Προς το περιεχόμενο

Media Center και Linux


capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

(Αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να περιγραψω το τι υπάρχει διαθέσιμο αυτή τη στιγμή για την λειτουργία ενός υπολογιστή σαν media center που στηρίζεται σε Linux. Βασίζεται στην προσωπική μου δοκιμή διαφόρων project και όχι του συνόλου των διαθέσιμων. Ίσως είναι τα πιο δημοφιλή, ίσως όχι.)

  • Εδώ και καιρό χρησιμοποιούσα το mythtv. Αρκετά δύστροπο στις ρυθμίσεις του και στην εγκατάσταση, καθώς απαιτεί mysql, τρέχει backend και frontend, κάτι όχι απαραίτητα κακό εάν έχεις ένα backend και πολλά "clients" που συνδέονται στο backend ("server") ή όταν υπάρχουν remote μηχανήματα. Για να γίνει αισθητός ο διαχωρισμός μεταξύ frontend και backend θα σας πω αυτό που ήθελε να κάνει κάποιος που είχε σπίτι στην Αγγλία αλλά έμενε για αρκετούς μήνες το χρόνο στην Αμερική. Ήθελε να έχει ένα backend στην Αγγλία και ένα frontend στην Αμερική ώστε να χρησιμοποιεί το μηχάνημά του και να βλέπει τηλεόραση από Αγγλία. Σαν pvr είναι πολύ δυνατό το project, αν και δεν έχει καταφέρει ακόμα να περάσει κάποιες παιδικές ασθένειες. Π.χ αρκετές φορές έχω ταλαιπωρηθεί με το scan των καναλιών, τα "crash" του Live TV (που ουσιαστικά είναι playback: Πρώτα γράφεται το βίντεο στον σκληρό και μετά παίζει στον υπολογιστή, εξού και το delay των μερικών δευτερολέπτων που παρατηρείται σε αλλαγή καναλιού) κτλ κτλ. Πέρα από τις δυνατότητες pvr όμως, σαν media center υστερεί κατά πολύ σε εμφάνιση και δυνατότητες. Για παράδειγμα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η δυνατότητα να βάλεις μια playlist να παίζει και ταυτόχρονα να βλέπεις τις φωτογραφίες σου. Και πάλι προστέθηκε πολύ άχαρα από πλευράς αισθητικής.
    mythtv-logo.jpg
    http://www.mythtv.org
     
     
    Μέχρι πριν μερικά χρόνια το mythtv ήταν μονόδρομος για να φτιάξεις ένα media center με βάση το linux. Τελευταία όμως έχουν εμφανιστεί διάφορα projects αλλά ακόμα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, και πολύ νηπιακό επίπεδο όσον αφορά τις δυνατότητές τους. Όμως μερικά από αυτά υπόσχονται αρκετά "επαγγελματικό" επίπεδο εμφάνισης και δυνατοτήτων.
     
     
     
     
  • Κορυφαίο όλων πιστεύω πως είναι το xbmc (Xbox Media Center). Όσοι έχουν ασχοληθεί με xbox πιστεύω το γνωρίζουν. Αρχικά φτιάχτηκε για να τρέχει σε xbox και τελευταία τείνει να γίνει cross-platform. Τρέχει σε windows, mac, linux και φυσικά xbox.
    Μόλις σήμερα κατάφερα να κάνω compile τον κώδικα του και μπορώ να πω πως έμεινα έκπληκτος από την εμφάνισή του. Προς το παρόν μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες, βίντεο, να ακούσει μουσική και να ενημερωθεί για τον καιρό, αλλά το interface του και η αίσθηση που σου αφήνει είναι από τα καλύτερες που έχω δοκιμάσει. Βέβαια είναι ακόμη beta το port σε Linux, αλλά φαντάζομαι πως θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Να πως πως το interface του δουλεύει σε OpenGL, κάτι που κάνει την εναλλαγή των μενού του πολύ ωραία και πως δε χρησιμοποιεί κανένα άλλο πρόγραμμα για την αναπαραγωγή ταινιών, μουσικής κτλ. Αυτό το κάνει να μην χρειάζεται πολύ μεγάλη σπατάλη χρόνου στο να το ρυθμίσεις, αλλά δεν το έχω τεστάρει διεξοδικά στο linux για να δω πως δουλεύει. Στο xbox μου πάντως, δε νομίζω να βρεθεί ποτέ καλύτερο πρόγραμμα για media center. Κορυφαία είναι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για να προχωράς μπρος πίσω κτλ.(controls) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής.
    rect_xbmc.jpg
    http://www.xbmc.org
     
     
  • Ένα άλλο project που έχω δοκιμάσει είναι το freevo, αδερφάκι του GeexBox (μια πολύ μικρή διανομή) που έχει ένα βασικό interface/μενού και χρησιμοποιεί εξωτερικά προγράμματα για αναπαραγωγή ταινιών (mplayer/xine), τηλεόρασης (mplayer/tvtime), ήχου, εικόνας κτλ. Το μόνο αρνητικό που βρήκα σε αυτό το project, είναι πέρα από την μινιμαλιστική του υπόσταση, το γεγονός πως οι ρυθμίσεις βρίσκονται όλες σε ένα αρχείο του freevo. Τι κι αν εγώ έχω ρυθμίσει τον mplayer να λειτουργεί με το lirc, με συγκεκριμεο video και audio driver, ρυθισεις για υπότιτλους κτλ, για να δουλέψει με το freevo πρέπει να ρυθμίσω εκ νέου όλα τα προγράμματα στο local_conf.py αρχείο του freevo.
    freevo-logosmall.png
    http://freevo.sourceforge.net
     
     
     
  • Δοκίμασα και το elisa αλλά νομίζω πως δεν είναι χρησιμοποιήσημο ακόμα.
    Κι αυτό φαίνεται να έχει ωραίο interface αλλά είναι αρκετά νωρίς ακόμα.
     
    http://elisa.fluendo.com/
     
     
     
  • Tέλος τo entertainer, είναι μια από τα ίδια. Όμορφο κι αυτό αλλά νήπιο ακόμα. Δε μπορώ να πω παραπάνω γιατί δεν κατάφερα να το τρέξω και δε φαίνεται να το χρησιμοποιούν κι πολλοί ακόμα. Νομίζω πως αναπτύσσεται μόνο από ένα άτομο, τον Lauri Taimila και ίσως γι'αυτό να προχωρά με αργούς ρυθμούς η ανάπτυξή του.
     
    http://www.entertainer-project.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχει και το LinuxMCE.

 

head_logo.jpg

 

http://linuxmce.com

 

Ένα από τα καλύτερα mce σύμφωνα με πολλούς. Από το λίγο που το δοκίμασα με άφησε ικανοποιημένο.

 

Έρχεται σε πακετάκι με Kubuntu. Όποιος θέλει και έχει όρεξη ίσως μπορεί να το ενσωματώσει σε οποιαδήποτε διανομή.

 

EDIT: Γεια σου ρε θρανίο... Παρέλαση θα κάνουμε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδια τι κανει ενα media center με απλα ελληνικά;

κανει capture tv ? ή απλα ειναι σα βαση δεδομενων των ταινων που εχεις στο pc .?

Ιδανικά, κάνει τα πάντα. Κάθεσαι στον καναπέ και με το τηλεχειρηστήριο βλέπεις/γράφεις τηλεόραση, βλέπεις ταινίες, φωτογραφίες, ακούς μουσική κτλ κτλ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμα πιο ωραία, είσαι στη δουλειά, στέλνεις ένα email από το κινητό σου και το media center pc κάνει εγγραφή το πρόγραμμα που χάνεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...