MinimalTech Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Γεια σας παλικάρια! Εδώ και 15 χρόνια που χρησιμοποιώ PC για την δουλειά μου, είχα πάντα CRT οθόνη. Δεν αγόραζα τόσο καιρό κάποια TFT γιατί περίμενα να οριμάσει λίγο η τεχνολογία τους. Τώρα όμως, έφτασε η στιγμή να πάρω! Παρατηρώντας τα Specs των διαφόρων TFT μοντέλων, παρατήρησα ότι με DVI καλώδιο υποστηρίζονται μικρότεροι ρυθμοί ανανέωσης (Hz) απ ότι στο D-Sub το οποίο είναι πιο παλιό. Απ όσο ξέρω, το DVI στέλνει το ψηφιακό σήμα απο την VGA στην οθόνη χωρίς καμιά μετατροπή. Το D-Sub απο την άλλη, πραγματοποιεί διαμόρφωση σε αναλογικό και μετά πάλι σε ψηφιακό, με συνέπεια (απο την εμπειρία μου) κάποιες απώλειες ή θόρυβο. Τελικά, πιο είναι καλύτερο? 1) Το DVI που μεταφέρει αμιγώς το σήμα στο Monitor, αλλά οι οθόνες λειτουργούν σε χαμηλότερους ρυθμούς ή 2) To D-Sub που κάνει το αντίθετο. Και κάτι ακόμα: 3) Αν το DVI είναι πιο καινούρια τεχνολογία, χωρίς απώλειες και μπλα, μπλα, μπλα, αν δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ταχύτητες του D-Sub, γιατί βγήκε? Γιατί πρέπει να το χρησιμοποιούμε? Εσείς πιο interface χρησιμοποιείτε?? Ευχαριστώ!
aladdin7 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Μια και εισαι παλιος χρηστης θα σου πω το εξης. Μεχρι και πριν 4 χρονια ειχα συνδεδεμενη την οθονη μου με καλωδιο vga. Τοτε πηγα και αγορασα ενα καλωδιο DVI και τελικα δεν ειδα καμια διαφορα στην εικονα. Η οθονη μου ηταν μια EIZO FlexScan L550.
PCharon Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Τί λέτε βρε παιδιά, από πότε η DVI σύνδεση έχει τέτοια όρια στη συχνότητα του σήματος?!! Απλά οι οθόνες TFT είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ διαφορετικής τεχνολογίας από τις CRT, δεν συγχρονίζονται στις ίδιες συχνότητες και η σημασία της συχνότητας "σάρωσης" είναι διαφορετική! Το αν θα δείξει ή όχι μια οθόνη καλύτερα με DVI καλώδιο αντί D-SUB εξαρτάται από την οθόνη, όχι το καλώδιο, και την ανάλυση που την τεστάρουμε. Επίσης υπάρχουν και μερικές οθόνες που χρησιμοποιούν DVI καλώδιο γι αναλογικό σήμα (σύνδεση DVI-A) και είναι ψιλοαπάτη. Το DVI καλώδιο εκτός του ότι μπορεί να μεταφέρει ψηφιακό σήμα είναι και πολύ πιο λεπτό κι ελαφρύ από το D-SUB και γενικώς καλύτερο για τεχνικούς λόγους...
