Προς το περιεχόμενο

Εγκατάσταση-Συνύπαρξη Linux καί Win XP

sganis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στον laptop υπολογιστή μου έχω εγκατεστημένα Windows XP-SP3, MS Office, AutoCAD κλπ.

Τελευταία μ’ έχει κυριέψει η επιθυμία να εγκαταστήσω παράλληλα λειτουργικό Linux, το Ubuntu και το Open Office προκειμένου να γνωρίσω και να εξοικειωθώ με αυτό το σύστημα το οποίο συγκεντρώνει συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς.

Επειδή είμαι “πρωτάρης” θα ήθελα κάποιες οδηγίες για την εγκατάσταση του και την δυνατότητα παράλληλης χρήσης με το Win XP, στον σκληρό μου δίσκο έχω ελεύθερα περί τα 35 GB.

Ευχαριστώ,

Σπύρος Γκανής

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τελευταία μ’ έχει κυριέψει η επιθυμία ...

αχα δαιμονισμενος δλδ:P:-D

αφου εχεις ηδη Windows XP το μονο που χρειαζεται να κανεις ειναι να κατεβασεις μια διανομη που να προσφερεται για τον επεξεργαστη σου, να την καψεις σε CD και να την εγκαταστησεις

συνηθως οι διανομες εχουν γραφικο περιβαλλον οποτε δεν θα εχεις προβλημα,απλα διαβαζε καλα τα μυνηματα που θα σου βγαζει και ασε το partitioning να γινει αυτοματα,μονο μην ξεχασεις να αφησεις καμποσο ελευθερο χωρο στον δισκο για τα XP

οταν τελειωσεις λογικα θα εγκατασταθει ενα εργαλειο για να μπορεις να διαλεγεις κατα την εκκινηση σε ποιο λειτουργικο θελεις να μπεις,Windows η Linux

Αν και πρόταση μου είναι να κρατήσεις back up και να κάνεις clean install το ubuntu που θες. Μετά για CAD κλπ τα τρέχεις μέσω virtualbox...Εγώ έτσι έκανα και πλέον χρησιμοποιώ windows όλο και λιγότερο...Αλλιώς προβλέπω αργά ή γρήγορα να βγάζεις τα ubuntu καθώς η κακή συνήθεια δύσκολα κόβεται (kidding)...

Μια μικρή επεξήγηση στην πολύ χρήσιμη συμβουλή του φίλου NoD:

το clonezilla το κατεβάζεις από δω.

To γράφεις σε cd σε χαμηλή ταχύτητα, και bootάρεις απ'αυτό τον υπολογιστή σου.

Είναι ένα εξαίρετο πρόγραμμα, που βοηθάει στο να σώσεις την εικόνα του δίσκου σου, έτσι ώστε αν πάει κάτι στραβά(π.χ. με την εγκατάσταση του Ubuntu) να μπορέσεις να επαναφέρεις το σύστημα σου στην κατάσταση που ήταν πριν την καταστροφή.

Χρειάζεσαι έναν εξωτερικό σκληρό για να σώσεις την εικόνα του δίσκου σου, ή μπορείς να δημιουργήσεις μια διαμέριση στον υπάρχοντα δίσκο, για αυτό το σκοπό. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι , που αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του clonezilla.

Το Clonezilla από τη στιγμή που bootάρει, έχει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο χρήστης, αρκεί βέβαια να τις διαβάζει.

Είτε πάντως επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις clonezilla είτε όχι, είναι απαραίτητο να κάνεις backup τα δεδομένα σου, πριν δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις και άλλο λειτουργικό.

-------------------------------------------------------

Τα παραπάνω αφορούν την ασφάλεια.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ απλή. Κατεβάζεις το ISO του Ubuntu, το γράφεις σ'ένα cd σε χαμηλή ταχύτητα. Bootάρεις απ'αυτό, και από κει και πέρα, η διαδικασία είναι παιχνίδι.

(πολύ πιο εύκολη από τη χρήση του clonezilla).

To στάδιο της εγκατάστασης που απαιτεί περισσότερη προσοχή, είναι εκείνο της διαμέρισης του δίσκου. Προσέχουμε να δώσουμε στο Ubuntu ελεύθερο χώρο, για να μη γραφτεί πάνω στα windows. Κι αυτό όμως, αν ο χρήστης διαβάζει τα σχετικά μηνύματα, χωρίς να πατάει next-next συνέχεια, γίνεται σχετικά εύκολα και με ασφάλεια.

Από τη στιγμή που εγκατασταθεί το Ubuntu σε υπολογιστή που προυπάρχουν Windows, τα αναγνωρίζει, και κατά την εκκίνηση του υπολογιστή δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει το λειτουργικό που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει.

οκ το clone ειναι καλη ιδεα. επισης το partitionmagic αν 8ες να δημιουργησεις ελευ8ερο χωρο στο δισκο πριν την εγκατασταση. Θα σου προτεινα αν θες να περασεις απο τη hellug και να σε βοηθησουν τα παιδια εκει να κανεις την εγκατασταση και να σου λυσουν οτι απορια εχεις. Η αν δεν μενεις Αθηνα ψαξε κοινοτητα της περιοχης σου

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...