Προς το περιεχόμενο

Γιατί ΟΧΙ Ubuntu

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

check2fire

δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι ηθικολογίες σου και τα ψυχολογικά προφίλ του κώλου.

θα το ξαναεπαναλάβω

ο αρχικός χρήστης έκανε μία κριτική στο ubuntu που την παρέθεσε σε 5 σημεία.

Για αυτά έχεις να πεις κάτι;

Αυτό είναι το ζήτημα

Δείξε λίγο σεβασμό εσύ και οι υπόλοιποι στο θέμα που άνοιξε ο χρήστης. Διαφορετικά :X

snapshot δεν ξέρω ούτε εσένα, ούτε τον check2fire αλλά αυτό που κάνεις δε λέγεται δημοκρατικός διάλογος και με αυτά που γράφεις δε σέβεσαι αυτόν που έχεις απέναντί σου. Είναι ασήμαντοι λόγοι οι παραπάνω κατ' εμέ για να συμπεριφερόμαστε έτσι.

@gdp77 : Γενικά είναι αποδεκτό και σωστό να προσπαθήσεις να πείσεις τον g1iannis ότι κάνει λάθος που αλλάζει διανομή αλλά δυστυχώς πετυχαίνεις το αντίθετο.

Κοίτα αυτά που γράφει από κάτω ο alkisg για να δεις τι θα πει επιχειρήματα.

Κανείς δεν τον αναγκάζει με το ζόρι να μην αλλάξει διανομή. Απλά δίνει απάντηση σε κάποια πράγμα που μπορεί να είναι ανακριβή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

@ gokal

Δεν προσπαθώ να πείσω τον αρχικό poster να μην αλλάξει διανομή. Να αλλάξει και να πάει στο καλό.

Θεωρώ όμως ότι τα επιχειρήματα του αρχικού poster δεν αιτιολογούν τον αρχικό τίτλο "γιατί OXI UBUNTU" και είναι επιθετικά διακείμενα στη διανομή.

Τα επιχειρήματά μου ανήκουν σε γενικότερο πλαίσιο από αυτό του alkisg που αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτά που γράφει ο αρχικός poster. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα με όσα γράφει ο αρχικός poster και δε θα κάτσω να του απαντήσω συγκεκριμένα εφόσον δε ζητάει και βοήθεια. Επιχειρηματολογώ εναντίον των θέσεών του, οι οποίες θεωρώ ότι καταρρίπτονται από τις θέσεις μου.

gokal, δικαίωμά σου να μη σου αρέσει ο τρόπος που γράφω. Αν παρόλα αυτά κάτι απ´ όσα γράφω είναι λάθος, "ιδού η Ρόδος..." , διαφορετικά πήρες +1 post χωρίς ουσιαστική συνεισφορά.

@gdp77 : Γενικά είναι αποδεκτό και σωστό να προσπαθήσεις να πείσεις τον g1iannis ότι κάνει λάθος που αλλάζει διανομή αλλά δυστυχώς πετυχαίνεις το αντίθετο.

Κοίτα αυτά που γράφει από κάτω ο alkisg για να δεις τι θα πει επιχειρήματα.

Και η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος που προσπαθεί να του πει ότι κάνει λάθος που θέλει να αλλάξει διανομή είναι ο alkisg που έχεις ως πρότυπο για την επιχειρηματολογία του... Από αυτό φαίνεται και τι θεωρείς επιχειρηματολογία.

Όσο για το pulseaudio, (χωρίς όμως να το έχω πολυψάξει, οπότε μπορεί να λέω ανακρίβειες), δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με alsa ή oss αφού είναι ένα επίπεδο πάνω από αυτά και τα χρησιμοποιεί για να παρέχει περισσότερες δυνατότητες, όπως διοχεύτευση του ήχου μέσω δικτύου, ακόμα και σε windows clients, ρύθμιση έντασης ανά εφαρμογή, παίξιμο του ίδιου ήχου σε διαφορετικές κάρτες ήχου και διάφορα άλλα.

Αν έχω καταλάβει καλά, μόλις γίνει λίγο πιο stable θα το βάλουν από default και άλλες διανομές. Για την ώρα από ότι λέει στο site του έρχεται προεγκατεστημένο σε ubuntu, fedora, mandriva και άλλα.

