Προς το περιεχόμενο

Γιατί ΟΧΙ Ubuntu

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αρχικά ήθελα ο τίτλος του thread να είναι κάτι σαν "σύγκριση Ubutnu με Debian", μιας και ότι σχετκό έψαξα στο internet δεν ικανοποίησε τις απορίες μου. Ωστόσο, δεν είναι η σύγκριση με το debian αυτό που κυρίως με απασχολεί, όσο το γεγονός ότι ψάχνω ήδη αντικαταστάτη του Ubuntu. Νιώθω μετά από 3-4 χρόνια χρήστης Ubuntu την ίδια ασφυσκτική αίσθηση που ένιωθα πριν αλλάξω τα Win με το Ubuntu.

Δεν έχω δοκιμάσει και τις άπειρες διανομές, αλλά με βάση τα όσα έχω δει μάλλον η επόμενη θα είναι το Debian ή το Arch.

Τι με απομακρύνει από το Ununtu? Εδώ και καιρό παρακολουθώντας την εξέλιξη της διανομής και όσων ασχολούνται με αυτή έχω διαπιστώσει ότι το όλο project διακετέχεται απο την πρεμούρα του ψευτο-user-friendly και όχι της λειτουργικότητας. Αναφέρω μερικά που με ενόχλησαν αρκετά:

1) Οι μεταφραστές κατέληξαν να μεταφράσουν ακόμα και ονόματα αρχείων συστήματος. Πχ η μετάφραση του Desktop σε Επιφάνεια Εργασίας δυσκόλεψε την χρήση κονσόλας σε αυτή αντί να διευκολύνει, και δημιούργησε πολλά προβλήματα ασυμβατότητας με εφαρμογές που δεν είχαν μεταφραστεί. Ακόμα χειρότερα, αν κάποιος θέλει να αλλάζει γλώσσα στις συνεδρίες του ελληνκά και εγγλικά πχ, θα πρέπει να έχει 2 φακέλους στο homefolder του, έναν με όνομα Επιφάνεια Εργασίας και έναν με όνομα Desktop. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί και στην χρήση κοινού homefolder με άλλες διανομές επίσης εγκατεστημένες στο ίδιο pc. Το πρόβλημα κουβεντιάστηκε στο GNOME, αλλά δυστυχώς δεν είχε να κάνει με αυτό. Ήταν έμπνευση των μεταφραστών του Ubuntu (το ίδιο κάνανε και οι Fedor-ίτες)

2) Οι έλληνες μεταφραστές, δε σταματήσανε εκεί. Μεταφράσανε και τις "εξόδους αποσφαλμάτωσης" (???!!!) όχι μόνο στις γραφικές εφαρμογές αλλά και στην κοσνόλα. Έτσι αν κάποιος που τρέχει στα ελληνικά το Ubuntu του αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, το log της προβληματικής εφαρμογής, θα μπορέσει πιθανότατα να το "διαβάσει" μόνο ο έλληνας πογραμματιστής. Αλλά ακόμα χειρότερα, σπανιότατα θα βρει λύση αν αναζητήσει το κείμενο του log file του στο ίντερνετ.

3) Εισαγωγή user-friendly και-καλά ευκολιών που μόνο δυσκολία προκαλούν. Στην έκδοση 8.04 πρέπει με το ζόρι να εγκαταστήσεις το pulseaudio. Σίγουρα δεν αντιμετώπισαν όλοι πρόβλημα με το pulse, αλλά η παρουσία του δεν προκάλεσε καμία βελτίωση σε σχέση με πριν που δεν υπήρχε! Πολύ περισσότεο δε, που η υποχρεωτική του εγκατάσταση, δε συνοδευόταν με εγκατάσταση των βασικών γραφικών εργαλείων ρύθμισή του padevchooser, paman, paprefs, pavucontrol, pavumeter. Το πιο συνηθισμένο μπέρδεμα που παρουσίαζε, ήταν η ανικανότητα ταυτόχρονης αναπαραγωγής ήχου από δυο εφαρμογές ταυτόχρονα, τουλάχιστον στις προεπιλελεγμένες ρυθμίσεις.

