Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προ των πυλών νέας περιόδου ύφεσης βρίσκεται η ελληνική αγορά πληροφορικής, καθώς οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της πρώτης κρίσης στον κλάδο, το γενικότερο οικονομικό κλίμα συνδυαζόμενο με έναν αριθμό άλλων παραγόντων προμηνύει χαλεπούς καιρούς για τις εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα.

 

H ύφεση στην οποία είχε εισέλθει η ελληνική αγορά πληροφορικής το 2000-2001, οδήγησε στον αφανισμό δεκάδων επιχειρήσεων από το χώρο, ακόμη και μεγάλων εισηγμένων ομίλων, ενώ η κατάσταση εξομαλύνθηκε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια όπου ξεχώρισε η ήρα από το στάρι και επιβίωσαν οι υγιείς επιχειρήσεις.

 

Παράγοντες της αγοράς όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η διεθνής οικονομική κρίση έρχεται να προσθέσει προβλήματα σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα για τις εταιρείες πληροφορικής. Οπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι οι εταιρείες διανύουν το τελευταίο διάστημα μια δύσκολη περίοδο, καθώς έχουν «παγώσει» τα μεγάλα έργα πληροφορικής που υλοποιούνται στο Δημόσιο τομέα.

 

Αυτό συμβαίνει γιατί βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, στο τέλος δηλαδή του προγράμματος Κοινωνίας της Πληροφορίας και των μεγάλων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ' ΚΠΣ και στην αναμονή των νέων έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

 

Η μεταβατική αυτή περίοδος αφήνει τις εταιρείες χωρίς την πολύ σημαντική «τονωτική» ένεση των εσόδων τους από τα μεγάλα Δημόσια έργα, ενώ οι απαισιόδοξοι του κλάδου αναφέρουν πως έρχεται νέο «κύμα αφανισμού» επιχειρήσεων.

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι διατηρεί μια επικίνδυνη στάση απέναντι στο πάγιο αίτημα του κλάδου για την προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013 ξεκίνησε με μία κυβερνητική υπόσχεση που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, τόνιζε ο σύνδεσμος, ενώ στελέχη εταιρειών πληροφορικής υπογραμμίζουν πως τα πρώτα σημαντικά έργα δεν θα προκηρυχθούν πριν από το 2010, άρα προκύπτει ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών όπου η αγορά είναι «παγωμένη».

 

Επιπλέον η διεθνής οικονομική κρίση έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, καθώς η δυνατότητα επαρκούς τραπεζικής πίστωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Η ρευστότητα που χρειάζονται οι εταιρείες πληροφορικής, ιδιαίτερα όσες συναλλάσσονται με το Δημόσιο, είναι αρκετά μεγάλη. Για τη διεκδίκηση ενός έργου απαιτούνται εγγυήσεις που φθάνουν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ μετά την αναδοχή του για την καλή εκτέλεση η εγγύηση φθάνει το 10%.

 

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι τράπεζες να μην κλείσουν τη στρόφιγγα των δανείων, οι επιχειρήσεις του κλάδου ακόμη και εάν προχωρήσει το Δημόσιο στην προκήρυξη μεγάλων έργων, δεν θα είναι σε θέση να τα διεκδικήσουν. Οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς τα πρώτα σημάδια της ύφεσης θα γίνουν εμφανή στα αποτελέσματα τριμήνου που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις, ενώ κάποιες θα εμφανίσουν αδυναμία και στα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς που διανύουμε.

 

Τέλος να σημειωθεί ότι στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σήμερα δραστηριοποιούνται 1.800 επιχειρήσεις με ενεργό ΑΦΜ και περισσότερες από 1.200 μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό δυναμικό που απασχολείται φθάνει τα 100.000 άτομα. Επιπλέον πρόκειται για έναν κλάδο που συνεισφέρει στο 4,5% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Source.png Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να πάνε στο διάολο όλες αυτές οι εταιρίες που εμπλέκονται στα δημόσια και στα επιδοτούμενα έργα , που ξεπλένουν ΤΟ απίστευτο χρήμα με υπερτιμολογήσεις εκατομμυρίων ευρώ , και ανακυκλώνουν τον κύκλο διαφθοράς με τους ημετέρους, παραδίδοντας έργα του κώλου τα οποία θα απαιτούσαν υποπολλαπλάσια χρήματα για να υλοποιηθούν σε πραγματικές τιμές.