MinimalTech Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Αγαπητέ PCHaron, 1) Σχετικά με τα όρια του Refresh Rate, εγώ (και κανείς άλλος) δεν ανέφερα ή τα σύγκρινα ΠΟΤΕ με αυτά των οθωνών CRT. Εγώ μίλησα για την διαφορά που υπάρχει σε μία ίδια TFT οθόνη, στην οποία υποστηρίζονται διαφορετικά maximum refresh rates με χρήση του Interface DVI-D και διαφορετικά με χρήση του D-Sub στο ίδιο μοντέλο. Μπορείς να τα δεις κι εσύ κατεβάζοντας τα Specifications του παρακάτω ενδεικτικού μοντέλου της LG: Μπες στην διεύθυνση http://www.lge.com/products/sidemenu/list/wide%20lcd%20monitor_PRD|MANU_manu.jhtml και κατέβασε το English Manual της LG L197WH. Εκεί θα δείς (στη σελίδα 21) ότι η μέγιστη ανάλυση με refresh rate χρησιμοποιώντας D-Sub (Analog) είναι 1440x900 @ 75Hz, ενώ για σύνδεση με DVI-D (Digital), το μέγιστο 1440x900 @ 60Hz. 2) Γνωρίζω τα πλεονεκτήματα του DVI interface, όπως και τις υπο-κατηγορίες του. Έγραψα μερικά χαρακτηριστικά του στο αρχικό μου μήνυμα. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει το μέγεθος του DVI, αλλά ΓΙΑΤΙ, αφού υποστηρίζει τόσα πλεονακτήματα, ή ίδια η οθόνη δεν μπορεί να υποστηρίξει τους ίδιους maximum ρυθμούς ανανέωσης σε σχέση με το D-Sub. Και αφού είναι έτσι, ποιός ο λόγος να χρησιμοποιήσω το DVI-D και να μην βάλω το απλό, παλίο και αξιόπιστο D-Sub?? Αυτό ρωτάω.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Οσο περισσοτερες μετατροπες υφισταται το σημα τοσο περισσοτερο αλλοιωνεται. Με τη DVI συνδεση δεν υφισταται μετατροπη, ενω με τη D-sub υφισταται 2 μετατροπες. Το πιο πιθανο ειναι οτι δε θα δεις καμια διαφορα στη ποιοτητα της εικονας επειδη και το D-sub εχει τελειοποιηθει μετα απο τοσα χρονια. Αν και σαν παλιος χρηστης θα επρεπε να ξερεις οτι τα Hz στις TFT δεν παιζουν κανεναν απολυτως ρολο ως προς τη σαρωση (και αρα ως προς τη κουραση που θα επιφερουν σε σενα). Αντιθετα, δηλωνουν το μεγιστο ρυθμο ανανεωσης της εικονας που προβαλλει η οθονη ανα δευτερολεπτο. Δηλαδη με 60Hz μπορεις να βλεπεις εως 60FPS ενω με 75 εως 75. Αυτο ομως δε παιζει κανεναν ρολο μιας και τα 60Hz ειναι ακρως αποδεκτα ακομα και σε παιχνιδια δρασης.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Αντιθετα, δηλωνουν το μεγιστο ρυθμο ανανεωσης της εικονας που προβαλλει η οθονη ανα δευτερολεπτο. Δηλαδη με 60Hz μπορεις να βλεπεις εως 60FPS ενω με 75 εως 75. Αυτο ομως δε παιζει κανεναν ρολο μιας και τα 60Hz ειναι ακρως αποδεκτα ακομα και σε παιχνιδια δρασης. μόνο όταν είναι enabled το vSync στα games...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Ναι με Vsync στο on παντα (δεν θελω να βλεπω σπασιματα εγω οταν παιζω αρα τη λειτουργια vsync off την αγνοω πληρως).
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 δεν θελω να βλεπω σπασιματα εγω οταν παιζω αρα τη λειτουργια vsync off την αγνοω πληρως σε ελάχιστα games συμβαίνει αυτό...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Δεν κοιτας λεω εγω καλυτερα να απαντησεις στο παιδι απο πανω -που δε μιλησε για παιχνιδια- παρα να διορθωνεις εμενα καθε φορα που ποσταρω?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 αν δεν βλέπει διαφορές στην οθόνη του είτε χρησιμοποιεί DVI-D είτε D-Sub ας χρησιμοποιήσει ότι θέλει, πάντως έχοντας περισσότερα Hz στο refresh rate διαφορά δεν πρόκειται να δει... προσωπική μου επιλογή είναι πάντα το DVI-D, σε ότι οθόνη έχω δει μέχρι τώρα έχει καλύτερη ευκρίνεια από το D-Sub... btw δεν διορθώνω, συμπληρώνω-διευκρινίζω