Πάντως δεν κόβει κάτι (μην κρίνεις από bugs), απλά προσφέρει ορισμένες επιπλέον δυνατότητες (κακό είναι να έχουμε remote desktop με ήχο στο Linux; ).

Το pulseaudio παρέχει όντως πολύ ωραίες δυνατότητες, ωστόσο, όπως λέει και ο δημιουργός του εδώ:

Some distributions did a better job adopting PulseAudio than others. On the good side I certainly have to list Mandriva, Debian[3], and Fedora[4]. OTOH Ubuntu didn't exactly do a stellar job. They didn't do their homework. Adopting PA in a distribution is a fair amount of work, given that it interfaces with so many different things at so many different places. The integration with other systems is crucial. The information was all out there, communicated on the wiki, the mailing lists and on the PA IRC channel. But if you join and hang around on neither, then you won't get the memo. To my surprise when Ubuntu adopted PulseAudio they moved into one of their 'LTS' releases rightaway [5]. Which I guess can be called gutsy -- on the background that I work for Red Hat and PulseAudio is not part of RHEL at this time. I get a lot of flak from Ubuntu users, and I am pretty sure the vast amount of it is undeserving and not my fault.

Γενικά δεν είναι ακόμα όλα τα πράγματα έτοιμα να παίξουν με pulseaudio (βλ. flash), οπότε το να το υιοθετείς ως default σε μια LTS έκδοση κιόλας είναι ουσιαστικά σα να προκαλείς τη διανομή να σπάσει.

Διαβάζοντας το μήνυμα σου αντιλαμβάνομαι πως υπάεχει ακόμα ελπίδα για πολλούς χρήστες αυτής της διανομής έκτρωμα.

check2fire

Δείξε λίγο σεβασμό εσύ και οι υπόλοιποι στο θέμα που άνοιξε ο χρήστης. Διαφορετικά :X

Ο δικος σου σεβασμος σε μια αλλη διανομη linux ειναι συγκινητικος :mrgreen:

Π.χ. για τις μεταφράσεις κάπου είχα διαβάσει τα archives της mailing list που το αποφάσισαν. Δεν έχει καμία σχέση το Ubuntu ή οι Έλληνες μεταφραστές, η απόφαση πάρθηκε συγκεντρωτικά για όλες τις γλώσσες και αποτελεί μέρος του freedesktop specification: http://www.freedesktop.org/wiki/Software/xdg-user-dirs

πάντως είχε γίνει σχετική ψηφοφορία στο ubuntu gr που ανάλογα με το αποτέλεσμα της θα γινόταν η τοπικοποίηση της διανομής. Υπήρχε και ένα πολύ καλό μήνυμα από έναν χρήστη που βάζει τα προβλήματα που δημιουργεί η τοπικοποίηση στο σωστό μέγεθος τους.

Μετά από πάνω από δυο μήνες νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει ένας απολογισμός και μια σύνοψη των απόψεων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτή τη δημοσκόπηση.

1.Με 67% υπέρ των ελληνικών ονομάτων στους καταλόγους σίγουρα ο εξελληνισμός των ονομάτων των καταλόγων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που το θέλει ο κόσμος, συνεπώς δεν γίνεται κουβέντα για αφαίρεσή του.

2.Το 27% που ψήφισε κατά των ελληνικών ονομάτων στους καταλόγους (ανάμεσά τους κι εγώ) αποτελεί ένα ποσοστό που δεν πρέπει πιστεύω να αγνοηθεί. Όπως φάνηκε από τα αντίστοιχα σχόλια, είμαστε αρκετοί εκείνοι που θεωρούμε ενοχλητική και μη λειτουργική την ύπαρξη ελληνικών χαρακτήρων στα ονόματα φακέλων. Τα βασικότερα προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί η μετάφραση του φακέλου "Desktop" σε "Επιφάνεια εργασίας" κυρίως για τους εξής λόγους:

