Προς το περιεχόμενο

Μετά το πανεπιστήμιο φεύγω ή μένω?

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ήμουν με ένα συγγενικό μου πρόσωπο πρόσφατα και συζητούσαμε για το τι γίνεται μετά το πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα μου είπε να πάρω πτυχίο όσο πιο γρήγορα γίνεται και μετά να την κάνω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό και εργασία αργότερα και να μην ξαναγυρίσω. Οι φίλοι του γεννημένοι όλοι εδώ και μεγαλωμένοι στο εξωτερικό συμφώνησαν και θεωρούν πως οι ευκαιρίες, η ζωή και τα λεφτά που θα βρεις έξω ούτε τα ονειρεύεσαι εδώ.

Μέχρι πρόσφατα σκεφτόμουν απλά να τελειώσω το μεταπτυχιακό, να πάω στρατό και να πιάσω δουλειά στην Ελλάδα, όμως μετά από αυτή την κουβέντα μπήκα σε σκέψεις. Υπάρχει κάποιος με παρόμοια εμπειρία να μου πει τι παίζει έξω ή γενικά να έχει δοκιμάσει κάτι; Αξίζει ο ξενιτεμός σε τέτοια ηλικία (22) ή έπρεπε να το είχα πάρει απόφαση πριν το πανεπιστήμιο;

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Δεν έχω προσωπική εμπειρία,όμως η φυγή στο εξωτερικό είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο που έχει να κάνει ένας νέος που θέλει ένα καλό επαγγελματικό μέλλον.

Υψηλότερες απολαβές με το ίδιο κόστος ζωής στο περίπου,και με μεγαλύτερο σεβασμό στα επαγγελματικά δικαιώματα.Άσε που έξω οι συνθήκες διαβίωσης είναι πιο ανθρώπινες,πράμα που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τον πολιτισμό.

Βέβαια δεν λέω πως έξω δεν υπάρχουν προβλήματα,άλλα σίγουρα δεν υπάρχει αυτή η απραξία,η ανισότητα και η αδικία που βλέπουμε εδώ στο χωριό που ονομάζουμε Ελλάδα.

ΥΓ. και φυσικά προς τα κεί κοιτάω για όταν τελειώσω τις σπουδές μου..

Δημοσ.
Ήμουν με ένα συγγενικό μου πρόσωπο πρόσφατα και συζητούσαμε για το τι γίνεται μετά το πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα μου είπε να πάρω πτυχίο όσο πιο γρήγορα γίνεται και μετά να την κάνω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό και εργασία αργότερα και να μην ξαναγυρίσω. Οι φίλοι του γεννημένοι όλοι εδώ και μεγαλωμένοι στο εξωτερικό συμφώνησαν και θεωρούν πως οι ευκαιρίες, η ζωή και τα λεφτά που θα βρεις έξω ούτε τα ονειρεύεσαι εδώ.

Μέχρι πρόσφατα σκεφτόμουν απλά να τελειώσω το μεταπτυχιακό, να πάω στρατό και να πιάσω δουλειά στην Ελλάδα, όμως μετά από αυτή την κουβέντα μπήκα σε σκέψεις. Υπάρχει κάποιος με παρόμοια εμπειρία να μου πει τι παίζει έξω ή γενικά να έχει δοκιμάσει κάτι; Αξίζει ο ξενιτεμός σε τέτοια ηλικία (22) ή έπρεπε να το είχα πάρει απόφαση πριν το πανεπιστήμιο;

Δεν υπαρχει αντικειμενικα σωστη απαντηση γιατι ολα εξαρτωνται απο το τι ευκαιριες θα σου κατσουν και το ποση αξια δινεις εσυ προσωπικα στη ζωη στην Ελλαδα.