4) Η ανανέωση της διανομής κάθε 6 μήνες (δεν ξέρω υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα σε αυτό) προκαλεί επανεγκατάσταση απεγκατεστημένων πακέτων της βασικής εγκατάστασης. Πέραν του γεγονότος ότι λίγες φορές έκανα dist upgrade απροβλημάτιστα, κάθε φορά που είχα το σύστημά μου ανανεωμένο, επανεγκαθίσταντο όλα τα προεγκατεστημένα που είχα αφαιρέσει, πχ evolution, ekiga, rythmbox, totem κλπ.

5) Πολλές φορές χρειάστηκε να ρωτήσω σε δάφορα fora, για την σύνταξη κάποιας εντολής. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρήστες άλλων διανομών επέμεναν σε κάποια σύνταξη που όμως στο Ubuntu ΔΕΝ ήταν δυνατή. Κι αυτό λόγω του ότι πολλές εντολές που σε όλες τις άλλες διανομές είναι κοινές, στο Ubuntu έχουν τροποποιηθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί, μιας και υποτίθεται ότι το Ubuntu προορίζεται για χρήστες που δε θα πολυ-ασχοληθούν με κονσόλα.

Άλλοι χρήστες ίσως έχουν να πούνε κι άλλα και πολύ θα ήθελα να τα ακούσω. Δε θέλω να κάνω κανενός είδους δυσφήμιση στο Ubuntu και στην προσπάθεια όσων ασχολούνται, απλά νομίζω ότι αν κάποιος θεωρεί ότι ο περιορισμός των δυνατοτήτων του χρήστη είναι λόγος να απαλλαγεί από τα Windows, τότε, σίγουρα θα νιώσει το ίδιο συναίσθμα και μετά από σύντομη χρήση του Ununtu.

Επίσης θα ήθελα να ακούσω αν έχει κάποιος να πει κάτι αντίστοιχο για το Debian μιας και σύντομα σκέφτομαι να προχωρήσω στην εγκατάστασή του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Moderators

Εγω θα σου προτεινα να βαλεις Mandriva. Νομιζω προσφατα βγηκε η εκδοση 2009.

Κι εγω δε πολυ-συμπαθησα το Ubuntu, ασε που μου την εδινε στα νευρα το sudo στη κονσολα.

Οτι sudoθες να sudoκανεις στο Ubuntu, sudoχρειαζεσαι και μια sudoεντολη που να sudoξεκιναει με τη λεξη sudo... Τι σουντο και μουντο α στο καλο το βαρεθηκα!

Και το προβλημα (1) που αναφερεις ειναι ΠΑΡΑ πολυ σπαστικο...

Γιαυτο Mandriva και τα μυαλα στα καγκελα :-)

g1annis, η μόνη διαφορά μας είναι ότι εγώ απλά δεν μπήκα στον κόπο να γράψω όσα λες, καθώς για τους ίδιους ακριβώς λόγους (κάτι λιγότερο μάλιστα) αποφάσισα να παρατήσω ubuntu (και το μηχάνημα στο πατρικό σπίτι που τα κρατάει ακόμα θα αλλαξοπιστίσει, δεν γλιτώνει)

FYI, I have Debian and I am happy :-D

ξεκινισα την επαφη με linux εδω και κανενα 10μηνο

ξεκινισα με debian (λιγο κουλο βεβαια αλλα αποφασισα απο την αρχη να ασχοληθω με τη μαμα=αμα κανεις κατι καντο σωστα)

η αληθεια ειναι οτι στην αρχη ζοριστικα οσο ομως περνουσε ο καιρος εξοικιονομουν και αισθανομουν σα στο σπιτι μου