 

Το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα κονομήσουν από τα δημόσια έργα. Αυτός δεν είναι ο κλάδος της πληροφορικής. Οι πρώην μεγαλοεταιρίες της πλάκας, έχουν χρεωκοπήσει από δυο τρεις φορές η καθεμιά, και τις κρατάνε ζωντανές με έργα που συνεχίζουν να τους δίνουν...

Επεξ/σία από Hal9000
Δημοσ.

Το δημόσιο τρέφει πολύ κόσμο. Όχι μόνο στον κλάδο της πληροφορικής.

Το κακό είναι πως τα λεφτά από τα υπερτιμολογημένα πακέτα δεν πάνε στους υπαλλήλους της κάθε λαμόγιο-εταιρίας, αλλά στους ιδιοκτήτες τους και τους μεσάζοντες.

Δημοσ.

λογική η εξέλιξη...

 

 

Τόσα χρόνια ζουσαν απομυζώντας τα Κοινωτικά και τα κρατικά χρήματα.

Ακόμη και μία επιχείρηση με φιλοδοξίες στην Ελλάδα,, έπρεπε να προσαρμοστέι σε όλη αυτή την σαπίλα της αδιαφάνειας για να μπορέσει να πάρει ένα δημόσιο έργο.

 

 

Στον ιδιωτικό τομέα κάπως πιο καθαρα τα πραγματα.

Ομως στον διεθνη ανταγωνισμό οι λίγες εκείνες "αδιάφθορες" θα ανταπεξέλθουν, οι κρατικοδίαιτες οι μη προετοιμασμένες θα φαληρίσουν και καλά να πάθουν! :mad:

 

Δεν θα σε ταίζουν ισό0βια τα ΚΠΣ της ΕΕ.

Πρέπει κάποια στιγμή να δουλέψεις.

 

 

 

 

 

Αυτή η καταραμένη επιχείρηση που έβαλε ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το υπολογιστικό σύστημα στο των πολλών εκατομυρίων, που δεν μπορέι να βγάλει ούτε ένα μισθολόγιο της προκοπής, και η αναβάθμιση που έκανε εκανε τα πραγματα για καθηγητές και φοιτητες χειρόιτερα από πρώτα και έχει εξαφανίσει βαθμους και πτυχιακές, όχι απλά να κλείσει, όλοι τους να μείνουν με το σώβρακο! :X

 

Δημοσ.

+1 kfyros

 

Και να προσθέσω τα....

Που πουλάει open source λογισμικό για δικό της. Που εκμεταλλεύεται τους υπαλλήλους με τραγικούς μισθούς και απίστευτα ωράρια. Που ο ιδιοκτήτης έχει την τρελή περιουσία και όταν δει τα σκούρα αντί να πουλήσει την πόρσε αφήνει για μήνες απλήρωτο τον κόσμο.

Και στην τελική ο κάθε αποτυχημένος από κάθε άλλο κλάδο που δηλώνει πληροφορικάριος επειδή μικρός έπαιζε quake ας πάει να βρει πουθενά αλλού δουλειά.

 

Η πληροφορική θα μπορούσε να είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και έχει καταντήσει πλυντήριο χρήματος.

Δημοσ.

Ρε σεις, τόσο σκούρα είναι τα πράγματα εκεί έξω; με ανησυχείτε...

Αν είναι έτσι γιατί στο διάολο να βγω πληροφορικάριος από τη σχολή, δεν πάω καλύτερα για σουβλακοτυλιχτική.

Από ότι ξέρω πάντως, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, και σου παρέχουν πολλές προοπτικές για καριέρα (συνθήκες, αποδοχές κτλ). Κάνω λάθος;

Δημοσ.
Ρε σεις, τόσο σκούρα είναι τα πράγματα εκεί έξω; με ανησυχείτε...

Αν είναι έτσι γιατί στο διάολο να βγω πληροφορικάριος από τη σχολή, δεν πάω καλύτερα για σουβλακοτυλιχτική.

Από ότι ξέρω πάντως, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, και σου παρέχουν πολλές προοπτικές για καριέρα (συνθήκες, αποδοχές κτλ). Κάνω λάθος;

 

Μην παραμυθιάζεσαι με λέξεις όπως καριέρα, εξέλιξη κτλ κτλ εκτός αν είσαι διατεθειμένος να "πουλήσεις την ψυχή και τον πισινό σου στο διάβολο". Ξέρεις τι εννοώ, γλύψιμο λερωμένων ποδιών, πισώπλατα συναδελφικά μαχαιρώματα, παραίτηση από προσωπική ζωή, να κάθεσαι να ακούς κάθε παπαριά χωρίς να εκτοξεύεις τασάκια σε αυτόν που σου τη λέει, να δουλέψεις κάνα δυο χρόνια τζάμπα κτλ κτλ. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα ή σε ελληνικό παράρτημα πολυεθνικής....