Δεν γινονται ολοι που πανε στο εξωτερικο επιτυχημενοι επαγγελματιες. Ξερω και παιδια που ξεκινησαν για εξωτερικο και γυρισαν πισω μετα απο 2 χρονια γιατι δεν εβρισκαν δουλεια (ακραιο παραδειγμα βεβαια γιατι ειχαν σπουδασει film studies, οχι και το πιο ευκολο να βρεις δουλεια)

Ξερω και καποιον που εχει πολυ επιτυχημενη δουλεια στο εξωτερικο. Δεν ερχεται πισω γιατι κανει κατι πολυ εξειδικευμενο και δεν υπαρχει περιπτωση να βρει κατι αξιολογο εδω αλλα καθε φορα που ερχεται για διακοπες ειναι ολοφανερο ποσο νοσταλγει την Ελλαδα.

Παρολα αυτα δεν θα σου προτεινα να κατσεις στην Ελλαδα και να ταλαιπωρηθεις στον ιδιωτικο τομεα. Οσους φιλους μου βλεπω εδω τους ξεσκιζουνε. Ειναι υποχρεωμενοι να αποδεικνυουν την αξια τους συνεχως.

Στην Ελλαδα υπαρχει και η διεξοδος που λεγεται δημοσιο. Αν καταφερεις να μπεις εκει πιστευω οτι αξιζει αρκετα ωστε να μην ξενιτευτεις. Βεβαια προυποθετει και την αναλογη ιδιοσυγκρασια.

Ο μονος τροπος να καταλαβεις αν σου αρεσει η ζωη σε καποια χωρα του εξωτερικου ειναι να το δοκιμασεις.

Δημοσ.

περιπου το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζω και εγω αυτη τι στιγμη. τελείωσα το πτυχειο μου εδω στην αγγλια και τωρα θα κανω μεταπτυχειακο. σκεφτομαι σοβαρα να κατσω εδω αλλα οχι για παντα. επισης πρεπει να τονισω οτι με τιν κριση που επικρατει αυτην την στιγμη δυσκολα να βρει καποιος δουλεια ακομη και στο εξωτερικο και τα πραγματα δεν ειναι και τοσο καλα οσο νομιζουν ολοι. παιζουν τρελα εξοδα. γκαζι, ρευμα, ηλεκτρικο, council tax, μεταφορες και μεγαλος φορος εισοδηματος. Εγω ειμαι απο την ρόδο και όπως καταλαβαινεις η αγορα της Ρόδου ειναι πολυ μικρη. Στον τομέα μου δεν υπαρχουν εταιριες ουτε καλες θέσεις εκτος απο τεχνικος η τπτ προγραμματιστης. Δεν ξέρω πως ειναι τα πράγματα στην αθήνα για δουλειές. Σίγουρα δεν είναι σαν το εξωτερικό αλλα πρέπει να σκεφτούμε και αλλα πράγματα. Η ζωη δεν είναι μόνο λεφτα και δουλειά. Και σίγουρα η ζωη στο εξωτερικό δεν συγκρίνεται με την ελλάδα. απο ελευθερια, καιρο, θάλλασσα και παρα πολλα αλλα. Σιγουρα ο καθενας εχει αλλες απαιτισεις. Παντως να το σκεφτεις παρα πολυ καλα. Σιγουρα θα εχεις αλλες προοπτικες εξωτερικο αλλα σκέψου και λιγο τα αρνητικα γιατι π.χ αλλο ειναι να τσακωνεσαι με εναν αγγλο προισταμενο και αλλο με εναν ελληνα. μην σκέφτεσται μονο τα λεφτα. Επισης αν κατσει καποιος εξωτερικο πολυ καιρο χάνει την επαφη με ελλάδα φιλους γνωριμιές κλπ. Βέβαια όσα λέω ειναι προσωπικη μου αποπση και οποιος θέλει την μοιράζεται. κατα την γνωμη μου η καλυτερη μαγγια που εχι να κανει καπιος και το εχει κανει ενας γνωστος μου ειναι αγορασε σπιτι στην ελλαδα πηρε στεγαστικο δηλ και το ξεπληρωνει απο το εξωτερικο. ΑΥΤΑ!:-) παντως η ελλαδιτσα μπυ λειπει παντα αυτη ξεγνασια, ο καιρος, τα καφεδακια με ταβλι στην καφετερια. που να τα κανεις αυτα εδω περα. μπορεις να κανεις αλλα ναι να πας κανενα ταξιδι ευκολα. ξερω και εγω. ελλαδα παντως δεν την αλαζω με λεφτα και δουλειες. σκεφτειτε μονο οτι ζουμε σε εναν προορισμο οπου οι αγγλοι δουλευν εναν ολοκληρο χρονο για να περασουν 2 εβδομαδες και εμεις ζουμε εκει και παραπονιομαστε.