τα παντα στη θεση τους και οπως πρεπει (the debian way=ασχοληται και δινει λυσεις μια και καλη ταρζανιες δεν εχει , ενα feature η το εχεις η δεν το εχεις η περιπτωση περιπου να το εχεις δεν υφισταται=ολιγον εγκυος)

οσο για το stable as rock ειναι αληθεια μονο ενα κλειστο pc ειναι πο σταθερο

φαντασου οτι τα μαζεψα και μετακομισα σε sid ετσι επιδη μ αρεσει να ασχολουμε αλλα και εκει ανιαρα ηταν(=βραχος σταθεροτητας)

οποτε τον τελαιταιο καιρο αρχισα να ψαχνω και αλλες διανομες αλλα οσες και να δοκιμασα περα απο το eye-candy ηστερουσαν οικτρα (το debian ειναι κακομουστουνο απο την μαμα δεν ασχολειται με ομαρφα εικονιδια και θεματα ασχολειται μονο με το τι γινεται κατω απο το καπο)

απο οτι λενε και οι μαστερ θσερ του forum μονο το openbsd μπορει να θεωρηθει ισαξιο του δεβιαν

δοκιμασα και εκει την τυχη μου αλλα ατυχυσα το openbsd δεν αναγνωριζει κανενα απο τα 2 λαπτοπ μου

αα και κατι ακομα

το insomnia ειναι κατι σαν το διαδυκτιακο σπιτι των debian bsd

αν κανεις την ιδια ερωτηση στο adslgr

arch αντε με το ζορι και κανενα gentoo να σου προτεινουν

συγκινε φορα μελη σοβαροτητα και διαλεξε το νεο σου σπιτι

@ GeorgeMan γενικά δεν πολυεμπιστεύομαι τα rpm και τις rpm-based διανομές. Χωρίς να γνωρίζω πολλά πάνω στο ζήτημα, νομίζω πως μπλεκότανε πολύ το ζήτημα των εξαρτήσεων όταν είχα δοκιμάσει Mandrake.

@ soturin φαντάζομαι αφού λες ότι πάνω κάτι είναι οι ίδιοι λόγοι, τουλάχιστον στο debian δε θα αντιμετωπίσω παρόμοια προβλήματα ε?

edit

@ teliparas σε ευχαριστώ για την ενθάρρυνση φίλε.

παρόμοια όχι φαντάζομαι, καθώς μιλάμε για "καινοτομίες" ubuntu

πάντως άπαξ και στήσεις ό,τι θες που εκεί είναι λίγη ταλαιπωριά σε σύγκριση με ubuntu , δεν σε πιάνει τίποτα :P

παρόμοια όχι φαντάζομαι, καθώς μιλάμε για "καινοτομίες" ubuntu

πάντως άπαξ και στήσεις ό,τι θες που εκεί είναι λίγη ταλαιπωριά σε σύγκριση με ubuntu , δεν σε πιάνει τίποτα :P

αυτο ακριβως θελει να ασχοληθεις κανα 2ωρο (μετα τη διαμορφωση του σκηρου) για να στησεις και να παραμετροποιησεις οπως θες το συστημα σου (με bussinesscard + γραμμη 4mpps)

και μετα οι δρομοι σας χωριζουν για παντα:-D:-D:-D

οσο για το ubuntu εγω το βλεπω πολυ φιλικα φερνει κοσμο στο linux (=καποιες εταιριες ριχνουν λεφτα =ακομα ταχυτερη αναπτηξη) και επιπλεων στιριζει το gnome(=ταχυτερη αναπτηξη)

ειναι πλεων φανερο ubuntu+gnome=macosx equivalant

τα τελευταια 2 χρονια αν δεν υπηρχε το ubuntu, ενας μεγαλος αριθμος χρηστων δεν θα ασχολουνταν με το linux, αρα δεν θα μαθαιναν ουτε το debian.

οποτε και μονο που φερνει καινουργιο κοσμο το ubuntu αρκει.

και διαολε κατι καλο θα εχει αυτο το ριμαδι για να το χρησιμοποιουν τοσοι χρηστες.

