takis3 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2008 Εγώ δεν έγραψα τίποτα για εκβιασμούς και παράνομα/μαύρα χρήματα. ισως εκφράστηκα με λιγο λαϊκό στυλ, αλλα δεν εννοούσα αυτά. έγραφα για "εξώδικο διακανονισμό" http://en.wikipedia.org/wiki/Settlement_(litigation) πχ, σου κάνω μήνυση οτι με ζημίωσες, και ζητάω 1000 ε αποζημίωση. Μπορει εσύ, α) να θεωρείς τα 1000, υπερβολικά (αν αναγνωρίζεις οτι μου εκανες γενικα ζημιά), ή β) να λες οτι δεν σε έβλαψα, δεν σου χρωσταω τίποτα. ή γ) Αν θελεις μπορει να μου απαντήσεις και με μηνυση για άδικη μήνυση, αβάσιμη, συκοφαντική, κλπ. αλλα... αν σε πληροφορήσει ο δικηγόρος σου, οτι ξέρεις "ο τάδε έχει κάνει ήδη μηνύσεις σε 100 άλλους, με ίδια/παρόμοια αιτία, και παρόμοια στοιχεία, και τα προηγούμενα δικαστήρια του έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις απο 400 ως 800ε. Χιλια δεν πήρε, αλλα κάτι πήρε." και μετά... σε πλησιάσω εγώ πριν την εκδίκαση, και σου προτίνω "δώσε 100ε, και τα ξεχνάμε όλα, αποσύρω τη μήνυση". δεν ειμαι παράνομος. αντιθέτως προσπαθώ να γλυτώσω χρόνο και χρήμα, δικό μου, δικο σου, και του κράτους (με το να μην απασχολησουμε το δικαστήριο). υποθέτω θα τα δεχτείς. όχι; Άμα η διαδικασία είναι νόμιμη φαντάζομαι θα υπάρχει επισημη ενημέρωση προς το δικαστήριο οτι εισπράχθηκαν τα "100 ευρώ" για να αναγνωρίζονται ως νόμιμο και φορολογητέο έσοδο. Αν ισχύουν τέτοια έσοδα ως επίσημα και στην Ελλάδα φαντάζομαι πόσοι φουκαράδες θα πεφτουν θύμα καθημερινά ενος επίσημου εκβιασμού απο αυτούς που εκμεταλεύονται τέτοιους γελοίους νόμους περι εξώδικου διακανονισμού.Πάνω στο φόβο τους μη καταδικαστούν τα σκάνε στους επητίδιους.Δε νομίζω οτι δεν έχει προβλέψει το κράτος οτι πολλοι θα πεσουν θύματα εκφοβισμού και εκβιασμού με τέτοιους νόμους; Όπως σε υποθέσεις που δεν μπορείς σίγουρα να αποδείξεις σίγουρα την αθωότητά σου επειδή δεν έχεις αυτόπτες μάρτυρες. Εγω ξέρω οτι το εγκλημα και η παρανομία πρέπει να δικάζονται και όχι να δακανονίζονται εξώδικα.Γιαυτό είναι τα δικαστήρια. Γιατι διαφορετικά αντε να αποδειξεις τι είναι εκβιασμός και τι οχι.Και το να πάρω τη καραμπίνα μου και να την αδειάσω σε αυτόν που με έβλαψε εξώδικος διακανονισμός θα είναι φαντάζομαι . Καλα έκανε η γυναίκα λοιπόν και το πήγε δικαστικά ακόμα και αν εφαγε το προστιμο.Και τωρα ίσως και να δικαιωθει,που το εύχομαι.
Bigi444444 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Έτσι, έτσι γι'αυτό και οι προγονοί σου όταν ήρθαν οι πέρσες είπαν πάμε να φύγουμε απο εδώ μην φάμε κάνα ... και έτσι σωθήκαμε... Το 'ξερα ότι θα περνάγαμε μια βόλτα από αρχαία Ελλάδα.Ευτυχώς που δεν πιάσαμε και από Μεγάλη Ιδέα μεριά.Δε νομίζω να έχει και πολύ σχέση η (αδιαφιλονίκητη) εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους με την υπεράσπιση του εαυτού σου στο πλαίσιο μιας νομικής υπόθεσης.Αυτό που έγραψα δεν είναι μια γενική προς όλους παραίνεση να τα παρατάμε στην πρώτη στραβή.Αν έτσι το εξέλαβες, λυπάμαι. Είτε αρέσει σε σένα και στους υπόλοιπους είτε όχι δε νομίζω να είχε να αντιτάξει κάτι η κυρία ως προς την ουσία της υπόθεσης.Άλλο το δικονομικό μέρος.Εκεί πήγαινε ο ισχυρότερος.Αν πάλι δε σε παίρνει να κάνεις πολλά (τι πολλά δηλαδή...) και εσύ πας να το παίξεις ήρωας να ξέρεις μόνο πως η ζωή δεν είναι ταινία.Σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε το παραπάνω... Ναι γιατι το νομικό πλάισιο είναι απολύτως λογικό... Για βρες μου το παράλογο σε παρακαλώ.Και πολύ περισσότερο στο ελληνικό νομικό πλαίσιο.Φαίνεσαι κατασταλαγμένος στο ανωτέρω συμπέρασμα από τον τρόπο που το διατυπώνεις.Διαφώτισέ με λοιπόν κι εμένα που ακόμα αμφιταλλαντεύομαι για το αν σα χώρα έχουμε ή όχι <<σωστούς>> νόμους. Δεύτερον τι αποδειξη είσπραξης θα κόψει απο την γυναίκα που θα πάρει τα χρήματα ; Μαύρα έσοδα; Και άλλη παρανομία δηλαδη.Ή μήπως θα τις κόψει μαυρο τιμολόγιο οτι αγόρασε 200 cd ; Βασικά μπορεί να τους δώσει και Α.Φ.Μ και Δ.Ο.Υ. έκδοσης και να της κόψουν τιμολόγιο, δεν είναι θέμα.Ε τι τώρα, ολόκληρη Ρία και θα κάθεται με μπλοκάκια και αποδείξεις;Μπορεί να τους έχουν χαλάσει οι εκτυπωτές βέβαια.Ναι μην το λες.Μου χει συμβεί στο Πλαίσιο εμένα που με διαβάζεις.Είχα πάει μια φορά που λες να τους καταθέσω τον οβολό μου και κάτι πρόβλημα είχαν με τους σέρβερ τους και τη διασύνδεση των εκτυπωτών τους και μου την κόψανε στο χέρι (την απόδειξη).Μπορεί να συμβεί και στην Αμερική αυτό.Σ' αυτή την περίπτωση υποθέτω πως θα γράψουν στην απόδειξη επάνω ως αιτία κάτι του τύπου <<λάβαμε σήμερα από την κυρα-Θωμαίενα το ποσό των τόσων εκατοντάδων χιλιάδων νόμιμων δολλαρίων γιατί κατέβασε 24 τραγούδια>>.Αλλά στα εγκλέζικα φυσικά, έτσι; κ γιατι να μην κατεβασουν τις τιμες στα cd? επειδη θελει ο καθε καλλιτεχνης να του βγαζουμε τα λεφτα της βιλλας του? επειδη θελει η διαφημιστικη να τα παρει κ η δισκογραφικη να βγαλει τα λεφτα των video clip? οχι ρε φιλε, δεν ειναι ετσι. στη γεννια των 700 το LP να εχει 10ευρω κ το Single 2-3.. κ σ οποιον αρεσει! ανεβαζετε τιμες κ απο μισθους τπτ. μετα γιατι απορειτε κ ψαχνεστε? Να σου πω την αλήθεια μου δε συμφωνώ απόλυτα.Εντάξει σίγουρα ζούμε σε χαλεπούς καιρούς.Αλλά δεν πιστεύω πως αν επικρατούσαν οι τιμές που λες τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.Εγώ νομίζω πως από τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα να το κατεβάσεις τσάμπα χωρίς να ρισκάρεις ιδιαίτερα, θα το κάνεις ακόμα και αν το αυθεντικό κάνει ένα ευρώ.Είναι γλυκό το τάμπα.Πάρε για παράδειγμα τι γίνεται με τα παιχνίδια.Στις κονσόλες που δεν έχεις τη δυνατότητα να το κατεβάσεις (ή τέλοσπάντων σχεδόν δεν την έχεις) οι πωλήσεις έιναι πολύ καλύτερες από αυτές των pc ή δεν είναι;Οι τιμές είναι σαφώς ψηλότερες από αυτές των pc ή δεν είναι;Γιατί όμως πουλάνε τα παιχνίδια;Γιατί αν θες να παίξεις θα το πληρώσεις.Στους υπολογιστές και ας είναι πιο φθηνά τα παιχνίδια ο άλλος προτιμά την εύκολη λύση, που με τις σημερινές συνδέσεις είναι και ταχύτατη.Ούτε το συνοδευτικό υλικό είναι ούτε τίποτα.Άδεια είναι τα κουτιά των παιχνιδιών στις κονσόλες.Είναι ότι δε μπορείς να κάνεις αλλιώς.No martini no party.Θες να παίξεις φίλος;Σκάσ' τα.Αλλιώς δεν παίζεις και αφήνεις στην πάντα καραμέλες για ποιότητα και τα λοιπά που έχουν καθιερωθεί εκεί που σε παίρνει. Είμαστε νομίζω σε μεταβατικό στάδιο ακόμα.Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που έγινε το μπαμ και εξάλλου οι δίκες δεν τελειώνουν από τη μια ημέρα στην άλλη.Και η νοοτροπία του κόσμου ακόμα θα αλλάξει πιστεύω αρκετά.Τουλάχιστον αν επικρατήσουν οι σημερινές τιμωρητικές τάσεις (που προσωπικά πιστεύω θα ενταθούν).Ίσως χρειαστούν δεκαετίες και αυτή τη στιγμή να θυμίζει ταινία, αλλά προσωπικά πιστεύω πως κάποτε το να κλέβεις ψηφιακά αγαθά θα έχει την ίδια απαξία με το να κλέβεις υλικά.
