Προς το περιεχόμενο

3D game development

nicolas zervu

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
"Γεια σας,

θελω να ασχοληθω σοβαρα με 3D game development και ψαχνω να βρω με τι εργαλεια θα δουλεψω."

και τώρα λες οτι θα πάρεις κάτι ετοιματζήδικο...

σίγουρα όλα τα μηνύματά σου τα εχει γράψει το ίδιο άτομο; :-P

το να χρησιμοποιησεις game engine δεν ειναι ετοιματζιδικη λυση (εξαρταται και απο το engine βεβαια). Πανω σε κατι ετοιμο πρεπει να πατησεις για να κανεις τα πρωτα βηματα.

Τώρα το διάβασα αυτό. C++ ναι. Γιατί θα ήθελες σε OpenGL? Τι σοβαρό game (αφού μιλάς για games) μπορείς να φτιάξεις πια με OpenGL?

Σχεδον οτι κανει το DirectX το κανει και η OGL μεσω extensions. Eιναι cross-platform ( μμμμμ, καλο :-):-):-) ) και κρινοντας και απο το λιγο κωδικα directx που εχω διαβασει, ειναι πολυ πιο καθαρο το OpenGL και με πιο στρωτη συνταξη.

Δημοσ.
το να χρησιμοποιησεις game engine δεν ειναι ετοιματζιδικη λυση (εξαρταται και απο το engine βεβαια). Πανω σε κατι ετοιμο πρεπει να πατησεις για να κανεις τα πρωτα βηματα.

οχι

Σχεδον οτι κανει το DirectX το κανει και η OGL μεσω extensions. Eιναι cross-platform ( μμμμμ, καλο :-):-):-) ) και κρινοντας και απο το λιγο κωδικα directx που εχω διαβασει, ειναι πολυ πιο καθαρο το OpenGL και με πιο στρωτη συνταξη.

οχι

Δημοσ.

Για να κάνεις τα πρώτα βήματα και να φτιάξεις κάτι γενικό ναι. Για να κάνεις κάτι advanced και εξειδικευμένο όχι. Απο memory management μέχρι AI, Physics, 3D καλύτερα να είναι δικά σου και σίγουρα όχι open source. Δε μπορείς να φτιάξεις game engine που να κάνει το ίδιο καλά Crysis κ Pro Evo.

Θα εκπλαγείς. Και παρεμπιπτόντως η OpenGL μόλις τον Αύγουστο κυκλοφόρησε επίσημα 3.0 έκδοση της.

Η OpenGL γενικότερα, επειδή ήμουνα fan, έχει μείνει πολύ πίσω σαν standard implementation. Σαν game developing studio, επειδή τα έχω ζήσει από μέσα (κ κάπου τώρα πετάγεται ο Unreal κ με κράζει :-)), δε μπορείς να βασιστείς στα extensions όταν απευθύνεσαι σε τόσο μεγάλη γκάμα hardware. Προτιμάς να βασιστείς σε ένα API καθαρό, advanced, συμβατό και με το OS και με οποιαδήποτε gpu που το υποστηρίζει με ελάχιστα προβλήματα λόγω vendors (damn ATI). Άσε που η GLSL είναι για τα πανηγύρια. Ο compiler του DX 8.1 είναι ίσως καλύτερος από αυτόν της GLSL.

Το cross-platform καλό γενικά, σε όλους μας αρέσει αλλά στα games τι? Ποιός παίζει games se Linux? Ποιός σοβαρός developer θα χάσει λεφτά και χρόνια να φτιάξει game για Linux? Είναι μόνο για πιο scientific εφαρμογές όπως Virtual Environments, Medical & Architectural Vis, CAD, etc και μόνο γιαυτό χρησιμοποιείται η OpenGL.

Με την OpenGL 3.0 γελάει ο κόσμος. Προτίμησαν να μη χάσουν τους CAD developers. Ούτε geometry shaders, ούτε geometry instancing, ούτε unified shader model, ούτε καθαρό API, τίποτα! Ένας χαμός από ελάχιστα νέα features και ένα παλιό, outdated, deprecated API. Το D3D9 API ήταν όντως λίγο "βρώμικο" αλλά το D3D10 είναι καθαρότατο.

