Προς το περιεχόμενο

ST31500341AS 1.5 TB freeze

GIORGARAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, σε λίγη ώρα περιμένω ένα pc για file server με 3 χ 1.5 TB seagate και πριν λίγο έλαβα ένα email που με ψάξιμο είδα ότι έχουν προβλήματα.

http://forums.seagate.com/stx/board/message?board.id=ata_drives&thread.id=2390&view=by_date_ascending&page=1

και πολλά άλλα sites. Η ερώτηση μου είναι ότι αν αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα τι κάνω? Είδα κάποια προσωρινή λύση αλλά μειώνεται η ταχύτητα του δίσκου, Σκεφτόμουν να βάλω έναν raptor δίσκο για το λειτουργικό αλλά τώρα να το ανοίξω το κουτί ή μπορεί να πάει πίσω για service και να που τίποτα? Όταν λέω service με αυτά που έχω διαβάσει εννοώ αλλαγή δίσκου σε 1 τέρα μάλλον. To pc είναι από e-shop. Άλλη φορά πρέπει να διαβάζω reviews αλλά που να το περίμενα ποτέ δεν είχα κάτι παρόμοιο. Βασικά αν με την λύση που προτείνουν εχω ικανοποιητικές ταχύτητες ίσως να μην κάνω κάποια κίνηση, απλά ενημερώνω να ξέρουν και άλλοι.

• Super Moderators
Δημοσ.

πιστεύω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις email στην Seagate και να ρωτήσεις αν αυτό το freezing καλύπτεται από την εγγύηση και βέβαια να αρχίσεις τις προσευχές να μην σου συμβεί (σε περίπτωση που δεν καλύπτεται) :P

Δημοσ.

Άμα ψάξεις στο νετ αρχικά λέγανε ότι στα τεστς τους δεν είχαν κανένα πρόβλημα μετα γενικεύτηκε και έπρεπε να το δεχτούν ότι υπάρχει θέμα, δεν υπάρχει πρόβλημα με απανεργοποίηση κάτι στο write cache δεν τα ξέρω καλά αυτά αλλά πέφτει η απόδοση του δίσκου. Με την απάντηση σε φόρουμ από seagate που λέει δεν υποστηρίζουμε linux τα πήρα (το πρόβλημα υπάρχει και σε windows) απλά στην αρχή έλεγαν ότι φταίει ο kernel. Καλά άμα δεν καλύοτεται από την εγγύση θα φρικάρω λίγο (έως πολύ 520 ευρώ περίπου για δίσκους δεν είναι και λίγα). Το θέμα είναι αν θα δω το πρόβλημα και πότε θα το δω.

• Super Moderators
Δημοσ.

λογικά αν εμφανιστούν περισσότερα παράπονα θα αναγκαστούν να το καλύψουν...

Δημοσ.

Έτσι πιστεύω απλά εγώ ήθελα το μηχάνημα άμεσα και να δουλεύει κανονικά (μακάρι αν είμαι τυχερός) και όχι να περιμένω πότε θα γίνει κάτι. Θα ενημερώσω όταν το στήσω.

Δημοσ.

Eπειδή έχω εδώ και μια βδομάδα δύο τέτοιους δίσκους, το πρόβλημα υπάρχει στη σειρά 9JU138-300, 336 with firmware revisions SD15, SD17, or SD18. Δυστυχώς οι δικοί μου ανήκουν στην 9ju138, sd17 και το πρόβλημα δυστυχως υπάρχει. Το καλό είναι ότι επιτέλους χτες η seagate εβγαλε την παρακάτω επίσημη απόφαση ενώ μέχρι πιο πριν αρνιόταν ότι υπάρχει θέμα.

" Official statement:

Seagate is investigating an issue where a small number of Barracuda 7200.11 (1.5TB SATA) hard drives randomly pause or hang for up to several seconds during certain write operations. This does not result in data loss nor does it impact the reliability of the drive but is an inconvenience to the user that we are working to resolve with an upgradeable firmware.

We are therefore asking customers if they feel they are experiencing this issue to give our technical support department a call with any questions.

Affected part number: 9JU138-300, 336 with firmware revisions SD15, SD17, or SD18.

Support contact information:

Technical Support in the USA: 1.800.SEAGATE (1.800.732.4283)

Technical Support in Canada: 1.405.324.4700

Other regions please go to our support web page: http://www.seagate.com/www/en-us/support/ "

Απ'ότι φαίνεται, εστειλα και μαιλ στη seagate, οι δίσκοι δεν αντικαθίστανται, αλλά όταν βγει το καινούριο firmware (1-2 μήνες) θα πρέπει να το κατεβάσουμε και θα λυθεί το πρόβλημα.