De@th L0rd Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Το 'ξερα ότι θα περνάγαμε μια βόλτα από αρχαία Ελλάδα.Ευτυχώς που δεν πιάσαμε και από Μεγάλη Ιδέα μεριά.Δε νομίζω να έχει και πολύ σχέση η (αδιαφιλονίκητη) εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους με την υπεράσπιση του εαυτού σου στο πλαίσιο μιας νομικής υπόθεσης.Αυτό που έγραψα δεν είναι μια γενική προς όλους παραίνεση να τα παρατάμε στην πρώτη στραβή.Αν έτσι το εξέλαβες, λυπάμαι.Είτε αρέσει σε σένα και στους υπόλοιπους είτε όχι δε νομίζω να είχε να αντιτάξει κάτι η κυρία ως προς την ουσία της υπόθεσης.Άλλο το δικονομικό μέρος.Εκεί πήγαινε ο ισχυρότερος.Αν πάλι δε σε παίρνει να κάνεις πολλά (τι πολλά δηλαδή...) και εσύ πας να το παίξεις ήρωας να ξέρεις μόνο πως η ζωή δεν είναι ταινία.Σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε το παραπάνω... Για βρες μου το παράλογο σε παρακαλώ.Και πολύ περισσότερο στο ελληνικό νομικό πλαίσιο.Φαίνεσαι κατασταλαγμένος στο ανωτέρω συμπέρασμα από τον τρόπο που το διατυπώνεις.Διαφώτισέ με λοιπόν κι εμένα που ακόμα αμφιταλλαντεύομαι για το αν σα χώρα έχουμε ή όχι <<σωστούς>> νόμους. Βασικά μπορεί να τους δώσει και Α.Φ.Μ και Δ.Ο.Υ. έκδοσης και να της κόψουν τιμολόγιο, δεν είναι θέμα.Ε τι τώρα, ολόκληρη Ρία και θα κάθεται με μπλοκάκια και αποδείξεις;Μπορεί να τους έχουν χαλάσει οι εκτυπωτές βέβαια.Ναι μην το λες.Μου χει συμβεί στο Πλαίσιο εμένα που με διαβάζεις.Είχα πάει μια φορά που λες να τους καταθέσω τον οβολό μου και κάτι πρόβλημα είχαν με τους σέρβερ τους και τη διασύνδεση των εκτυπωτών τους και μου την κόψανε στο χέρι (την απόδειξη).Μπορεί να συμβεί και στην Αμερική αυτό.Σ' αυτή την περίπτωση υποθέτω πως θα γράψουν στην απόδειξη επάνω ως αιτία κάτι του τύπου <<λάβαμε σήμερα από την κυρα-Θωμαίενα το ποσό των τόσων εκατοντάδων χιλιάδων νόμιμων δολλαρίων γιατί κατέβασε 24 τραγούδια>>.Αλλά στα εγκλέζικα φυσικά, έτσι; Να σου πω την αλήθεια μου δε συμφωνώ απόλυτα.Εντάξει σίγουρα ζούμε σε χαλεπούς καιρούς.Αλλά δεν πιστεύω πως αν επικρατούσαν οι τιμές που λες τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.Εγώ νομίζω πως από τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα να το κατεβάσεις τσάμπα χωρίς να ρισκάρεις ιδιαίτερα, θα το κάνεις ακόμα και αν το αυθεντικό κάνει ένα ευρώ.Είναι γλυκό το τάμπα.Πάρε για παράδειγμα τι γίνεται με τα παιχνίδια.Στις κονσόλες που δεν έχεις τη δυνατότητα να το κατεβάσεις (ή τέλοσπάντων σχεδόν δεν την έχεις) οι πωλήσεις έιναι πολύ καλύτερες από αυτές των pc ή δεν είναι;Οι τιμές είναι σαφώς ψηλότερες από αυτές των pc ή δεν είναι;Γιατί όμως πουλάνε τα παιχνίδια;Γιατί αν θες να παίξεις θα το πληρώσεις.Στους υπολογιστές και ας είναι πιο φθηνά τα παιχνίδια ο άλλος προτιμά την εύκολη λύση, που με τις σημερινές συνδέσεις είναι και ταχύτατη.Ούτε το συνοδευτικό υλικό είναι ούτε τίποτα.Άδεια είναι τα κουτιά των παιχνιδιών στις κονσόλες.Είναι ότι δε μπορείς να κάνεις αλλιώς.No martini no party.Θες να παίξεις φίλος;Σκάσ' τα.Αλλιώς δεν παίζεις και αφήνεις στην πάντα καραμέλες για ποιότητα και τα λοιπά που έχουν καθιερωθεί εκεί που σε παίρνει. Είμαστε νομίζω σε μεταβατικό στάδιο ακόμα.Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που έγινε το μπαμ και εξάλλου οι δίκες δεν τελειώνουν από τη μια ημέρα στην άλλη.Και η νοοτροπία του κόσμου ακόμα θα αλλάξει πιστεύω αρκετά.Τουλάχιστον αν επικρατήσουν οι σημερινές τιμωρητικές τάσεις (που προσωπικά πιστεύω θα ενταθούν).Ίσως χρειαστούν δεκαετίες και αυτή τη στιγμή να θυμίζει ταινία, αλλά προσωπικά πιστεύω πως κάποτε το να κλέβεις ψηφιακά αγαθά θα έχει την ίδια απαξία με το να κλέβεις υλικά. Όλα ωραία το χάλασες γμτ στο τέλος.Πως είναι δυνατόν να κλέψεις κάτι ψηφιακό;Αφού δεν το στερείς από κάποιον σύμφωνα με την έννοια της κλοπής.Αυτό το απλό πράγμα αν καταλάβουν κάποια στιγμή τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά... http://www.merriam-webster.com/dictionary/steal
Bigi444444 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Αυτό το απλό πράγμα αν καταλάβει ο περισσότερος κόσμος θα σταματήσει να μπερδεύει τα πράγματα.Η κλοπή δεν περιορίζεται σε υλικά αντικείμενα.Αντικείμενα δεκτικά κλοπής είναι και η πληροφορία ακόμα και η ηλεκτρική ενέργεια.Δεν είναι ανάγκη να πιάνεις κάτι στο χέρι σου για να μπορείς να πεις ότι μπορείς να το κλέψεις.Γι αυτό και υπάρχει και η προστασία για κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας.Γιατί είναι παράλογο;Είναι δημιούργημα κάποιου, δεν είναι;Επειδή δηλαδή δε σπάει, δεν ξεθωριάζει και δεν ξέρω εγώ τι άλλο σημαίνει ότι δε θα πρέπει να προστατεύεται όπως κάτι υλικό;Ή σημαίνει πως όταν εσύ το οικειοποιείσαι χωρίς τη θέληση του δικαιούχου δεν τρέχει κάστανο; Ακόμα και η προστασία της ιδιοκτησίας που προβλέπεται στο Σύνταγμα περιλαμβάνει όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα.Θαρρώ πως η προστασία της εν λόγω διάταξης περιλαμβάνει και την πνευματική ιδιοκτησία. Γι αυτό και λέω πως δεν έχουν κανένα νομικό έρρεισμα απόψεις που προβάλουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, την κοινωνία της πληροφορίας και άλλες πιασιάρικες και ηθικά φορτισμένες λέξεις ως επιχείρημα για το νόμιμο της διακίνησης πνευματικά προστατευμένων αρχείων. Και τέλος, η ετυμολογική προσέγγιση της λέξης ειδικά στα αγγλικά δεν έχει και πολύ επαφή με τη νομική στα ελληνικά.Ακόμα ακόμα και η νομική ανάμεσα στο ελληνικό και αγγλοσαξωνικό σύστημα θα μπορούσαν να διαφέρουν αρκετά.
