Προς το περιεχόμενο

DNS σε τοπικό δίκτυο


alkisg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έστω ότι έχουμε δύο Η/Υ με Linux, με hostnames Α και Β, με δυναμικές ip τις οποίες παίρνουν από έναν dhcp server, ας τον πούμε C.

 

Αν τους ξεκινήσουμε και κάνουμε "ping B" από τον Α, λογικό είναι να μην τον ξέρει, αφού δεν τρέχει κάπου υπηρεσία DNS. Στα Windows όμως θα δούλευε, δηλαδή τρέχει κάποια υπηρεσία που επιτρέπει στους Η/Υ μετά από λίγη ώρα να μαθαίνουν ο ένας το όνομα του άλλου (browser list λέγεται).

 

Βάζουμε έναν ακόμα Η/Υ με hostname D στο παιχνίδι ο οποίος θα παίξει το ρόλο του DNS server. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μπορώ πλέον να κάνω "ping B" από τον Α και να παίζει.

Όμως, με το κλασσικό DNS, ο DNS server είναι αυτός που πρέπει να πει στους clients το όνομά τους κι όχι ανάποδα. Ή έστω ο DHCP server (οπότε θα πρέπει στο dhcpd.conf να δηλώσουμε hostnames και fixed IPs). Όχι όμως ανάποδα, κι έτσι ο DNS server δεν ενημερώνεται για τα hostnames Α και Β.

 

Γι' αυτή τη δουλειά υποτίθεται ότι έχει βγει το dynamic DNS, αλλά από το λίγο που το έψαξα, δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη για DNS updates στους περισσότερους dhcp clients του Linux, και αν υπάρχει είναι ιδιαίτερη φασαρία (κλειδιά πρόσβασης κτλ).

 

 

Well, οι ερωτήσεις:

1. Τα έχω καταλάβει καλά;

2. Υπάρχει κάποιος νορμάλ τρόπος στο Linux να αποφασίζει ένας client μόνος του το hostname του (αρχείο /etc/hostname) και να ενημερώνει τον DNS server γι' αυτό το όνομα;

(edit: γενικά λέω να υπάρχει DNS server, όχι απλά να δηλωθούν τα ονόματα στο /etc/hosts...)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω χρειάζεσαι το avahi γι' αυτό που ζητάς, που είναι μια free υλοποίηση του zeroconf.

Όλα τα pc πρέπει να έχουν avahi και ρυθμίζοντας το /etc/hosts του κάθε pc το avahi αναλαμβάνει να γνωστοποιήσει την ταυτοποίηση ip/hostname στο δίκτυο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις δίκιο, με το avahi πρέπει να γίνεται (ξέρω ότι γνωστοποιεί υπηρεσίες, π.χ. "έχω έναν εκτυπωτή", "έχω κοινόχρηστους φακέλους", "τρέχω το italc" κτλ, και πιστεύω ότι θα γνωστοποιεί και τα hostnames στο mdns group), αλλά φανταζόμουνα ότι θα υπήρχε ένας πιο standard τρόπος για dns updates, ώστε να ενημερώνεται ο dns server...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε καμία περίπτωση κάτι σωστό και standard, απλά αυτό που κάνω εγώ σε μια παρόμοια, σίγουρα πιο απλή, περίπτωση.

 

Στα Windows όμως θα δούλευε, δηλαδή τρέχει κάποια υπηρεσία που επιτρέπει στους Η/Υ μετά από λίγη ώρα να μαθαίνουν ο ένας το όνομα του άλλου (browser list λέγεται).

 

Όμως δεν έχω ασχοληθεί με τα Windows και δε ξέρω πώς θα μπορούσες να τραβήξεις και να στείλεις το τοπικό hostname τους εκεί που θέλεις.

 

Εν τω μεταξύ κατά τύχη έμαθα ότι αυτό πρέπει να γίνεται με WINS, μέσω SAMBA, και ορίζοντας στο /etc/nsswitch.conf

 

>hosts:       files dns wins

 

ώστε ο resolver να ρωτάει πρώτα το /etc/hosts, μετά τους dns servers του /etc/resolv.conf και τέλος κάποιον WINS server του δικτύου.

 

Δεν το έχω δοκιμάσει σίγουρα και θα απέφευγα να χρησιμοποιήσω μια τεχνολογία της Microsoft, απλά το αναφέρω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ και τους δύο, κυρίως ήθελα να βεβαιωθώ ότι τα είχα καταλάβει σωστά και ότι δεν υπάρχει κάποιος απλός τρόπος που να τον αγνοώ.

 

nske, δες μήπως σε βολεύει καλύτερα το nsupdate.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...