Τα προβλήματα που εγώ αντιμετώπισα ήταν στο κομμάτι που είχα σε raid1 εγραφε με 25mb/s το οποίο λύθηκε απενεργοποιώντας το write cache back , μειώνοντας βέβαια λίγο τις επιδόσεις. Στο υπόλοιπο raid0 κομμάτι δεν χρειαζόταν να το απενεργοποιήσω. Ωστόσο ακόμα και τώρα κατα διαστήματα το raid1 πιάνει 100% χωρίς προφανές λόγο για 30sec - 2min, αναγκάζοντας ακόμα και τα τορρεντ να σταματάνε.... έλεος...

Παρατήρησα ότι αυτό συμβαίνει όταν τον βάζεις να διαβάζει/γράφει μικρες ποσότητες δεδομένων πχ τορρεντ, βλέπεις ταινία/ακους μουσική κλπ ενώ αντίθετα αν του βάλεις να μεταφέρει 500γιγα απο το ένα σημείο στο άλλο δεν έχει πρόβλημα. Προσωπικά δεν παρατήρησα να χάνεται ο ένας δίσκος απο το ραιδ όπως αναφέρουν άλλα άτομα αλλά ίσως σε αυτό οφείλεται ότι δεν έχω το λειτουργικό εκεί. Γενικότερα δεν θα συνιστούσα σε κάποιον να πάρει το συγκεκριμένο δίσκο εκτός και αν έχει απόλυτη ανάγκη τη χωρητικότητα.

edit: α, και το προβλημα αυτό δεν συναντάται απο οτι λένε στα xp αλλά σε vista, mac os, linux

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση, να δω τι θα μου τύχει. Αφού θα βγει firmware δεν με χαλάει τόσο πολύ απλά ελπίζω σύντομα. Εγώ θα του βάλω μόνο linux. Οπότε καλύτερα λειτουργικό σε άλλο δίσκο.

Δημοσ.

Επειδή με μπέρδεψε η διατύπωση:

Θα στήσεις έναν file-server (με τους μεγάλους) και το λειτουργικό του θα είναι σε ένα raptor; Υπερβολή ο raptor imho :-)

Δημοσ.
Επειδή με μπέρδεψε η διατύπωση:

Θα στήσεις έναν file-server (με τους μεγάλους) και το λειτουργικό του θα είναι σε ένα raptor; Υπερβολή ο raptor imho :-)

Ναι, βασικά ο raptor υπήρχε ήδη από άλλο pc Που έκανα κομμάτια πριν καιρό οπότε ευκαιρία να δουλεψει. Τελικά το έστησα το μηχάνημα με Fedora 9, το λειτουργικό στο raptor και οι άλλοι 3 δίσκοι software raid 5 γιατι της μητρικής το raid δεν μου τα έλεγε καλα. Έβαλα Fedora για να βάλω το πρόγραμμα amahi (http://www.amahi.org) ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για NAS καταστάσεις. Γενικά δεν έχω δει κάτι κακό με τους δίσκους μέχρι στιγμής. Εκτός αν δεν το κατάλαβα. Έχω μεταφέρει μερικά γίγα (πολλά αρχεία) και η αντιγραφή έγινε κανονικά, αν και δεν ξέρω πότε εμφανίζονται προβλήματα.

Δημοσ.

Αφού τον είχες από πριν, καλά έκανες...

To FreeNAS το δοκίμασες; Λέω να στήσω και εγώ ένα αντίστοιχο σύστημα και είμαι στο ψάξιμο...

Δημοσ.

Γεια σας,

το freenas δεν μπόρεσα να το βάλω γιατί δεν έβρισκα πως να γράψω το img file σε cd, το nero μου έλεγε ότι έχει προβλήματα και έβαλα το amahi και είμαι ευχαριστημένος. Όμως πριν λίγο το έκλεισα γιατί άκουγα κάποιο θόρυβο και νόμιζα ότι κάποιο καλώδιο ακουμπάει στα ανεμιστηράκια και τώρα που το άνοιξα ο ένας δίσκος δεν ανάβει κάει προσπάθειες και πάπαλα. έλεγξα τα καλώδια, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Τα έχω ψιλοπάρει όχι τίποτα άλλο αλλά είναι σε raid 5 από software. Πως γίνεται ανασυγκρότηση? Όταν βάλω νέο δίσκο στην θέση του παλιού? Επίσης τι γίνεται με την εγγύηση από e-shop πρέπει να πάω όλο το μηχάνημα? Μόνο τον δίσκο? Πόσο εύκολα το αλλάζουν?Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν έχω καθόλου χρόνο για τέτοιες βλακείες. Τέρμα το raid για μένα γιατί τώρα ούτε boot δεν κάνει ενώ αν τους είχα απλά δεν θα είχα πρόβλημα να κάνει boot. Για τους δίσκους δεν ξέρω part numbers, ενώ είναι πολύ ωραίο κουτί είναι mini και με ζορίζει να βάζω χέρι. Θα υποχρεωθώ βέβαια άμεσα. Πάντως είδα ότι έλεγε για firmware sd17.

edit: linux χρησιμοποιώ fedora και δεν παρατήρησα κανένα κόλλημα, τώρα τι να πω δεν ξέρω.

