Προς το περιεχόμενο

Bootloader σε external HDD

SpirosG86

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα!

Είμαι τελείως άσχετος με τα Linux αλλά θέλοντας να τα μάθω αποφάσισα να τα εγκαταστήσω στον εξωτερικό σκληρό μου. Στον εσωτερικό του laptop μου έχω τα Vista. Εγκαθιστώντας τα λοιπόν, παρατήρησα ότι ο bootloader δεν λειτουργεί όταν έχω αποσυνδεδεμένο τον external(τον είχα εγκαταστήσει στον εσωτερικό σκληρό μου-των Windows). Αντ' αυτού, βγάζει "Error 21".

Θεώρησα πως απλά δεν βρίσκει τα Linux(καθώς δεν ήταν συνδεδεμένος ο δίσκος τους) και ξαναέκανα εγκατάσταση, και αυτή τη φορά εγκατέστησα τον Grub στον εξωτερικό σκληρό, σκεπτόμενος ότι αν δεν είναι συνδεδεμένος δε θα βλέπει τον bootloader και θα μπαίνει απ'ευθείας στα Windows. Μετά το reboot, δεν έμπαινε ούτε σε Windows ούτε σε Linux, μέχρι που άλλαξα κάποιες παραμέτρους (λίγο στην τύχη) και μπήκε κανονικά. Επίσης, το Interface του bootloader ήταν διαφορετικό.

Ωστόσο το Error 21 παραμένει όταν ο σκληρός είναι αποσυνδεδεμένος, ίσως επειδή έχει μείνει η εγκατάστασή του στον εσωτερικό.

Είναι διπλά εγκατεστημένος; Πώς μπορώ να τον βγάλω από τον εσωτερικό; Αν τον βγάλω θα γίνει αυτό που θέλω ή θα κάνω βλακεία;

Αυτό που θέλω είναι όταν έχω συνδεδεμένο τον εξωτερικό να μου βγάζει τον bootloader με τις επιλογές, αλλιώς να μπαίνει κατευθείαν στα Vista...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, φαίνεται έχεις εγκαταστήσει τον GRUB στο MBR και του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Αν ο εσωτερικός έχει μόνο windows και θέλεις να εκκινούν αυτόματα αυτά, απλά εκκινείς με το cd των Windows σε repair console και δίνεις "fixmbr". Έτσι θα γραφτεί ο bootloader των Windows εκεί.

Όμως αν θέλεις όταν είναι συνδεδεμένος ο εξωτερικός να φορτώνει ο GRUB, θα πρέπει να αλλάξεις και το boot device priority από το BIOS ώστε ο έλεγχος για τον εξωτερικό (USB λογικά) να γίνεται πριν και μόνο αν αποτύχει να προχωράει στον εσωτερικό.

Μάλιστα... αρκετά λογικό, το είχα σκεφτεί να το δοκιμάσω αλλά δεν ήξερα πώς να βγάλω τον Bootloader από τα Windows για αρχή.. Ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμάσω τώρα! :-)

edit... SUCCESS!!

Τελικά φίλε nske η εντολή "fixmbr" δεν πιάνει, ισχύει μέχρι τα ΧΡ και όχι για τα Vista, αλλά μου έδωσες γραμμή και βρήκα ότι πρέπει να τρέξω το "bootrec.exe /fixmbr" ή το "bootrec.exe /fixboot". Έτρεξα το πρώτο αλλά δεν έγινε τίποτα και στη συνέχεια έτρεξα και τα δύο(το δεύτερο τελευταίο, άρα μάλλον αυτό έπιασε) και διορθώθηκε το πρόβλημα. Άλλαξα και το boot device priority από το bios και τώρα όλα δουλεύουν ρολόι! Ευχαριστώ!

Βρήκα και ένα ενδιαφέρον link για όσους δεν έχουν το CD εγκατάστασης... http://portal.itauth.com/2008/02/21/repairing-windows-vistas-mbr

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...