Προς το περιεχόμενο

Επαγγελματικές Προοπτικές

quovadis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αφού πρώτα σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κανένα φαντασμένο 15-χρονο και σάς παρακαλέσω να απαντήσετε ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ γνωρίζετε και εργάζεστε επαγγελματικά ως προγραμματιστές, θέτω το ζήτημα συνοπτικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

- Είμαι 22 ετών, σπουδάζω ήδη σε τελείως ΑΣΧΕΤΟ(δυστυχώς) ΑΕΙ, αλλά το πάθος μου είναι μόνο ο προγραμματισμός, με τον οποίο και ασχολούμαι τα τελευταία 14 χρόνια.

- Έχω πολύ καλό επίπεδο σε Pascal, Delphi, Kylix, VBasic, C# και C++ ενω έχω ασχοληθεί με projects και σε Assembly x86, C, Unix Shell, Perl, Python, Prolog, Java. Από τα του διαδικτύου, απόλυτη άνεση με HTML, CSS, JavaScript - με PHP, κλπ ΤΙΠΟΤΑ.

- Με SQL, Oracle, κ.ο.κ. έχω μαύρα μεσάνυκτα...

- Συμμετέχω σε πολλά projects στο SourceForge (αλλά με άλλο nickname - το οποίο είναι γνωστό). Τα κύρια προγραμματιστικά μου ενδιαφέροντα - πέραν του Web Developping - είναι Artificial Intelligence, General Utilities, Distributed Systems, System Programming και Microkernels

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ

- Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης ενός προγραμματιστή? (Για την ηλίθια χώρα στην οποία ζούμε, αναφέρομαι...)

- Ποιές είναι οι αποδοχές?

- Ποιές είναι οι ενδεδειγμένες σπουδές/προσόντα?

-------------------------

Αυτά τα ολίγα.

Θα εκτιμούσα ΚΑΘΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, αρκεί να βασίζεται σε εκ των έσω γνώση... Κι ελπίζω η βοήθειά σας να μου δείξει αν η "στροφή" την οποία σκέφτομαι να επιχειρήσω, αξίζει τον κόπο...

Σάς ευχαριστώ εκ των προτέρων!

:-)

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Καλησπέρα!

Γενικά θα έλεγα ότι αξίζει να κάνεις το πάθος σου εργασία. Από την άλλη ίσως κάποιος πει ότι αυτό είναι αρκετά ρομαντικό.

Και εξηγώ:

Έχοντας δουλέψει σε μεγάλη εταιρεία του χώρου μπορώ να σου πω ότι οι προγραμματιστές είμαστε οι σύγχρονοι εργάτες.

Δεν υπάρχει εκτίμηση από τους μανατζερς, θέλουν μόνο να γίνει η δουλειά. Δεν υπάρχει σεβασμός, αν φύγει ένας προγραμματιστής υπάρχουν δεκάδες άλλοι υποψήφιοι. Όσο για προοπτικές εξέλιξης μέσα στην εταιρεία, όσα πιο πολλά παίρνεις τόσες πιο πολλές υποχρεώσεις θα έχεις, πιο πολύ άγχος, πιο πολλές ώρες εργασίας...Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στο άτομο.

Στα 3+ χρόνια που έμεινα στην εταιρεία είδα ΠΟΛΛΟΥΣ να φεύγουν και άλλους τόσους να έρχονται. Οι πιο πολλοί που έφυγαν βολεύτηκαν στο δημόσιοι σαν καθηγητές, στο πανεπιστήμιο κτλ. Αυτό νομίζω λέει πολλά. Εγώ σαν πιο ανήσυχος έκανα την δικιά μου δουλειά και μπορώ να πω ότι παρόλες τις δυσκολίες είμαι πιο χαρούμενος, τουλάχιστον εργασιακά.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις μια καλή δουλειά σε μία καλή εταιρεία. Αλλά αυτό θα είναι η εξαίρεση.

Αυτά με τις προοπτικές.

Τώρα για τις αποδοχές. Μινιμουμ θα παίρνεις από 700-800 για junior developer. Το μέγιστο καθορίζεται ανά εταιρεία, ανά τις γνώσεις σου, πόσο σε χρειάζονται μία δεδομένη στιγμή. Παίρνει και παζάρια, ζητάς αυξήσεις, παίζουν bonus και τέτοια.