maximous Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 (επεξεργασμένο) Το 'ξερα ότι θα περνάγαμε μια βόλτα από αρχαία Ελλάδα.Ευτυχώς που δεν πιάσαμε και από Μεγάλη Ιδέα μεριά.Δε νομίζω να έχει και πολύ σχέση η (αδιαφιλονίκητη) εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους με την υπεράσπιση του εαυτού σου στο πλαίσιο μιας νομικής υπόθεσης Και εγώ το ήξερα οτι το πρώτο πράγμα που θα βρεις να πεις ειναι να με κατηγορήσεις για εθνικισμό, μεγαλοϊδεατισμό ή κάτι τέτοιο. Επειδή δεν έχω καμία σχέση όμως μ'αυτά, το παράδειγμα αυτό έχει να κάνει με την στάση ζωής στα δύσκολα που είναι γενική και δεν εξαρτάται κατά περίπτωση. Η είσαι απο αυτούς που αντιδρούν ή απο αυτούς που φεύγουν. Στα δύσκολα μέση λύση δεν υπάρχει. Γι'αυτό είναι και δύσκολα. Η Τόμας το πήγε δικαστικά γιατί πιστεύει πραγματικά οτι το να μοιράζεσαι τα αρχεία μουσικής σου είναι θεμιτό. Διάβασε μια συνέντευξή της και θα δεις. Πρόσεξε λέω θεμιτό. Παράνομο μπορεί να είναι, αλλά οι νόμοι γίνονται συνήθως απο τους ισχυρούς που αναφέρεις γι'αυτό και πάντα τους συμφέρουν. Θα σου πω ένα άλλο παράδειγμα. Φαντάσου ο Παστέρ όταν είπε "ρε παιδιά οι ασθένειες δεν προέρχονται επειδή ο Θεός τα πήρε με τον άρρωστο και θέλει να τον ξεκάνει, αλλά απο μικρόβια" να έκανε πίσω επειδή η εκκλησία (που τότε ήταν ο νόμος) έλεγε ότι ήταν παράνομο αυτό που έλεγε. Αν δεν μοιραζόταν την πληροφορία θα είχε πάει 100 χρόνια πίσω ο κόσμος; ναι! ήταν παράνομος για την εποχή; ναι!! Ήταν απέναντι σε κάτι πολύ πιο ισχυρό από αυτόν; ναι!!! Εγώ ελπίζω πως κάποτε θα επικρατήσει η πληροφορία στο διαδίκτυο να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Και πληροφορία είναι τα πάντα. Οτιδήποτε ψηφιακό είναι data δηλαδή πληροφορίες και το διαδίκτυο μοιράζει τεράστια ποσότητα πληροφορίας με ελάχιστο κόστος στον καθένα. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην ιστορία. Εφάμιλλη της τυπογραφίας τον μεσαίωνα. Τέλος θέλω να σου πώ οτι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας γράφτηκαν πολύ πριν ανακαλυφθούν τα p2p. Σκοπός τους ήταν να προστατέψουν τους καλλιτέχνες απο την εκμετάλλευση του έργου τους, που έκαναν κυρίως οι διάφοροι εκδότες και εταιρίες που εμπορευόταν τα έργα. Τότε οι εταιρίες, που σήμερα κόπτονται για τα πνευματικά δικαιώματα, είχαν καταπολεμήσει τον νόμο όσο μπορούσαν. Η ειρωνεία είναι οτι σήμερα τον επικαλούνται για να σωθούν.... Επεξ/σία 21 Οκτωβρίου 2008 από maximous
Praetorianos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Όλα ωραία το χάλασες γμτ στο τέλος.Πως είναι δυνατόν να κλέψεις κάτι ψηφιακό;Αφού δεν το στερείς από κάποιον σύμφωνα με την έννοια της κλοπής.Αυτό το απλό πράγμα αν καταλάβουν κάποια στιγμή τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά... Παντελώς άκυρο επιχείρημα όμως ε? Φαντάσου να θέλεις να φτιάξεις ένα business plan για μια γαμάτη ιδέα που έχεις, ξοδεύεις 6 μήνες από την ζωή σου πρωί βράδυ ξενυχτόντας για να μαζέψεις τις πληροφορίες, διαβάζεις βιβλία, ρωτάς ανθρώπους, πληρώνεις βιβλιοθήκες κτλ κτλ και τελευταία στιγμή το παίρνει κάποιος και το ποστάρει στο Insomnia. Δεν στο στέρησε, απλά το έκανε ευρέως διαθέσιμο σε όλους. Το business plan το έχεις ακόμα εσύ, όμως επειδή το έχουν και 10000 άλλοι είναι άχρηστο σαν προϊόν. Παρόλο που δεν έχασες κάτι υλικό, έχασες όλο το know-how και το τρέξιμο που δεν μετριούνται. Για το αν είναι σωστό ή όχι να προστατεύονται τα προϊόντα ιδιοκτησίας δεν θέλω να πάρω ακόμα θέση, αλλά να μην πετάμε και ό,τι θέλουμε ε?