Δημοσ.

Και, εννοείται, ξεμπέρδεμα με τη στρατιωτική θητεία ΠΡΙΝ τα μεταπτυχιακά και οποιαδήποτε απόπειρα φυγής στο εξωτερικό, γιατί αλλιώς θα αποτελεί μόνιμο βραχνά.

Μέγιστο λάθος για όσους κάνουν το αντίστροφο, και αφήνουν το στρατό "για μετά". Σχεδόν όλοι μόλις τελειώσουν τα μάστερ αναγκάζονται να παρατήσουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και επιστρέφουν για να πάνε στρατό...και μένουν για πάντα Ελλάδα.

Δημοσ.
Και, εννοείται, ξεμπέρδεμα με τη στρατιωτική θητεία ΠΡΙΝ τα μεταπτυχιακά και οποιαδήποτε απόπειρα φυγής στο εξωτερικό, γιατί αλλιώς θα αποτελεί μόνιμο βραχνά.

Μέγιστο λάθος για όσους κάνουν το αντίστροφο, και αφήνουν το στρατό "για μετά". Σχεδόν όλοι μόλις τελειώσουν τα μάστερ αναγκάζονται να παρατήσουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και επιστρέφουν για να πάνε στρατό...και μένουν για πάντα Ελλάδα.

Moυ χάλασες τη μέρα. Κάτσε όμως ρε συ πες πως κουτσά στραβά δουλεύεις 1.5 χρόνο έξω (6 μήνες να βρεις δουλειά με προ κρίσεως δεδομένα) και μετά έρχεσαι πίσω. Τι μετά δεν σε παίρνουν?

Δημοσ.

οχι απλα θα φας ενα παλουκι στον στρατο και μετα μόλις απολυθεις θα κανεις λιγο ζωη θα συνιθισεις και παλι στην ελλαδα ποιος τρέχει μετα για μεταπτιχιακα. εγω ευτυχως πηγα φανταρος πριν τις σπουδες.

Δημοσ.

Αδερφέ, αυτό με τον στρατό δεν πολυισχύει πια.

Εδώ και 3 χρόνια, προσπαθώ να πάρω αναβολή λόγω σπουδών στο εξωτερικό. Έχω πάει 3 φορές με όλα μου τα χαρτιά και τις 3 φορές τα αρνήθηκαν διότι το 2003 είχα πάρει 8 χρόνια αναβολή για μονοετές μεταπτυχιακό στην Ελλάδα και από τότε ζω στο εξωτερικό (έχω τελειώσει ακόμα ένα διετές msc, δουλεύω και παράλληλα τελειώνω πια phd), ο ελληνικός στρατός όμως θεωρεί πως δε χρειάζεται να πάρω διαφορετικού είδους αναβολή, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο. Του χρόνου, που θα τελειώσει η αναβολή, θα πάω με τα απαρραίτητα να πάρω αναβολή μέχρι τα 33, μετά θεωρούμε κάτοικος εξωτερικού λόγω 8+ χρόνια εργασία εκτός Ελλάδας και στα 35 μου, εφόσον το επιθυμώ θα έρθω για τη βασική (~4 εβδομάδες)...

