Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βλέποντας τον τίτλο ίδρωσα λίγο...κρύος ιδρώτας μάλιστα. Έχω κάνει στο αριστερό γόνατο ενα χιαστό και προσεχώς θα κάνω και τον δεύτερο στο δεξί (ποικιλία..). Πρώτα πρώτα κουράγιο.Αν είσαι λίγο άρρωστος με την μπάλα όπως εγώ τότε ο ιδρώτας όποτε βλέπεις αγώνα στην τηλεόραση ή στο γήπεδο θα σου έχει γίνει συνήθεια...Μη περιμένεις να ακούσεις κατι απο εδώ που θα καθορίσει τι ακριβώς θα κάνεις.Απλά θα πάρεις μια εικόνα.Έκανα με τον παλαιό τρόπο όπως λέτε στο αριστερό με μια μικρή τομή 2-3εκατοστά.Μοσχευμα πήρα δικό μου (δεν θέλω ξένα πράγματα μέσα μου...) λίγο πιο κάτω και δεξιά απο το γόνατο.Απο την ίδια τομή. Με ρώτησαν αν θέλω ολική ή μερική νάρκωση και ενώ είπα μερική μου έκαναν ολική (άγνωστο γιατι).Η φοβία που υπάρχει για την ολική είναι απλά οτι σπάνιες περιπτώσεις σε ασθενείς με ιστορικό ή συγκεκριμένα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές αλλα μιλάμε για πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις.Ξύπνησα και έλεγα μαλακίες και γελούσαμε μαζί με τον γιατρό.Δεν θυμάμαι τίποτα έτσι μου είπαν.Γνωστός μου ξύπνησε και ήθελε να ορμήξει στον γιατρό(ξύλο όχι γκομενικά,μη φοβάσαι).Η μόνη ταλαιπωρία είναι 10-20 ενεσούλες που θα κάνεις κατα τις θρόμβωσης και φυσικά η περίοδος αποθεραπείας η οποία είναι σχεδόν όσο σημαντική είναι η εγχείρηση ΑΝ θες να ξαναπαίξεις.7-8 μήνες θα κάνεις να επανέλθεις σε κανονικούς ρυθμούς.Με την αρθροσκόπηση έχεις λιγότερο πόνο μικρότερο χρόνο αποθεραπείας και όπως λένε όλοι οι γιατροί είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας.Επικρατούσε η άποψη οτι με το άνοιγμα με τομή ο γιατρός είχε καλύτερη οπτική του τραύματος και μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά αλλα όλοι λένε οτι πλέον είναι το ίδιο.Ακόμα και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κάνουν αρθροσκοπικά μόνο που εκεί χρησιμοποιείται συνήθως τεχνητό μόσχευμα το οποίο δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να "δέσει" απλά έχει το μειονέκτημα οτι χαλάει πιο γρήγορα...Απο την ώρα της εγχείρησης και μετα θα έχεις μια βίδα μέσα στο γόνατο.Χώνεψε το γιατι εγώ το είδα σε μια ακτινογραφία μετα απο 2 μέρες και ρώτησα :"αυτό πότε θα το βγάλω?" Καλά κατάλαβες.Δεν θα το βγάλω.Αυτά τα πολλά απο εμένα..και πάνω απ όλα ΚΟΥΡΑΓΙΟ. Υπάρχουν και χειρότερα διπλα σου...Όχι κυριολεκτικά ρε, που κοιτάς?...εμένα λέω.

ΥΓ. Όταν έπαθα την πρώτη ρήξη υπηρετούσα στην Αεροπορία...

Συμπέρασμα: Κάποιος μας τιμωρεί που δεν κάναμε σοβαρό φανταρικό...

• Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

κσλησπερα στους παθοντες. προσφατα εκανε εγχειριση εμπροσθιου χιαστου και τωρα βρισκομαι στον 5ο μηνα αποκαταστασης.

να πω στον φιλο που σκεφτεται διαφορα και εχει πολλες αποριες.

1)μην το ψαξεις αρκετα απο ιντερνετ γιατι θα μαυρισει η καρδια σου. θυμαμαι οταν διαβαζα διαφορα και στεναχωριουμουν, διαβαζα για χιαστους στο πρωτο λινκ που μου εβγαλε το google και ηταν γεματο απο συμβουλες - εμπειριες και εκατομμυρια διαφορετικες γνωμες κλπ

2) ειναι επιλογη σου αν θα κανεις ολικη ή τοπικη ναρκωση. εγω εκανα επισκληριδιο η οποια ποναει. αν το ηξερα θα εκανα ολικη και θα εριχνα εναν καλο υπνο. δεν ακουγονται ουτε πριονια ουτε τιποτα την ωρα της εγχειρισης. το λεω γιατι καπου εδω το διαβασα.