τα τελευταια 2 χρονια αν δεν υπηρχε το ubuntu, ενας μεγαλος αριθμος χρηστων δεν θα ασχολουνταν με το linux, αρα δεν θα μαθαιναν ουτε το debian.

και διαολε κατι καλο θα εχει αυτο το ριμαδι για να το χρησιμοποιουν τοσοι χρηστες.

με αυτή τη λογική τα windows είναι μακράν ανώτερα, είναι και το κριτήριο άγνοιας/συνήθειας των χρηστών

συμφωνουμε στο πρωτο

αλλα το δευτερο εχει πολυ κοσμο = καλο δεν ειναι επιχηρημα

και αν το κανω λιγο πιο προσωοικο θα σου ελεγα πως σχεδον παντα οι πολλοι κανουν λαθος αλλα κανενας δεν τολμαει να τους το πει γιατι ακουει το τραγικο επιχηρημα μα το λενε τοσοι

εγω οπου βλεπω πολλους γενικοτερα την κανω με ελαφρα μαζευονται οπως οι μυγες στα .....

προς θεου δεν κατηγορησα το ubuntu ως σκ@τ@

-----Προστέθηκε 19/10/2008 στις 02 : 51 : 23-----

παντως αυτο το κατι που εχει το ubuntu και το χρησημοποιει τοσος κοσμος ειναι το userfriendly

για την ακριβεια ετσι ξεκινησε τουλαχιστον απο οσο λενε και ομολογουν ολοι

στο δρομο ομως χαθκε το μετρο με αποτελεσμα αυτη η φιλικοτητα να χαθει το πιστευεις δεν το πιστευεις χωρις διαθεση για κανενα φλαμε οσες φορεσ το βαλα σα δευτερο λειτουργικο παντα το ξηλωνα μεσα 3-4 μερες το και δεν εβρισκα καθολου φιλικο

στο διαταυτα στο debian πρεπει να ιδρωσει ενας μεσος χρηστης για να το στησει καθως θα πρεπει και να ξερει 5 πραγματα(δε θεωρω τον εαυτο σπουδαιο γνωστη υπαρχουν χρηστεσ ubuntu πολυ πιο advance)

στο ubuntu ολα ειναι 5 κλικ μετα ομως αρχιζουν οι παιδικες αρωστιες που ουσιαστικα οφειλονται σε αυτη τι φιλικοτητα για την οποια τα πραγματα δεν ειναι ακομα ετοιμα

+1 το ubuntu εφερε κοσμο

+1 το ubuntu βοηθα στην εξεληξη του gnome (=το εχει αναγκει για να χτηπησει το mac)

+1 ubuntu users go to debian

-----Προστέθηκε 19/10/2008 στις 02 : 55 : 34-----

Αρχικά ήθελα ο τίτλος του thread να είναι κάτι σαν "σύγκριση Ubutnu με Debian", μιας και ότι σχετκό έψαξα στο internet δεν ικανοποίησε τις απορίες μου.

http://forum.hellug.gr/index.php?topic=2450.0

Διαλιεκτε διαλιεκτε ολες τσαμπα ειναι!