Spyros7 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Η κλοπή δεν περιορίζεται σε υλικά αντικείμενα.Αντικείμενα δεκτικά κλοπής είναι και η πληροφορία ακόμα και η ηλεκτρική ενέργεια. Για την πληροφορία λέμε υποκλοπή ακριβώς γιατί είναι κάτι διαφορετικό από την κλοπή. Για την ηλεκτρική ενέργεια η κλοπή κολλάει στο φουσκωμένο λογαριασμό που θα πληρώσει το "θύμα" στο τέλος του δίμηνου. Καμία σχέση. Γι αυτό και λέω πως δεν έχουν κανένα νομικό έρρεισμα απόψεις που προβάλουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, την κοινωνία της πληροφορίας και άλλες πιασιάρικες και ηθικά φορτισμένες λέξεις ως επιχείρημα για το νόμιμο της διακίνησης πνευματικά προστατευμένων αρχείων. Δικαίωμά σου να θεωρείς την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την κοινωνία της πληροφορίας "πιασιάρικες και ηθικά φορτισμένες λέξεις". Ευτυχώς για όλους μας (και για σένα) πολλοί άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι Είτε αρέσει σε σένα και στους υπόλοιπους είτε όχι δε νομίζω να είχε να αντιτάξει κάτι η κυρία ως προς την ουσία της υπόθεσης.Άλλο το δικονομικό μέρος.Εκεί πήγαινε ο ισχυρότερος.Αν πάλι δε σε παίρνει να κάνεις πολλά (τι πολλά δηλαδή...) και εσύ πας να το παίξεις ήρωας να ξέρεις μόνο πως η ζωή δεν είναι ταινία.Σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε το παραπάνω... Και αν αθωωθεί δλδ τι θα λες? Αφού για εκεί πάει η δουλειά.. Για βρες μου το παράλογο σε παρακαλώ.Και πολύ περισσότερο στο ελληνικό νομικό πλαίσιο.Φαίνεσαι κατασταλαγμένος στο ανωτέρω συμπέρασμα από τον τρόπο που το διατυπώνεις.Διαφώτισέ με λοιπόν κι εμένα που ακόμα αμφιταλλαντεύομαι για το αν σα χώρα έχουμε ή όχι <<σωστούς>> νόμους. Η υπόθεση αφορά τον αμερικάνικο νόμο όχι τον ελληνικό. Εδώ το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών προστατεύεται ακόμα από το σύνταγμα αλλά μην ανησυχείς, αυτό θα αλλάξει σύντομα. Το παράλογο είναι ότι η Thomas αρχικά κρίθηκε "ένοχη" μόνο επειδή είχε τα τραγούδια στο share folder του kazaa, χωρίς να αποδειχθεί ότι έστω ένας τα κατέβασε. Και αν το πάμε πιο βαθιά, παράλογο και γελοίο είναι να απαγορεύεται να αντιγράψεις ένα τραγούδι, δλδ μια συλλογή από ήχους και μάλιστα σε μορφή διαφορετική του πρωτοτύπου (mp3). Και εντελώς εξωφρενικό να καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα όπως το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών για να ελέγχεται κάτι που δε γίνεται να ελεγχθεί αντικειμενικά αφού ο κόσμος θα ανταλλάσσει μουσική εντός και εκτός net όπως έκανε τόσα χρόνια. Αλήθεια, για το γεγονός ότι στην αμερική είναι κατοχυρωμένο με πατέντα το διπλό κλικ τι γνώμη έχεις?
random Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Η Τόμας το πήγε δικαστικά γιατί πιστεύει πραγματικά οτι το να μοιράζεσαι τα αρχεία μουσικής σου είναι θεμιτό. Διάβασε μια συνέντευξή της και θα δεις. Συμπάσχω με την Τόμας, γιατι θα μπορούσε ο καθένας μας να βρεθεί στη θέση της, αλλα το θέμα της δεν εχει καμια σχέση με ιδεολογίες. Απλά υποστήριζε οτι δεν αντέγραψε/διακίνησε τίποτα. Thomas denied that the Kazaa account at issue during the trial was hers "We don't know what happened," "All we know is that Jammie Thomas didn't do this." άλλα που ακούστηκαν ηταν "μπορει ενας χακερ να μπηκε με το account μου στο νετ". επίσης, στη δίκη εμφάνισε στο pc της εναν καινούριο δίσκο, χωρις ουτε ενα τραγούδι, ουτε καν το kazaa εγκατεστημένο. Η μοναδική πίστη που είχε (και έχω) ειναι οτι δεν θα πιάσουν εμάς, το "ελα μωρέ τώρα, αναμεσα σε εκατομμύρια IP's, εκατομμυρίων p2p users, εμένα θα πιάσουν;" και το "ποιος θα ασχοληθεί με το Μητσο που κατεβάζει 50 τραγούδια, εδώ άλλοι κλέβουν τράπεζες και τη σκαπουλάρουν.." μερικές φορές παίζουμε και χάνουμε.
Bigi444444 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 maximous δεν κατηγόρησα κανέναν.Στα υπόλοιπα δε θα σταθώ να απαντήσω.Πες το υπεκφυγή, κόμπλα, πες το όπως θες, νομίζω δεν έχει κανένα νόημα.Απλά στο τέλος που θα αναφερθώ για την ελευθερία διακίνησης πληροφοριών θα ήθελα να δώσεις κι εσύ βάση αν θες. Για την πληροφορία λέμε υποκλοπή ακριβώς γιατί είναι κάτι διαφορετικό από την κλοπή. Για την ηλεκτρική ενέργεια η κλοπή κολλάει στο φουσκωμένο λογαριασμό που θα πληρώσει το "θύμα" στο τέλος του δίμηνου. Καμία σχέση. Α εντάξει τότες.Ευτυχώς που το ξεκαθάρισες και το έθεσες στη σωστή του βάση το θέμα. Φιλική συμβουλή: για να μην εκτίθεσαι, τις αναπτύξεις σου περί κλοπών,υποκλοπών και φουσκωμένων λογαριασμών κάν' τες σε κανένα φίλο σου στην πλατεία. Πάμε μπας και το ξεκαθαρίσουμε λίγο αν και νομίζω πως αρχίζουμε να το κουράζουμε χωρίς λόγο.Για να είμαστε ακριβέστεροι, πιστεύω, πως η αλήθεια για την πληροφορία και την κλοπή είναι κάπου στη μέση σε σχέση με αυτό που είπε ο De@th L0rd και σε αυτό που του απάντησα.Το γράμμα του νόμου για την κλοπή απαιτεί πράγμα, όπως δηλαδή καταλαβείνει κανείς ενσώματο αντικείμενο.Όμως και η ενέργεια δεν είναι ενσώματο αντικείμενο αλλά είναι δεκτική κλοπής, όπως προβλέπει και ο ίδιος ο ποινικός κώδικας.Και ο αστικός τη θεωρεί πράγμα.Η ενέργεια θεωρείται πράγμα χωρίς να έχει τη φύση του πράγματος όπως εμείς καθημερινά το αντιλαμβανόμαστε.