Προς το περιεχόμενο

Suspend to RAM κ.τ.λ. σε GNU/Linux.

firewalker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το έχει ερευνήσει κανείς; Γιατί είναι τόσο ακατάδεκτο το Linux; Φταίει η αρχιτεκτονική του πυρήνα; Φταίει γενικά η αρχιτεκτονική των *NIX συστημάτων; Η δομή του fs; Φταίει το initramfs και microkernel;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Macbook 1.1 με Debian lenny (2.6.26): suspend to ram, hibernate και suspend-to-both (ram & disk) δουλεύουν μια χαρά με uptimes της τάξης των εβδομάδων. Επιπλέον, στο εν λόγω μηχάνημα έχω full disk encryption σε root, swap και home, και κάνει μια χαρά resume από το encrypted swap partition που βρίσκεται μέσα σε LVM logical volume.

Desktop με Core 2 Duo σε Gigabyte 945PL-S3 με Nvidia GeForce 7300, Debian lenny: το δουλεύω μονίμως με suspend to disk εδώ και 1 χρόνο χωρίς προβλήματα. Το suspend to ram γενικά δουλεύει, αλλά δεν το προτιμώ λόγω αστάθειας τροφοδοσίας ρεύματος.

Fujitsu Siemens LifeBook S7020 με Centrino 1.86 GHz και Intel 915, Debian lenny (και arch linux και ubuntu παλιότερα): Επίσης δουλεύουν όλα άψογα.

Γενικά εκεί που δε δουλεύει το suspend to ram, φταίει κατά 99% κάποιο buggy ACPI implementation ή κάποιος κακογραμμένος driver. Τελευταία έχει δοθεί αρκετά μεγάλη έμφαση στο θέμα, και οι περισσότεροι drivers είναι πλέον PM-aware.

Προσωπικά, σε όσους έχουν προβλήματα συνιστώ τη χρήση του uswsusp (s2ram, s2disk, s2both), το οποίο έχει μια whitelist με τα workarounds που χρειάζονται για διάφορα γνωστά laptops και που κυρίως έχουν να κάνουν με το reset της κάρτας γραφικών (κάτι που θα εξαλειφθεί με την έλευση του kernel mode-setting).

Όσον αφορά στο initramfs, ίσα-ίσα, δίνει παραπάνω δυνατότητες όσον αφορά στο suspend και resume from disk, όπως η χρήση encrypted ή logical swap partitions, ακόμα και loopback partitions. Φυσικά τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο καλό και πλήρες σύστημα δημιουργίας initramfs έχει η διανομή (και το debian έχει ένα απ' τα καλύτερα).

edit: Bonus της ημέρας: δείτε τα περιεχόμενα του /sys/class/dmi/id ;-)

δωσε στο λαό!

πως συντασουμε μια εντολη να μου βγαλει όλη την λίστα μην τα κοιταω ενα ενα ;

α! με cat * κατι γινεται

-----Προστέθηκε 12/10/2008 στις 01 : 08 : 15-----

και γω το χω σαν απορια το suspend to ram δεν το εχω κανει ποτέ και δεν ξέρω απο που γινεται

Τι στο καλό... Στα buggy acpi έχω πέσει;

apoiko, πότε θα κάνουμε ένα install fest;

Έλα τώρα... Παλιό είναι αυτό. :-) :-) :-)

Για encryption τι έχεις; LUKS; Αλγόριθμο; Όταν ξυπνά, ζητά pass;

Για encryption τι έχεις; LUKS; Αλγόριθμο; Όταν ξυπνά, ζητά pass;

Ναι, LUKS με τα κλασσικά aes-cbc-essiv:sha256 μέσα σε ένα partition και από μέσα LVM2 για τα πάντα. Όταν ξυπνά από suspend to disk ναι, από suspend to ram προφανώς όχι (δεν μπορείς να «κλειδώσεις» το δίσκο ενώ τρέχει). Στο suspend to RAM κάνεις userspace locking, με τον xscreensaver και διάφορα συναφή. Η κρυπτογράφηση του δίσκου αποσκοπεί άλλωστε στην προστασία των δεδομένων όταν ο υπολογιστής είναι σβηστός και κάποιος έχει φυσική πρόσβαση.

Κοίτα να δεις σύμπτωση!

Χτες πάλευα όλο το απόγευμα να το καταφέρω το ρημάδι να κάνει supsend to ram. Κάτι κατάφερα χωρίς X, αλλά μόνο την πρώτη φορά που δίνω s2ram -f -p -m.

Τελικά το παράτησα....

To dmidecode το ξέρετε;

Εγώ ούτε για κονσόλα δεν μπορώ. Φορτώνει κανονικά και μετά από λίγο παγώνει.

apoiko, μπορείς να ανεβάσεις τα configuration files, γιατί θα το κάνω suspend2fireplace. Ειδικά από το σύστημα με nvidia.

-----Προστέθηκε 12/10/2008 στις 03 : 50 : 12-----

Τελικά το ξενύχτι και η πολύ καφεΐνη αποτρέπουν τον εγκέφαλο να κατανοεί αυτά που διαβάζει.

Δούλεψε.

Μόνο ένα πρόβλημα με τον slmodem daemon έχω που χρειάζεται restart για να δουλέψει το modem.

Είναι ένα εργαλείο που επιστρέφει πληροφορίες για τον υπολογιστή, όπως εκδόσεις bios, τι μνήμες είναι εγκατεστημένες και σε τι συχνότητα κτλ κτλ

dmidecode is a tool for dumping a computer's DMI (some say SMBIOS ) table contents in a human-readable format. This table contains a description of the system's hardware components, as well as other useful pieces of information such as serial numbers and BIOS revision. Thanks to this table, you can retrieve this information without having to probe for the actual hardware. While this is a good point in terms of report speed and safeness, this also makes the presented information possibly unreliable.

The DMI table doesn't only describe what the system is currently made of, it also can report the possible evolutions (such as the fastest supported CPU or the maximal amount of memory supported).

SMBIOS stands for System Management BIOS , while DMI stands for Desktop Management Interface. Both standards are tightly related and developed by the DMTF (Desktop Management Task Force).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...