Rank Distribution H.P.D*

1 Ubuntu 2217<

2 openSUSE 1871<

3 Mint 1386<

4 Fedora 1306<

5 PCLinuxOS 1100<

6 Debian 1072>

7 Mandriva 976>

8 Damn Small 608=

9 Sabayon 584<

10 Dreamlinux 577<

11 CentOS 577>

12 Puppy 521>

13 Slackware 519=

14 Kubuntu 485<

15 Arch 448<

16 MEPIS 444=

17 Gentoo 440=

18 FreeBSD 415>

19 gOS 382=

20 Zenwalk 374=

21 PC-BSD 353=

22 Vector 336<

23 KNOPPIX 325=

24 sidux 297<

25 Elive 292>

26 Xubuntu 289<

27 OpenSolaris 277>

28 TinyMe 253=

29 OpenGEU 247=

30 Mythbuntu 240<

31 Red Hat 228=

32 Ubuntu Studio 220<

33 Foresight 220=

34 Slax 218<

35 Xandros 211=

36 Pardus 204=

37 Absolute 200=

38 linuX-gamers 194=

39 BackTrack 166>

40 Ultimate 165=

41 Frugalware 164=

42 GoblinX 162<

43 SystemRescue 154=

44 Freespire 153=

45 Parted Magic 143=

46 Linpus 143>

47 DesktopBSD 140=

48 Scientific 135=

49 FreeNAS 132=

50 eAR OS 132>

51 gNewSense 131=

52 Fluxbuntu 128=

53 DragonFly 128=

54 Kiwi 126=

55 OpenBSD 124=

56 Myah OS 122=

57 Ubuntu CE 119=

58 64 Studio 111=

59 RIPLinuX 110<

60 Musix 108=

61 Novell SLE 104=

62 UbuntuME 102=

63 GParted 102=

64 SAM 101<

65 Parsix 101=

66 Linux XP 100<

67 Yellow Dog 99=

68 LFS 98>

69 Clonezilla 97=

70 DeLi 92=

71 ClarkConnect 90=

72 Bluewhite64 89=

73 Turbolinux 87=

74 PUD 87=

75 SliTaz 84=

76 Nexenta 84>

77 Solaris 83=

78 Ark 83=

79 X/OS 82<

80 PC/OS 81>

81 NimbleX 79<

82 KANOTIX 78=

83 CDlinux 77>

84 Ulteo 76=

85 Granular 75=

86 Ultima 73>

87 easys 73=

88 DARKSTAR 73=

89 AUSTRUMI 70=

90 Yoper 69=

91 Wolvix 69=

92 GeeXboX 68=

93 Berry 68=

94 m0n0wall 67=

95 Lunar 67=

96 KateOS 67=

97 IPCop 67=

98 BLAG 67=

99 LinuxConsole 61=

100 ALT 57>

*H.P.D = hits per day

Και αφηστε ησυχη την πρωτη την γλωσοφαγατε!

Και εχει και αλλες ορεξη ναχετε!

Οπως εχω ξαναπει το ubuntu δεν ειναι τιποτα παραπανω απο μια προσπαθεια να γινονται ολα μεσω gui και ετσι κατανταει μια φθηνη αντιγραφη του debian και αυτη πολυ κακη αφου ειναι τιγκα στο bug.

Ειπαμε...θες να κανεις τα παντα πανευκολα με 2 κλικ?Βαλε windows.

To linux ΔΕΝ ειναι windows.To linux ειναι ενα λειτουργικο που πρεπει να μαθεις να το χειριζεσαι και να ξερεις τι παιζει απο πισω γιατι αν γινει στραβη τοτε ΤΗΝ ΕΚΑΤΣΕΣ.

Πριν μπω στον κοσμο του linux εβαλα ubuntu.Ειδα το ωραιο gui και λεω εδω ειμαστε....Αλλα οταν ειχα καποια προβληματα δεν ηξερα τι να κανω σε αντιθεση με τα windows που ηξερα ρε παιδι μου τι επαιζε.Μου φαινοταν κατι ξενο τελειως.Οποτε το αφησα.Αργοτερα λεω δεν μπορει να ειναι τοσο παλουκια και ξεθαψα ενα παλιο laptop (της υπογραφης μου) και του εριξα debian MONO την βαση χωρις τιποτα αλλο και αρχιζα να σκαλιζω.Στην αρχη ζοριστικα αλλα μετα οταν καταλαβα τι παιζει(επιτελους) τοτε εκανα πια οτι ηθελα.Εμαθα για το xorg.conf,για τα αρχεια ρυθμισεων,για το rc.local,για τον grub,για το fstab,για το frame buffer,και ενα σωρο αλλα μεχρι που τωρα μπορω να κανω καθημερινες εργασιες χωρις να χρησιμοποιησω xserver.Mονο κονσολα.Κοινως εμαθα να δουλευω σε linux.

