papadi Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Καλησπέρα, έχω την εξής τοπολογία: Gigabit ethernet switch (D-Link DGS-1008D) Vista x64 PC με Gigabit κάρτα δικτύου Vista x86 PC με Gigabit κάρτα δικτύου Συνδέσεις με καινούργια καλώδια CAT5e (αν και σύμφωνα με τις οδηγίες του συγκεκριμένου switch ταχύτητες gigabit μπορούν να επιτευχθούν και με απλό CAT5) Στα Vista οι κάρτες ανανγωρίζονται κανονικά σαν gigabit και η ονομαστική ταχύτητα που βλέπω στα network properties είναι 1Gb. Το switch αναγνωρίζει τα δυο pc ως gigabit (εμφανίζει άλλο χρώμα όταν δεν είναι) Οι κάρτες δικτύου έχουν τους τελευταίους drivers των κατασκευαστών τους Προσπαθώ να μεταφέρω ένα μεγάλο αρχείο (1.5GB). Η ταχύτητα μεταφοράς ξεκινά από 40MB/sec και στη συνέχεια πολύ γρήγορα πέφτει μέχρι και στα 20MB/sec. Ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 25. Θεωρητικά θα έπρεπε να φτάνει τα 128MB/sec. Τι γίνεται; Έχω διαβάσει διάφορα, μέχρι και το ότι τέτοια ταχύτητα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ok. 128 όχι. Αλλά 20 γιατί; Τότε γιατί υπάρχει το gigabit ethernet. 20MB/sec μπορώ να έχω και με απλό fast ethernet.
tsakonas Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Ποτε δεν εχω δει σε 100mbps παραπανω απο 10-12...σε απλους δισκους... Τωρα στο gigabit, το μεγιστο που εχω δει ειναι γυρω στο 25... Παιζει ρολο και το write speed του σκληρου δισκου
parsifal Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Πάμε λίγο ανάποδα: 20MB/sec δε μπορείς να έχεις με απλό Fast Ethernet. Το θεωρητικό μέγιστο που μπορείς να πιάσεις με 100άρι LAN είναι 100Mbps, ήτοι 12.5ΜΒ/sec. Στην πράξη, κοντά στα 11MB/sec στην καλύτερη, γιατί τα μέγιστα αφορούν πάντα raw ethernet frames και όχι IP packets. Τώρα, για το throughput στο 1000άρι δίκτυό σου: Ομοίως με το 100άρι, βγαίνει θεωρητικό μέγιστο 125MB/sec. Στην πράξη, οι καλές Gigabit Ethernet υλοποιήσεις βγάζουν κοντά στα 900κάτι Mbps, πάλι μετρώντας Ethernet raw frames. Σε αυτά τα επίπεδα ταχυτήτων όμως, το πιθανότερο bottleneck είναι τα αποθηκευτικά μέσα μεταξύ των οποίων διακινούνται τελικά τα δεδομένα. Οι σκληροί δίσκοι των PC σου δηλαδή. Βέβαια, 20MB/sec είναι ρυθμός διαμεταγωγής που πιάνουν άνετα οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι των 7200rpm, είτε IDE είτε SATA. Είσαι σίγουρος ότι τη στιγμή της μεταφοράς δε συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω; : 1. Κάποιο από τα PCs διαβάζει από ή γράφει σε δίσκο άλλα δεδομένα. Αυτό αναγκάζει την κεφαλή να κάνει πολλές κινήσεις rellocation για να ανταπαξέλθει, πράγμα που ρίχνει την ταχύτητα σημαντικά 2. Τα δεδομένα που μεταφέρονται, διαβάζονται από ή γράφονται σε περιοχή του δίσκου στην οποία αυτός εμφανίζει μεγάλη πτώση ταχύτητας: Είναι γνωστό ότι οι σκληροί δίσκοι δε διατηρούν ίδιες επιδόσεις σε όλη την επιφάνεια των platters. Όσο γεμίζουν με δεδομένα, η φαινόμενη ταχύτητα μειώνεται 3. Δεν κατεβάζεις από Internet δεδομένα με μεγάλη ταχύτητα (π.