Πολλά προγράμματα (π.χ. Firefox) αποθηκεύουν εξ'ορισμού αρχεία στον κατάλογο Desktop. Έτσι είναι συχνή η ανάγκη χρήσης του φακέλου αυτού από περιβάλλον κονσόλας, όπου η πληκτρολόγηση (και σε ορισμένες περιπτώσεις και η εμφάνιση) ελληνικών ονομάτων συνεπάγεται μειωμένη λειτουργικότητα (ανάγκη εναλλαγής γλώσσας), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι καν δυνατή (π.χ. χρήση από κονσόλα χωρίς γραφικό περιβάλλον X - λ.χ. σε κατάσταση ανάγκης- όπου δεν έχει ρυθμιστεί εναλλαγή πληκτρολογίου ή/και η γραμματοσειρά κονσόλας δεν είναι κατάλληλη για την απεικόνιση ελληνικών χαρακτήρων, ή η απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω telnet/ssh/ftp από υπολογιστή που δεν έχει ρυθμιστεί ή δεν διαθέτει χαρακτηριστικά ελληνικής εντοπιότητας). Το θέμα αυτό είναι αρκετά σοβαρό μια και Ακόμα και στο ubuntu 7.10 σε καθαρή κονσόλα δεν είναι δυνατή η απεικόνιση ελληνικών χαρακτήρων και η εναλλαγή πληκτρολογίου. Φανταστείτε να έχετε κατεβάσει τον driver για την κάρτα γραφικών σας, ή κάποιες οδηγίες σε ένα αρχείο στο desktop, να μείνετε για κάποιο λόγο χωρίς γραφικό περιβάλλον και να μην μπορείτε να προσπελάσετε τα απαραίτητα για να διορθώσετε το σύστημα επειδή δεν μπορείτε να γράψετε "Επιφάνεια εργασίας".

Λόγω της συχνής αποθήκευσης διαφόρων αρχείων στο Desktop, στον φάκελο αυτό γίνεται αναφορά σε πολλά κείμενα τεκμηρίωσης ή οδηγίες και με τη μετάφρασή του χάνεται η ομοιομορφία και καθολικότητα αυτών των κειμένων. Επίσης σε περίπτωση λήψης βοήθειας από κάποιον μη ελληνόφωνο (αλλά ακόμα και από κάποιον που απλά δεν χρησιμοποιεί τα ελληνικά ονόματα καταλόγων), υπάρχει ο κίνδυνος να σπαταληθεί πολύς χρόνος μέχρι να καταλάβουν τα δυο μέρη γιατί στο καλό δεν δουλεύει το cd ~/Desktop.

Το όνομα "Επιφάνεια εργασίας" αποτελείται από 2 λέξεις κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη και προβληματική τη χρήση του στην κονσόλα ή μέσα σε scripts (πχ. πρέπει να μπαίνει απαραίτητα σε εισαγώγικα).

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και των δύο προσεγγίσεων στο θέμα (υπέρ-κατά) προτείνω (εφόσον είναι εφικτό) να αντιμετωπίσουμε το θέμα για την επερχόμενη έκδοση ως εξής:

Η επιλογή για τη μετάφραση ή μη των ονόματων των φακέλων να είναι άμεση κατά την εγκατάσταση και να μην συμπεραίνεται αυτόματα από την επιλογή βασικής γλώσσας. Ο χρήστης κατά την εγκατάσταση θα πρέπει δηλαδή να ερωτάται ευθέως (αμέσως μετά ίσως από την επιλογή γλώσσας) αν επιθυμεί να μεταφραστούν και τα ονόματα των καταλόγων. Το ποια θα είναι η default επιλογή, εγώ θα πρότεινα να τη διατήρηση στα αγγλικά λόγω του ότι οι αγγλικές ονομασίες αποτελούν το διεθνές στάνταρτ, αλλά και να είναι η μετάφραση το default δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Κατά τη χρήση του λειτουργικού, πάλι θα πρέπει σε κάθε αλλαγή γλώσσας ο χρήστης να ερωτάται αν επιθυμεί και αλλαγή των ονομάτων των φακέλων, ενώ απαραίτητο είναι να υπάρχει τρόπος πρόσβασης στην επιλογή αυτή ανά πάσα στιγμή μέσω του μενού Προτιμίσεις είτε με τη μορφή επιλογής σε κάποιο γενικότερο εφαρμογίδιο για επιλογές εντοπιότητας, είτε ως ξεχωριστό εφαρμογίδιο. Να τονίσω ότι στο 7.10 δεν έχω βρεί τρόπο να αλλάξω τα ονόματα των φακέλων χωρίς να αλλάξω τη γλώσσα του περιβάλλοντος εργασίας ή να κάνω edit τα αρχεία ρυθμίσεων ~/.config/user-dirs.locale και ~/.config/user-dirs.dirs (το xdg-user-dirs-gtk όταν το τρέχω από το τερματικό δεν κάνει απολύτως τίποτα).

Συγκεκριμένα για τον φάκελο Desktop ίσως θα έπρεπε να προτιμηθεί μια ονομασία που να αποτελείται από μια μόνο λέξη (όπως άλλωστε είναι και στα αγγλικά "Desktop" αντί "My Desktop", "Video" και όχι "My Video" κλπ.) Δεν μου έρχεται βέβαια κάτι καλό για μονοσύλλαβο όνομα... Ίσως σκέτο "Επιφάνεια" να μας κάνει...

Άμα είναι να τρολλάρετε ρε παιδία να φωνάξουμε κανά δυο ειδικούς απο το adslgr να μάθεται και κανά δυο πραματάκια σχετικά με το τρολλάρισμα, δεν το κάνετε σωστά...

snapshot δεν ξέρω ούτε εσένα, ούτε τον check2fire αλλά αυτό που κάνεις δε λέγεται δημοκρατικός διάλογος και με αυτά που γράφεις δε σέβεσαι αυτόν που έχεις απέναντί σου. Είναι ασήμαντοι λόγοι οι παραπάνω κατ' εμέ για να συμπεριφερόμαστε έτσι.

δημοκρατικότατος τρόπος είναι

όταν ο αρχικός χρήστης γράφει την άποψη του με ΕΠΙΧΕΙΡΉΜΑΤΑ

και οι απαντήσεις είναι για

κομπλεξισμούς

λινουξικά φρονήματα

ψυχολογικά τεστς της πυρκαγιάς

για να αποσυντονιστεί το θέμα

τότε ναι είναι δημοκρατικότατο να επαναφέρεις το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση. Αυτή που έχει επιλέξει ο αρχικός χρήστης

Κοίτα που θα μας στείλουν και στη Μακρόνησο επειδή δεν χρησιμοποιούμε Ubuntu. :-D

Πολύ καλό, πετυχημένο.

Επί του θέματος δεν έχω να πω κάτι (παραπάνω από όσα έχω πει ν φορές). Απλώς μου άρεσε το σχόλιο με το πιστοποιητικό.

Μακρόνησο ναι αλλά πρώτα θα περάσετε 2 μερόνυχτα στα υπόγεια του ΓΑΔΑ για προετοιμασία (ξύλο, μπινελίκια κλπ.:Ρ)

Κάτι λέγαμε την προηγούμενη φορά για linux = κκε....τελικά πολύ Σταλινιστικό τρόπο σκέψης έχουν μερικοί μερικοί..:Ρ

million voices i salute you! (σε gui το χεις? :P)

Πλέον δεν τσατίζομαι καθώς ξέρω ότι όποιος δεν είναι κολλημένος και διαβάζει το thread αντιλαμβάνεται ποιος σκέφτεται όταν μιλάει και ποιος ωρύεται ασυνάρτητα.

@check2fire καλώς μας ήρθες, έκανες την super ηρωική έξοδο προσπαθώντας να θάψεις το forum και τον moderator του (και ο gdp ειδικά δεν έχει τελειωμό στο κόλλημα με τον apoiko), δεν έπεισες κανέναν, και ξαναγύρισες

good for you;)

Και η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος που προσπαθεί να του πει ότι κάνει λάθος που θέλει να αλλάξει διανομή είναι ο alkisg που έχεις ως πρότυπο για την επιχειρηματολογία του... Από αυτό φαίνεται και τι θεωρείς επιχειρηματολογία.

Άρα έχω δίκιο ... εκτός κι αν δεν καταλαβαίνεις τι γράφω... που προφανώς δεν καταλαβαίνεις γιατί και το συμπέρασμα που βγάζεις από τα γραφόμενα του alkisg είναι επίσης λάθος.... και ναι, αυτό θεωρείται επιχειρηματολογία, αυτό που κάνεις εσύ δεν είναι και ούτε καν πλησιάζει!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...