκτος οριων του. Θελω κυριως να εχω ενα πολυ ησυχο συστημα (αθορυβο). Κοιταζω τον WD Scorpio Blue 500gb 5400rpm και τον Seagate Momentus 320gb 7200.4 AS. Εχει δοκιμασει καποιος τους παραπανω δισκους συγκεκριμενα στο 13ρι MBP ? Απο θορυβο και θερμοκρασια τι αλλαγη υπηρξε μετα την αλλαγη? Αυτό με τον ήχο του δίσκου οταν το μετακινείς μου το έλεγε χθες ένα φιλαράκι που πήρε πρόσφατα το MBP 13". Και το κάνει κάθε φορά που το μετακινείς λίγο απότομα ενώ λειτουργεί. Το δικό μου (προηγούμενο MB13" @2.4) δεν το κάνει.
sansara Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Διαβαζω εδω οτι ισως εχει να κανει με το παρκαρισμα της κεφαλης του δισκου οταν δεν χρησιμοποιειται. Ο ηχος ειναι ανεπαισθητος βεβαια. Θα δοκιμασω να δω αν το κανει οταν κουναω το λαπτοπ. Αν και ελπιζω οτι με τον scorpio blue θα λυθει το "θεμα".
Super Moderators billdanos Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Διαβαζω εδω οτι ισως εχει να κανει με το παρκαρισμα της κεφαλης του δισκου οταν δεν χρησιμοποιειται. Ο ηχος ειναι ανεπαισθητος βεβαια. Θα δοκιμασω να δω αν το κανει οταν κουναω το λαπτοπ. Αν και ελπιζω οτι με τον scorpio blue θα λυθει το "θεμα". http://www.tuaw.com/2009/08/19/apple-releases-fixes-for-bluetooth-and-macbook-pro-hard-drives/ (Το update είναι μόνο για τα μηχανηματα με 7200rpm δίσκους)
Hal9000 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 To κάνει και σε μένα αυτό τον ήχο. Καθαρά πρόβλημα είναι και περιμένω να βγάλουν αντίστοιχο firmware patch
sansara Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Με τον 160gb Fujitsu ηρθε και σενα ? Εβαλες μεγαλυτερο δισκο ή ακομα? (αν ναι, σταματησε ο θορυβος?)
iced Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Ναι ειναι καθαρο προβλημα της apple αυτο το θεμα απλα καποιοι δεν το παραδεχονται. Ισχυριζονται οτι μπερδευεται η αντικραδασμικη προστασια του δισκου με την αντικραδασμικη προστασια που προσφερει κατα καποιο τροπο το λειτουργικο. Το θεμα ειναι οτι και να απενεργοποιησουμε του λειτουργικου και παλι το κανει ο δισκος. Παντα το λαποπ ειναι σε σταθερη επιφανεια Προσωπικα ο default 250giga του mbp 2.4 uni δεν το εκανε. Ο scorpio black το κανει
darklordvader77 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 οποτε περιμενουμε αναβαθμιση firmware κ για αυτα..
Hal9000 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2009 Με τον 160gb Fujitsu ηρθε και σενα ? Εβαλες μεγαλυτερο δισκο ή ακομα? (αν ναι, σταματησε ο θορυβος?) Nope, Hitachi 160gb στο macbook pro 13' που βγήκε τώρα. Μεγαλύτερο σκληρό θα βάλω σίγουρα γιατί θέλω να εγκαταστήσω ένα σοβαρό λειτουργικό σύστημα I'm a flamestarter, twisted flamestarter
Super Moderators billdanos Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Nope, Hitachi 160gb στο macbook pro 13' που βγήκε τώρα. Μεγαλύτερο σκληρό θα βάλω σίγουρα γιατί θέλω να εγκαταστήσω ένα σοβαρό λειτουργικό σύστημα I'm a flamestarter, twisted flamestarter Εννοείς εκτός OSX? Θα βάλω τον paredwse να σου κάνει μήνυση!