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Κι εγω εχω το DVI στο καλο pc και το D-sub στο κατεβαστηρι (στην ιδια οθονη παντα), δε βλεπω καμια μα καμια διαφορα. Και μιλαμε για πολλεεεεςςςς ωρες μπροστα απο αυτη τη συγκεκριμενη οθονη, οποτε και τη παραμικρη διαφορα θα τη προσεχα. Και ανεφερα ηδη στο ποστ 5 οτι δε παιζουν τα Hz ρολο ως προς τη ποιοτητα της εικονας ουτε ως προς τη κουραση λογω διαφορετικης φιλοσοφιας των TFT οθονων. Απλα κι εγω εχω το DVI στο καλο pc, ετσι για να λεω οτι το εχω, δε βλεπω καποια διαφορα (παρα μονο στο θεωρητικο κομματι). Αρα εξηγεις και σε μας εσυ που βλεπεις διαφορες σε ''οτι οθονη εχεις δει μεχρι τωρα'', τι ακριβως σημαινει η "καλυτερη ευκρινεια" ?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 στην πρώτη μου πρόταση έχω γράψει ότι αν δεν βλέπει διαφορά ας χρησιμοποιήσει ότι θέλει...σε αυτή την κατηγορία ανήκεις και εσύ... σε 2 dell και 1 Samsung που έχω στο σπίτι μου αλλά και σε άλλες Samsung, LG κτλπ κτλπ φίλων/γνωστών μου όταν παίζουν σε DVI-D τα γράμματα δεν φαίνονται θαμπά-είναι crystal clear (λες και δεν παίζει το monitor σε native resolution) όπως φαίνονται σε D-Sub, αυτό εννοώ όταν λέω καλύτερη ευκρίνεια
MinimalTech Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Παιδιά, αρχικά να σας ευχαριστήσω πολύ όλους για τις συμβουλές σας. Μου διευκρινήσατε πολλά πράγματα. Εν συνεχεία, θα επιμείνω λίγο στο 3ο ερώτημα του αρχικού μου post: "Αν το DVI-D, που είναι πιο καινούρια τεχνολογία, χωρίς απώλειες και μπλα, μπλα, μπλα, ΔΕΝ μπορεί να υποστηρίξει τις ταχύτητες του D-Sub (στο Refresh Rate), γιατί βγήκε? Τι υποτίθεται ότι διορθώνει? " Το DVI-D διορθώνει τις απώλειες, τους θορύβους και τις καθυστερήσεις που πιθανώς έχουμε με το απλό D-Sub? Αφού δεν επιτελεί κάποια διαμόρφωση στο σήμα (ADC-DAC) (μεταδίδει πάντα το σήμα κωδικοποιημένο σε bits), τότε υποτίθεται ότι μεταδίδει και πιο γρήγορα την πληροφορία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πετυχαίνει τους ρυθμούς του D-Sub, ΑΣΧΕΤΑ αν δεν έχει μεγάλη σημασία η διαφορά των 10-15 Hz ή αν η ευκρίνεια είναι η ίδια. Ακόμη κι αν είναι απειροελάχιστη η διαφορά στο RR, δεν μπορώ να εντοπίσω την αιτία που προκαλεί την μείωση του RR στις TFT οθόνες όταν αυτές χρησιμοποιούν το καλό-αξιόπιστο-λεπτό-ψηφιακό DVI-D καλώδιο... Μου φαίνεται παράλογο να υποστηρίζουν μεγαλύτερα RR οι "ψηφιακές" TFT οθόνες που χρησιμοποιούν το "ψηφιακό" DVI-D καλώδιο, σε σχέση με τις ίδιες οθόνες που χρησιμοποιούν D-Sub. Πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημά μου, μήπως έχει ψαχτεί κανείς και μπορεί να λύσει την απορία μου?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface ίσως βοηθήσει...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2008 [...]δεν μπορώ να εντοπίσω την αιτία που προκαλεί την μείωση του RR στις TFT οθόνες όταν αυτές χρησιμοποιούν το καλό-αξιόπιστο-λεπτό-ψηφιακό DVI-D καλώδιο[...] Μονο ενα μικρο σχολιακι: Μια χαρα καλο-αξιοπιστο-λεπτο ειναι και το καλωδιο του d-sub. Μη ξεγελιεσαι απο τα 'παλια' d-sub καλωδια (εκεινα τα υπερχοντρα). Εγω που τα εχω τωρα συνδεμενα διπλα διπλα στην οθονη μπορω να πω οτι η διαμετρος του dsub ειναι ακριβως η ιδια με αυτη του DVI, ενω το βισμα ειναι μικροτερο. Απλα δεν υποστηριζει αυτα τα περισσοτερα εικονικα Hz στις TFT, γιατι απλα ειναι 'εικονικα', δεν επηρεαζουν κατι οσο αφορα την εικονα που βλεπεις. Και δεν ειναι συμπτωση οτι με DVI ολες οι οθονες κινουνται στα 60Hz ενω με dsub το μεγιστο ειναι (σχεδον σε ολες) 75. Αν αφορουσε οντως διαφορα στην απεικονιση, δεν θα επρεπε οι πιο 'καλες-μεγαλες-ακριβες' TFT να υποστηριζαν περισσοτερα Hz μεσω dsub, αφου ισως θα μπορουσαν?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.