Προς το περιεχόμενο

Επαγγελματικές Προοπτικές

quovadis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5ο έτος - Ιατρική. (απαντώ αρχικά σε αυτό, ώστε να καταλάβετε τι δικαυβεύεται...)

* Όσον αφορά τον φίλο που είπε για Αγγλία, δεν είμαι εναντίον, απλά αναφέρθηκα στην Ελλάδα ως την πλέον ρεαλιστική λύση...

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις απαντήσεις σας! :-)

Πάντως το τελευταίο πράγμα που περίμενα να ακούσω είναι ότι σπουδάζεις Ιατρική.:-)

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
5ο έτος - Ιατρική.

α, εσυ ξύπνισες νωρίς, πως έτσι; :-D

στη μάνα σου το είπες;

πρώτα κρύψε οτι αιχμηρά, κοφτερά και βαριά αντικείμενα υπάρχουν στο σπίτι. :lol:

μεχρι τα 35 developer, μετά τα 40 γιατρός.

Ιατρική Εκπαίδευση κατά την Ειδικότητα. Η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα. καλά ξεμπερδέματα!

Δημοσ.

Αυτό που λέμε "προγραμματιστής" στην Ελλάδα, δυστυχώς περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες της πληροφορικής (Programmer, Application Developer, Database Developer, Application Designer, Database Designer, Architecture Designer, Γραφίστας, κτλ).

Σαν προγραμματιστής (programmer) στην Ελλάδα ξεκκινάς από τα 700-800 ευρώ, και σε 3 χρόνια μπορείς να φτάσεις τα 1200 με 1400. Από εκεί και πάνω όμως δύσκολα αυξάνεται ο μισθός.

Από την εμπειρία μου στο ελεύθερο επάγγελμα, ενώ έχω ασχοληθεί με θεωρητικά κερδοφόρα project (προϋπολογισμού 7 ή 8 ψηφίων σε ευρώ. Εννοείται ότι έκανα μόνο ένα μικρό μέρος μόνο) στην πράξη βγήκαν απλά καλά χρήματα, επειδή είναι πολλοί οι ενδιάμεσοι, εφορία, και το βασικότερο: Οι εργατοώρες είναι πάνω από 8 την ημέρα, και ακόμα και 1 χρόνο μετά θέλει τρέξιμο για ψιλοδιορθώσεις που θυμάται ο πελάτης.

Στο ελεύθερο επάγγελμα δεν υπάρχει η νοοτροπία "τελείωσε η δουλειά, αφήνω τον πελάτη". Η υποστήριξη μετά είναι που σε διαφημίζει.

Και μια απλή οικονομοτεχνική ανάλυση:

Υπάλληλος με μισθό π.χ. 1000ευρώ το μήνα: Πληρώνεται 13 μισθούς το χρόνο (ίσως και 14, δεν θυμάμαι αν έχει μισό μισθό δώρο το πάχα και ίσως και τον δεκαπεντάυγουστο).

13*1000=13000 ευρώ το χρόνο, με 22 μέρες άδεια και σαββατοκύριακα ρεπό.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας:

Έστω ότι βγάζει 2000 ευρώ το μήνα.

-19% ΦΠΑ=1680ευρώ

-350ευρώ για ασφάλεια (στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ) = 1330 ευρώ

Για 11 μήνες δουλειά (αν θες να κάνεις διακοπές): 11*1330=13630.

Βάλε και τα έξοδα για εξοπλισμό, λογισμικό (η εφορία έχει δικαίωμα να κάνει έλεγχο ανά πάσα στιγμή στον επαγγελματικό σου χώρο, σκέψου το πριν δηλώσεις το σπίτι σου ως έδρα), υπολογιστή, πιθανόν λογιστή και ίσως και έξοδα διαφήμισης, και βλέπεις ότι μένουν λιγότερα απ'ότι παίρνει ένας υπάλληλος.