3)φυσικο ή τεχνητο μοσχευμα? επελεξα φυσικο α) γιατι ειναι δικο σου μοσχευμα και οχι κατι ξενο. το τεχνητο μπορει να μην το δεχτει ο οργανισμος ως ποτε να εχεις προβληματα και να ξαναμπαινεις χειρουργεια. του γιατρου η πολιτικη ηταν φυσικο και δεν προτεινουν τεχνητο. β) με το τεχνητο μοσχευμα εισαι ετοιμος σε 20μερες ενω το φυσικο εχει αποκατασταση 6-9 μηνες.

4) απο ποιο σημειο να παρω αν επιλεξω μοσχευμα? επελεξα απο τον οπίσθιο μηριαίο μιας και συνισταται σε ολους τους αθλητες επειδη ειναι ο πιο δυνατος.

5)η πιο προσφατη μεθοδος εγχειρισης ειναι αρθροσκοπιση με 2 τρυπουλες στο γονατο και μια μικρη τομη στο καλαμη οπου μετα γινεται πλαστικη. ο γιατρος που θα σε εγχειριση οφειλει να σου αναφερει ποια ειναι η διαδικασια. στην ουσια τρυπουν το κοκκαλο και παιρνωντας το μοσχευμα ''πλεκουν'' τον χιαστο και τον κανουν πιο δυνατο. ο χιαστος ειναι σαν κλωστη ή σχοινι ετοιμο να κοπει απο την ρηξη που επαθες. στην προσπαθεια αυτη κοβονται καποια νευρα

6)γιατρος - φυσιοθεραπευτης. προτιμησε γιατρο που χρησιμοποιει νεες τεχνικες. οσο καλα και να παει μια εγχειρηση και να επιτυχη χωρις τις καταλληλες φυσιοθεραπειες - φυσιοθεραπευτη. αναλογικα ειναι 50% εγχειριση 50% φυσιοθεραπειες.

Επεξ/σία από darksoho33
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αρθροσκοπηση χωριζεται σε διαγνωστικη και επεμβατικη..

Οι χρονιες ρηξεις συνδεσμων οπως οι χιαστοι συνοδευονται απο κακωσεις μηνισκων και βλαβες στους χονδρους των μηριαιων κονδυλων!

Η ρηξη προσθιου και οπισθιου χιαστων συνδεσμων ειναι πλεον μια καθημερινη ρουτινα.πρωτα ξεκινησε η ανοιχτη επεμβαση μοναχα για τον προσθιο χιαστο συνδεσμο.Στη συνεχεια η τομη εγινε μινι ωσπου κατεληξε κατα το 98% να γινετε μοναχα αρθροσκοπικα.Πολυ αργοτερα η πλαστικη αποκατασταση και του οπισθιου εγινε αρθροσκοπικα (αφου ηδη η ιδιες τεχνικες αναπτυχθηκαν νωριτερα με πολυετη επιτυχια στη αποκατασταση του προσθιου). με λιγα λογια ο οπισθιος χιαστος ειναι κατι που η αποκατασταση του εχει λιγοτερα επεμβατικα χρονια στον ιατρικο ορθοπαιδικο κοσμο! γεγονος ειναι οτι στην πλαστικη αποκατασταση του προσθιου χρησιμοποιηθηκαν διαφορες μεθοδοι και τεχνικες καθηλωσης του νεου μοσχευματος αλλα και του ειδους μοσχευματος που χρησιμοποιηθηκε.

Ας τα παρουμε με τη σειρα...

τα μοσχευματα που χρησιμοποιηθηκαν κατα καιρους ηταν τα εξης :

α. επιγωνατιδικος τενοντας (αυτομοσχευμα)

β. συνδιασμος ισχνου-ημιτενοντωδη κατα περιπτωση και ραπτικου(αυτομοσχευμα)

γ.πτωματικα μοσχευματα (αλλομοσχευματα )απο αχιλλειο τενοντα η τα παραπανω σε κατεψυγμενη μορφη

δ.συνθετικα μοσχευματα

Πολλες εργασιες, πολλα αποτελεσματα τα οποια κατελειξαν ως εξης!

