Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Για να θυμηθώ και κάτι από την θητεία μου: "Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι αντέχουν και μπορούν..." Τι παιδικό βλέπεις σε αυτό δεν μπορώ να καταλάβω... Εάν σαν βοήθεια προς την open source κοινότητα θεωρείς να πείσω κάποιον γιατί πρέπει να βάλει FreeBSD και όχι windows, γιατί πρέπει να αγοράζει υλικό σύμφωνα με τους υπάρχοντες οδηγούς κτλ τότε λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ. Άλλο κάποιος να θέλει να δοκιμάσει, να σκαλώσει κάπου και να χρειάζεται βοήθεια, τότε σαφώς θα τον βοηθήσω. Αλλά το UNIX δεν είναι για αρχάριους τελεία και παύλα. Γι' αυτό πάμε αλλού. Είναι καθαρά θέμα επιλογής. Και μην αρχίσουμε για ανωτερότητες και πράσινα άλογα, γιατί οι ανάγκες καθενός καθορίζουν τις επιλογές του. Αν κάποιος είναι αρχάριος και θέλει στον πρώτο του PC να στίσει X windows... Και κάτι τελευταίο γιατί το κουράσαμε: Το UNIX δεν το εκτίμησα όταν κατάφερα να το στήσω, αλλά όταν οι γνώσεις μου έφτασαν σε επίπεδο που να μπορώ να το εκμεταλλευτώ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! Πάω για Death Magnetic τώρα....

Ρε φιλε, τι δε μπορεις να καταλαβεις σε αυτο που εγραψα...

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ INSTALL ποιοι "αρχαριοι, οποιος αντεξει, οποιος μπορει" και κουραφεξαλα?

Νιωθεις ανωτερος με αυτα που γραφεις και μοναδικος?

Ειναι συμπεριφορα αυτη ψαγμενου στα open source?

Συγνωμη που σε συγχυσα με την ανησυχια μου να βαλω linux για ενα pc που λιγο θελω να του δινω σημασια κατα την λειτουργια του... συγνωμη που εχω pc πριν μαθεις να διαβαζεις αλλα τωρα/αργα θελω να ασχοληθω με το linux...

Και επειδη δεν εχω ορεξη να ακουω τις μαγκιες του καθε τυχαρπαστου σε αφηνω με τους μεταλικα και ψαχνω μονος μου την λυση...

Συγνωμη που ανεφερα και το σφαλμα, συγνωμη που εγραψα οτιδηποτε... το pc φταιει, η καρτα γραφικων, η LCD, το mouse, εγω και η ασχετοσυνη μου, η 25η οκτωβρη που δε δουλευει το instalation μετα το 2ο κλικ... αλλα οχι το incredible linux...!

• Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το λινουξ είναι για όλους, αρκεί να έχεις όρεξη να μάθεις ένα λειτουργικό διαφορετικό από αυτό που έχεις συνηθίσει έως τώρα με τα windows. Η διαφορετικότητα δε σημαίνει κατ' ανάγκη και δυσκολία..

Δημοσ.

@ grnrg

κατέβασες το alternate CD εγκατάστασης;

ΟΧΙ

Συνεχίζεις να προσπαθείς με το liveCD

Ε ποιος σου φταίει;

Όσα live CDs και να κατεβάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγεις

Δημοσ.
Ρε φιλε, τι δε μπορεις να καταλαβεις σε αυτο που εγραψα...

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ INSTALL ποιοι "αρχαριοι, οποιος αντεξει, οποιος μπορει" και κουραφεξαλα?

Νιωθεις ανωτερος με αυτα που γραφεις και μοναδικος?

Ειναι συμπεριφορα αυτη ψαγμενου στα open source?

Συγνωμη που σε συγχυσα με την ανησυχια μου να βαλω linux για ενα pc που λιγο θελω να του δινω σημασια κατα την λειτουργια του... συγνωμη που εχω pc πριν μαθεις να διαβαζεις αλλα τωρα/αργα θελω να ασχοληθω με το linux...

Και επειδη δεν εχω ορεξη να ακουω τις μαγκιες του καθε τυχαρπαστου σε αφηνω με τους μεταλικα και ψαχνω μονος μου την λυση...

