Προς το περιεχόμενο

Καινουργιο PC (κουτι) - Project : "Αθόρυβο"

com.under

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ και καλώς σας βρήκα!! (πρώτο ποστ στο forum αλλα μπαίνω κατευθείαν στο θέμα.

Το pc μου θέλει επειγόντως αναβάθμιση. Η χρήση που το θέλω είναι για ταινίες, internet, blueray, high definitions, office και παιχνίδια σχεδόν καθόλου (μονο αν παίξω κάποιο tomb raider, F1 τπτ άλλο)

Το pc δεν πρόκειτε να το overclockaro.

Πάνω απο όλα θέλω να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβο! Φαντάζομαι όχι cases με πολλούς fans κάποιο πολυ αθόρυβο τροφοδοτικο (enermax ίσως)

Χρήματα υπολογίζω κοντα στα 500 - 600 Ε. δεν πιστευω να χρειάζομαι ισχυρότερο μηχάνημα.

Ακούω τις προτάσεις σας με το μόνο που θέλω να έχει Intel, και κάρτα Nvidia chipset να σηκώνει ανάλυση 1900 λόγω 24" samsung t240 που εχω πάρει).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :-D:-D:-D

Δημοσ.

Here goes. Εγγυημένη λύση για silent computing, αλλά αρκετά ακριβή στα εξαρτήματά της.

Lian Li PC-7FB Black

Intake @9v/650 , αλλαγή του exaust με αυτόν @9v/850

Enermax PSU EPR425AWT PRO82 + 425W

Intel Dual CoreE5200 (s775\ 2,5Ghz) Tray

Thermalright HR-01 Plus + Nexus Real Silent Fan (@7v/680)

Asus P5QL-E

Adata Ram 4GB DDR2 Kit 800+

Sapphire 4670 SVGA + ARCTIC COOLING ACCELERO S2 (fanless)

Western Digital 640GB HDD

Samsung SH-S223F/

AKASA AK-FC-06-BK BLACK FAN CONTROLLER JUNIOR

SHARKOON SILENCER KIT

AKASA AK-H254 3 PIN TO 3 PIN EXTENSION CABLE χ2

ARCTIC SILVER 5 THERMAL PASTE

Σύνολο 590euro. Θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες που έθεσες στο OP (ταινίες, internet, blueray, high definitions, office και ελαφρά παιχνίδια) και μάλιστα με αξιώσεις. Μπορείς και εύκολα να κλοκάρεις στο μέλλον αν χρειαστεί. Η 4670 αυτή την στιγμή είναι καλύτερη από τις ανάλογες προσφορές της nvidia στην κατηγορία της, και είναι ιδανική για το σύστημα που στήνεις με τους περιορισμούς που έδωσες.

Ο fan controller σου δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις τους 3 ανεμιστήρες που θα έχεις για να κανονίζεις το επίπεδο θορύβου όσο και την απόδοσή τους. Το τροφοδοτικό είναι από τα πιο αθόρυβα στην αγορά, η κάρτα γραφικών γίνεται fanless (και κρύα ακόμα και σε load, η accelero κάνει καλή δουλειά) και έχεις την κορυφαία CPU ψήκτρα που υπάρχει για silent computing (μετά την Orochi, που είναι overkill για τον 5200).

Για silent computing χρειάζεσαι ένα ποιοτικό κουτί, που να μην είναι μεγάλο (δλδ προβληματικό στην ψύξη με non forced airflow) και που να έχει σωστό σχεδιασμό για να επιτύχεις τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό μεταξύ θορύβου και ψύξης. Το συγκεκριμένο lian li είναι ένα πολύ ποιοτικό κουτί, το οποίο ανταποκρίνεται πολύ καλά και στον ρόλο που θέλουμε να του δώσουμε. Οι nexus ανεμιστήρες είναι πολύ αθόρυβοι (έως εντελώς αθόρυβοι, εξαρτάται από το voltage που θα τους έχεις), και οι 140αρης της lian li έχει φοβερό noise/airflow ratio.

Θα εγκαταστήσεις τους ανεμιστήρες με τα rubber gromets της nexus και θα βιδώσεις τροφοδοτικό και DVD με τις Anti-Vibration Screws της sharkoon. Θα επαναγκαταστήσεις τον 140άρη της lian li, χρησιμοποιώντας τα short rubber gromets της sharkoon. Θα συνδέσεις τους 3 ανεμιστήρες στον fan controller (χρησιμοποιώντας τα 3pin extensions για τον exaust και τον CPU fan), και θα τους ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην τους ακούς (αλλά να κάνουν και δουλειά). Δώσε βάση στο να έχεις αρνητικό airflow μέσα στο κουτί, δλδ ο exaust σου να μην είναι πολύ χαμηλά ενώ ο intake ψηλά (βοηθάει και το τροφοδοτικό εδώ, ώστε να έχεις αρνητικό airflow πιο εύκολα). Θα συνδέσεις το 3pin fan cable από το enermax σε ένα 3pin fan socket της μητρικής (όχι όμως αυτό που γράφει CPU fan).

