Προς το περιεχόμενο

Γιατί ΟΧΙ Ubuntu

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κι εμένα πάντως σε 2 upgrade με ubuntu είχαν σπάσει πραγματάκια, και είναι λογικό, δε γίνεται κάθε έξι μήνες να έχεις νέα έκδοση και να έχεις προλάβει να κάνεις και σοβαρό debugging στη διαδικασία αναβάθμισης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

σε καποιο ποστ λέω οτι τι εχει το ubuntu παραπανω απο τις αλλες αλλα οχι οτι ειναι χειροτερο ή buggy .

μην νομιζουν πολλοι οτι ειμαι αντιubuntuικος επειδη λεω την γνωμη μου ανοιχτα. Ολες οι διανομες εχουν πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα.

παμε παλι

Αυτό σε ένα σωστά στημένο σύστημα δεν πρέπει να συμβαίνει, ειδικά απ' τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη (μην ξεχνάμε ότι το λειτουργικό είναι multi-user) να έχει το δικό του DE. Το ubuntu - κατά την ταπεινή μου άποψη - έχει δημιουργήσει τεχνητούς διαχωρισμούς εκεί που δεν υπάρχουν (βλ. Ubuntu - Kubuntu - Xubuntu).

Προσωπικά δε μου έχει σπάσει και η κάθε έκδοση του ubuntu προορίζεται για το αντίστοιχο μηχάνημα. Δεν μπορείς να βάλεις kde ή gnome σε ένα αρχαίο μηχάνημα, ενώ το xfce μπορείς.

Γιατί είναι προϋπόθεση να κατεβάζεις LTS έκδοση;

Γιατί είναι η περισσότερο bug-free έκδοση, απλούστατο! Προσωπικά έχω το ubuntu μου πάνω από χρόνο χωρίς format, χωρίς σπασίματα, χωρίς τίποτα και όλα τρέχουν απροβλημάτιστα.

* SPyrosR άμα ήταν buggy θα ήμουν απ' τους πρώτους που θα τα έβγαζα και θα πήγαινα σε άλλη διανομή.

* DragonlordP πριν κάνεις upgrade τη distro πρέπει πρώτα να κάνεις update και upgrade το υπάρχον σύστημά σου.

Προσωπικά δε μου έχει σπάσει και η κάθε έκδοση του ubuntu προορίζεται για το αντίστοιχο μηχάνημα. Δεν μπορείς να βάλεις kde ή gnome σε ένα αρχαίο μηχάνημα, ενώ το xfce μπορείς.

Δεν είναι το μηχάνημα το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή DE. Εμένα ας πούμε μπορεί να μου αρέσει το KDE και η αδερφή μου να βολεύεται με το GNOME ή το XFCe. Για ποιό λόγο πρέπει να δίνεται προς τα έξω η εντύπωση ότι πρέπει να διαλέξω ένα από αυτά;

Γιατί είναι η περισσότερο bug-free έκδοση, απλούστατο!

Το ότι η canonical εγγυάται 3 χρόνια υποστήριξης δε σημαίνει ότι οι LTS είναι ποιοτικά καλύτερες από τις απλές εκδόσεις (δυστυχώς). Αυτό επιβεβαιώνεται από την 8.04, στην οποία έγιναν διάφορες «άστοχες» επιλογές, όπως ας πούμε η υιοθέτηση του pulseaudio. Η δε server έκδοση είναι τραγική.

Σε ένα πρόσφατο (πριν καμια βδομάδα) «πείραμα» που κάναμε με ένα φίλο, το σύστημα (ubuntu 8.04 server με server kernel) έτρωγε kernel panic όταν καλούσαμε το ebtables. Το γεγονός αυτό από μόνο του, σημαίνει ότι κανείς δεν έκατσε να δοκιμάσει διεξοδικά τον πυρήνα ή/και το ebtables πριν τα βάλει στη διανομή. Επιπλέον, το bug είναι διαπιστωμένο (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ebtables/+bug/269358), υπάρχει upstream fix, αλλά εδώ και ένα μήνα κανείς δεν έχει κάνει τον κόπο να το περάσει στον πυρήνα. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και με το iproute2/tc (segmentation fault). Και ερωτώ, βλέποντας τα σημαντικά (για server/router) προβλήματα αυτά σε LTS έκδοση να αγννοούνται, περιμένει η canonical ότι οποιοσδήποτε ξέρει στοιχειωδώς τι του γίνεται, θα βάλει Ubuntu στο server/router του; Και δεν είναι μόνο αυτά, έχω διαπιστώσει και άλλα bugs, άλυτα επί μήνες, με την alsa lib, το pulseaudio και άλλα διάφορα καλά. Προσωπικά έχω συνηθίσει σε άλλα standards, και δε θα θυσίαζα τη λειτουργικότητα του συστήματός μου για να έχω περιστρεφόμενους κύβους out of the box.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνω μια αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο «παράγονται» το ubuntu και το debian.