Δημοσ.
Για να κάνεις τα πρώτα βήματα και να φτιάξεις κάτι γενικό ναι. Για να κάνεις κάτι advanced και εξειδικευμένο όχι. Απο memory management μέχρι AI, Physics, 3D καλύτερα να είναι δικά σου και σίγουρα όχι open source. Δε μπορείς να φτιάξεις game engine που να κάνει το ίδιο καλά Crysis κ Pro Evo.

ok, το πας λιγο μακρυα. Οταν φτασει στο επιπεδο να κανει τετοια παιχνιδια οπως το Crysis, δε θα δουλευει μονος αλλα θα εχει ολκληρο team απο πισω του. Το παληκαρι θελει να ξεκινησει να μαθαινει την ολη φαση. Αν κατσει να μαθει ολα τα επι μερους κομματια που λες απο το μηδεν, θα του παρει πολυ χρονο. Πολυ. Με την ιδια λογικη που καποιος που θελει να κανει μια windows εφαρμογη δε καθεται να φτιαξει ενα gui system from scratch αλλα χρησιμοποιει τα ετοιμα (αν και αργοτερα, ΑΝ θελει και ΑΝ θεωρει χρησιμο, μπορει να κανει κατι δικο του)

Η OpenGL γενικότερα, επειδή ήμουνα fan, έχει μείνει πολύ πίσω σαν standard implementation. Σαν game developing studio, επειδή τα έχω ζήσει από μέσα (κ κάπου τώρα πετάγεται ο Unreal κ με κράζει :-)), δε μπορείς να βασιστείς στα extensions όταν απευθύνεσαι σε τόσο μεγάλη γκάμα hardware. Προτιμάς να βασιστείς σε ένα API καθαρό, advanced, συμβατό και με το OS και με οποιαδήποτε gpu που το υποστηρίζει με ελάχιστα προβλήματα λόγω vendors (damn ATI). Άσε που η GLSL είναι για τα πανηγύρια. Ο compiler του DX 8.1 είναι ίσως καλύτερος από αυτόν της GLSL.

Το cross-platform καλό γενικά, σε όλους μας αρέσει αλλά στα games τι? Ποιός παίζει games se Linux? Ποιός σοβαρός developer θα χάσει λεφτά και χρόνια να φτιάξει game για Linux? Είναι μόνο για πιο scientific εφαρμογές όπως Virtual Environments, Medical & Architectural Vis, CAD, etc και μόνο γιαυτό χρησιμοποιείται η OpenGL.

Με την OpenGL 3.0 γελάει ο κόσμος. Προτίμησαν να μη χάσουν τους CAD developers. Ούτε geometry shaders, ούτε geometry instancing, ούτε unified shader model, ούτε καθαρό API, τίποτα! Ένας χαμός από ελάχιστα νέα features και ένα παλιό, outdated, deprecated API. Το D3D9 API ήταν όντως λίγο "βρώμικο" αλλά το D3D10 είναι καθαρότατο.

Ok, you got a (good) point here. Γιαυτο και εγω, μετα απο χρονια ενασχολησης με καθαρη OGL τωρα την ψαχνω με μηχανες γραφικων και τωρα εχω κολησει με την Ogre (και συνεχιζω να ψαχνομαι)

@unre@l αυτη σου η δημιουργικοτητα στη κουβεντα παντα με ξετρελαινε :mrgreen:

• Moderators
Δημοσ.

H OpenGL 3.0 μπορεί να μην είναι όλα όσα περίμενε ο κόσμος, και προς το παρόν να βρίσκεται κάπως πίσω αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα σταματάνε εκεί. Κατα τη γνώμη μου (και λόγω του πολύ καλού documentation) η opengl είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσεις (τουλάχιστο) 3d game development.

Το επιχείρημα περί Crysis το αφήνω ασχολίαστο. Όπως και το περι Linux Gaming.

Δημοσ.