Δημοσ.
Μην παραμυθιάζεσαι με λέξεις όπως καριέρα, εξέλιξη κτλ κτλ εκτός αν είσαι διατεθειμένος να "πουλήσεις την ψυχή και τον πισινό σου στο διάβολο". Ξέρεις τι εννοώ, γλύψιμο λερωμένων ποδιών, πισώπλατα συναδελφικά μαχαιρώματα, παραίτηση από προσωπική ζωή, να κάθεσαι να ακούς κάθε παπαριά χωρίς να εκτοξεύεις τασάκια σε αυτόν που σου τη λέει, να δουλέψεις κάνα δυο χρόνια τζάμπα κτλ κτλ. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα ή σε ελληνικό παράρτημα πολυεθνικής....

 

+++++++++++++++++++10

 

ετσι ειναι.μπορεις να πετυχεις πολλα και να φτασεις να απολαμβανεις πολλα απο τα ονειρα σου. το θεμα ειναι ομως τι εχεις θυσιαση για αυτο

για να ειμαστε αισιοδοξη ομως ας ελπισουμε οτι υπαρχει κατι καλο για τον καθε ενα απο εμας.....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@ lordvec: Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Αλλά. Δεν θέλω να γίνω Bill Gates στην θέση του Bill Gates (και να ήθελα δλδ... :-)).

Απλά θέλω να ζω άνετα, δλδ να μην με νοιάζει πόσο θα μου στοιχίσει αυτό-πόσο το άλλο, νομίζω καταλαβαίνεις. Εξάλλου είμαι της άποψης ότι δουλεύουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε, έστι;

 

 

@De@th L0rd: Νομίζω το σημαντικό δεν είναι ποιος φταίει για τα λάθη αλλά γιατί δεν αναπτύχθηκε το ΠΣ από πρακτικάριους-φοιτητές-εργαστηριακούς-καθηγητές της κάθε σχολής. Αφού υπάρχει ρε σεις πληροφορική στο ΤΕΙ γιατί να μην ανατεθεί σε αυτούς, που και σαν εμπειρία θα τους ωφελήσει αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων θα γίνει.

Επεξ/σία από Hal9000
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά σίγουρα ένα μέρος του προβλήματος αποτελουν και οι αθλια στελεχωμένες γραμματείες, που δουλεύουν αποκλειστικα δίωρο (εννοώ για εξυπηρέτηση των φοιτητών) :mad:

 

 

Τεσπα.

Το θέμα έιναι ότι η κλασσική κρατικοδίαιτη χτικιαρικη εταιρεία φτίαχνει ένα πρότζεκτ ίσα που να τσουλάει και αν διακιολογέι τα λεφτα της, και αφού καταφέρει να το πουλήσει σε έναν πελάτη (αποκλειστικά δημοσιου δικαίου), για τα επόμενα είκοσι χρόνια καταφέρνει να επιζήσει πολυωντς το απαρχαιωμένο σύστημα της, χάρις στις ....γνωριμίες με τις γραμματείες των πρυτάνεων.

 

 

Δεν θέλω να επεκταθω άλλο για πρόσωπα και καταστάσεις.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ το σύστημα από πάνω, ενώ οι ελεγκτές ποιότητας λογισμικου το είχαν απορρίψει.

Εσκισε ο πρόεδρος τα μεταξωτα σώβρακα του, έγιναν αλλαγές προσώπων μέχρι να επιλεγεί "δημοκρατικά" το κάκιστο για τον προυπολογισμό του σύστημα των εκατομυρίων €...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

 

Και τονίζω το "εκατομυρίων Ευρώ", γιατί στα ΤΕΙ ο πρόεδρος βάζει για τα επιστημονικά βιβλία που παίρνουνε οι φοιτητές, όριο τα 20 € ανα τίτλο βιβλίου (!) την ίδια στιγμή που

χαρίζει τέραστια ποσά σε ουσιαστικά αχρείαστα, πολυδάπανα συστήματα που δεν δουλεύουν...

Αποτέλεσμα η αναπτυξη ενός άλλου λαμπρού ελληνικου τεχνολογικου τομέα :

των φωτοτυπάδικων!!!!!:rolleyes:

 

 

Σόρρυ για το οφφ τοπικ, αλλα τέτοιου είδους ανάπτυξη της πληροφορικής να την ...βρασω.