Εντάξει μπορεί να μην είναι ψηφιακή αλλά τη στερείς με την έννοια της κλοπής και ας μη λες του έκλεψα δυο ηλεκτρικές ενέργειες.Με την κλοπή του ΠΚ όμως δε μπορείς να τιμωρήσεις το χωρίς νόμιμη αιτία κατέβασμα τραγουδιού και γι αυτό ήρθαν οι διατάξεις της πνευματικής ιδιοκτησίας για να συμπληρώσουν το κενό.Γι αυτό και λέω η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση.Γνώμη μου είναι πως γι αυτό λέγεται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί είναι κλοπή που αναφέρεται σε μη πράγματα.Πάντως δεν υπάρχει υποκλοπή.Για υποκλοπές έκαναν λόγο τα μίντια στο πρόσφατο σκάνδαλο. Τα απανταχού δικαιϊκά συτήματα προβλέπουν προστατευτικές διατάξεις για μη ενσώματα αντικείμενα.Και πως θα ήταν δυνατόν δηλαδή να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα αν δεν προστατεύονταν.Τότε κανείς δε θα τολμούσε να δημιουργήσει κάτι πνευματικό γιατί θα φοβόταν ότι θα τον φάνε οι λύκοι με τη μία.Η εξέλιξη δηλαδή για την οποία σας αρέσει να μιλάτε δεν έρχεται πάντα με την ανεξέλεγκτη ελευθερία.Και για ποια ελευθερία μιλάμε;Για την ελευθερία να κατεβάζω ότι θέλω τσάμπα χωρίς κανένα αντίκτυπο;Για ελευθερία που τη θυμόμαστε μόνο όταν είναι να την επικαλεστούμε υπέρ μας;Δηλαδή είναι δέσμευση να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες;Στην <<πραγματική ζωή>> που τόσα χρόνια πλέον υπάρχει και έχει σε κάποιο βαθμό ωριμάσει το νομικό πλαίσιο είναι δέσμευση και αβάσταχτος περιορισμός της ελευθερίας μου το ότι ξέρω πως δεν μου επιτρέπεται να κλέψω/σκοτώσω πχ;Στην ψηφιακή γιατί να είναι;Η πλήρης ατιμωρησία δε συμαίνει ότι θα με βολεύει πάντα.Κάποια στιγμή όταν θα μου κάνουν κάτι που θα με θίγει θα ψάχνω να βρω προστασία αλλά δε θα τη βρίσκω.Και η πνευματική ιδιοκτησία δε φτιάχτηκε από τις μεγάλες και κακές εταιρίες για να έχουν τον κόσμο στη χούφτα τους, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν.Έχει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προστασίας από αυτό που νομίζει ο κάθε κατεβαστήρας. Και αν αθωωθεί δλδ τι θα λες? Αφού για εκεί πάει η δουλειά.. Πρώτον δεν ξέρω/-ουμε αν αθωωθεί τελικά.Δεύτερον αν αθωωθεί δε θα μου κάνει τη μούρη κρέας.Τρίτον δε θα αλλάξει και πολύ μια απόφαση το κλίμα γύρω από αυτές τις υποθέσεις.Νομίζω και στο παρελθόν έχουν βγει σχετικές αθωωτικές αποφάσεις.Η δικαστική πρακτική στις αγγλοσαξωνικές χώρες δε νομίζω πως διαμορφώνεται έτσι εύκολα.Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα είναι άνευ σημασίας μια πιθανή αθώωση.Πάντως θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν αθωωνόταν σε υπόθεση που εξακριβωμένα διακίνησε αρχεία (που δεν πρόκειται να γινόταν κάτι τέτοιο βέβαια) και όχι σε αυτή που φαίνεται ότι ακόμα το ψάχνουν για το τι έκανε.Τέταρον αυτό που είπα πριν για νομικό έρεισμα συνεχίζει να ισχύει.Και στο σημείο αυτό ευχαριστώ το random που παραθεέτει και τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της, τους οποίους εγώ δεν έπαιζε ποτέ να τους βρω προς επίρρωση των λόγων μου.Δεν παραθέτει νομικά επιχειρήματα.Ξαναλέω: αν διακινήσεις τραγούδια παράνομα δεν έχεις να αντιτάξεις κάτι νομικό.Να πεις τι δηλαδή;Δεν ήξερα ότι αυτό είναι παράνομο;Δε διακίνησα πολλά, μόνο λίγα;Δεν είναι πολύ παράνομο, αλλά λίγο, υπάρχουν και άλλες παρανομίες;Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το παίξεις κινέζος όπως αυτή.Θα το πας σε πραγματικά περιστατικά του τύπου: δεν ήμουν εγώ αυτή, δεν ξέρω καν τι είναι το kazaa,έφερα έναν άγνωστο στο σπίτι και αφού μου κανε τη δουλειά κατέβασε και μουσικούλα, ένας χακεράς τα κατέβασε χρησιμοποιώντας το ζόμπι-pc μου και άλλα τέτοια.Ή θα το πας δικονομικά.Πας για αποπροσανατολισμό δηλαδή όπως αυτοί και όχι απευθείας με νομικούς ισχυρισμούς.Δεν ξέρω αν εκεί ισχύει το in dubio pro reo, αλλά απ' ότι καταλαβαίνω αυτό το σκεπτικό έχουν. Το παράλογο είναι ότι η Thomas αρχικά κρίθηκε "ένοχη" μόνο επειδή είχε τα τραγούδια στο share folder του kazaa, χωρίς να αποδειχθεί ότι έστω ένας τα κατέβασε. Και αν το πάμε πιο βαθιά, παράλογο και γελοίο είναι να απαγορεύεται να αντιγράψεις ένα τραγούδι, δλδ μια συλλογή από ήχους και μάλιστα σε μορφή διαφορετική του πρωτοτύπου (mp3). Και εντελώς εξωφρενικό να καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα όπως το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών για να ελέγχεται κάτι που δε γίνεται να ελεγχθεί αντικειμενικά αφού ο κόσμος θα ανταλλάσσει μουσική εντός και εκτός net όπως έκανε τόσα χρόνια. Αν κρίθηκε όντως ένοχη επειδή απλά και μόνο είχε τραγούδια στο σκληρό της, ναι είναι άδικο. Άντε ας πάμε και πιο βαθιά.Το τραγούδι, η συλλογή αυτή από ήχους που μου λες, από τι αποτελείται;Από τιτιβίσματα και γαβγίσματα;Γιατί είναι παράλογο και γελοίο να γράψει ο άλλος ένα τραγουδι, με τις μουσικές γνώσεις που εσύ ίσως να μην έχεις, και να μη θέλει να το ακούσει ο οποιοσδήποτε;Ή να μη θέλει να το ακούσει κάποιος που δε θα καταβάλει κάτι ως αντίτιμο για την τέρψη που θα λάβει και που θα προέρχεται από τη χρήση αυτών των γνώσεων;Και γιατί μάλιστα η διαφορετική μορφή να μην εμπίπτει η ίδια στα παραπάνω όταν ο δημιουργός επιθυμεί προστασία;Η προστασία δεν αναφέρεται στον υλικό φορέα στον οποίο ενσωματώνεται το έργο, όπως οι περισσότεροι νομίζουν.