Όσο για το θέμα, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για το εξωτερικό. Και όλο το "εξωτερικό" δεν είναι το ίδιο. Να επιλέξεις να ζήσεις εκεί που είσαι ευτυχισμένος, τα υπόλοιπα είναι φιλολογική συζήτηση, η οποία έχει ξαναγίνει στο θέμα με τίτλο "Δουλειές στην Ελλάδα" ή κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

ινσομνιακ, ρε συ όμως με τι δικαιολογητικά θα πάρεις αναβολή μέχρι τα 33 εφόσον το μέγιστο όριο αναβολής λόγω διδακτορικού είναι τα 31 (για μάστερ 28), και δεν έχεις συμπληρώσει 8+ χρόνια όπως λές άρα δεν θεωρείσαι κάτοικος εξωτερικού; Τώρα πόσο είσαι ενηγουεη;

Κάτσε όμως ρε συ πες πως κουτσά στραβά δουλεύεις 1.5 χρόνο έξω (6 μήνες να βρεις δουλειά με προ κρίσεως δεδομένα) και μετά έρχεσαι πίσω. Τι μετά δεν σε παίρνουν?

Και λοιπόν; Ουδείς αναντικατάστατος. Θα το ρίσκαρες; Μετά απο τόσο κόπο, αφού ήδη έχεις τελειώσει τα μάστερ σου και εργάζεσαι και ζείς ήδη 1,5 χρόνο έξω, έχεις σπίτι, έχεις ζωή κλπ, να τα παρατήσεις όοοολα για να μπείς σε μια ο,τι να ναι κατάσταση όπως ο στρατός, και μετά πάλι απ' την αρχή;

Υ.Γ. Ολα αυτά τα μπλεξίματα εννοώ οτι αποφεύγεις με το 1ο πόστ μου. Κανεις τη θητεια σου 1 χρόνο εδώ και μετά εισαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να προγραμματισεις τη ζωή σου όπως θελεις εσύ, και όχι ο Ε.Σ.

Δημοσ.
ι

Και λοιπόν; Ουδείς αναντικατάστατος. Θα το ρίσκαρες; Μετά απο τόσο κόπο, αφού ήδη έχεις τελειώσει τα μάστερ σου και εργάζεσαι και ζείς ήδη 1,5 χρόνο έξω, έχεις σπίτι, έχεις ζωή κλπ, να τα παρατήσεις όοοολα για να μπείς σε μια ο,τι να ναι κατάσταση όπως ο στρατός, και μετά πάλι απ' την αρχή;

Υ.Γ. Ολα αυτά τα μπλεξίματα εννοώ οτι αποφεύγεις με το 1ο πόστ μου. Κανεις τη θητεια σου 1 χρόνο εδώ και μετά εισαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να προγραμματισεις τη ζωή σου όπως θελεις εσύ, και όχι ο Ε.Σ.

Αν θα γύρισα πίσω θα γύριζα γιατί Χριστούγεννα, διακοπές θέλω να τα περνάω στην Ελλάδα χωρίς το άγχος μην έρθει σήμα για να με πάρουν μέσα. Σε όσους έχω ρωτήσει μου τα μασάνε. Λένε πως σε περιόδους εκλογών σε αφήνουνε αλλά για την καλοκαιρινή άδεια δεν έχω βγάλει άκρη.

Δημοσ.

O νόμος όπως είναι τώρα, αλλά και με ειδικές διατάξεις του παρελθόντος όπως για μετανάστες σε Γερμανία και Αυστραλία, έχει αρκετά παράθυρα έτσι ώστε να έχεις αναβολές σχετικά εύκολα μέχρι τα 28, ελαφρώς δυσκολότερα μέχρι τα 31 κι ακόμα πιο δύσκολα μέχρι τα 33, συν όποιες ειδικές διατάξεις υπάρχουν για εργαζόμενους στο εξωτερικό, για εργαζόμενους διεθνείς οργανισμούς κλπ κλπ.

