Προς το περιεχόμενο

Ένα καλό ξεκίνημα (και παραπέρα!) στην C μ'ένα καλό βιβλίο...

WordUp

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ το φόρουμ. Παρακολουθώ καιρό τις συζητήσεις αλλά τώρα μπήκα στον κόπο να εγγραφτώ για να ζητήσω μια συμβουλή από τους hardcore coders μας :-)

Εγνωρίζω ότι δεν θέλετε ν'ακούτε τις κλασικές ερωτήσεις "τι να μάθω", "πώς ν'αρχίσω" κλπ. Αλλά με μια αναζητησούλα που έκανα δεν βρίκα κάτι ανάλογο. Οπότε, πάμε:-)

Λοιπόν, μετά από πολλή σκέψη και ψάξιμο κατέληξα στο να ξεκινήσω C ως πρώτη μου γλώσσα. Μόλις τελείωσα το λύκειο (αλλά θα ξαναδώσω...) και είχα αρκετά μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη εφαρμογών, οπότε έχω μια μικρή εμπειρεία με το αντικείμενο.

Το θέμα είναι το εξής

στο διαδίκτυο κυκλοφορούν χιλιάααδες βιβλία για να μάθει κάποιος μια γλώσσα. Δεν έχω καταλήξει με τι να ξεκινήσω το ρημάδι... Το γνωρίζω ότι ένα βιβλίο δεν κάνει από μόνο του δουλειά, αλλά βασίζομαι πολύ στον... δάσκαλό μου.

Έκανα την βλακεία να ξεκινήσω με Sams TY, και έφαγα τα μούτρα μου. 0 ασκήσεις, περιληπτικές περιγραφές, άσε σου λέω!

Έχω καταλήξει στο (C Primer Plus και στο C By Example αλλά είμαι λίγο διστακτικός λόγω της παλαιότητας...

Μετά από το 1ο βιβλίο τι προτείνετε? Σκέφτομαι κάτι με ασκήσεις, δομές δεδομένων, κλπ κλπ! Να'χω μπόλικο υλικό στην άκρη για μελέτη :-D

Εσείς με τι ξεκινήσατε τσακάλια?

Συγγνώμη τα την φλυαρία μου αλλά έπρεπε να το αναλύσω το πράμα :o

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δημοσ.

Προσωπικά έμαθα την γλώσσα μέσα από εκατομμύρια :shock: γραμμές κώδικα, και ξεκίνησα μόνο με ένα βιβλίο C γλώσσας πού το μόνο που διδάσκει είναι η σύνταξη τις γλώσσας και άντε και κανένα μικρό παράδειγμα K&R . Είμαι της άποψης ότι αν δε στρωθείς κάτω να γράψεις κώδικα δεν κάνεις τίποτα με τα πολλά βιβλία. Η γλώσσα έιναι απλά το μέσο, το εργαλείο για να προγραμματίζεις, έιτε έιναι C, C++, VB, Pascal, κ.λ.π Μπορεί να έιμαι λίγο ωμός αλλά τι να κάνω έχω φάει τα μούτρα μου με αυτη την γλώσσα.

Δημοσ.
Προσωπικά έμαθα την γλώσσα μέσα από εκατομμύρια :shock: γραμμές κώδικα, και ξεκίνησα μόνο με ένα βιβλίο C γλώσσας πού το μόνο που διδάσκει είναι η σύνταξη τις γλώσσας και άντε και κανένα μικρό παράδειγμα K&R . Είμαι της άποψης ότι αν δε στρωθείς κάτω να γράψεις κώδικα δεν κάνεις τίποτα με τα πολλά βιβλία. Η γλώσσα έιναι απλά το μέσο, το εργαλείο για να προγραμματίζεις, έιτε έιναι C, C++, VB, Pascal, κ.λ.π Μπορεί να έιμαι λίγο ωμός αλλά τι να κάνω έχω φάει τα μούτρα μου με αυτη την γλώσσα.

Αδερφέ, δεν θα διαφωνήσω, ούτε θέλω μασημένη τροφή. Θέλω απλά να κάνω μια καλή αρχή.

Από κει και πέρα βλέπουμε ;p

Δημοσ.

Εγώ ξεκίνησα με το http://newdata.box.sk/bx/c/. Περιγράφει από low level πράγματα όπως το πώς λειτουργεί η call stack (κάτι που πιστεύω είναι απαραίτητο αν θες να ξέρεις τι κάνεις) μέχρι high level, όπως τις templates, με ασκήσεις και παραδείγματα. Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με τα Sams TY, αφού το ίδιο το λένε teach yourself c++ in 21 days, αλλά μόνο περήληπτικό δε μου φαίνεται. Δοκίμασε το anyway, έτσι κι αλλιώς τζάμπα είναι. =P

Δημοσ.

-----Προστέθηκε 2/11/2008 στις 12 : 34 : 19-----

Καλησπερα

Φιλε μου σου προτεινω κατεβασε καποιο βιβλιο σε ηλεκτρονικη μορφη και δοκιμασε να δεις αν σου κανει ?

αν ναι τοτε κοιταξε να το αγορασεις η να το εκτυπωσεις (προτιμω να το αγορασω)

Απο εκει και περα αρχισε να γραφεις κωδικα μικρα απλα παραδειγματα και μετα πιο συνθετα.σιγα σιγα θα φτασεις σε θεση με μια ματια να καταλαβαινεις κωδικα.

Διαβασε κομματια κωδικα απο αλλους Αναλυσε τον και καταλαβε τον .Δεν αντιγραφουμε ποτε ειναι σαν να κλεβουμε την δουλεια του αλλου .