Δεν αφορά το υλικό δηλαδή.Αφορά το έργο σαν πνευματική δημιουργία, σα διαδικασία για το τελικό αποτέλεσμα και γι αυτό δεν ενδιαφέρει ο φορέας ενσωμάτωσης.Και δεν είναι καθόλου παράλογο.Είπαμε η πνευματική ιδιοκτησία δεν έχει να κάνει με το υλικό κομμάτι.Αυτό δεν καταλαβαίνει και ο De@th L0rd και ισχυρίζεται πως επειδή δεν κάνεις κάτι που έχει αντίκτυπο στον υλικό κόσμο, όπως το έχουμε τόσα χρόνια συνηθίσει, δεν υπάρχει καμία παραβίαση. Πάμε και στην τελευταία πρόταση που μου άρεσε πολύ.Εκτός από ελληνικά νομικά, που εξακριβωμένα κατέχεις, κατέχεις και από αμερικάνικα;Για πες μου λοιπόν,στο δίκαιο εκείνης της πολιτείας στην περίπτωση σύγκρουσης του δικαιώματος ιδιοκτησίας με αυτού της προστασίας του απορρήτου ποιό υπερισχύει;Ποιό είναι αξιολογικά ανώτερο για να τα σταθμίσουμε και να δούμε αν πρέπει να συνεχίζουν τέτοιες υποθέσεις να απασχολούν ή είναι παράλογες και πρέπει να αφήνουμε τον ιδιώτη αγκαλία με το απόρρητο παντού και πάντα.Γιατί εγώ εδώ δε βλέπω κάτι ούτε εξωφρενικό ούτε παράλογο.Βλέπω ένα δύσκολο ζήτημα, όπου από τη μία ο ένας σου προβάλλει ένα βασικό δικαίωμα και ζητά προστασία και από την άλλη το ίδιο.Είναι εύκολο αυτό να το βρεις σε δύο αράδες λέξεις ενός νόμου ή θέλει διαδικασία στο ακροατήριο; Ότι θα συνεχίσει να ανταλλάζει μουσική θα συνεχίσει.Για πόσο καιρό με τον ίδιο τρόπο δεν το ξέρω.Πάντως αντικειμενικά μπορεί να ελεγχεί και επ' αυτού μπορούν, αν θέλουν, να μιλήσουν πιο αρμόδιοι.Υποθέτω πάντως πως ήθελες να πεις ότι δε γίνεται να ελέγχουν, μέσα σε τέτοιο όγκο, κάθε χρήστη για το τι ακριβώς κάνει, όπως πιο εύστοχα διατύπωσε ο random. Αν όλα αυτά σου φαίνονται ακόμα παράλογα, θα είχε νομίζω πολύ ενδιαφέρον να σε κάναμε νομοθέτη και να μηδενίζαμε τα ήδη ισχύοντα σε τόσα κράτη, των οποίων φυσικά οι νομικές διατάξεις έχουν τις ρίζες τους σε εταιρίες και σε τυχαίους ανθρώπους που έχουν βγάλει το δημοτικό. Για το διπλό κλικ δεν έχω γνώμη.Νομίζω όμως πως στην Ινδία απαγορεύεται να κάνεις sex με αναμμένο το φως;Χμ;Τι λες εσύ γι' αυτό; (btw πατέντα#νόμος [αν το δεξί κλικ εντάσσεται στην ενότητα για τον παραλογισμό των νόμων]) Ας πάμε λοιπόν στην ελευθερία ιδεών και διακίνησης για την οποία οι περισσότεροι κόπτονται σε τέτοια θέματα στα διάφορα φόρα.Εγώ είμαι χουντικός, το παραδέχομαι.Δεν τη θέλω ρε παιδί μου την ελευθερία ιδεών και την ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας ούτε ψηφιακά ούτε συμβατικά.Αλλά δε θα με χάλαγε αν κάποιος από αυτούς που την πρεσβεύουν μου έδινε μια εικόνα ή ένα βίντεο με τη γυναίκα/ερωμένη/ όπως θέλεις πες το σε ερωτικές περιπτύξεις και να την έβγαζα εγώ σε όλο το ιντερνετικό σύμπαν.Μη σου πω κιόλας να την έκλεβα χωρίς την άδειά του με οποιονδήποτε τρόπο και να την πούλαγα μπας και βγω από τις στενότητες που με τριγυρνάνε.Είπαμε, η πληροφορία στο διαδίκτυο είναι ελεύθερη και πληροφορία είναι τα πάντα!Να βλέπω με πμ τα βίντεα.... Ζήτω η ελευθερία!!!Τελικά αυτή η ελευθερία μου αρέσει κι εμένα. Ναι ξέρω, θα μου πείτε, ρε φίλε εδώ δεν έχουμε πνευματικά δικαιώματα, έχουμε προσωπικά δεδομένα.Και οι φωτογραφίες που βγάζω προστατεύονται από την πνευματική ιδιοκτησία.Άντε αν το θεωρείται ακραίο το παράδειγμα να βρούμε ένα πιο βατό.Κάνετε την πτυχιακή σας και λίγες μέρες πριν την παραδώσετε, εγώ επειδή βαριέμαι να κάνω εργασίες και κολοκύθια και προτιμώ να είμαι νερντάκι σε δίκτυα σας τη βουτάω και σας τη σβήνω κιόλας.Πάω τη δίνω με περίσσια περηφάνεια, τσακώνω και το βαθμούλη μου και σας αφήνω να γράψετε μια νέα την επόμενη φορά για να τη γράψετε και καλύτερα.Και είμαι σίγουρος πως εσείς θα θέλετε να με κεράσετε σφηνάκια από τη χαρά σας που προωθώ την ελευθερία ιδεών και βγάλαμε μαζί την ανθρωπότητα από τον ψηφιακό μεσαίωνα. Συνοψίζοντας αυτό που θέλω να πω εγώ είναι πως γενικά τη βλέπουμε πολύ μονόφθαλμα την ιστορία αυτή και φυσικά πιανόμαστε από υποθέσεις που μας συμφέρουν.Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων που δεν έχουν να κάνουν με πολυεθνικές δισκογραφικές και γι αυτό είναι άχρηστες.Απλά αυτές καταλήγουν σε εμάς ως χρήστες ίντερνετ ή τελοσπάντων σε αυτές δίνουμε σημασία.Αλίμονο ξαναλέω αν υπάρξει πλήρης ασυδοσία.Εκεί να δέιτε μεσαίωνα και ζούγκλα. Και επί του νομικού ζητήματος.Τα πράγματα παιδιά δεν είναι τόσο απλά.Είναι θέματα για τα οποία δικαστήρια αμφιταλλαντεύονται για πολλούς λόγους και νομικοί καταρτισμένοι δε μπορούν να καταλήξουν επίσης.Το πιο εύκολο πράγμα είναι κάποιος που δεν έχει ιδέα από νομικά να πει τη γνώμη του επί του νομικού ζητήματος.Δεν είναι μαθηματικά ή φυσική που αν δεν ξέρεις ούτε καν τα σύμβολα δεν παρεμβαίνεις.Αυτό δίνει τη λαβή στον άλλο να επιμένει σε θεωρίες που είναι εκτός πραγματικότητας και να μη μπορεί κιόλας να το καταλάβει.Γι αυτό προσοχή όταν επεμβαίνουμε με νομικές απόψεις και πολύ περισσότερο για συστήματα που διαφέρουν ριζικά από το δικό μας. Katana, αν διαβάζεις πες κι εσύ τη γνώμη σου, θα ήταν ενδιαφέρουσα για μένα.