S2Katana Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Εχει βγει κάποιος προσιτός ssd που να χωράει στο MB Air?
sansara Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Οπως ειχα γραψει πιο πανω αγορασα ενα mbp 13 mid 2009 και αντιμετωπισα το θεματακι με τα κλικς του σκληρου που οπως διαβαζω ειναι προβλημα του λειτουργικου και οχι του κομματιου που πηρα εγω. Ενημερωνω για τις εξελιξεις, καθως μαλλον το ιδιο αντιμετωπιζει κι αλλος κοσμος... Αγορασα εναν WD 2.5 5400 500gb BEVT scorpio blue (74 euro eshop). Μου εβγαλε την πιστη για να το βαλω μεσα γιατι δεν ειχα το ειδικο κατσαβιδακι που θελουν τα ποδαρακια του σκληρου που εχει ηδη για να τα εβαζα στον καινουριο. Τελικα τα καταφερα με μια πενσουλα! Ο δισκος φαινεται λιγο ταχυτερος αλλα οχι σημαντικα (ο κανονικος ηταν ενας Fujitsu 160gb). Υποθετω οτι ουτε ενας στις 7200 θα φαινεται ταχυτερος σε καθημερινη χρηση. Δυστυχως το προβλημα με τα κλικς δεν εφυγε. Απλα αλλαξε οκταβα ο ηχος. Τωρα ακουγεται σα να κινειται ο δεικτης ενος ρολογιου (μηχανικο τικ δηλαδη αντι για πλαστικο ταπ που ηταν πρωτα). Επισης, ο scorpio blue ειναι ενα επιπεδο πιο θορυβωδης απο τον Fujitsu. Ενω εκεινος, περα απο το κλικ, δεν ακουγοταν σχεδον καθολου σε πολυ ησυχο περιβαλλον o scorpio blue ακουγεται ελαφρως. Πρεπει να εχει ησυχια το δωματιο αλλα τοτε τον ακους (σα να ειναι το fan στις 2300 στροφες ασπουμε). Ενω πριν το fan ακουγοταν πιο πολυ απο το σκληρο τωρα συμβαινει το αντιθετο. Παμε τωρα στα κλικς παλι. Βρηκα λυση -με κοστος ομως. Το προβλημα προκυπτει απο το παρκαρισμα στο οποιο ωθει το λειτουργικο τον δισκο για να μην καταναλωνει ρευμα και να μην παραγει θερμοτητα. Αυτο το κανει μεσω του acoustics management. H λυση λοιπον ειναι να θεσουμε με ενα εξωτερικο σκριπτ μονιμα τον δισκο σε max ρυθμιση στροφων χωρις παρκαρισματα για οικονομια. Οι διαφορες απο οσο διαβαζω ειναι μικρες ετσι κι αλλιως. Για να το κανει καποιος αυτο κατεβαζει απο εδω το HDAPM, βαζει τα περιεχομενα του χυμα στον κεντρικο user φακελο (αυτον με το σπιτακι) και γραφει στο Terminal τα παρακατω ενα ενα παντωντας enter: sudo mkdir /usr/local sudo mkdir /usr/local/bin sudo ~/hdapm disk0 max sudo cp ~/hdapm /usr/local/bin/ sudo cp ~/hdapm.plist /Library/LaunchDaemons/ Ετσι γινεται η ρυθμιση και καθε φορα που ανοιγει το μηχανημα ξανατρεχει το σκριπτακι. Το αποτελεσμα ειναι οτι εφυγαν 100% τα κλικς! Αλλα: ο θορυβος του δισκου αυξηθηκε λιγο και τωρα σε ενα ησυχο δωματιο ακουγεται σαν περιπου να ειναι στις 2600 στροφες το fan του mbp. Οχι ενοχλητικα δηλαδη, αλλα το καταλαβαινεις οτι υπαρχει. Επισης εχω μια υποψια καπως μεγαλυτερης θερμοκρασιας στο δεξι χερι. Συνοπτικα ειναι η κατασταση οπως οταν πριν ηταν ξυπνιος ο δισκος: ελαχιστα αυξημενος θορυβος χωρις ομως κλικς. Προς το παρον θα το αφησω ετσι, μεχρι να δουμε αν θα βρεθει κατι αλλο. Οποιος εχει σπαστει απο τα κλικς μπορει να το δοκιμασει...
iced Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Τι κανουμε επειδη η ηλιθια δεν βγαζει firmware
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.