To ubuntu προσπαθει να αντιγραψει την ευκολια των windows και ΑΠΟΤΥΝΧΑΝΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.Και για αυτο με αφηνει παγερα αδιαφορο.

Κατ'εμε το ubuntu ειναι τα "Windows ME" των διανομων.Το linux ειναι σοβαρο λειτουργικο και δεν του αξιζει τετοια αθλιοτητα.

Μπράβο g1annis για την εμπεριστατωμένη κριτική σου στο ubuntu

Διαβάζοντας το μήνυμα σου αντιλαμβάνομαι πως υπάεχει ακόμα ελπίδα για πολλούς χρήστες αυτής της διανομής έκτρωμα.

-----Προστέθηκε 19/10/2008 στις 07 : 38 : 49-----

Εγω θα σου προτεινα να βαλεις Mandriva. Νομιζω προσφατα βγηκε η εκδοση 2009.

Κι εγω δε πολυ-συμπαθησα το Ubuntu, ασε που μου την εδινε στα νευρα το sudo στη κονσολα.

Οτι sudoθες να sudoκανεις στο Ubuntu, sudoχρειαζεσαι και μια sudoεντολη που να sudoξεκιναει με τη λεξη sudo... Τι σουντο και μουντο α στο καλο το βαρεθηκα!

Και το προβλημα (1) που αναφερεις ειναι ΠΑΡΑ πολυ σπαστικο...

Γιαυτο Mandriva και τα μυαλα στα καγκελα :-)

@ GeorgeMan γενικά δεν πολυεμπιστεύομαι τα rpm και τις rpm-based διανομές. Χωρίς να γνωρίζω πολλά πάνω στο ζήτημα, νομίζω πως μπλεκότανε πολύ το ζήτημα των εξαρτήσεων όταν είχα δοκιμάσει Mandrake.

αν είναι να φύγει κανείς από την σκύλα για να πάει στην χάρυβδη

Όταν βλέπεις διανομής που δεν υποστηρίζουν λειτουργία upgrade από το internet. Το γνωστό στο debian apt-get dist-upgrade και στο Arch pacman -Syu. Τότε μπορείς να καταλάβεις πόσα χρόνια πίσω είναι το rpm και την κόλαση των εξαρτήσεων που δεν μπορει να επιλύσει

Εντάξει, ξέρω πολύ καλά πού θα πάει το thread, οπότε δε θα κάτσω να απαριθμήσω τα ΧΙΛΙΑΔΕΣ πλεονεκτήματα του Ubuntu σε σχέση με άλλες διανομές (το κάνω αναλυτικά στο blog μου και σε δεκάδες threads σε αυτό το forum ) ... Οι ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ χρήστες Ubuntu ανά τον κόσμο είναι κάτι που το επιβεβαιώνει και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η αιχμή του δόρατος είναι το Ubuntu.

Πάμε τώρα σε όσα γράφεις

1) Οι μεταφραστές κατέληξαν να μεταφράσουν ακόμα και ονόματα αρχείων συστήματος. Πχ η μετάφραση του Desktop σε Επιφάνεια Εργασίας δυσκόλεψε την χρήση κονσόλας σε αυτή αντί να διευκολύνει, και δημιούργησε πολλά προβλήματα ασυμβατότητας με εφαρμογές που δεν είχαν μεταφραστεί. Ακόμα χειρότερα, αν κάποιος θέλει να αλλάζει γλώσσα στις συνεδρίες του ελληνκά και εγγλικά πχ, θα πρέπει να έχει 2 φακέλους στο homefolder του, έναν με όνομα Επιφάνεια Εργασίας και έναν με όνομα Desktop. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί και στην χρήση κοινού homefolder με άλλες διανομές επίσης εγκατεστημένες στο ίδιο pc. Το πρόβλημα κουβεντιάστηκε στο GNOME, αλλά δυστυχώς δεν είχε να κάνει με αυτό. Ήταν έμπνευση των μεταφραστών του Ubuntu (το ίδιο κάνανε και οι Fedor-ίτες)