Για σπουδές θα σου έλεγα πολυτεχνείο - μηχανικός υπολογιστών και όχι επιστήμη υπολογιστών. Και για να μην παρεξηγηθώ το λέω από άποψη επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι από ποιότητα σχολών/μαθημάτων. Γράφεσαι στο τεχνικό επιμελητήριο και ασφαλίζεσαι στο τσμεδε όπου τα επαγγελματικά δικαιώματά είναι πιο εξασφαλισμένα και η ασφάλεια σαφώς καλύτερη από του ίκα.

Γενικά δεν θα σε συμβούλευα να σπουδάσεις το αντικείμενο αν ο σκοπός σου είναι να γίνεις υπάλληλος. Όπως σου είπα είμαστε όλοι εργάτες. Από την άλλη μπορεί να είσαι πολύ καλός στο αντικείμενο και να γίνεις περιζήτητος. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αν παλι σε ενδιαφέρει άλλου τύπου καριέρα δεν μπορώ να σε συμβουλέψω.

Σε τι ΑΕΙ εισαι?

Δημοσ.

Πω πω ... Αυτο ειναι? Ενας "συγχρονος" εργατης τον 700 που λενε και ειναι της μοδας.

Δε παιζει ο προγραμματιστης να δουλεψει αυτονομος, διλαδι να παρακουλοθει την ζητιση και να κατασκεβαζει τα αντιστιχα προγραμματα(οχι κατι του στιλ office αλλα κατι το οποιο μπορει να κανει, ας πουμε ενα προγραμμα το οποιο να διαβαζει αρχεια του office), και κατι αλλο, υπαρχουν εταιρειες (στην ελλαδα) οι οποιες να ασχουλουντε με την αναπτιξη προγραμματων (και οχι μονο για εταιρικα προγραμματα τυπου ERP) το μονο που εχω δει ειναι το hellas navigetor και δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι ελληνικο.

Ελλαδα!!!

Εγω παντος ηθελα να ασχολειθω με Φ/Β (πρασινες ενεργιες και τετια) αλλα οσο εψαχνα τοσο συνηδητοποιησα πος ειναι αδυνατον να κανεις μια τετια επενδιση. Κριμα.

Δημοσ.

Εγώ θα σου πω μία δική μου περίπτωση ενός γνωστού μου ο οποίος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω που τους βρίσκει τους πελάτες (σίγουρα μετά από καιρό θα αποκτήσεις γνωστούς) αλλα κάνει προγράμματα για μαγαζιά κατ' απαίτηση.

Αυτό το κατ' απαίτηση που είπα είναι που του δίνει το άπλετο χρήμα. Έχει κάνει προγράμματα ΠΑΡΑ πολλά για βάσεις δεδομένων σε όλων των ειδών μαγαζία, από πλυντήρια αυτοκινήτων ως και καταστήματα ρούχων. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε είχε κάνει ένα πρόγραμμα για μία εταιρία αυτοκινήτων (όχι αλυσίδα μία τοπική που συνεργάζεται με κάποιον μεγάλο). Είχε φτιάξει λοιπόν ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν και βάση δεδομένων αλλά είχε και σχεδόν όλο το λογιστήριο της εταιρίας μέσα και αυτό το είχε κάνει σε οθόνη αφής (σου εξηγώ το πακέτο δηλαδή, όλα δικά του έξοδα)... τι χρεώθηκε... μόνο την οθόνη αφής και έναν μικρό εκτυπωτή (γύρω στα 500 ευρώ). Τι πληρώθηκε? 9500 ευρώ!!!

Γιατί τόσα... γιατί ο ιδιοκτήτης παλαιότερα είχε δώσει χρήματα για να αγοράσει προγράμματα εμπορίου τυποποιημένα τα οποία δεν έκαναν όλα όσα ήθελε. Επιπλέον δεν μπορούσε να ζητάει πράγματα από τον προγραμματιστή γιατί δεν λειτουργούσαν έτσι οι εταιρίες. Και φυσικά εάν είχε πρόβλημα έπρεπε να πάρει τηλέφωνο κάποιον προγραμματιστή τεχνικό να βρει να κάνει και να ράνει. Είχε φτάσει στο σημείο να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του για να λειτουργεί σωστά η εταιρία του και το ποσό που ζήτησε ο φίλος μου δεν του φάνηκε υπερβολή δεδομένου ότι είναι ένα τελικό ποσό (οι τυχόν μικροαλλαγές δεν χρεωνόταν, χρέωνε μόνο μεγάλη αλλαγή του κώδικα Ή όταν έκανε συντήρηση στην βάση τους)