 

 

-----Προστέθηκε 18/11/2008 στις 05 : 23 : 14-----

 

 

@ lordvec: Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Αλλά. Δεν θέλω να γίνω Bill Gates στην θέση του Bill Gates (και να ήθελα δλδ... :-)).

Απλά θέλω να ζω άνετα, δλδ να μην με νοιάζει πόσο θα μου στοιχίσει αυτό-πόσο το άλλο, νομίζω καταλαβαίνεις. Εξάλλου είμαι της άποψης ότι δουλεύουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε, έστι;

 

 

@De@th L0rd: Νομίζω το σημαντικό δεν είναι ποιος φταίει για τα λάθη αλλά γιατί δεν αναπτύχθηκε το ΠΣ από πρακτικάριους-φοιτητές-εργαστηριακούς-καθηγητές της κάθε σχολής. Αφού υπάρχει ρε σεις πληροφορική στο ΤΕΙ γιατί να μην ανατεθεί σε αυτούς, που και σαν εμπειρία θα τους ωφελήσει αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων θα γίνει.

 

 

Είναι πολλά .... Αρη.

Επεξ/σία από Hal9000
Αυτόματη ένωση μηνυμάτων
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω δει λογισμικά ΕΛΕΕΙΝΑ τα οποία θα κόβονταν από εργασίες πρωτοετών φοιτητών σε ΤΕΙ να πουλιούνται σε Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Οι υπηρεσίες να πληρώνονται αδρά, αλλά αυτά τα ελεεινά προγράμματα έπρεπε να σε πληρώνουν για να τα χρησιμοποιήσεις...

Επεξ/σία από Hal9000
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ύφεση στη τσέπη μου η οποία έχει ως συνέπεια τις υπόλοιπες υφέσεις, πράγμα που οι κυβερνώντες δεν φαίνεται να αντιλμβάνονται.

δώστε μισθούς της προκοπής στο λαό ρε

Επεξ/σία από Hal9000
Δημοσ.

Οτι θα μπορούσε να είχε γίνει από φοιτητές της πληροφορικής το πιστεύω άνετα.Αλλά γιατί να γινόταν τζάμπα δεν καταλαβαίνω τουλάχιστον αυτοί που θα το δημιουργούσαν ας πληρώνονταν σαν κανονικοί υπάλληλοι.

Επειδή η πληροφορική τα 2 τελευταία χρόνια έχει περαστεί σαν "ΜΟΔΑ" και ο κάθε πικραμένος έχει πάρει λάπτοπ χωρίς να ξέρει ούτε το 1% των δυνατοτήτων που έχει,λογικό είναι μόλις περάσει η μόδα αυτό το ποσοστό αγοραστών να φύγει.Αλλά και πάλι το καρτέλ ΠΛΑΙΣΙΟ-eshop που ανεβάζουν τις τιμές "γιατί έτσι" αυτά δεν επηρρεάζουν την ελληνική αγορά; Γιατί δεν τους πειράζουν ούτε μια τρίχα;Όταν θα γίνουν (άν δεν είναι ήδη)σαν τις γαλακτοβιομηχανίες, και πουλάνε πχ επεξεργαστή των 50 ευρώ στα 150 ευρώ τότε θα ξυπνήσουμε και θα κάνουμε "μποϋκοτάζ" του ΚΩΛΟΥ όπως με το γάλα...

Δημοσ.
@ lordvec: Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Αλλά. Δεν θέλω να γίνω Bill Gates στην θέση του Bill Gates (και να ήθελα δλδ... :-)).

Απλά θέλω να ζω άνετα, δλδ να μην με νοιάζει πόσο θα μου στοιχίσει αυτό-πόσο το άλλο, νομίζω καταλαβαίνεις. Εξάλλου είμαι της άποψης ότι δουλεύουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε, έστι;

 

Εγώ το ξέρω ότι δουλεύουμε για να ζούμε. Άλλοι είναι αυτοί που δεν το ξέρουν. Το να ζεις άνετα δεν έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό, αλλά και με το να έχεις χρόνο!

Για να σου πω και τα θετικά στην υπόθεση (μη τα λέω όλα μαύρα), ο χώρος της πληροφορικής, όσο τουλάχιστον είσαι φτηνός, έχει αρκετά καλή κινητικότητα. Αν δεις τα σκούρα, που εύκολα καταλαβαίνεις το κλίμα σε μια επιχείρηση από τις πρώτες μέρες, μην πω ώρες (σε καλούν για συνέντευξη στις 6 και τα γραφεία είναι όλα με τα φώτα αναμμένα - μακρυά) bale out με συνοπτικές διαδικασίες, πριν σε παραμυθιάσουν με πριμ και παπαριές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...