ο επιγωνατιδικος εχει αριστα αποτελεσματα γιατι προσομοιαζει τον αυθεντικο προσθιο χιαστο αλλα, κανεις καταγμα στην επιγονατιδα του ασθενους και αδυνατιζει η δοτρια περιοχη.αυτη η τεχνικη γινετε απο ιατρους που ειναι φαν του ειδους αυτου.

ισχνος-ημιτενοντωδης.. οτι καλυτερο αυτη τη στιγμη.. 6 μηνες πληρης αποκατασταση σε βαθμο πρωταθλητισμου.

τα πτωματικα χρισημοποιουνται σε μελετημενες καταστασεις πχ. αναθεωρησεις , ηλικιακα ορια, σωματικη δραστηριοτητα και καμια φορα για γρηγορη αποκατασταση..

μειονεκτημα?? πανακριβο και αλλομοσχευμα

τα συνθετικα εκτος του οτι ειναι πολυ ακριβα αντιμετωπιζουν ενα προβλημα και με την ελαστικοτητα τους.

Για τον οπισθιο χιαστο τα μοσχευματα που κρατουν τα σκιπτρα ειναι κυριως τα πτωματικα αχιλλειου και ημιτενοντωδη λογω μηκους χωρις προβληματα στην αποκατασταση.

Ολες οι τεχνικες πλεον ειναι αρθροσκοπικες.

Τωρα μαλιστα αυτο που ανεβαινει ειναι οι τεχνικες double bundle..

Η τεχνικη γινεται μεσω μικροκαμερας και καταλληλων σχεδιασμενων μικροεργαλειων.ο ασθενης ειναι σε θεση να διαλεξει αναμεσα σε ραχιαια-επισκληριδιο η γενικη αναισθησια με την προυποθεση οτι η κατασταση του το επιτρεπει. να γνωριζετε πως ο μονος αρμοδιος ειναι η υγεια σας ο αναισθησιολογος και η τσεπη σας.

Τα υλικα που τοποθετουνται ειναι κυριως απο ΤΙΤΑΝΙΟ και ενα υλικο PLLA το οποιο εχει την ιδιοτητα να μετατρεπεται σε κοκκαλο.

Σε μερικες η ημιτελης ρηξεις χιαστων καλο ειναι αν καποιος φοβαται το χειρουργειο να κανει ενδυναμωση του 4κεφαλου μυ αναλογα φυσικα την ηλικια και την καθημερινη του δραστηριοτητα...

Για την προφυλαξη σας αποφευγετε τα 5χ5

ευχαριστω για την υπομονη σας !

Επεξ/σία από connx
Δημοσ.

Σαν το δικο μας μοσχευμα οχι δεν μπορει να ειναι κανενα.. αυτο που πρεπει ομως να ξερει καποιος πριν κανει το οποιοδηποτε χειρουργειο για την αποκατασταση των χιαστων του ειναι σιγουρα μια μαγνητικη, να συζητησει με τον θεραποντα ιατρο του για την τεχνικη που θα ακολουθησει, φυσικα για τις διεγχειριτικες επιπλοκες και ποιες ειναι οι αμεσες εναλλακτικες μεθοδοι, το ακριβες χρηματικο ποσο ( δεν νομιζω να περισσευουν σε κανεναν) της κλινικης-γιατρου-υλικων(ανα ταμειο ασφαλισης)-αναισθησιολογου.

πλεον δεν μιλαμε για κακη αποκατασταση η αποτυχια μιας χειρουργικης επεμβασης οταν πλεον ολοι (θελω να πιστευω) οι γιατροι που αναλαμβανουν ειναι γνωστες του αντικειμενου..

οσο για την αναισθησια που διαβασα σε μερικα μηνυματα πρεπει να σας πω οτι εξαρταται κυριως απο την ηλικια, τις γενικες αιματολογικες και ακτινολογικες εξετασεις και φυσικα μην ξεχνατε την ταχυτητα του χειρουργου-την τσεπη του αναισθησιολογου και τη δικη σας!

οι μεθοδοι μπορει να ειναι ενας καθε φορα η και συνδιασμος..

πχ. α) γενικη

β)γενικη με επισκληριδιο η με μηριαιο block

γ) επισκληριδιος

δ)ραχιαια η ραχιαια με επισκληριδιο καθετηρα για ελεγχομενη χορηγηση αναλγητικων μετεγχειριτικα

Δημοσ.