Θα αφαιρέσεις τo stock cooling της 4670, και χρησιμοποιώντας AS5 θα ενσωματώσεις την ψήκτρα της AC. Χρησιμοποιώντας την AS5 θα βάλεις και την thermalright πάνω στον επεξεργαστή, και μετά θα προσαρμόσεις τον nexus πάνω στην thermalright.

Take my word, αν ακούσεις τπτ από το 1μέτρο, χέσε με...XD

Δημοσ.

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω.

Μοναδική εναλλακτική αν δεν θες να μπλέξεις με after market ψύκτρα στην κάρτα γραφικών είναι να παρεις αυτή αλλά να χάσεις φυσικά σε 3D επιδόσεις.

Δημοσ.

To σκέφτηκα και εγώ αυτό, αν και με τις ανάγκες που έχει ο 5200 είναι υπεραρκετός (και μάλιστα με καλό headway για κλοκάρισμα). Για να διατηρηθεί μέσα στο budget του ο φίλος με ένα καλύτερο επεξεργαστή, έχει 3 επιλογές.

1> Να πρέπει να προσθέσει περίπου 20euro στην σύνθεσή του, και να βάλει τον 7300.

2> Να αφαιρέσει τον fan controller (και τα 3pin extensions), να συνδέσει τους ανεμιστήρες σε 3pin sockets της mobo του και να ελέγχει την ταχύτητά τους μέσω BIOS ή speedfan. Mε την διαφορά να βάλει τον 7300 (δεν επιλέγω τον 7200 σε καμία περίπτωση, τόσο λόγο μικρής διαφοράς από τον 5200 χωρίς OC όσο και λόγω τιμής που υπάρχει στην αγορά).

3> Να πάει σε ένα δυνατό AMD σύστημα. Με τα 147euro που κάνει το combo 5200+P5QLE (+τα 10 που μένουν για να φτάσει τα 600euro budget), μπορεί να αγοράσει το παρακάτω:

AMD ATHLON 64 X2 5600+ 2.90GZ AM2 BOX

ή

AMD ATHLON 64 X2 5050E 2.60GZ AM2 BOX

+

ASUS M3A78-EM

Και να χρησιμοποιήσει την HD3200 της μητρικής του για hybrid crossfire με την 4670. Και οι 2 επεξεργαστές είναι πολύ καλή περίπτωση, με τον ολοκαίνουριο 5050 να είναι και energy efficient με TDP 45w (πράγμα που μας ενδιαφέρει για silent coputing). Θεωρώ το παραπάνω combo ελαφρώς (και μόνο ελαφρώς) χειρότερο του intel, τόσο γιατί το hybrid crossfire θέλει κάνα δίμηνο για να παρουσιάσει drivers της προκοπής όσο και γιατί clock for clock o 7300 είναι πιο γρήγορος από τον 5050, και εφάμιλλος με τον 5600 στα tasks που θα τον χρησιμοποιήσει ο φίλος. Αλλά από άποψη αθόρυβου συστήματος, είναι καλύτερη λύση.

Βέβαια η συζήτηση ακαδημαϊκή είναι, αφού υπάρχει περιορισμός από το OP για intel σύστημα...:X

Δημοσ.

Ωραίος Dante.

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση που το σύστημα μου μου παίρνει τα αυτιά. Δεν είναι τόσο το κουτί μου όσο το UPS. Έχω ένα MGE με ανεμιστήρα και το βρίσκω πολύ θορυβώδες. Εδώ τι μπορούμε να κάνουμε; Αλλαγή ανεμιστήρα;

Δημοσ.

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση που το σύστημα μου μου παίρνει τα αυτιά. Δεν είναι τόσο το κουτί μου όσο το UPS. Έχω ένα MGE με ανεμιστήρα και το βρίσκω πολύ θορυβώδες. Εδώ τι μπορούμε να κάνουμε; Αλλαγή ανεμιστήρα;

Βρες από το μοντέλο του UPS σου τι διάσταση έχει ο ανεμιστήρας. Θα τον αλλάξεις με ένα αθόρυβο...^^

Δημοσ.

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, ήθελα και εγώ μια συμβουλή για πιο αθόρυβο PC...

Aυτή τη στιγμή είμαι με κουτί ΝΖΧΤ Ηush

τροφοδοτικό Corsair 520HX

ανεμιστήρες Νοctua NF-P12 μπρος-πίσω με μειωτήρες στροφών,

και παθητική ψύξη σε CPU-GPU...

Παρ' όλο που όπως βλέπετε, όλα είναι επιλεγμένα, ακούγεται αρκετά. Πιστεύω ότι η επιλογή του κουτιού δεν ήταν καλή (παρασύρθηκα από τις καλές κριτικές στο net) γιατί δεν παρατήρησα κάποια ουσιαστική διαφορά από το stock κουτί του Πλαισίου που είχα πριν.