Για να αξίζει το ελεύθερο επάγγελμα πρέπει να έχεις πελάτες και να κάνεις τζίρο πάνω από 3000ευρώ τον μήνα, και προκειμένου να γίνει αυτό αναγκαστικά εργάζεσαι και σαββατοκύριακα, αργίες, και εννοείται ξεχνάς το ωράριο.

Επειδή είμαι μαζόχας, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, και ελπίζω ότι μέχρι τα 35 μου θα έχω στρώσει μια δουλειά που θα αξίζει τον κόπο.

Δημοσ.

Συνεχισε, τελειωσε την Ιατρικη, παρε ειδικοτητα, και κανε ενα μεταπτυχιακο/διδακτορικο σε surgical robotics, augmented 3d reconstruction, και αλλα πολλα ομορφα και ενδιαφεροντα...Συνδιαζεις Medical Science, Robotics, Intelligent Systems...και Programming. Αυτα πολυ συνοπτικα... :-)

Δημοσ.

Σωστός ο Dr. Fuzzy.

Τελείωσα Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός, και συνεχίζω PhD στα πληροφοριακά συστήματα. Το διδακτορικό δυστυχώς πηγαίνει αργά λόγω δουλειάς, αλλά μου έδωσε πολλές προοπτικές για εργασία στην πληροφορική.

Δημοσ.
Σωστός ο Dr. Fuzzy.

Τελείωσα Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός, και συνεχίζω PhD στα πληροφοριακά συστήματα. Το διδακτορικό δυστυχώς πηγαίνει αργά λόγω δουλειάς, αλλά μου έδωσε πολλές προοπτικές για εργασία στην πληροφορική.

...καπως ετσι και εγω...δουλεια σε γνωστο μεγαλο ομιλο στην Παιανια παραλληλα με το PhD (oπου τα 2 πρωτα χρονια δεν ειχα κανει τιποτα λογο φορτου εργασιας, βεβαια επειδη το αντικειμενο ηταν σχετικο με βοηθησε στο PhD παρα πολυ) και τωρα πια καθηγητης...:-)

Δημοσ.

Για εμενα τελειωσε την Ιατρικη (αφου για να εισαι εκει ... δεν μπορει θα σου αρεσει) και μπορεις να εχεις τον προγραμματισμο για χομπυ!!

Δεν ξερω αν ισχυει και για αλλους ,αλλα εγω σαν και εσενα ημουνα, ειχα την καψα του προγραμματισμου, αλλα οι συνθηκες που δουλευω με ψιλοξενερωσαν.

Παντως γενικα υπαρχουν - αν θελεις τοσο πολυ να ασχοληθεις επαγγελματικα - πολυ ενδιαφεροντα κομματια (χμ.. υποκειμενικο) και σιγουρα σε 2-3 χρονια θα εχεις εναν αρκετα καλο σχετικα παντα μισθο...

Δημοσ.
Programmer, Application Developer, Database Developer, Application Designer, Database Designer, Architecture Designer, Γραφίστας, κτλ)

Να υποθέσω ότι τα περισσότερα τα βγάζει ο 5 ? Και τι διαφορά έχουν ο 1 με τον 2 και 4 και ο 3 με τον 5?

Δημοσ.
Να υποθέσω ότι τα περισσότερα τα βγάζει ο 5 ? Και τι διαφορά έχουν ο 1 με τον 2 και 4 και ο 3 με τον 5?

Designer = Αυτός που Σχεδιάζει (βάση κάποιων απιατήσεων από τον πελάτη αυτό που πρόκειται να υλοποιηθεί)

Developer = Αυτός που Υλοποιεί (βάση του σχεδιασμού που έχει γινει)

Δημοσ.

Ο Developer από τις απαιτήσεις φτιάχνει την εφαρμογή. Ο programmer είναι πιο κάτω από τον developer, παίρνει οδηγίες και γράφει τον αντίστοιχο κώδικα.

Ένας από τους πλουσιότερους ανθτώπους που έχω γνωρίσει από κοντά (δεν είναι Έλληνας αλλά είχε παντρευτεί Ελληνίδα), φτιάχνει datacenter για μεγάλους οργανισμούς. Μόνο το σπίτι που έφτιαξε στην Ελλάδα το πουλάει 2.500.000 ευρώ. Και έχει σε αρκετές χώρες τέτοια "φτωχικά".

Δημοσ.
Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να εργαστείς στο εξωτερικό?

Το ξέρω πως μας είπες πως κάτι τέτοιο δεν σε ενδιαφέρει αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα να μην περιμένεις και πολλά.

Στην Αγγλία για παράδειγμα ο πρώτος σου μισθός θα είναι ο μισθός που θα πάρεις στην Ελλάδα ίσως μετά από 20 χρόνια αν είσαι τυχερός.

Μάλιστα μετά από 3-4 χρόνια προϋπηρεσία μπορείς να χτυπήσεις μηνιαίο μισθό της τάξεως των χρημάτων που αναφέρθηκαν για customized εφαρμογές. Έχω γνωρίσει δύο Έλληνες εδώ που όντως δουλεύουν με τέτοιους μισθούς τώρα.

Και όσο για τον πρώτο μισθό δεν στο λέω στην τύχη καθώς και εγώ ξεκινάω την Δευτέρα δουλειά σαν προγραμματιστής στο Λονδίνο.

Το ξέρω πως δεν ρώτησες κάτι τέτοιο, αλλά πίστεψέ με με τις γνώσεις και το μεράκι που έχεις εδώ θα σε εκτιμήσουν πιο πολύ.

Συγνώμη για το off topic.

+λονδίνο πανάκριβο και ο μισθός που διατυμπανίζουν 30000 λίρες και έτσι είναι μικτά. ο φόρος είναι αρκετά μεγάλος. για πες ποσα βγαίνουν καθαρά αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης του λονδίνου να κάνουμε σωστή σύγκριση

ελλάδα

(καθαρός μισθός/κόστος διαβίωσης)

λονδίνο

(καθαρός μισθός/κόστος διαβίωσης)

+ενοίκιο σπιτιού (υποθέτοντας ότι είσαι από αθηνα και βρίσκεις δουλειά εκεί)

Συνεχισε, τελειωσε την Ιατρικη, παρε ειδικοτητα, και κανε ενα μεταπτυχιακο/διδακτορικο σε surgical robotics, augmented 3d reconstruction, και αλλα πολλα ομορφα και ενδιαφεροντα...Συνδιαζεις Medical Science, Robotics, Intelligent Systems...και Programming. Αυτα πολυ συνοπτικα... :-)

καλά 45 δηλαδή :P

...καπως ετσι και εγω...δουλεια σε γνωστο μεγαλο ομιλο στην Παιανια παραλληλα με το PhD (oπου τα 2 πρωτα χρονια δεν ειχα κανει τιποτα λογο φορτου εργασιας, βεβαια επειδη το αντικειμενο ηταν σχετικο με βοηθησε στο PhD παρα πολυ) και τωρα πια καθηγητης...:-)

βύσμα να έχεις και μη ερευνα (only in greece :-))

(νανόπουλος, χριστοδουλου, κλπ)

Ο Developer από τις απαιτήσεις φτιάχνει την εφαρμογή. Ο programmer είναι πιο κάτω από τον developer, παίρνει οδηγίες και γράφει τον αντίστοιχο κώδικα.

Ένας από τους πλουσιότερους ανθτώπους που έχω γνωρίσει από κοντά (δεν είναι Έλληνας αλλά είχε παντρευτεί Ελληνίδα), φτιάχνει datacenter για μεγάλους οργανισμούς. Μόνο το σπίτι που έφτιαξε στην Ελλάδα το πουλάει 2.500.000 ευρώ. Και έχει σε αρκετές χώρες τέτοια "φτωχικά".

programmer=λατζέρης

Δημοσ.
+λονδίνο πανάκριβο και ο μισθός που διατυμπανίζουν 30000 λίρες και έτσι είναι μικτά. ο φόρος είναι αρκετά μεγάλος. για πες ποσα βγαίνουν καθαρά αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης του λονδίνου να κάνουμε σωστή σύγκριση

Συμφωνώ.

Στο κέντρο του Λονδίνου, η καθαρίστρια παίρνει πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα.

Αν κάποιος παίρνει π.χ. 50.000 λίρες το χρόνο, δίνει το 40% (αν θυμάμαι καλά) στην εφορία, άρα του μένουν 30.000. Άλλες 12.000 λίρες τουλάχιστον πάνε για το ενοίκιο (για ένα τριαράκι. Πιο οικονομικά υπάρχουν αλλά δεν νομίζω ότι με 50.000 λίρες το χρόνο θα θες να νοικιάζεις δωμάτιο με κοινόχρηστη WC και κουζίνα).

Μένουν 1500 λίρες το μήνα.

Ενδεικτικές τιμές για κόστος ζωής:

Για πάρκινγκ: 6λίρες την ώρα (ναι, 9 ευρώ την ώρα).

verage Cost of Accommodation in London

Flat-Share Rental per month One Bedroom Flat Rental per month

East London £290 - £390 (single), £430 - £600 (double) East London £650 - £750

West London £280 - £430 (single), £459 - £690 (double) West London £700 - £800

South London £280 - £500 (single), £350 - £650 (double) South London £600 - £700

North London £300 -£400 (single), £430 - £550 (double) North London £650 - £750

UK cost of Food & Drink

Average weekly grocery bill (including food, basic laundry and toiletry items for 2 people) £60

Average pub meal £6 - £10

Average restaurant meal £12 - £20

Pint of beer £2.50 - £3

Average bottle of wine £10

Average meal for two in mid-priced restaurant £40

UK cost of Transportation

Weekly Zone 1-6 Travelcard £41

Monthly Zone 1-2 Travelcard £86

Train trip to Edinburgh £110 (standard single)

Train trip to Cambridge / Brighton £17 - £20 (single)

Avg mid-sized car rental for a weekend £70

Return budget flight to Spain £120 - £150 (budget carrier)

Eurostar return ticket to Paris £125 (standard class)

Return flight to Ireland £50 - £60 (budget carrier)

UK cost of Entertainment

Movie £7-£10

West End Theatre £25+

Club/Pub Entry £5 - £20

Live music/concerts £10+

Chart CDs £8 - £12

New release DVD rental £3.50

Δημοσ.
Συμφωνώ.

Στο κέντρο του Λονδίνου, η καθαρίστρια παίρνει πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα.

Αν κάποιος παίρνει π.χ. 50.000 λίρες το χρόνο, δίνει το 40% (αν θυμάμαι καλά) στην εφορία, άρα του μένουν 30.000. Άλλες 12.000 λίρες τουλάχιστον πάνε για το ενοίκιο (για ένα τριαράκι. Πιο οικονομικά υπάρχουν αλλά δεν νομίζω ότι με 50.000 λίρες το χρόνο θα θες να νοικιάζεις δωμάτιο με κοινόχρηστη WC και κουζίνα).

Μένουν 1500 λίρες το μήνα.

Ενδεικτικές τιμές για κόστος ζωής:

Για πάρκινγκ: 6λίρες την ώρα (ναι, 9 ευρώ την ώρα).

verage Cost of Accommodation in London

Flat-Share Rental per month One Bedroom Flat Rental per month

East London £290 - £390 (single), £430 - £600 (double) East London £650 - £750

West London £280 - £430 (single), £459 - £690 (double) West London £700 - £800

South London £280 - £500 (single), £350 - £650 (double) South London £600 - £700

North London £300 -£400 (single), £430 - £550 (double) North London £650 - £750

UK cost of Food & Drink

Average weekly grocery bill (including food, basic laundry and toiletry items for 2 people) £60

Average pub meal £6 - £10

Average restaurant meal £12 - £20

Pint of beer £2.50 - £3

Average bottle of wine £10

Average meal for two in mid-priced restaurant £40

UK cost of Transportation

Weekly Zone 1-6 Travelcard £41

Monthly Zone 1-2 Travelcard £86

Train trip to Edinburgh £110 (standard single)

Train trip to Cambridge / Brighton £17 - £20 (single)

Avg mid-sized car rental for a weekend £70

Return budget flight to Spain £120 - £150 (budget carrier)

Eurostar return ticket to Paris £125 (standard class)

Return flight to Ireland £50 - £60 (budget carrier)

UK cost of Entertainment

Movie £7-£10

West End Theatre £25+

Club/Pub Entry £5 - £20

Live music/concerts £10+

Chart CDs £8 - £12

New release DVD rental £3.50

Καλά τα λέτε ότι είναι αυξημένο το κόστος ζωής στο Λονδίνο αλλά τα παραείπατε λιγάκι.

1) Ο φόρος είναι κλιμακωτός. Δηλαδή κάτω από 34.600 φορολόγησε με 20% και για τα υπόλοιπα είναι 40%. Πόσο είναι η υψηλή κλίμακα στην Ελλάδα?

Απάντηση: 40% (πάλι κλιμακωτός) και στα 2.000?/μήνα περίπου αν δεν κάνω λάθος!

Μόνο που στην Αγγλία με 2.000 τον μήνα δεν είσαι υψηλόμισθος, αλλά με 3600?/μήνα.

Εγώ πχ. φορολογούμαι με 20%.

Άρα κάποιος που παίρνει 50.000 φορολογείται στα πρώτα 34.600 με 20% και στα υπόλοιπα με 40%. Ήτοι:

34.600 * 0.8 = 27.680

15.400 * 0.6 = 9.240

Σύνολο 36.920

2) Εντάξει τα ενοίκια είναι τραγικά δεν λέω.

Εγώ πχ για Δ.Λονδίνο δίνω 740/μήνα για το διαμέρισμα.

Αλλά είναι ένα κόστος που αντέχεται με τους μισθούς που παίζουν.

Και μια και ανέφερες την Αθήνα (επειδή από Αθήνα είμαι).

Αναφέρθηκε λοιπόν στην αρχή του thread ότι ένας προγραμματιστής παίρνει γύρω στα 800? στο ξεκίνημα.

Για πες μου λοιπόν σε τι σπίτι και τι ποιότητα ζωής μπορεί να έχει με 800? τον μήνα (ακόμα και αν υποθέσουμε πως αυτά είναι καθαρά και όχι μικτά.)

Γιατί κάτω από 400-500? τον μήνα στην Αθήνα δεν θα βρεις τίποτα αξιοπρεπές για να μείνεις.

Οπότε μένουν άλλα 300-400?/μήνα.χμμμμμ οπότε αμάξι που ανέφερες δεν μπορείς να συντηρήσεις και να μην αναφέρουμε το κόστος για τα super market, που δεν είναι καθόλου πιο φτηνά από ότι στην Αγγλία.

Και η καθαρίστρια δεν παίρνει πάνω από 3.000 παρεμπιπτόντως. :-)

P.S. Και σε καμία περίπτωση εγώ δεν μίλησα για Λονδίνο.

Εγώ μίλησα για Αγγλία, γιατί κατά την γνώμη μου το Λονδίνο είναι μακράν η χειρότερη πόλη για να ζήσεις.

Όταν είπα για γνωστούς που παίρνουν αυτά τα λεφτά μίλαγα για Sheffield, γιατί εδώ είμαι μέχρι τώρα.

Και στο Sheffield(δεν είναι χωριό...είναι 4η πόλη της Αγγλίας) με 540 λίρες/μήνα εγώ προσωπικά έχω βρει διώροφη μονοκατοικία σε προάστιο της πόλης με θέα τα λιβάδια.;)

Και όχι τριάρι στα Πατήσια με θέα τα σόβρακα.:-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...