To debian ως γνωστόν έχει 3 branches: το stable, το testing και το unstable. Από αυτά το stable είναι σταθερό, δηλαδή οι εκδόσεις των πακέτων του δεν αλλάζουν και δέχεται μόνο security updates που δε σπάνε το σύστημα και το configuration του.

Το testing και το unstable (sid) είναι rolling branches, δηλαδή το σετ των πακέτων που περιέχουν και οι εκδόσεις τους μεταβάλλονται. Τα νέα πακέτα και οι νέες εκδόσεις υφιστάμενων πακέτων ανεβαίνουν πάντα στο sid. Εκεί παραμένουν για 10 περίπου μέρες (ανάλογα με το πόσο σημαντικά είναι για το σύστημα) και αν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό (release critical) bug σε αυτά και τις εξαρτήσεις τους, «κατεβαίνουν» στο testing. Το testing είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για «πάγωμα», κατά το οποίο σταδιακά κρατιούνται σταθερές οι εκδόσεις των πακέτων που περιέχει, διακόπτεται η αυτόματη μετάβαση πακέτων από το sid και διορθώνονται όλα τα release critical bugs που πιθανόν έχουν παρεισφρύσει, μέχρι να μη μείνει κανένα. Τότε και μόνον μαρκάρεται το testing ως stable και βγαίνει η επόμενη έκδοση του debian.

Από την παραπάνω διαδικασία κρατάμε τα ακόλουθα:

• To sid είναι το μέρος στο οποίο ανεβαίνουν τα latest & greatest πράγματα, μαζί με τα bugs τους
  • Το sid αρκετά συχνά περιέχει πράγματα που είναι σπασμένα
  • Το testing είναι - σε λογικά πλαίσια - συνεκτικό και έχει περάσει ένα αρκετά σημαντικό ξεσκαρτάρισμα.
  • Το stable έχει περάσει εξονυχιστικό έλεγχο. Μόνο και μόνο το τελικό freeze έχει ήδη κρατήσει 3 μήνες, και μάλλον θα πάρει λίγο καιρό ακόμα (είναι αυτή τη στιγμή περίπου στα 50 σοβαρά RC bugs).

Το ubuntu τώρα, αυτό που κάνει είναι ότι κάποια στιγμή τραβάει ολόκληρο το sid (προσοχή, το sid) και προσπαθεί να το σταθεροποιήσει μόνο του σε ένα διάστημα σημαντικά μιρκότερο των 6 μηνών. Στο διάστημα αυτό ο κύριος σκοπός δεν είναι να εξαλειφθούν όλα τα bugs, αλλά να ενσωματωθεί το τάδε νέο feature, οπότε γενικά το bugsquashing περιορίζεται στο main και το universe (που έχει το 80% των πακέτων) πρακτικά δεν τεστάρεται. Εμένα λοιπόν η μεγάλη μου απορία είναι η εξής: για ποιό λόγο τραβάνε το sid και όχι το testing, που αφενός έχει κάποια συνοχή, αφετέρου έχει περάσει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δε χρησιμοποιώ και δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσω ubuntu για οποιαδήποτε χρήση ξεπερνά ένα απλό οικιακό internet terminal.

Προσωπικά έχω το ubuntu μου πάνω από χρόνο χωρίς format, χωρίς σπασίματα, χωρίς τίποτα και όλα τρέχουν απροβλημάτιστα.

Το «σ' εμένα δουλεύει» δε σημαίνει τ ι π ο τ α για την ποιότητα μιας διανομής. Εσύ προφανώς δε χρησιμοποίησες ούτε ebtables, ούτε tc, ούτε είχες κανένα λόγο να βάλεις τον server πυρήνα και να δεις τα ωραία. Αυτός που έστησε το παραπάνω πείραμα όμως, αναγκάστηκε να τα κάνει όλα αυτά και καταριόταν την ώρα και τη στιγμή. Μην κρίνετε από το desktop του σπιτιού σας, δεν τελειώνει εκεί ο κόσμος.

Μα κάνεις λάθος μάλλον θα πρέπει να πεις ότι εκεί αρχίζει ο κόσμος... στα οικιακά desktop. Σε μένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω τις καθημερινές δουλείες μου απροβλημάτιστα και χωρίς να πρέπει να κοιτάω εξαρτήσεις, αναβαθμίσεις η οτιδήποτε άλλο. Το μόνο χρόνο που θυσιάζω να λύνω προβλήματα είναι ο ενας μήνα και κάτι που περνάω σε alpha 5. Από εκεί και πέρα θέλω το σύστημα μου απλά να δουλεύει χωρίς να απαιτεί από εμένα να το υπηρετήσω καθημερινά. Ε στο ubuntu το έχω βρει αυτό το πράγμα..