Από εδώ λοιπόν, ποιό μπορεί να είναι το επόμενο βήμα μου, fan controller (που θα μου αυξήσει θερμοκρασίες αν ρίξω πολύ τις στροφές), άλλοι ανεμιστήρες, ή άλλο κουτί (τελευταία λύση γιατί δεν θέλω να τα ακουμπήσω πάλι);

Δημοσ.

Οι P-12 ΔΕΝ είναι σχεδιασμένοι ως case fans (και ειδικά ως intake fans) αλλά ως heatsink fans, λόγω του πολύ καλού static pressure που έχουν. Επίσης, το μοντέλο P-12 σε stock voltage ακούγεται αρκετά, ενώ σε undervolting λόγω σχεδίασης των fin του είναι μεν αθόρυβο, αλλά ταυτόχρονα πέφτει πολύ η απόδοσή του. Χρησιμοποιώ συχνά noctua fans, έχουν φοβερή ποιότητα κατασκευής όπως και ηχητική χροιά. Απλά, είναι για "ειδικές αποστολές"...

Για μένα ξεκίνα από τα βασικά. Προσπάθησε να δεις αν ο θόρυβος έρχεται από κάποιον συγκεκριμένο ανεμιστήρα, αν είναι προϊόν ταλάντωσης/συντονισμού, και κυρίως, αν αλλάζει η χροιά του ανάλογα με την διεύθυνση του ακροατή (δλδ, κάνε βόλτες αριστερά δεξιά.

Σε περίπτωση που απομονώσεις το πιο θορυβώδες στοιχείο του H/Y σου, πόσταρέ το εδώ, και θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε. Στην περίπτωση που συνολικά νιώθεις πως το rig σου είναι θορυβώδες, τότε η πρώτη κίνησή μας θα ήταν να παίξουμε με το voltage των ανεμιστήρων. Θα πρέπει να αφαιρέσεις τους μειωτήρες στροφών, και μετά να παίξεις από το speedfan ή το BIOS σου, μέχρι να βρεις το sweetpoint του rig σου.

Αν και αυτό δεν πετύχει, θα βάλεις το χέρι στην τσέπη για νέα fans, ίσως και controller, και ίσως να πάμε σε ένα PSU fan mod κοκ. Το κουτί σου έχει μερικά προβλήματα για silent computing (standard ATX PSU placement, intake airflow impedance, bad HDD mounting κτλ κτλ) αλλά θεωρώ overkill το να προχωρήσεις σε αλλαγή του.

Δημοσ.

Dante, σε ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου!

Λοιπόν, ο θόρυβος προέρχεται καθαρά από τους δυο ανεμιστήρες, το PSU είναι εντελώς αθόρυβο (έχω κάνει όλα τα τεστ όπως φαντάζεσαι:-) )

Από το Bios (της ASUS P5K) ελέγχω μόνο υψηλή/χαμηλή ταχύτητα στο CPU fan - με το speedfan θα μπορέσω να ελέγξω και τα άλλα 3pins;

Όταν λες αλλαγή fans, εννοείς σε Nexus προφανώς - είναι όντως πιο αθόρυβοι από τους Noctua;

Δημοσ.

δεν προτείνω κάτι διαφορετικό από αυτά που είπε μέχρι τώρα ο dante80, απλά συμφωνώ απόλυτα με όλη την άψογη, και επαρκέστατη ανάλυσή που έκανε. Έχω παραγγείλει το κουτί και το τροφοδοτικό (στην έκδοση των 525w όμως)που πρότεινε μετά από αρκετή έρευνα και πιστεύω οτι οι προτάσεις του είναι ορθές.

Δημοσ.

Nαι, οι Nexus είναι πιο αθόρυβοι. Έχουν ένα καλό sleeve bearing, χαμηλότερη αρχική ταχύτητα λειτουργίας, πιο μπάσο, ευγενικό τόνο/χροιά, και φοβερή επίδοση σε undervolting (no clicks, no buzz, no nothing).

Επίσης, είναι αρκετά ψόφιοι σε σχέση με τους Noctua. Δεν ξέρω ποια ψήκτρα έχεις πάνω στoν επεξεργαστή, αλλά αν πας σε nexus θα πρέπει να βάλεις κάτι.

Ξεκίνα από speedfan. Έχεις τους noctua σε 3pin υποθέτω πάνω στην mobo, οπότε το πρόγραμμα θα τους αναγνωρίσει σχετικά εύκολα (όπως και τον adda του PSU σου που θα πρέπει να τρέχει περίπου στις 860rpms). Ρίξε και τους 2 ανεμιστήρες στο 70% (850rpms) και κάνε μερικά benches για θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που και πάλι θεωρείς πως στο σύστημά σου έχει αρκετό θόρυβο (περίεργο, οι P12 σε undervolting είναι συνήθως πολύ αθόρυβοι) πόσταρέ το, και θα δούμε μήπως πρέπει να τους αλλάξεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...