Παιδιά έμαθα κατι απο ενα παιδι σημερα και ψιλοστεναχωρεθηκα.Μου πε οτι τα ορθοπαιδικα χειροουργεια δεν κρατανε για παντα και μετα απο καμια εικοσαρια χρονια θα θελω παλι χειρουργιο για τον ιδιο χιαστο.Ξερετε αν οντως ισχυει αυτο???

Δημοσ.
Παιδιά έμαθα κατι απο ενα παιδι σημερα και ψιλοστεναχωρεθηκα.Μου πε οτι τα ορθοπαιδικα χειροουργεια δεν κρατανε για παντα και μετα απο καμια εικοσαρια χρονια θα θελω παλι χειρουργιο για τον ιδιο χιαστο.Ξερετε αν οντως ισχυει αυτο???

κοίτα δε χρειάζεται να ανησυχείς. σε 20 χρονια μπορεί να έχεις αφήσει τα εγκόσμια. από τώρα θα "σκας" "γιαυτο"?

Δημοσ.

μαλλον το παιδι μιλουσε για τις ολικες αρθροπλαστικες γονατος, που εκει εχεις δεν εχεις χιαστο στον αφαιρουν για να σου βαλουν λειτουργικες προθεσεις αρθρωσης.φυσικα αυτα τα χειρουργεια δεν ειναι για παντα λογω φορτιων αλλα μη σε νοιαζει οταν θα κριθει κατι τετοιο αναγκαιο για να κανεις μη μασας το πολυ να εχεις λιγα χρονακια ακομη.. αντε να χρειαστει μια αναθεωρηση.. οι ολικες γονατος κρατουν εως 20-25 χρονια και του ισχιου 15-17. οι ηλικιες που κανεις τετοιας φυσεως επεμβασεις κρινεται κυριως απο την πιοτητα ζωης , την περιοχη που κατοικεις, τη δουλεια που κανεις αν εισαι αντρας η γυναικα και την συσταση η ποιοτητα οστων εχεις.εκτος αν ειναι θεμα κληρονομηκοτητας η συγγενης ανωμαλια που εκει σηκωνεις τα χερια ψηλα και θεωρεις επιτακτηκη αναγκη την οποιαδηποτε σχετικη ταλαιπωρια απο σχετικα νεαρη ηλικια..

νορμαλ ομως, οι ηλικιες που χρηζουν τετοια αντιμετωπιση ειναι μετα τα 65.

για το χιαστο μην ανησυχεις.. αν πρεπει να κανεις αναθεωρηση (επανεγχειρηση) θα ειναι ειτε γιατι κοπηκε λογω ατυχηματος, ειτε γιατι χαλαρωσε το μοσχευμα μεσα στα τουνελ των οστων (κυριως απο την κνημη) ειτε..... γιατι εκανε μαλακια ο γιατρος σου στην τοποθετηση του μοσχευματος λογω κακης τοποθετησης..

-----Προστέθηκε 13/11/2008 στις 06 : 15 : 56-----

ο χιαστος σου στις πρωτες κιολας εβδομαδες αρχιζει να αιματωνεται κανονικα ,να δημιουργει ουλες και συμφυσεις γυρω απο τον ευατο του ακομη και να προσκολληθει πανω στον οπισθιο χιαστο.. η βιδα στην κνημη η και στον μηρο αν εχεις μετα απο μερικους μηνες γινεται κοκκαλο αν ειναι απο υλικο PLLA το οποιο εχει αυτην την ιδιοτητα.

Δημοσ.

Έκανα στις 21/10 την επέμβαση,είχα υποστεί μερική ρήξη προσθίου χιαστού.Η νάρκωση ήταν κάτι σαν όλική δηλ μάσκα με αέριο σαν μέθη,πολύ καλή γιατί δεν υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή και αμέσως μόλις διακοπεί η παροχή αερίου ξυπνάς.Μου έκανε εντύπωση ότι δε ζαλίστηκα καθόλου κατά το ξύπνημα,είχα διαυγή σκέψη και γενικά ήμουν πολύ καλά μετά από μόλις μισή ώρα,να φανταστείς ότι έφαγα κιόλας κανονικό φαγητό.

Όσο αναφορά τη μέθοδο εννοείται ότι θα κάνεις την αρθροσκοπική,με hamstring μόσχευμα και όχι τεχνητό.