Ο εξελληνισμός του Ubuntu (που σημειωτέον δε γίνεται σε όλες τις διανομές) αφορά αυτούς που δεν έχουν την άνεση να δουλεύουν σε αγγλικό OS ή απλά προτιμούν τα ελληνικά. Ένας από τους λόγους της παντοδυναμίας της M$ ήταν ότι μετέφρασε το λογισμικό της σε εκατοντάδες τοπικές γλώσσες DE FACTO! Τώρα εσύ θες να μας πείσεις ότι χρησιμοποιείς εξελληνισμένη έκδοση και σε χαλάει το "Επιφάνεια Εργασίας"? Επειδή έμαθα να χειρίζομαι Η/Υ (από το 1986) σε αγγλική γλώσσα, χρησιμοποιώ έκτοτε αγγλικά ΟS και ποτέ εξελληνισμένα. Η πλειοψηφία του κόσμου που δεν είναι σαν και μένα προτιμούν τα ελληνικά. Ε λοιπόν, αυτήν η πλειοψηφία ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ, μια χαρά βολεύεται με την επιφάνεια εργασίας.

Τώρα το κατά πόσο εσύ (που φαίνεται ότι έχεις γνώσεις αγγλικών) χρησιμοποιείς εξελληνισμένη έκδοση και σε χαλάει το "Επιφάνεια εργασίας" θα μου επιτρέψεις να το θεωρήσω αμφισβητήσιμο.

2) Οι έλληνες μεταφραστές, δε σταματήσανε εκεί. Μεταφράσανε και τις "εξόδους αποσφαλμάτωσης" (???!!!) όχι μόνο στις γραφικές εφαρμογές αλλά και στην κοσνόλα. Έτσι αν κάποιος που τρέχει στα ελληνικά το Ubuntu του αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, το log της προβληματικής εφαρμογής, θα μπορέσει πιθανότατα να το "διαβάσει" μόνο ο έλληνας πογραμματιστής. Αλλά ακόμα χειρότερα, σπανιότατα θα βρει λύση αν αναζητήσει το κείμενο του log file του στο ίντερνετ.

Δες το 1

3) Εισαγωγή user-friendly και-καλά ευκολιών που μόνο δυσκολία προκαλούν. Στην έκδοση 8.04 πρέπει με το ζόρι να εγκαταστήσεις το pulseaudio. Σίγουρα δεν αντιμετώπισαν όλοι πρόβλημα με το pulse, αλλά η παρουσία του δεν προκάλεσε καμία βελτίωση σε σχέση με πριν που δεν υπήρχε! Πολύ περισσότεο δε, που η υποχρεωτική του εγκατάσταση, δε συνοδευόταν με εγκατάσταση των βασικών γραφικών εργαλείων ρύθμισή του padevchooser, paman, paprefs, pavucontrol, pavumeter. Το πιο συνηθισμένο μπέρδεμα που παρουσίαζε, ήταν η ανικανότητα ταυτόχρονης αναπαραγωγής ήχου από δυο εφαρμογές ταυτόχρονα, τουλάχιστον στις προεπιλελεγμένες ρυθμίσεις.

Τώρα μας δουλεύεις; Αναφέρεσαι σε μια μεμονωμένη περίπτωση ενός προβλήματος που δεν ξέρω τι ποσοστό των χρηστών αντιμετωπίζει (εγώ π.χ. δεν έχω τέτοια προβλήματα) ως επιχείρημα στο "γιατί ΟΧΙ Ubuntu" ? Δηλαδή οι διανομές στις οποίες θα μεταβείς δεν έχουν ανάλογα μεμονωμένα προβλήματα?