Λίγο μπακάλικη η δική μου εκδοχή αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά που έκανε δεν ήταν και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Δηλαδή δεν δημιούργησε ένα πανέξυπνο πρόγραμμα που να σκεύτεται ή κανένα ρομπότ τεχνιτής νοϋμοσύνης. Έκανες βάσεις δεδομένων ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του πελάτη και με ένα ωραίο και λειτουργικό user interface... με το αζημείωτο. Οι πελάτες ζητούσαν αυτό που ήθελαν, τους έλεγε τι δυνατότητες υπάρχουν και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Ήταν εκεί όποτε θέλανε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα (αναβάθμιση κτλ) και αν υπήρχε πρόβλημα παρείχε τεχνική και λογισμική υποστήριξη δωρεάν. Τι καλύτερο από τον ίδιο τον προγραμματιστή να σου λύνει και τα τυχόν προβλήματα στο πρόγραμμα που ο ίδιος έκανε.

Σαν εργάτης λοιπόν σου προτείνο να γίνεις Υδρονομέας στον δήμο Αθηνών, παίρνει 10κ ευρώ τον μήνα. Αν θέλεις να γίνεις προγραμματιστής ή εξωτερικό ή αλλιώς ιδιώτης στην δική σου δουλεία.

Δημοσ.

Θα πρέπει να συμφωνήσω και εγώ ότι επαγγελματίας προγραμματιστής στην χώρα μας είναι κάτι δύσκολο και οι εργοδότες των περισσότερων εταιρειών θεωρούν ότι ένας προγραμματιστής δεν είναι δυνατόν να μπορεί να είναι ηψηλόμισθος (της τάξεως των 3500 Ευρώ και άνω δηλαδή).

Αυτό που γίνεται αρκετά είναι κάποιος προγραμματιστής να καταλήγει τελικά manager, χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με το management, ώστε να καταφέρει να πάρει τον μεγαλύτερο μισθό που αναζητάει, με αποτέλεσμα να σπαταλιέται η ικανότητά του σε κάτι που δεν του άρεσει καν.

Όπως και να έχει, εσύ ξεκίνα από κάπου και να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και δεν θα χαθείς. Σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες, πάντα υπάρχουν για όλους όσους τις αναζητούν και δεν κάθονται και περιμένουν να δημιουργήσουν σε 1 μέρα κάτι που θα τους αποφέρει εκατομμύρια...

Όσο για την ιστορία του φίλου μας παραπάνω, έχω ακούσει δεν φαντάζεστε πόσες τέτοιες...Σίγουρα όλοι μας έχουμε κάνει custom εφαρμογές και έχουμε βγάλει παραπάνω χρήματα αλλά και χρονικά να το δείς, άμα είσαι ένα άτομο είναι απλά αδύνατον να έχεις 5 πελάτες ταυτόχρονα που θέλουν κάτι την ίδια χρονική περίοδο.

Το βέβαιο είναι όμως, ότι, οι customized λύσεις αποφέρουν και μεγάλα κέρδη αλλά πρέπει να είσαι και σε θέση να την βγάλεις εις πέρας γιατί η στραβή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Επίσης, αφού γίνει η παράδοση, προφανώς πρέπει να υπάρχει και aftersale υποστήριξη το οποίο είναι και το πιο βαρετό κομμάτι....παρ΄'ολα αυτά εκεί φαίνεται ο πραγματικός επαγγελματίας.

@TsakirisAlek, και εμπόριο μπανάνας να κάνει πάλι μπορεί να του αποφέρει καλό κέρδος.....αλλά προφανώς το ζητούμενο είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει.

Δημοσ.

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να εργαστείς στο εξωτερικό?

Το ξέρω πως μας είπες πως κάτι τέτοιο δεν σε ενδιαφέρει αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα να μην περιμένεις και πολλά.

Στην Αγγλία για παράδειγμα ο πρώτος σου μισθός θα είναι ο μισθός που θα πάρεις στην Ελλάδα ίσως μετά από 20 χρόνια αν είσαι τυχερός.

Μάλιστα μετά από 3-4 χρόνια προϋπηρεσία μπορείς να χτυπήσεις μηνιαίο μισθό της τάξεως των χρημάτων που αναφέρθηκαν για customized εφαρμογές. Έχω γνωρίσει δύο Έλληνες εδώ που όντως δουλεύουν με τέτοιους μισθούς τώρα.

Και όσο για τον πρώτο μισθό δεν στο λέω στην τύχη καθώς και εγώ ξεκινάω την Δευτέρα δουλειά σαν προγραμματιστής στο Λονδίνο.

Το ξέρω πως δεν ρώτησες κάτι τέτοιο, αλλά πίστεψέ με με τις γνώσεις και το μεράκι που έχεις εδώ θα σε εκτιμήσουν πιο πολύ.

Συγνώμη για το off topic.

Δημοσ.

Έκανα το BSc Ελλάδα μετά στρατό και μετά μεταπτυχιακό στην Αγγλία.

Το μεταπτυχιακό το τελείωσα τον Σεπτέμβριο και τώρα πιάνω δουλειά.

Το ίδιο και τα άλλα παιδιά (ένας από αυτούς έκανε και Phd).

Δημοσ.

My point is, ότι κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με Αγγλία, δεν είναι εύκολο απλά να σηκωθεί να πάει εκεί. Εσύ εκμεταλεύτηκες τον χρόνο του μεταπτυχιακού να να βρεις σπίτι, να ψαχτείς γενικά τι μπορείς να κάνεις με δουλειά κτλ...για κάποιον άλλον όμως, δεν είναι μια απόφαση που μπορει να την πάρει αύριο συν το ότι και να πάει εκεί έχει μια οικονομική επιβάρυνση που ίσως να μην μπορεί εύκολα να καλύψει εκτός και αν πιασει μια οποιαδήποτε πρόχειρη δουλειά...που και πάλι, το θέμα δύσκολο θα είναι.

Δημοσ.
το πάθος μου είναι μόνο ο προγραμματισμός, με τον οποίο και ασχολούμαι τα τελευταία 14 χρόνια. - Έχω πολύ καλό επίπεδο σε .... ενω έχω ασχοληθεί με projects και σε ...ΤΙΠΟΤΑ.

Δεν ειναι πολύ σαφές το "Έχω πολύ καλό επίπεδο" οταν το γράφεις ή απλά το λές.

Αν μπορεις να τα αποδείξεις αυτά (πχ. να μπειτε στο τάδε SourceForge project, το 50% του κωδικα ειναι δικό μου) , και να το δείχνεις στο CV οτι μπορεις να τα αποδείξεις, (για να σε καλέσουν σε συνεντευξη)

δεν θα εχεις προβλημα να βρεις δουλειά σε ιδιωτική ελληνική, ή στο εξωτερικό .

καλα, για να βρεις δουλειές μόνος σου δεν το συζητάμε, εισαι οτι δηλώσεις, αλλα οι ζητούμενες ικανότητες για το ελ.επάγγλεμα ειναι πολλές άλλες πέρα απο το τεχνικό μέρος (υπομονή, καλή επικοινωνια, διαπραγμάτευση, "πώληση", διεκδίκηση οταν δεν σε πληρώνουν, κλπ)

Για δημόσιο μπορεί να εχεις πρόβλημα, με το άσχετο πτυχίο. Όπως γραφει ο mkst, μετά τα 30 πολλοί κουράζονται απο το ωράριο, ή τη συνεχή ανάγκη ενημέρωσης σε νεες τεχνολογίες,

αρχιζουν να θεωρούν λιγότερο σημαντική την αμοιβή ή/και το μεράκι για δουλειά, και

δινουν περισσότρερη προτεραιότητα στην ασφάλεια, τη μονιμότητα, το στάνταρ ωράριο.

Αν έχουν αναγνωρισμένο πτυχίο βρίσκουν θεσεις στη δημόσια εκπαίδευση (ωράρια εξωγήινα, πχ 1 ωρα τη μέρα, 3-4 ωρες, 3 μηνες διακοπες κ.λ.π ).

Απο τη δικιά μου εμπειρία, ο προγραμματιστής ειναι απο τα επαγγέλματα που, παρά την γενικευμένη ανεργία, εχει μεγάλα ποσοστά παραιτήσεων.

Απολύσεις υπάρχουν σε ολα τα επαγγέλματα. αλλα δεν ειναι εκει το πρόβλημα. Αν η εταιρεια δεν σε θεωρεί ιδιαιτερα απαραίτητο, δεν σημαινει οτι σε απολυει. Απλα δεν σου αυξάνει ιδιαιτέρως το μισθό.

πολλοι προγραμματιστές παραιτούνται μετα απο 1, 2-3 χρόνια σε καθε εταιρεία,

γιατι πιστευουν οτι αξιζουν περισσότερα απ όσα παίρνουν,

είτε γιατι καταλαβαινουν οτι στις περισσότερες εταιρείες υπάρχει και το θέμα "ισοροπίες".

δηλ, ειναι ΟΚ να παιρνει 700 η γραμματέας, 1500-2000 ο προγραμματιστής, και 3-5000 ο διευθυντής (μισθός πρόσληψης),

αλλα αν δώσουμε με τη νέα χρονιά, ακόμα κι αν αυτο στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα (αυξηση εμπειρίας, παραγωγικότητα, δυσκολία αντικατάστασης αν παραιτηθεί)

αυξήσεις 5%, 15% και 3% αντίστοιχα θα έχουμε πρόβλημα σχέσεων με το προσωπικό.

οπότε σε οδηγούν στη λογική, οτι "τα καλά λεφτά τα παίρνεις με τις μετακινήσεις", και οχι με την ενδειξη πίστης στην εταιρεία.

βεβαια αυτο το παιχνιδι εχει ημ/νια λήξεως. Οσο μεγαλώνεις, τόσο πιό ικανός πρεπει να εισαι (ή να θεωρείς τον εαυτό σου, ασχετα τι είσαι), για να ρισκαρεις να αφήνεις τη σίγουρη φωλιά.

---------------------------------------------------------------------------------

Γραφονται κατι μισθοί 700-800.

κοιτα, αν βγεις σήμερα στην αγορά (πριν πάρεις ακόμα πτυχίο, άσχετο ή σχετικό, για να συνδιασεις σπουδές + εργασία),

είτε βγεις αύριο (πχ. στα 24-26 με πτυχίο και θητεία τελειωμένα),

τόσα θα πάρεις.

το κλειδί ειναι το μηδέν εμπειρία.

τόσα θα πάρει και η γραμματέας (βασικός, 680 αν δεν ειναι μαυρα), τόσα αποθηκάριος, τόσα ο πωλητής, κλπ.

αλλά, μετά απο 2 χρόνια στην ίδια εταιρεία :

- για γραμματέα/αποθηκάριο τα λεφτα θα ειναι ίδια (ή αυξημενα με τη συμβαση ΓΣΕΕ, αν δεν ειναι "μαύροι", και δεν εχουν ιδιαιτερες σχέσεις με τη διοίκηση)

- ο πωλητής θα παιρνει το ιδιο σαν μισθό, αλλα θα βγαζει καλά λεφτα με τις προμήθειες αν ειναι μάγκας/δουλευταράς, ενω αν ειναι μετριότητα αποκλειεται να αποφύγει για 2 χρόνια το σουτάρισμα.

- ο προγραμματιστής είτε θα έχει μια πολυ καλή αυξηση, ειτε θα παραιτηθεί για τα διπλά λεφτά σε άλλη εταιρεία, ειτε ειναι ανίκανος, είτε θύμα/απληροφόρητος.

το δυσκολο έρχεται σε 10-15 χρόνια.

σαν "σκέτο προγραμματιστής", φυσικά θα εχεις πολυ ανωτερο μισθό απο γενιά-των-700 κλπ,

αλλα δεν θα έχεις μισθό διευθυντή ή αποδοχές ενος κορυφαίου πωλητή/ασφαλιστή, ή αυτα που βγάζουν (σουμα τα νομιμα και τα μαύρα) γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κλπ.

---------------------------------------------------------------------------------

σημ. έπειδή θελεις μονο εμπειρίες "απο μέσα", οτι γράφω ειναι εμπειρίες μεσα απο ιδιωτικές εταιρείες, και σαν υπάλληλος. Δεν εχω εμπειρίες απο ελευθερο επάγγελμα, δημόσιο υπαλληλίκι, και απο δημόσια εκπ.ιδρύματα (για να εκτιμήσω τι θυσία θα ειναι αν αλλάξεις κατεύθυνση απο ενα ΑΕΙ, σε άλλο )

Δημοσ.

Πολύ σωστά τα σχόλιά σου random σχετικά με τις σχέσεις προσωπικού/αυξήσεων καθώς και τις παραιτήσεις. Γενικά, δύσκολα τα πράγματα δυστυχώς.

Δημοσ.
My point is, ότι κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με Αγγλία, δεν είναι εύκολο απλά να σηκωθεί να πάει εκεί. Εσύ εκμεταλεύτηκες τον χρόνο του μεταπτυχιακού να να βρεις σπίτι, να ψαχτείς γενικά τι μπορείς να κάνεις με δουλειά κτλ...για κάποιον άλλον όμως, δεν είναι μια απόφαση που μπορει να την πάρει αύριο συν το ότι και να πάει εκεί έχει μια οικονομική επιβάρυνση που ίσως να μην μπορεί εύκολα να καλύψει εκτός και αν πιασει μια οποιαδήποτε πρόχειρη δουλειά...που και πάλι, το θέμα δύσκολο θα είναι.

Συμφωνώ ότι είναι πιο δύσκολο αν δεν είναι εδώ.

Αλλά μην ξεχνάμε πως η Αγγλία είναι μία πολυεθνική χώρα. Υπάρχουν εταιρίες που θα του πληρώσουν και το αεροπορικό για να πάει για συνέντευξη όπως και την διαμονή.

Οπότε δεν θα επιβαρυνθεί τίποτα.

Όπως είπε και ο random, αν μπορεί να αποδείξει ότι έχει κάποιες γνώσεις τότε πίστεψέ με στην Αγγλία θα βρει δουλειά σίγουρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορεί να συνεννοηθεί και να ψαχτεί στο internet.

Τέλος πάντων....εγώ μία παρένθεση έκανα και είμαι off topic, μην το συνεχίσουμε εκτός αν ενδιαφέρεται το παιδί.;)

Δημοσ.

κατι ακόμα... επειδη η κυριότερη πηγή πληροφοριών μας ειναι το "ενας γνωστός μου είπε οτι ο ξαδερφος του άκουσε.." :confused:

υπάρχουν προγραμματιστές, .... "προγραμματιστές", προγραμματιστές @@, και προγραμματιστές με @@.

Δουλευει ο Χ στο τμήμα μηχανογράφησης ΔΕΚΟ, ή σε Δήμο/νομαρχία,

καθημερινά καθήκοντα: τρεχει έτοιμα σκριπτακια για καθαρισμό temp files του σερβερ (αν οτιδήποτε σκάσει παιρνει τηλεφωνο την εταιρεια που εγκατεστησε σερβερ + σκριπτακια), αλλαζει χαρτι εκτυπωτών, ξεκλειδώνει χρηστες που ξεχασαν το password, ξερει και κατι COBOLογιές ξεχασμένες απ το χρόνο (ο τελευταιος -παγκοσμίως- compiler που αναγνωρίζει τον κώδικα, βρισκεται στον σκληρό του),

τον ρωτάς τι επαγγέλεται λέει "προγραμματιστής".

Άλλος... υπάλληλος, αναπτύσει/συντηρεί/αναβαθμιζει εμπορικά πακέτα, erp , εσωτερικες εφαρμογές, κλπ, χρόνια στο κουρμπέτι. Στις 4-5 καθε μερα τραβάει ενα backup, shutdown, και σπίτι. Στο σπιτι , πιθανον να εχει ενα 486, με win98 απλα για να μπει σε contra.gr και στοίχημα, ή δεν έχει pc.

Στις ερωτήσεις τι είναι... Python, Ajax, Ubuntu, Core2Duo θα απαντήσει "φίδι, ομαδάρα, Ζουλού, Ντούρεξ".

Δατ ιζ = προγραμματιστής μόνο στο επάγγελμα.

άνθρωποι ακατάλληλοι για συμβουλές καριέρας.

Δημοσ.

Σε τι ΑΕΙ εισαι?

5ο έτος - Ιατρική. (απαντώ αρχικά σε αυτό, ώστε να καταλάβετε τι δικαυβεύεται...)

* Όσον αφορά τον φίλο που είπε για Αγγλία, δεν είμαι εναντίον, απλά αναφέρθηκα στην Ελλάδα ως την πλέον ρεαλιστική λύση...

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις απαντήσεις σας! :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...