Δημοσ.

Το part number (p/n) το γράφει πάνω στην ετικέτα του δίσκου κάτω απο το serial number (s/n) αν δεν κάνω λάθος.

Τώρα για freenas και software raid δεν ξέρω να σου πω καθώς δεν έχω ασχοληθεί. Τα raid εγώ τα κάνω hardware απο τον controller της μητρικής και όχι software απο το λειτουργικό. Σε raid5 πάντως αν είχε χαλάσει μόνο ένας δίσκος δεν θα πρεπε να χεις πρόβλημα να bootαρεις αλλά όπως σου είπα δεν ξέρω απο freenas και software raid.

Τώρα ότι το πήρες απο το e-shop ήταν λάθος σου καθώς θα περιμένεις τουλάχιστον 1 βδομάδα με 10μέρες για να σου τον ελέγξουν εκτός αν τον πας στο μενίδι και περιμένεις να στο ελέγξουν εκείνη τη στιγμή. Αν αγόρασες μόνο τους δίσκους , δίνεις για έλεγχο μόνο τον δίσκο. Αν τον αγόρασες σε κουτί και δεν σε αφήνουν να το ανοίξεις γιατί χάνεται η εγγύηση τότε όλο το κουτί.

Εγώ πάντως δεν αντιμετώπισα κάποιο άλλο πρόβλημα περα απο κάποιες χρήσης 100% του δίσκου χωρις να κάνω τπτ στα vista για 1-2 λεπτά. Το firmware σύμφωνα με τις τελευταιες πληροφορίες αναμένεται σε 1-2 βδομάδες. Κάτι άλλο που παρατήρησα απο το smart πριν τους βάλω σε raid καθώς τώρα δεν μπορώ να το ελέγξω είναι ότι αυξάνονται τα raw read error rate , seek error rate και hardware ecc recovered ενώ σε άλλους δίσκους που έχω μήνες παραμένουν στο 0.

Ελεγξε τους δίσκους σου με το seatools v1.10 για dos για να δεις αν έχουν πρόβλημα. Σε μένα είναι όλοι οκ. Το κατεβάζεις το γράφεις σε cd bootαρεις απο κει. Κανε το short test και λογικά θα σου βγάλει αν έχει προβλημα.

edit: ανασυγκρότηση λογικά κάνεις όπως και πριν, δεν παίζει ρόλο το raid. Aν ειχε χαλάσει ένας μόνο δίσκος, τον αντικάθιστούσες με έναν καινούριο και έκανε μόνο του rebuild το array. Bεβαια απο τη στιγμή που είναι software δεν μπορείς να μπεις στο λειτουργικό είναι ένα σοβαρο πρόβλημα.

Δες μήπως επειδή χάλασε ο ένας δίσκος άλλαξε το hard disk boot priority απο το bios και γι'αυτό δεν bootαρει..

Δημοσ.

Είμαι σε περίοδο που ο χρόνος μου για να πάω στο e-shop είναι μηδαμινός, θα ρωτήσω όμως τι πρέπει να γίνει. τρέχω το seatools δεν βλέπει καν τον χαλασμένο δίσκο. οι άλλοι είναι οκ. Ο χαλασμένος προσπαθεί να πάρει ρεύμα και αποτυγχάνει το ακούω να χτυπάει και μετά σταματάει. Στο boot κολλάει εκεί που βλέπει το software raid οπότε ξεκινάει από τον σωστό δίσκο.

Δημοσ.

Aπο τη στιγμή που το seatools δεν βλέπει το δισκο το πηγαίνεις κατευθείαν πίσω για αλλαγή. Δοκίμασες να ξεκινήσεις τον υπολογιστή χωρίς το δίσκο που έχει πρόβλημα? Ισως σταματαει το boot καθώς προσπαθεί να βάλει μπρος το δίσκο και ίσως περιμένει αυτόν. Δοκίμασε να ξεκινήσεις λοιπόν χωρίς το χαλασμένο δίσκο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...