4) Η ανανέωση της διανομής κάθε 6 μήνες (δεν ξέρω υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα σε αυτό) προκαλεί επανεγκατάσταση απεγκατεστημένων πακέτων της βασικής εγκατάστασης. Πέραν του γεγονότος ότι λίγες φορές έκανα dist upgrade απροβλημάτιστα, κάθε φορά που είχα το σύστημά μου ανανεωμένο, επανεγκαθίσταντο όλα τα προεγκατεστημένα που είχα αφαιρέσει, πχ evolution, ekiga, rythmbox, totem κλπ.

Προφανώς ΞΑΝΑ μας δουλεύεις. Αν σε χαλάει η αναβάθμιση κάθε έξι μήνες, βάζεις μια LTS έκδοση και κάθεστε παρεούλα για 5 χρόνια (ή 3 είναι? Δε θυμάμαι)

5) Πολλές φορές χρειάστηκε να ρωτήσω σε δάφορα fora, για την σύνταξη κάποιας εντολής. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρήστες άλλων διανομών επέμεναν σε κάποια σύνταξη που όμως στο Ubuntu ΔΕΝ ήταν δυνατή. Κι αυτό λόγω του ότι πολλές εντολές που σε όλες τις άλλες διανομές είναι κοινές, στο Ubuntu έχουν τροποποιηθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί, μιας και υποτίθεται ότι το Ubuntu προορίζεται για χρήστες που δε θα πολυ-ασχοληθούν με κονσόλα.

Ξανά μανά... Φίλε μου το community του Ubuntu είναι όλο μαζί όσο είναι αθροιστικά το community όλων των άλλων διανομών... Τώρα αν εσύ πας αλλού και αναζητάς βοήθεια και ισχυρίζεσαι ότι κάτι δε σου παίζει, είναι δική σου επιλογή, η οποία, όμως, ελέγχεται για την ορθότητά της. Εγώ πάντως τις προάλλες μια χαρά δέχτηκα βοήθεια από τον nske και όσα μου είπε δούλεψαν μια χαρά. Το ότι δεν υπάρχει ένα standardization μεταξύ των διανομών του Linux είναι γνωστό και αυτό είναι ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΓΚΑΘΙΑ για την περισσότερο ένθερμη υποστήριξή του από τρίτους developers. Άρα, και στο Debian που θα πας, δε σημαίνει ότι η οποία συμβουλή δεχτείς από χρήστες άλλων διανομών θα σου παίξει.

Άλλοι χρήστες ίσως έχουν να πούνε κι άλλα και πολύ θα ήθελα να τα ακούσω. Δε θέλω να κάνω κανενός είδους δυσφήμιση στο Ubuntu και στην προσπάθεια όσων ασχολούνται, απλά νομίζω ότι αν κάποιος θεωρεί ότι ο περιορισμός των δυνατοτήτων του χρήστη είναι λόγος να απαλλαγεί από τα Windows, τότε, σίγουρα θα νιώσει το ίδιο συναίσθμα και μετά από σύντομη χρήση του Ununtu

Είναι μέγα λάθος κατ' εμέ να υποστηρίζει κάποιος ότι το Ubuntu σε περιορίζει. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Το Ubuntu σε βοηθάει να ανοίξεις τα φτερά σου, στη συνέχεια μπορείς να κάνεις Ό,ΤΙ θέλεις με τη διανομή και να την παραμετροποιήσεις ΟΠΩΣ θέλεις ή να πας σε άλλη διανομή. Δεν είναι δυνατό να γράφονται ΤΕΤΟΙΑ ΨΕΥΔΗ και να μένουν αναπάντητα.

Έμεινες 4 χρόνια με Ubuntu όπως λες. Σεβάσου τον κόπο όσων σου έδωσαν αυτή τη δυνατότητα και πήγαινε σε κάποια άλλη διανομή αφού έτσι θέλεις, λέγοντας "ευχαριστώ" και όχι "γιατί ΟΧΙ Ubuntu".

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...