maximous Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Συμπάσχω με την Τόμας, γιατι θα μπορούσε ο καθένας μας να βρεθεί στη θέση της, αλλα το θέμα της δεν εχει καμια σχέση με ιδεολογίες. Απλά υποστήριζε οτι δεν αντέγραψε/διακίνησε τίποτα. Κοίτα γενικά με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό που έκανε ήταν παράνομο, οπότε το να βγει και να πει ο δικηγόρος της οτι είναι ιδεολογικά υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών δεν θα βοηθούσε σε τίποτα. Έτσι προσπαθεί να την αθωώσει μέσα απο τα παραθυράκια των νόμων. Παρόλα αυτά υπάρχουν συνεντεύξεις που έχει δώσει μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση που μιλάει για την ιδεολογία της πάνω σ'αυτό το θέμα. Όσον αφορά τα παραδείγματα, που αναφέρει ο Bigi44444 (sorry αν έφαγα κανένα τεσσάρι) νομίζω η απάντηση είναι απλή και η σύγχυση ξεκινάει απο την παραπληροφόρηση που υπάρχει και πηγάζει απο τις ίδιες τις εταιρίες μουσικής. Το να διακινείς μια πληροφορία που ζημιώνει κάποιον άλλο, είναι ο μόνος λόγος που (κατά προσωπική άποψη πάντα) καθιστά παράνομη τη διακίνηση πληροφοριών. Έτσι είναι παράνομη και η παιδική πορνογραφία και η διακίνηση προσωπικών δεδομένων και όλα όσα αναφέρονται. Το ενδιαφέρον όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οτι η διακίνηση μουσικής δεν έχει βλάψει κανένα! Αν όλα αυτά τα χρόνια που η διακίνηση ταινιών και αρχείων μουσικής έχει γιγαντωθεί προκαλούσε πραγματικές ζημιές στις εταιρίες (απο την εποχή του napster μέχρι σήμερα έχουν περάσει ήδη 9 χρόνια) θα είχαν όλες χρεοκοπήσει ή έστω πολλές θα είχαν σοβαρότατα προβλήματα. Ποιός, όμως απο τους κολοσούς αυτούς έχει πρόβλημα; Όλες είναι κερδοφόρες. Αυτό γίνεται γιατί το κοινό που χρησιμοποίησε τα p2p δεν αγόραζε μουσικά CD πριν ούτως ή άλλως. Άρα δεν ήταν κάποιο κεφάλαιο που χάθηκε απο τις εταιρίες. Αυτοί που αγοράζουν μουσική απο αυθεντικά CD είναι πραγματικοί μουσικόφιλοι που θέλουν να έχουν το γνήσιο άλμπουμ του εκάστοτε καλλιτέχνη, όπως εγώ μπορεί να θέλω να έχω μια πραγματική έκδοση του "Άξιον Εστί" και όχι ένα pdf στον υπολογιστή μου. Το κοινό αυτό δεν απομακρύνθηκε ποτέ απο τις εταιρίες. Τις στηρίζει και εξαιτίας του η μουσική βιομηχανία ζει και βασιλεύει. Αυτό που "πληγώνει" τις εταιρίες, είναι οτι δεν μπορούν πια να έχουν το υπερκέρδος που ονειρεύονταν όταν η διάθεση της μουσικής ήταν μονοπώλιο και τα CD μουσικής ήταν 200% υπερτιμημένα, όπως αποδεικνύεται σήμερα. Τώρα φοβούνται οτι αν το πιστό κοινό τους καταλάβει οτι το εκμεταλλεύονται θα το χάσουν και αυτό. Το θέμα είναι όμως οτι το διαδίκτυο έφερε την δυνατότητα σε άτομα που για οικονομικούς, μορφωτικούς, κοινωνικούς ή πολλούς άλλους λόγους δεν θα μπορούσαν ποτέ τόσο εύκολα να διαβάσουν την εξέλιξη των ειδών του Δαρβίνου, το Άξιον εστί του Ελύτη, να ακούσουν μια συμφωνία του Μπετόβεν ή ένα οποιοδήποτε τραγούδι ακόμα και ενός απλού pop καλλιτέχνη. Φανταστείτε ένα Internet που κάθε εικόνα και βίντεο, κάθε φράση σε ένα forum είναι δεσμευμένη απο πνευματικά δικαιώματα και πρέπει να πληρώσεις για να την δεις/ακούσεις/διαβάσεις. Είναι αυτό η κοινωνία της πληροφορίας ή το supermarket της γειτονιάς σας; Έχει αυτό αξία για την πρόοδο της ανθρωπότητας ή είναι μια εναλλακτική αγορά; Η πρόοδος πρέπει να τρώγεται με τις φλούδες και τα κουκούτσια της (δεν το είπα εγώ αυτό...) και για μένα, το να έχει μια οποιαδήποτε εταιρία μικρότερο απο το αναμενόμενο κέρδος της μπροστά στα τεράστια οφέλη που μπορεί να έχει το διαδίκτυο για το σύνολο της ανθρωπότητας, αν δεν καταντήσει μια απλή αγορά, είναι πολύ μικρό τίμημα. Ελπίζω μόνο οι νομοθέτες και οι δικαστές να το δουν έτσι και να μην μείνουν προσηλωμένοι στο στενό γράμμα του νόμου.
Spyros7 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2008 Α εντάξει τότες.Ευτυχώς που το ξεκαθάρισες και το έθεσες στη σωστή του βάση το θέμα. Φιλική συμβουλή: για να μην εκτίθεσαι, τις αναπτύξεις σου περί κλοπών,υποκλοπών και φουσκωμένων λογαριασμών κάν' τες σε κανένα φίλο σου στην πλατεία. Εγώ πάλι λέω να εκτεθώ λίγο ακόμα.. Δλδ εσύ προτιμας το "κλέφτης πληροφοριών" από το υποκλοπέας. Πάσο. Σέβομαι το δικαίωμά σου να κατακρεουργείς την ελληνική γλώσσα. Αυτό που δεν θέλεις να καταλάβεις είναι ότι κατεβάζοντας ένα mp3 δεν ζημιώνεις κανένα. Είναι τελείως αυθαίρετο το σκεπτικό "αν δεν το κατέβαζε θα το αγόραζε". Ακόμα και αλήθεια να είναι δεν αποδεικνύεται. Και για να επιβληθεί μια ποινή (πρέπει να) χρειάζονται αποδείξεις. Για περισσότερες διευκρινίσεις έλα πλατεία Και η πνευματική ιδιοκτησία δε φτιάχτηκε από τις μεγάλες και κακές εταιρίες για να έχουν τον κόσμο στη χούφτα τους, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν.Έχει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προστασίας από αυτό που νομίζει ο κάθε κατεβαστήρας. Ακριβώς. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, οι πρώτοι νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα δημιουργήθηκαν για την προστασία του δημιουργού. Σήμερα όμως που η τέχνη είναι βιομηχανία τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στις πολυεθνικές και ο καλλιτέχνης αναγκάζεται από το σύστημα να περάσει από τα δικά τους κανάλια. Και μη μου πείς ότι οι πολυεθνικές δεν έχουν πανίσχυρο λόμπι που επηρεάζει πολιτικούς και δικαστές. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι κατάχρηση των νόμων αυτών σε μερικές χώρες γιατι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πολύ διαφορετικοί από χώρα σε χώρα. Το θέμα στο copyright είναι που μπαίνει το όριο. Και μάλιστα σε μία εποχή που λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας οι πολυεθνικές στη μουσική δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Πρώτον δεν ξέρω/-ουμε αν αθωωθεί τελικά.Δεύτερον αν αθωωθεί δε θα μου κάνει τη μούρη κρέας.Τρίτον δε θα αλλάξει και πολύ μια απόφαση το κλίμα γύρω από αυτές τις υποθέσεις.Νομίζω και στο παρελθόν έχουν βγει σχετικές αθωωτικές αποφάσεις. Μάλλον δεν θυμάσαι τι έλεγες. Στην ίδια σελίδα είναι το προηγούμενο post σου. Ρίξε μια ματια.. Όσο για το αν θα αλλάξει το κλίμα πάλι έχει ειπωθεί παραπάνω. Απρόσεκτο σε βρίσκω.. Λέει οτι για να μπορούν να κατηγορήσουν οτι κάνεις διακίνηση πρέπει να μπορούν να αποδείξουν οτι το έκανες εσύ,το έκανες επίτηδες και κάποιος το πήρε. Αν αυτό παραμείνει και δεν πέσει κανένα νέο κονδύλιο απο RIAA στον δικαστή, την έχουν βάψει. Βεντούζα που λέει και ο φίλος πιο πριν... Ηταν η μόνη δικαστική "νίκη" της RIAA με το σκεπτικό του "making available". Μπορούμε να επαναλαμβανόμαστε επ' άπειρο αλλά δεν έχει πλάκα.. Άντε ας πάμε και πιο βαθιά.