Εννοείται ότι μιλάμε για άλλο επίπεδο. Παράδειγμα ήτανε και το ανέφερα και πιο πάνω ότι για να ξεκινήσεις ok ένα έτοιμο και ίσως και open source να δεις και τον κώδικα. Απλά νομίζω δεν αξίζει να χάσεις πολύ χρόνο με αυτό. Βλέπεις λίγο και μετά κάνεις λίγο πολύ κάτι δικό σου. Το είπα επειδή το παλικάρι είπε να ασχοληθεί σοβαρά και η σύγκριση ήταν για απλά δύο πολύ καλά παιχνίδια διαφορετικού είδους σε διάφορους τομείς.

Και ναι καλό να ξεκινήσεις από όπου θες, αλλά να κάτσεις στον ελεύθερό σου χρόνο (πόσο έχουμε πια) να σχεδιάζεις μία engine σε OpenGL για να ανακαλύψεις μετά από λίγο ότι oops αυτό δε γίνεται και να αρχίζεις να κάνεις port τον κώδικα είναι κρίμα. Καλύτερα εξαρχής σε αυτό που θα μπορέσεις να συνεχίσεις και μετά.

Και γω ήθελα να μαμήσει η Ogl το D3D γιατί λόγω cross-platform θα πέταγε το mr bill έξω μια και καλή αλλά και αυτοί τα λεφτάκια τους σκεφτήκανε και όχι το gaming community. Συμβιβασμό κάνανε.

H OpenGL 3.0 μπορεί να μην είναι όλα όσα περίμενε ο κόσμος, και προς το παρόν να βρίσκεται κάπως πίσω αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα σταματάνε εκεί. Κατα τη γνώμη μου (και λόγω του πολύ καλού documentation) η opengl είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσεις (τουλάχιστο) 3d game development.

Το επιχείρημα περί Crysis το αφήνω ασχολίαστο. Όπως και το περι Linux Gaming.

Νομίζω το doc του D3D10 σου εξηγεί καλύτερα πράγματα γύρω από 3D graphics.

Για τα επιχειρήματα δε καταλαβαίνω που στράβωσες...

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμέτοχη και τις απαντήσεις σας.:-)

Για να διευκρινίσω τη θεση μου, πριν 2 εβδομάδες συνάντησα την καθηγήτρια 3d γραφικών στη σχολη μου και της ζητησα να μου δωσει θεμα διπλωματικης εργασιας και τελικα αποφασίστηκε με συνεννόηση, για διπλωματικη να φτιαξω:

Eνα 3d game σε μορφη εφαρμογης για windows ή Linux, οχι δηλαδη με γλωσσες απεικονίσεις vrml ή x3d, ωστε να γινει με προγραμματιστικά εργαλεια και συγκεκριμενα με c++ και opengl game engine και με Network support για μελλοντική υποστηριξη multiplayer.

Εγω αρχικα πρεπει να αποφασίσω τι ειδους παιχνιδι θα φτιαξω και να θεσω τους στοχους του, και μετα να βρω game engine, αλλα εγω για να ειμαι καλυμμένος κανω ερευνα απο τωρα 1)για το πως θα το φτιαξω και 2)για το τι μπορω να φτιαξω, ώστε να μη θέσω μη ρεαλιστικούς στόχους… Τον Σεπτεμβρη που ερχεται θα ηθελα να παρουσιαζω την εργασια. Ξερω οτι ειναι λιγο δυσκολο αλλα δεν τα παραταω ευκολα. Αλλωστε ειναι μοναδικη ευκαιρια να συνδυάσω χόμπι και σχολη.

Δημοσ.

Ok, you got a (good) point here. Γιαυτο και εγω, μετα απο χρονια ενασχολησης με καθαρη OGL τωρα την ψαχνω με μηχανες γραφικων και τωρα εχω κολησει με την Ogre (και συνεχιζω να ψαχνομαι)

@unre@l αυτη σου η δημιουργικοτητα στη κουβεντα παντα με ξετρελαινε :mrgreen:

αφου μιλάς για εμενα! ;-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...