Όσο για την απορία του afentikou7, πια ορίζεται πως οι φυγόστρατοι εξωτερικού μπορούν να βρίσκονται στην Ελλάδα 1μήνα/έτος συν κάποιες ειδικές περιόδους όπως οι εκλογές που ορίζονται από υπουργικές αποφάσεις.

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δε συμβουλεύω τον οποιοδήποτε να μην πάει στον στρατό, απλά οι λόγοι ανησυχίας είναι λιγότεροι απ' όσους διαδίδονται με τους μύθους που αφορούν τον στρατό.

Δημοσ.

Να ρωτήσω κάτι ... και πως ξέρει το ελληνικό κράτος πότε μπαίνεις στην Ελλάδα κια πότε βγαίνεις ? ακόμα περισσότερο αναρωτιέμαι για το πως μπορεί να ξέρει κάτι τέτοιο εφόσον ζει σε χώρα της ΕΕ

Δημοσ.

Επειδή κανείς δεν ξέρει, απλά κρατάς τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα για το κάθε έτος, σε περίπτωση που σε σταματήσουν στο αεροδρόμιο τα επιδεικνύεις και τέλειωσε η ιστορία.

Δημοσ.

Η χώρα που σκέφτομαι προς το παρόν είναι η Ελβετία, καθώς εκεί έχω μόνο κάποιες άκρες για να βοηθήσουν, ειδικά στην αρχή. Για την ζωή στο εξωτερικό δεν ξέρω καθώς δεν έχω ζήσει (αν και θα ταξιδέψω ελπίζω σύντομα για καμιά βδομάδα).

Το μόνο που με απασχολεί είναι η γλώσσα καθώς είναι ιδιαίτερο κομμάτι τόσο για τις γνωριμίες σου (απαραίτητο) όσο και για τα μαθήματα, την ζωή σου εκεί κτλ.. Φαντάζομαι ότι με τις ελληνικές κοινότητες το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί λίγο αλλά γι αυτό ρωτάω να δω τι εμπειρίες έχει κάποιος από το εξωτερικό.

Το παλουκάκι του στρατού το έχω σκεφτεί επίσης και θα το ψάξω του χρόνου περισσότερο. Με τα τωρινά δεδομένα πάντως σκέφτομαι στρατό αμέσως μετά το πανεπιστήμιο και αμέσως πριν το μεταπτυχιακό, αν όμως μπορώ να πάρω αναβολή θα δείξει.

Δημοσ.

Να πω και εγω την γνωμη μου,

Καταρχην Ξεμπερδεψε με στρατο asap

Θα ''χασεις'' εναν χρονο απο την ζωη σου αλλα μετα εισαι ελευθερος να κανεις οτι θελεις

Εγω πηγα στρατο πριν παρω πτυχιο, το πηρα ενω ημουν στον στρατο (3-4 μαθηματα ειχα) και μετα εκανα αμεσως μεταπτυχιακο

Εφοσον το να γλυτωσεις τον στρατο παιρνοντας αναβολη μεχρι τα 35 ειναι παρα πολυ δυσκολο ,απλα ξεμπερδεψε οσο πιο γρηγορα μπορεις, δεν ειναι και κατι τρομερο,χαβαλε εχει

Μετα για εμενα πηγαινε εξω για μεταπτυχιακο εφοσον εχεις την οικονομικη δυνατοτητα, μετα βλεπεις αν βρεις δουλεια εκει , αν θα συνεχισεις για phd η αν θα γυρισεις Ελλαδα

Εγω αν μπορουσα να φυγω για Αγγλια θα εκανα εκει μεταπτυχιακο σιγουρα, αλλα δυστυχως δεν υπηρχε οικονομικη δυνατοτητα

Παντως αν μεινεις Ελλαδα προσπαθησε να βρεις ''part time'' μεταπτυχιακο ωστε να μπορεις να δουλευεις ταυτοχρονα αν βρεις μια αξιολογη δουλεια

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...