Εγώ είμαι ήδη 24 μέρες από την επέμβαση και περπατάω με κηδεμόνα μέν αλλά χωρίς ενοχλήσεις.Έχω ξεκινήσει και φυσιοθεραπείες.

Ό,τι άλλο θές μπορείς να με ρωτήσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Έκανα στις 21/10 την επέμβαση,είχα υποστεί μερική ρήξη προσθίου χιαστού.Η νάρκωση ήταν κάτι σαν όλική δηλ μάσκα με αέριο σαν μέθη,πολύ καλή γιατί δεν υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή και αμέσως μόλις διακοπεί η παροχή αερίου ξυπνάς.Μου έκανε εντύπωση ότι δε ζαλίστηκα καθόλου κατά το ξύπνημα,είχα διαυγή σκέψη και γενικά ήμουν πολύ καλά μετά από μόλις μισή ώρα,να φανταστείς ότι έφαγα κιόλας κανονικό φαγητό.

Όσο αναφορά τη μέθοδο εννοείται ότι θα κάνεις την αρθροσκοπική,με hamstring μόσχευμα και όχι τεχνητό.

Εγώ είμαι ήδη 24 μέρες από την επέμβαση και περπατάω με κηδεμόνα μέν αλλά χωρίς ενοχλήσεις.Έχω ξεκινήσει και φυσιοθεραπείες.

Ό,τι άλλο θές μπορείς να με ρωτήσεις.

πλαστικη χιαστου με hamstrings ειναι μια παρα πολυ καλη επιλογη.

οσο για την αναισθησια φιλε μου αν ειχες κανει μονο μεθη θα σε ακουγαν και στον αλλο κοσμο. συνδιασμος με κατι αλλο ναι, οπως ραχιαια η επισκληριδιο..γιατι αδερφε μου χωρις μυοχαλαση (χαλαρωση των μυων) κοινως μυικη αναισθησια δεν παιζει τιποτα..

η μεθη ειναι μια τεχικη που σου δινουν φαρμακα αλλα σου χορηγουν αερα μεσω μιας χειροκηνιτης αντλιας (ambu) .ο αερισμος ειναι χειροκινητος απο τον ανεσθησιολογο χωρις φαρμακα και ειναι για λιγη ωρα.κοινως δεν κανει για χιαστο.

τωρα, η γενικη φιλε μου μπορει να γινει με τον τροπο που προανεφερες δηλ με πτητικα αερια μεσω μιας μασκας και εν συνεχεια με τραχειοσωληνα η λαρυγγικη μασκα.. μαλλον κατι τετοιο σου καναν και το καταλαβες καλα..

λιγα λογια : μεθη= αερας χωρις πτιτικα αερια και μονο ενδοφλεβια χορηγηση φαρμακων.. δεν κοιμασαι..ποτε!απλα ζαλισαι.

γενικη: χρηση αεριων και φαρμακων με μηχανικη υποστηρηξη.

Επεξ/σία από connx
Δημοσ.
http://www.shoulder.gr/faq_anaesthesia_knee_el.htm

Αυτό ακριβώς που δίνω στο λινκ.

Ειλικρινά δε ξέρω τους όρους που αναφέρεις,εγώ ξέρω ότι δε κατάλαβα τίποτα και ξύπνησα χωρίς κάν να ζαλίζομαι.

αν διαβασεις την πρωτη παραγραφο θα δεις οτι γραφει μονο για διαγνωστικη αρθροσκοπηση η απλη μηνισκεκτομη .

αυτη που εκανες μαλλον ηταν γενικη με χρηση λαρυγγικης μασκας- δεν ειναι μπαινει τραχειοσωληνας στο λαιμο, αλλα ενας ειδικα κατασκευασμενος σωληνας που γεμιζει μοναχα την κυλοτητα του στοματος..

Δημοσ.

Ρε παιδια πειτε μου κατι γιατι τα χω χασει με τα τοσα μηνυματα.Στην τεχνικη hamstrings παιρνουν μοσχευμα απο οπισθιο μηριαιο, από επιγωνατιδικο ή από ίσχνο-ημιτενοντώδη?????

Δημοσ.

οι οπισθιοι μηριαιοι ειναι ο ισχνος-ημιτενοντωδης διοτι η φορα τους ειναι τετοια που καταληγει πισω απο το μηρο. οι ιδιοι λοιπον ονομαζοντε παγκοσμιως hamstrings

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...