Συγνωμη που ανεφερα και το σφαλμα, συγνωμη που εγραψα οτιδηποτε... το pc φταιει, η καρτα γραφικων, η LCD, το mouse, εγω και η ασχετοσυνη μου, η 25η οκτωβρη που δε δουλευει το instalation μετα το 2ο κλικ... αλλα οχι το incredible linux...!

Χαχά. Ωραίος... Σου απαντώ: Όντως νιώθω ανώτερος, καθόλου συγχυσμένος, ακόμα δεν έμαθα να διαβάζω (το FreeBSD δουλεύει με κράνος που φοράω στο κεφάλι μου), και τώρα ακούω Megadeth.

Δημοσ.

Οπως λες οτι εχουν αδικο αυτοι που βριζουν τη MS γιατι η αγαπημενη τους εφαρμογη (που δεν κανανε καν τον κοπο να δουν αν εχει ανανεωθει τα τελευταια 2 χρονια) δεν δουλευει, η γιατι καποια anti-virus δεν δουλευαν με τα vista λιγες ωρες μετα την επισημη κυκλοφορια του service pack 1 (ψεμματα, τα παραπονα ειχαν αρχισει πριν καν την επισημη κυκλοφορια του SP1, με τις αδεσποτες beta και rc που κυκλοφορουσαν), ετσι και εσυ τωρα εισαι υπερβολικος και γενικευεις.

Η συγκεκριμενη διανομη απ'οτι καταλαβα προοριζεται για live χρηση και ειναι και RC. Στην πιο ακραια περιπτωση θα μπορουσες να πεις για την Canonical οτι δεν εκανε καλη δουλεια (παλι αδικο βεβαια). Θα μπορουσες επισης να κανεις ενα bug report με το configuration του συστηματος σου.

Αλιμονο αν περιμενε κανεις ολες οι 100δες διανομες να δουλευουν παντου. Μερικες ειναι και σε εμβρυακο σταδιο, αλλες ειναι προφανως unstable (και δεν το κρυβουν καν). Δεν ειναι ολες οι διανομες ισες και ομοιες. Η ενασχοληση με το linux δυστυχως η ευτυχως απαιτει ερευνα. Σχεδον ποτε η πρωτη διανομη που συναντας δεν ειναι η καλυτερη για τη χρηση που θες (ποσο μαλλον για ολες τις χρησεις). Οποτε κανε τη λογικη κινηση και διαλεξε μια που εχει φτιαχτει για το σκοπο που τη θες.

Δημοσ.
@ grnrg

κατέβασες το alternate CD εγκατάστασης;

ΟΧΙ

Συνεχίζεις να προσπαθείς με το liveCD

Ε ποιος σου φταίει;

Όσα live CDs και να κατεβάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγεις

Το εξηγείς λίγο αυτό; Θέλεις να πεις ότι είναι διακοσμητική αυτή η επιλογή ή τρέχει κάτι άλλο; Γιατί μέχρι τώρα, όσες εγκαταστάσεις Linux έχω κάνει, τις έχω κάνει από LiveCD.

Δημοσ.

Πριν περαστούν οι drivers, xorg κοκ η κάρτα λειτουργεί σε non-accelerated mode. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο framebuffer λόγω κακής συνεργασίας της mobo με την GPU

Αυτό το πρόβλημα το παρουσιάζουν πάρα πάρα πολλά συστήματα, γιαυτό προτείνεται text installer

Δημοσ.

@grnrg: πήγα να βάλω τα Windows 2000 server (αφού γι' αυτά είχα άδειες χρήσης και δεν είχα πρόχειρα 1000+ ευρώ για να πάω σε 2008) σε φετινό Η/Υ. Δεν έμπαιναν με τίποτα. Το Linux μπήκε με τη μία.

Τι Windows και κουραφέξαλα, σοβαρό λειτουργικό είναι αυτό; Ούτε εγκατάσταση δεν κάνουν.

Η περίπτωσή σου είναι η ίδια αλλά από την ανάποδη. Δηλαδή το Linux δεν έχει τον κατάλληλο driver κατά την εκκίνηση κι όχι τα Windows.

Εμένα μου πήρε μία μέρα για να παρακάμψω το πρόβλημα και να εγκαταστήσω τα 2000. Μισή μέρα ψάξιμο για να εντοπίσω το πρόβλημα, και άλλη μισή μέρα για να κάνω slipstream το SP4 στο CD των 2000 server, να δανειστώ μικρό δίσκο, να κάνω εγκατάσταση, να αλλάξω μια τιμή στο μητρώο για να βλέπουν τα 2000 μεγάλους δίσκους, να πάρω ghost, να κάνω μικρό partition (με Linux live cd) στον μεγάλο δίσκο, να επαναφέρω το ghost κτλ.

Εσένα πιθανώς να σου χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, τόσο ώστε να βρεις ότι π.χ. πατώντας F6 κατά την εγκατάσταση και επιλέγοντας nolapic / noapic να ξεκινήσει το σύστημα.

Πέρα από το συγκεκριμένο σου πρόβλημα, το ότι ένα σωρό εταιρίες βγάζουν drivers για Windows και όχι για Linux, το θεωρείς ότι κάνει τα Windows πιο σοβαρό λειτουργικό; Ή απλά δείχνει ότι έχουμε πέσει θύματα μονοπώλιου; Και ελπίζω να μη χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τα προβλήματα που δημιουργεί το μονοπώλιο, όποιος τα αγνοεί μπορεί να διαβάσει τις αιτιολογήσεις των αποφάσεων των προστίμων που έριξε η ΕΕ στη Microsoft...

Η έλλειψη drivers δεν είναι λόγος να κατηγορούμε το Linux, οι developers του έχουν αναπτύξει χιλιάδες drivers χωρίς καμία υποστήριξη από τις εταιρίες, ούτε καν τα specifications του υλικού δεν τους δίνουν συνήθως. Τον εαυτό μας πρέπει να κατηγορούμε, δείχνει πόσο θύματα είμαστε.

Άσχετο: τις μεταφράσεις, τα γραφικά, την έρευνα για την ανάπτυξη των σχετικών πρωτόκολλων κτλ δεν τα μετράνε στην αξία του λειτουργικού; Μικρό μου φαίνεται το ποσό...

Δημοσ.

Εσένα πιθανώς να σου χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, τόσο ώστε να βρεις ότι π.χ. πατώντας F6 κατά την εγκατάσταση και επιλέγοντας nolapic / noapic να ξεκινήσει το σύστημα.

Καταρχην για τους παραπανω να απαντησω οτι, δεν δοκιμαζω την 8.10rc... αλλα την 8.04.1... ειπα οτι ΘΑ δοκιμασω την rc μηπως και ειχε πιο νεους drivers... ματαια...

ετσι λοιπον alkisg οπως ειδες...χρειαστικαν 5 σελιδες και 1 ολοκληρη μερα απο linux experts με open source λογικη για να απαντησει 1 χωρις ειρωνια και υπεροπτισμο την λυση... δηλαδη εσυ...

Aν αυτη ειναι η λογικη του open source προφανως το ελληναριο εχει δυεισδυσει και εδω...

Οπως επισης δεν μπορω να συγκρινω εν ετη 2008 την τελευταια εκδοση του kubuntu με εκδοση των windows 8 χρονων... Αλλη εποχη για την ms τοτε... και αλλη τωρα... ΣΗΜΕΡΑ τι κανουμε!

@timekeeper... εισαι σαν ενα παρασιτο κλειστου εγγεφαλου σε μια ανοικτη κοινωνια... πολυ χειροτερο απο ανοικτους εγγεφαλους σε μια κλειστη κοινωνια... η ντροπη για τους αλλους θα ειναι μεγαλη να σε ανεχονται... αλλα που να καταλαβεις εσυ τετοια...

Καλυτερα αναρχικος σε μια φασιστικη κοινωνια παρα φασιστας σε μια αναρχικη...

Δουλεψε τελικα... και η rc...

Δημοσ.
ετσι λοιπον alkisg οπως ειδες...χρειαστικαν 5 σελιδες και 1 ολοκληρη μερα απο linux experts με open source λογικη για να απαντησει 1 χωρις ειρωνια και υπεροπτισμο την λυση...

Εδώ δεν είμαστε (οι περισσότεροι) Linux experts, π.χ. εγώ μόλις από την Άνοιξη χρησιμοποιώ μόνο Linux. Αντίστοιχα, αν για το πρόβλημά μου με τα 2000 περίμενα να πάρω από εδώ την απάντηση, δεν θα το είχα λύσει ακόμα (δηλαδή όχι μία μέρα, 6 μήνες δεν θα έφταναν).

Το support του Open Source είναι πολλές κλάσεις ανώτερο από το κλειστό λογισμικό. Για παράδειγμα, το SP2 των XP έκοβε στη μέση τα αποστελλόμενα emails. Με αγορασμένα XP (τα OEM του φορητού) ανέφερα το πρόβλημα στη Microsoft Hellas, και δεν αξιώσαν καν να απαντήσουν. Το αντίστοιχο KB από την MS βγήκε 6 μήνες αργότερα, στο μεταξύ είχα αναγκαστεί να αλλάξω πρόγραμμα αλληλογραφίας επειδή δεν μπορούσα να στείλω σωστά email.

Αντίθετα, για προβλήματα open source προγραμμάτων έχω στείλει bug reports ή patches κατευθείαν στην mailing list των developers, και σε αρκετά από αυτά είχα διορθωμένη έκδοση λίγες μέρες αργότερα.

Πρέπει να αλλάξεις τη φιλοσοφία σου. Για εφαγμογές της Microsoft, επειδή η Microsoft μας γράφει, τρέχουμε σε φόρουμ. Για open source προγράμματα αναφέρουμε το πρόβλημα κατευθείαν στον bug tracker ή στα φόρουμ υποστήριξης της διανομής ή στη mailing list των σχετικών developers.

Οπως επισης δεν μπορω να συγκρινω εν ετη 2008 την τελευταια εκδοση του kubuntu με εκδοση των windows 8 χρονων... Αλλη εποχη για την ms τοτε... και αλλη τωρα... ΣΗΜΕΡΑ τι κανουμε!

Για τα Windows 2000 server η κύρια υποστήριξη έληξε στις 30/06/2005 και η εκτεταμένη θα λήξει στις 13/07/2010. Το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν γνωστό πριν λήξει η κύρια υποστήριξη, απλά δεν θέλησαν να το διορθώσουν για να υποχρεωθούν οι πελάτες να αγοράσουν νέα Windows, ακόμα κι αν δεν τους πρόσφεραν κάτι παραπάνω πέρα από το να παίζουν σε νέο hardware (όχι λόγω drivers - λόγω bug!). Και δε μιλάμε για απλό PC που η άδεια χρήσης είναι 100 - 200?, αλλά για server, που μαζί με τους clients, τις CAL / TS CAL άδειες χρήσης κτλ βγαίνουν αρκετά χιλιάρικα. Χωρίς να υπολογίσω και την υποχρεωτική αναβάθμιση των υπόλοιπων προγραμμάτων (Office κτλ) σε νέες εκδόσεις χωρίς να το χρειάζομαι απλά και μόνο επειδή με το ζόρι και χωρίς σοβαρό τεχνικό λόγο μου το επιβάλλουν για να πάρουν χρήματα. Ένα από τα κακά του μονοπώλιου που έλεγα παραπάνω.

Εντωμεταξύ το Linux έχει δωρεάν updates, οπότε δεν τίθεται θέμα. Αλλά απλά σαν αντιδιαστολή, να αναφέρω ότι ο Linux kernel 2.0 είχε end of life το 1999, και ακόμα βγαίνουν patches γι' αυτόν όταν παραστεί ανάγκη.

Άρα, στο «ΣΗΜΕΡΑ τι κάνουμε» να απαντήσω «αν μας το επιτρέπουν οι ανάγκες μας, προτιμάμε open source».

Δημοσ.

Άσχετο: τις μεταφράσεις, τα γραφικά, την έρευνα για την ανάπτυξη των σχετικών πρωτόκολλων κτλ δεν τα μετράνε στην αξία του λειτουργικού; Μικρό μου φαίνεται το ποσό...

Μάλλον σχετικό θα το θεωρούσα, σύμφωνα πάντα με το αρχικό μας θέμα... :lol::lol:

...ετσι λοιπον alkisg οπως ειδες...χρειαστικαν 5 σελιδες και 1 ολοκληρη μερα απο linux experts με open source λογικη για να απαντησει 1 χωρις ειρωνια και υπεροπτισμο την λυση... δηλαδη εσυ...

Ίσως αν είχες ανοίξει θέμα στο Linux section να είχες πάρει την απάντησή σου πολύ πιο νωρίς... ;)

Δημοσ.
@grnrg: πήγα να βάλω τα Windows 2000 server (αφού γι' αυτά είχα άδειες χρήσης και δεν είχα πρόχειρα 1000+ ευρώ για να πάω σε 2008) σε φετινό Η/Υ. Δεν έμπαιναν με τίποτα. Το Linux μπήκε με τη μία.

Τι Windows και κουραφέξαλα, σοβαρό λειτουργικό είναι αυτό; Ούτε εγκατάσταση δεν κάνουν.

Η περίπτωσή σου είναι η ίδια αλλά από την ανάποδη. Δηλαδή το Linux δεν έχει τον κατάλληλο driver κατά την εκκίνηση κι όχι τα Windows.

Χε, χε. Καλό το τρικ αλλά δεν έπιασε :-) Πήγες να βάλεις λειτουργικό 10ετίας σε καινούργιο μηχάνημα και δεν έτρεξε (γιατί άραγε) και ο άλλος πήγε να βάλει την τελευταία έκδοση του Kubuntu και δεν έτρεξε. Πως αυτό είναι το ίδιο από την ανάποδη;

Δημοσ.

@dali13gr: Και στα δύο υπήρχε πρόβλημα με το υλικό.

Το πρώτο λόγο έλλειψης support της MS,

το δεύτερο λόγω έλλειψης support των εταιριών (drivers).

Ο λόγος που δεν έπαιξε δεν ήταν ότι το λειτουργικό είναι παλιό, ούτε ότι το υλικό είναι καινούργιο. Το ίδιο θα γινόταν αν σε PC του 2000 έβαζα δίσκο 150 Gb.

Είναι bug των Windows στον αλγόριθμο υπολογισμού μεγέθους των δίσκων, το οποίο η Microsoft αρνείται να διορθώσει απλά και μόνο για να πάρουμε καινούργιο λειτουργικό.

Όσο για το «Καλό το τρικ αλλά δεν έπιασε», δεν το κατάλαβα. Εννοείς ότι πήγα με τρυκ να αποδείξω κάτι; Για ποιο λόγο; Για να κάνω προσηλυτισμό στο open source;

...δεν πάμε καλά...!!!

Αν εσένα σου περισσεύουν χιλιάρικα και μπορείς να αλλάζεις λειτουργικό χωρίς να το χρειάζεσαι απλά επειδή η MS αρνείται επίτηδες να διορθώσει κάποια bugs, δεχόμαστε και δωρεές... :-)

(υπόψη ότι μιλάμε για server, το extended support θα λήξει το 2010, όχι για το desktop κάποιου που θέλει να παίζει παιχνίδια...)

Δημοσ.

Συμφωνώ με τον dali13gr ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις αυτές που αναφέρθηκαν.

alkisg δεν διορθώνεται το πρόβλημα με το service pack;Οπότε πως αρνείται η Microsoft να το διορθώσει;

(Και τα XP είχαν το ίδιο και διορθωνόταν με το sp2 νομίζω)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Συμφωνώ με τον dali13gr ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις αυτές που αναφέρθηκαν.

alkisg δεν διορθώνεται το πρόβλημα με το service pack;Οπότε πως αρνείται η Microsoft να το διορθώσει;

(Και τα XP είχαν το ίδιο και διορθωνόταν με το sp2 νομίζω)

sp1........

-----Προστέθηκε 26/10/2008 στις 01 : 25 : 28-----

«αν μας το επιτρέπουν οι ανάγκες μας, προτιμάμε open source».

και η ψυχική υγεία μας :-) (τα lexotanil δεν θεωρούνται βιώσιμη λύση)

Επεξ/σία από FarCry
Αυτόματη ένωση μηνυμάτων

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...