Αν χρησιμοποιησεις τον κωδικα αυτον δωσε Credits στον κατοχο.

Γραψου σε μερικα forums .Mεσα απο αυτα μαθαιανεις πολλα.αν γνωριζεις καποια ερωτηση απαντας

αν εχεις καποια απορια απλα ρωτας.Νε αυτο τον τροπο βοηθας τον φιλους στο Forum

ελπιζω να βοηθησα

Δημοσ.

Μιας και είσαι αρχάριος θα σου πρότεινα το εξής βιβλίο:

Οδηγός της C του Herbert Schildt με ISBN:9789605122287.

Δεν έχει πολλές ασκήσεις,αλλά είναι πολύ καλό για αρχή.

Στην θεωρία υπάρχουν λυμένα παραδείγματα που βασίζονται στην θεωρία.

Το K&R είναι πάρα πολύ καλό,αλλά πιστεύω πως καλύτερα να το χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό και όχι σαν βιβλίο εκμάθησης.Είναι αρκετά δύσκολο για αρχάριους.

Στα λέω αυτά γιατί τα έχω διαβάσει και τα δύο.;)

Δημοσ.

να προτείνω και εγώ κανά 2 βιβλία για c...

+1 στο Teach yourself c in 21 days που προτείνει ο πιο πάνω φίλος. Πολύ καλό, το έχω διαβάσει και μπορώ να πω ότι από εκεί έμαθα πραγματικά και σε βάθος την c. Υπάρχει και το Thinking in C by Bruce Eckel's, επίσης πολύ καλό, θεωρείται το κορυφαίο βιβλίο για c αυτή τη στιγμή.

Το θέμα είναι ότι επειδή είναι η πρώτη σου επαφή με την γλώσσα ίσως σου φανούν λίγο πολύπλοκα. Σε αυτήν την περίπτωση ψάξε για το "C for Dummies" της γνωστής σειράς. Δε λέει πολλά, αλλά υπερκαλύπτει τα απολύτως βασικά για αρχάριους.

Δημοσ.

Το βιβλίο C Primer Plus είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν και καλύπτει δομές δεδομένων και το C99 standard (εκτός από το ANSI/ISO). Με λίγα λόγια είναι up-to-date και ας είναι του 2004. Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να ξεκινήσεις με αυτό.

Μετά μπορείς να συνεχίσεις με το C Programming Language από K&R

Δημοσ.

Συνδυάζω το C Primer Plus με ένα C++ του O'reilly. Μπορεί να μην είναι καλός ο συνδυασμός, αλλά θεωρώ πως δεν θα αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα...

Εκεί που κολλάω είναι οι δομές δεδομένων. Εντάξει οι πίνακες, παλεύονται κάπως, αλλά τα υπόλοιπα? Να δώσω σημασία από τώρα ή αργότερα? Είναι πολύ σημαντικό το κεφάλαιο αυτό του προγραμματισμού?

Αυτή είναι η τελευταία ερώτηση, το υπόσχομαι:mrgreen:

Δημοσ.
Κανά βιβλίο C που να λέει και για MFC ή για winApi υπάρχει???

Best of για WinAPI είναι το Windows Programming του Charles Petzold

αλλα χρειαζεσαι και ενα βασικο βιβλιο για C.

Δεν ειναι για αρχαριους.

Αφου μάθεις καλά το ΑPI και Οbject- Oriented Προγραμματισμο ...πας για MFC.

By the way...εχει πεθάνει το MFC.

Kαλυτερα να ασχοληθεις με .NET

to MFC ,to μαθαινεις απο το MSDN και tutorials :P

Δημοσ.

καλησπέρα...

Το πρώτο βιβλίο που πήρα για τη C ήταν "C:Βήμα προς Βήμα", εκδόσεις Γκιούρδας. Εύκολο για κάποιον που ξεκινάει...

Τώρα αγόρασα "C++ σε 21 μέρες" το οποίο έχει μετονομαστέι σε "Εγχειρίδιο C++", εκδόσεις Γκιούρδας...

Γενικότερα οι εκδόσεις Γκιούρδας αλλά και οι εκδόσεις ΚΛειδσαριθμοΣ έχουν πολύ καλά βιβλία...

Τέλος μια συμβουλή που μου είπε ο καθηγητής μου... Βοηθάνε πολύ τα εγχειρίδια και αυτά που έχουν τίτλους Η C σε 21 μέρες, η C σε 24 ώρες, κλπ....

Ελπίζω να βοήθησα.. :-):-)

Δημοσ.
Best of για WinAPI είναι το Windows Programming του Charles Petzold

αλλα χρειαζεσαι και ενα βασικο βιβλιο για C.

Δεν ειναι για αρχαριους.

Αφου μάθεις καλά το ΑPI και Οbject- Oriented Προγραμματισμο ...πας για MFC.

By the way...εχει πεθάνει το MFC.

Kαλυτερα να ασχοληθεις με .NET

to MFC ,to μαθαινεις απο το MSDN και tutorials :P

Σε ευχαριστώ πολύ! Ξέρεις αν μπορώ να το βρω σε κανένα κατάστημα στην Ελλάδα? Ή μονο παραγγελία από Internet?

Το έψαξα λίγο στο internet να δω τα περιεχόμενα του και μου φάνηκε πολύ καλό. Πιστεύεις ότι αξίζει να ασχοληθώ?

C δεν είμαι και expert, αλλά γνωρίζω.

Ευχαριστώ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...