Το τραγούδι, η συλλογή αυτή από ήχους που μου λες, από τι αποτελείται;Από τιτιβίσματα και γαβγίσματα;Γιατί είναι παράλογο και γελοίο να γράψει ο άλλος ένα τραγουδι, με τις μουσικές γνώσεις που εσύ ίσως να μην έχεις, και να μη θέλει να το ακούσει ο οποιοσδήποτε;Ή να μη θέλει να το ακούσει κάποιος που δε θα καταβάλει κάτι ως αντίτιμο για την τέρψη που θα λάβει και που θα προέρχεται από τη χρήση αυτών των γνώσεων;Και γιατί μάλιστα η διαφορετική μορφή να μην εμπίπτει η ίδια στα παραπάνω όταν ο δημιουργός επιθυμεί προστασία;Η προστασία δεν αναφέρεται στον υλικό φορέα στον οποίο ενσωματώνεται το έργο, όπως οι περισσότεροι νομίζουν.Δεν αφορά το υλικό δηλαδή.Αφορά το έργο σαν πνευματική δημιουργία, σα διαδικασία για το τελικό αποτέλεσμα και γι αυτό δεν ενδιαφέρει ο φορέας ενσωμάτωσης. Ας πάμε και βαθύτερα τότε. Αν αυτά ισχύουν για όλες τις μορφές πνευματικής δημιουργίας τότε γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και με μια συνταγή μαγειρικής? Να έχει πχ η Βέφα τα δικαιώματα για μια συνταγή για μουσακά και να επιτρέπεται να τον φας μόνο στα εστιατόρια που πληρώνουν δικαιώματα? Και αν τον φτιάχνεις σπίτι σου να μπορεί να μπεί η αστυνομία και να σε συλλάβει? Πόσο γελοίο ακούγεται αυτό? Το θέμα είναι που μπαίνει το όριο. Γι αυτό ανάφερα την πατέντα του διπλού κλικ (εκεί που έκανες τον Κινέζο). Πάμε και στην τελευταία πρόταση που μου άρεσε πολύ.Εκτός από ελληνικά νομικά, που εξακριβωμένα κατέχεις, κατέχεις και από αμερικάνικα;Για πες μου λοιπόν,στο δίκαιο εκείνης της πολιτείας στην περίπτωση σύγκρουσης του δικαιώματος ιδιοκτησίας με αυτού της προστασίας του απορρήτου ποιό υπερισχύει;Ποιό είναι αξιολογικά ανώτερο για να τα σταθμίσουμε και να δούμε αν πρέπει να συνεχίζουν τέτοιες υποθέσεις να απασχολούν ή είναι παράλογες και πρέπει να αφήνουμε τον ιδιώτη αγκαλία με το απόρρητο παντού και πάντα. Προφανώς εκεί επικρατεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Στην Ευρώπη από την άλλη δεν είναι συνήθως έτσι. Αυτό κρίνεται από το πόσο δυνατά είναι τα λόμπι της κάθε χώρας και τι αντοχές έχει το σύστημα για να αντέξει τις πιέσεις. Το απόρρητο μπορεί να αρθεί για ιδιαίτερες περιπτώσεις από δικαστική αρχή, δεν είναι παντού και πάντα. Ας πάμε λοιπόν στην ελευθερία ιδεών και διακίνησης για την οποία οι περισσότεροι κόπτονται σε τέτοια θέματα στα διάφορα φόρα.Εγώ είμαι χουντικός, το παραδέχομαι. Έστι πες μας ρε μάστορα.. Τώρα εξηγούνται όλα Δεν τη θέλω ρε παιδί μου την ελευθερία ιδεών και την ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας ούτε ψηφιακά ούτε συμβατικά.Αλλά δε θα με χάλαγε αν κάποιος από αυτούς που την πρεσβεύουν μου έδινε μια εικόνα ή ένα βίντεο με τη γυναίκα/ερωμένη/ όπως θέλεις πες το σε ερωτικές περιπτύξεις και να την έβγαζα εγώ σε όλο το ιντερνετικό σύμπαν.Μη σου πω κιόλας να την έκλεβα χωρίς την άδειά του με οποιονδήποτε τρόπο και να την πούλαγα μπας και βγω από τις στενότητες που με τριγυρνάνε.Είπαμε, η πληροφορία στο διαδίκτυο είναι ελεύθερη και πληροφορία είναι τα πάντα!Να βλέπω με πμ τα βίντεα....Ζήτω η ελευθερία!!!Τελικά αυτή η ελευθερία μου αρέσει κι εμένα. Τώρα με μπέρδεψες.. Εγώ δεν υποστήριζα απόρρητα και προσωπικά δεδομένα?!! Κάνετε την πτυχιακή σας και λίγες μέρες πριν την παραδώσετε, εγώ επειδή βαριέμαι να κάνω εργασίες και κολοκύθια και προτιμώ να είμαι νερντάκι σε δίκτυα σας τη βουτάω και σας τη σβήνω κιόλας.Πάω τη δίνω με περίσσια περηφάνεια, τσακώνω και το βαθμούλη μου και σας αφήνω να γράψετε μια νέα την επόμενη φορά για να τη γράψετε και καλύτερα.Και είμαι σίγουρος πως εσείς θα θέλετε να με κεράσετε σφηνάκια από τη χαρά σας που προωθώ την ελευθερία ιδεών και βγάλαμε μαζί την ανθρωπότητα από τον ψηφιακό μεσαίωνα. Να διευκρινήσω ότι όταν κατεβάζω πχ Metallica δεν πάω μετά να λέω ότι το δίσκο τον έγραψα εγω?!!
liopyr Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2008 Α εντάξει τότες.Ευτυχώς που το ξεκαθάρισες και το έθεσες στη σωστή του βάση το θέμα. Φιλική συμβουλή: για να μην εκτίθεσαι, τις αναπτύξεις σου περί κλοπών,υποκλοπών και φουσκωμένων λογαριασμών κάν' τες σε κανένα φίλο σου στην πλατεία. E? Ας πάμε λοιπόν στην ελευθερία ιδεών και διακίνησης για την οποία οι περισσότεροι κόπτονται σε τέτοια θέματα στα διάφορα φόρα.Εγώ είμαι χουντικός, το παραδέχομαι. A, ok...
takis3 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2008 Μια φορα και ενα καιρο ηταν ενας γεωργος και βρηκε ενα τροπο να φυτευει πορτοκαλιες στο χωραφι του.Καποιος άλλος τον ειδε αντεγραψε τον τροπο που το κανει και φυτεψε και αυτος στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ χωραφι μερικες ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ πορτοκαλιες.Το κολπο το εμαθαν και αλλοι γεωργοι και φυτεψαν και αυτοι με τη σειρα τους δικες τους πορτοκαλιες στα χωραφια τους. Καποια στιγμη που τους ειδε ο γεωργος που ειχε φυτεψει την πρωτη πορτοκαλια τους ειπε : τι κανετε εκει ρε αυτον τον τροπο τον βρηκα εγω πρωτος δε θελω να φυτευετε πορτοκαλιες στα χωραφια σας εκτος αν μου δινετε λεφτα.Και οι αλλοι του απαντησαν τι λες ρε μαγκα που θα μας κανεις και κουμαντο στα χωραφια μας και θα μας πεις και τι θα σπερνουμε.Δηλαδη επειδη εσυ φυτεψες μια πορτοκαλια εμεις δε μπορουμε να κανουμε οτι εκανες και εσυ ; Πως την εχεις δει ο πιο μαγκας απο όλους ; Αυτο που σκεφτηκες εσυ πριν και εκανες στο χωραφι σου το σκεφτηκαμε και εμεις μετα και καναμε το ιδιο.Πορτοκαλια δε σου κλεψαμε και νταβα στα χωραφια μας δε βαζουμε.Και μετα απο αυτο τον πιασανε και τον κανανε μαυρο στο ξυλο για να μαθει να μην ανακατευεται στα χωραφια των αλλων. Απο τοτε ο "μαγκας" γεωργος δε ξαναμιλησε γιατι ήξερε τι τον περιμενε και ετσι σημερα εχουμε πολλους γεωργους που ο καθε ενας σπερνει ελευθερα οτι θελει στο χωραφι του. Δυστηχως σημερα η ιστορια επαναλαμβανεται και καποιοι άλλοι "γεωργοι" που την εχουν δει μαγκες γινανε νταβαδες στα μηχανήματα μας και μας λένε πως θα το χειριστουμε αλλιως θελουν τα λεφτα μας. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.Ματσουκι που χρειαζονται μερικοι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα