Προς το περιεχόμενο

Λογικά κυκλώματα (Gray, BCD)

antemar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσπαθώ να σχεδιάσω ένα λ-κ με 4 εισόδους και 4 εξόδους, ώστε εάν η είσοδος είναι ψηφία BCD, η έξοδος να είναι ψηφία GRAY. Επιπλέον έχω και το περιορισμό ότι είναι διαθέσιμες μόνο τρεις πύλες Αποκλειστικού H (XOR).

Επειδή με έχει πεδέψει πολύ και άκρη δε βγάζω, μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

Δημοσ.
Προσπαθώ να σχεδιάσω ένα λ-κ με 4 εισόδους και 4 εξόδους, ώστε εάν η είσοδος είναι ψηφία BCD, η έξοδος να είναι ψηφία GRAY. Επιπλέον έχω και το περιορισμό ότι είναι διαθέσιμες μόνο τρεις πύλες Αποκλειστικού H (XOR).

Επειδή με έχει πεδέψει πολύ και άκρη δε βγάζω, μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

Μ. Morris Mano, "Digital Design", τα πρωτα 4 κεφαλαια!

Sorry το να στο λυσω ειναι 5 λεπτα υποθεση, ομως δεν προκειται να μαθεις τιποτα ετσι!

Ειναι πολυ ευκολο παντως αν διαβασεις λιγο...:-)

Ξεκινα με ενα πινακα αληθειας...

Δημοσ.

Καταρχήν ξέρω πολύ καλά ποιά κεφ. πρέπει να διαβάσω και μάλιστα δεν είναι τα πρώτα 4 του Μano. Η βοήθεια που ζήτησα δεν έχει να κάνει με αυτό που λες. Δε ζήτησα ούτε μυαλό ούτε εξυπνάδα, απλώς κόλησα κάπου και βασανίζομαι. Δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος...

Σε ευχαριστώ πάντως για το κόπο να μου απαντήσεις.

Δημοσ.
Καταρχήν ξέρω πολύ καλά ποιά κεφ. πρέπει να διαβάσω και μάλιστα δεν είναι τα πρώτα 4 του Μano. Η βοήθεια που ζήτησα δεν έχει να κάνει με αυτό που λες. Δε ζήτησα ούτε μυαλό ούτε εξυπνάδα, απλώς κόλησα κάπου και βασανίζομαι. Δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος...

Σε ευχαριστώ πάντως για το κόπο να μου απαντήσεις.

Δεν ειναι τα πρωτα 4...;;; Κανενα προβλημα! Κανε post την λυση μεχρι το σημειο που την εχεις φτασει, πες μου που κολλας και θα σε βοηθησω! :-)

Δημοσ.

απ' οτι θυμαμαι νομιζω πως η λογικη σε αυτες τις ασκησεις ειναι να γραψεις τους κωδικες τον εναν διπλα στον αλλον και να προσπαθησεις να βρεις ομοιοτητες-διαφορες και αναλογα να χρησιμοποιησεις τις απαραιτητες πυλες

Δημοσ.

Ξεκινα με ενα πινακα αληθειας οπως ειπε και το παιδι παραπανω και δες τις εξοδους που βγαζεις.Αυτο θα σε βοηθησει να βγαλεις την συναρτηση.Μετα αφου θα βγαλεις την συναρτηση κανε το λογικο κυκλωμα με πυλες AND,OR κτλ και μετα απλα κανεις μια μετατροπη σε XOR

Οσο για το βιβλιο του Mano για το οποιο μιλησε και ο φιλοσ παραπανω να το κοιταξεισ πολυ καλα και να το διαβασεις διοτι πιστευω ειναι ενα απο τα καλυτερα βιβλια στην ψηφιακη σχεδιαση και θα σου χρειαστει...ειδικα για αυτα αυτα που θα ακολουθησουν

Δημοσ.

Η λογικη σε αυτες τις ασκησεις ειναι να φτιαξεις εναν πινακα αληθειας και να κανεις ελαχιστοποιηση (πχ με Karnaugh πινακες) και μετα ισως καποιους μετασχηματισμους με κανονα DeMorgan κυριως, αναλογα τον τυπο των πυλων που θες να υλοποιησεις το κυκλωμα σου. Επισης να γνωριζεις τι ειναι BCD και τι Gray coding....Που οπως ειπα αναφερονται στα 4 πρωτα κεφαλαια! :-)

Δημοσ.

Dr.Fuzzy εχεις πολυ δικιο,απλα ειναι λιγο δυσκολο στο παιδι να το λυσει γτ λογικα ειναι πρωτοετης στη σχολη και ακομα karnaugh λογικα δεν θα εχει κανει.γι'αυτο κανε το απλο και βρες την απλη συναρτηση και μετα θα μπορεσεις πολυ ευκολα να καταληξεις εκει που θεσ

Δημοσ.
Dr.Fuzzy εχεις πολυ δικιο,απλα ειναι λιγο δυσκολο στο παιδι να το λυσει γτ λογικα ειναι πρωτοετης στη σχολη και ακομα karnaugh λογικα δεν θα εχει κανει.γι'αυτο κανε το απλο και βρες την απλη συναρτηση και μετα θα μπορεσεις πολυ ευκολα να καταληξεις εκει που θεσ

Αν και karnaugh maps ειναι συνηθως υλη 1ου ετους, μπορεις απο τον πινακα αληθειας, κοιτωντας την εξοδο που αλλαζει να βγαλεις τις λογικες συναρτησεις. Αν και δεν το προτεινω παρα μονο σε πολυ μικρους πινακες (2 εισοδους-1 εξοδο), ξεκινα ετσι για να δεις τι γινεται. :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...