Προς το περιεχόμενο

Shutdown χωρίς να είμαι root

g1annis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε όλα τα γραφικά περιβάλλοντα, υπάρχει το γνωστό κουμπάκι στο πάνελ ή στο μενού που πατάς για να σβήσει το pc ή για να κάνει reboot, log off κλπ.

Ωστόσο, αν δώσεις από κονσόλα shutdown -P ας πούμε ζητάει root passwd.

Υπάρχει κάποιος λόγος να χρειάζεται root access για την εντολή shutdown, τη στιγμή που ο απλός χρήστης μπορεί να κάνει ότι κάνει και η shutdown (δηλαδή να σβήσει τον υπολογιστή) απλά με 2 κλικ?

Κι επίσης, ποιά εντολή χρησιμοποιεί το κουμπάκι αυτό σε gnome ας πούμε, αφού σίγουρα δεν είναι η shutdown (αφού θα ζήταγε passwd)?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To shutdown έχω την εντύπωση πως γίνεται από τον login manager και όχι από το desktop environment αυτό καθεαυτό. Επομένως αφού ο login manager τρέχει με root permissions κατά την εκκίνηση, μπορεί και να κάνει shutdown το σύστημα. Στο kde για παράδειγμα, αν αντί να ξεκινήσεις το kdm τρέξεις το startx και ανοίξεις το kde, δεν υπάρχει επιλογή πλέον για shutdown, παρά μόνο για logout από το περιβάλλον. Νομίζω τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα gnome, xfce4 κτλ.

Δον το έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω ότι:

Φτιάχνεις ένα νέο group π.χ. shutdown και βάζεις τον χρήστη σου μέσα. Μετά δηλώνεις στο sudo κάτι τέτοιο %shutdown localhost=/sbin/shutdown.

Και θα κάνει τερματισμό από κονσόλα με απλό χρήστη.

τρεχεις sudo visudo

και κατω κατω προσθετεις μια γραμμη

your-name ALL=NOPASSWD: /sbin/reboot, /sbin/halt

οπου αντικαθιστας με το username που θες να κανεις shutdown

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...