Δυστυχώς chek2fire εσύ κάνεις λάθος. Ένα κομμάτι software θα πρέπει να τεστάρεται ακόμα και στις πιο extreme συνθήκες για να θεωρηθεί σταθερό. Δεν έχει καμία σημασία που εσύ δεν θα έχεις ένα σύστημα στο οποίο να τρέχουν 3 daemons που θέλουνε access σε kernel space ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εξυπηρετεί 100 remote sessions την ίδια ώρα που θα επεξεργάζεται χιλιάδες floating point instructions για το firewall του. Αν ένα σύστημα crash-άρει επαναλαμβανόμενα και αμέσως σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να ευθύνεται κάποιο bug το οποίο υπάρχει 1% πιθανότητα να "χτυπήσει" κι εσένα αλλά όταν θα συμβεί αυτό μπορεί και να είναι critical για το σύστημα και τα data σου.

Φαντάζομαι ότι αυτό ήταν και το νόημα του post του apoikou.

Nullscan: μέσες άκρες αυτό εννοώ. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα είναι: μη νομίζετε ότι το ubuntu κάνει για όλες τις δουλειές. Είναι μια καλή διανομή από άποψη ευκολίας, αλλά πολύ μέτρια στον τομέα της ευστάθειας αν πας να ξεφύγεις από τα default πακέτα που εγκαθιστά.

Καταρχάς εγώ δεν κατηγόρησα το Debian και πουθενά δεν ανέφερα ότι το Ubuntu είναι το γαμάτο και όλα τα υπόλοιπα είναι μηδέν. Εξάλλου αν άφηνα το Ubuntu, Debian θα ξαναπήγαινα. Για desktop χρήση το ubuntu είναι μια χαρά πάντως. Τη server έκδοση δεν την έχω δοκιμάσει και δε μπορώ να εκφέρω άποψη.

Καταρχάς εγώ δεν κατηγόρησα το Debian και πουθενά δεν ανέφερα ότι το Ubuntu είναι το γαμάτο και όλα τα υπόλοιπα είναι μηδέν. Εξάλλου αν άφηνα το Ubuntu, Debian θα ξαναπήγαινα. Για desktop χρήση το ubuntu είναι μια χαρά πάντως. Τη server έκδοση δεν την έχω δοκιμάσει και δε μπορώ να εκφέρω άποψη.

Το θέμα μας δεν είναι το debian, ούτε το debian είναι στο απυρόβλητο. Το ανέφερα απλά για να δείξω τη διαφορετική προσέγγιση που ακολουθούν οι δύο διανομές.

Αυτό που μ' αρέσει στο ubuntu σε σχέση με το debian είναι ότι το πρώτο είναι πιο updated σαν λειτουργικό (για desktop χρήση πάντα). Θα μου πεις για την testing έκδοση, αλλά και πάλι είναι λίγο πιο πίσω σε features. Για server το πιθανότερο είναι να έβαζα debian που φημίζεται για τη σταθερότητά του.

Αυτό που μ' αρέσει στο ubuntu σε σχέση με το debian είναι ότι το πρώτο είναι πιο updated σαν λειτουργικό (για desktop χρήση πάντα). Θα μου πεις για την testing έκδοση, αλλά και πάλι είναι λίγο πιο πίσω σε features. Για server το πιθανότερο είναι να έβαζα debian που φημίζεται για τη σταθερότητά του.

Αφού το Ubuntu (το "stable") είναι πακέτα του Debian SID (unstable). Πως να μην είναι πιο μπροστά? :P

Βασικα, το ubuntu ειναι μειγμα απο debian unstable και experimental. Πακετα οπως τα xorg 1.5, kde4 και αλλα, που το debian τα θεωρει πολυ ασταθη, μενουν εκει!

Τωρα γιατι το ubuntu τραβαει απο unstable και experimental, δεν ξερω. Μαλλον για να εχει να δειχνει το νεο και επαναστατικο.

Αυτα. Παρακολουθω το θεμα απο τη μερα που εγινε και δεν θα κατσω να αναλυσω για πολλοστη φορα γιατι debian ή γιατι ubuntu.

[offtopic] Μολις ειδα οτι το parsix εχει σαν βαση του το debian testing. Το κατεβαζω τωρα. Για να δουμε τι θα δουμε [/offtopic]

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...