χ. torrents με 1+ΜΒ/sec). Κανονικά, επιβάρυνση του link ενός από τα PCs προς το switch σε τέτοια επίπεδα δε θα ήταν ικανό να προκαλέσει congestion (κορεσμό). Αλλά αυτό ισχύει μόνο για το φυσικό μέσο της ζεύξης. Οι πόροι που αφιερώνει η κάρτα δικτύου και το σύστημα κατά το downloading με μεγάλες ταχύτητες από το Internet δεν είναι αμελητέοι 4. Έχεις ενεργοποιήσει Jumbo frames και στις δύο κάρτες; Το switch τα υποστηρίζει; Πέρα από τα παραπάνω, διατηρώ και μία επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα του TCP/IP stack των Windows. Δε θα σχολιάσω περαιτέρω, υπάρχει ήδη αρκετή σχετική παραφιλολογία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά, στο οικιακό μου LAN βλέπω σταθερά ταχύτητες πάνω από 35MB/sec. Πολύ συχνά κοντά στα 40-50 και έχει peak-άρει κάπου στα 55ΜΒ/sec. Τα παραπάνω, μεταξύ μίας Marvell 88E8053 και μίας Realtek 8111C, με ενδιάμεσο ένα 3Com switch. Το πρωτόκολλο μεταφοράς ήταν Samba, με τον Samba server σε Linux και ο client που "τραβούσε" αρχεία σε WinXP Pro SP3. Πιστεύω πως με NFS πρωτόκολλο, Linux client και πιο γρήγορο σκληρό δίσκο στον file server, θα μπορούσα να δω ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.
papadi Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Thanks! Με βοήθησες αρκετά να καταλάβω κάποια πράγματα. Καταρχήν δεν ξέρω πως μου ήρθε το λάθος θεωρητικό για το 100άρι. 100/8=12.5! Anyway. Ο router υποστηρίζει jumbo packets (από το manual: Supports 9,000Bytes Jumbo Frames (only support in 1000Mbps)). Από τις κάρτες μου όμως μόνο η μια το υποστηρίζει (επιλογές 1514, 2514, 4514, 9514 με επιλεγμένη την 1η). Άρα λογικά δεν θα βοηθήσει. Μια που όμως το αναφέραμε, αν το ανεβάσω πιο είναι το αρνητικό side effect. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάτι αλλιώς δεν θα ήταν by default στην μεγαλύτερη επιλογή. Επίσης ο ένας δίσκος είναι σε laptop, άρα 5200! Κατά τα άλλα είμαι αρκετά σίγουρος (όσο μπορώ να είμαι) ότι όσο τεστάρω δεν τρέχουν άλλα πράγματα στο δίκτυό μου και ότι τα pc είναι σχετικά idle. Μάλλον αυτό είναι το μέγιστο που μπορώ να πιάσω από ότι καταλαβαίνω.
Vatos_locos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 ε αν μιλάς για 5200 δίσκους τότε άστο εγώ σε desktop με 7200 δίσκους νορμάλ πιάνω ~ 60-65Mb transfer και από raid 0 σε raid 0 φτάνει τα 80 στην καλύτερη αυτά σε pc Vista64 σε Pci-e κάρτες δικτύου και το αντίστοιχο switch με το δικό σου αλλά το 5άρι πάντως τα απλά dlink δεν είναι και τόσο καλά αν φάνε πολλά request για transfer ταυτόχρονα απο 4-5 pc λιώνουν μετά και σέρνονται
100 010 00 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Βασικα πρεπει να ενεργοποιησεις τα jumpo frames στις καρτες και θα δεις ταχυτητες, αν το επιτρεπουν οι δισκοι σου ως ανωτερω, 70~80ΜΒ, αν δε τα ενεργοποιησεις, θα παιζεις μονιμα στα 25. Τα JF ειναι disable στις 1Gb by default
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Moderators Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Εγω με 3com switch 1000ρι, 640GB HDD στο ενα pc (XP Pro) και 250GB HDD στο αλλο pc (Vista), ειδα καθαρα και ξαστερα 45ΜΒ/ς σταθερη ταχυτητα, χωρις jumbo frames, χωρις raid και τα λοιπα. Ενω με το 100ρι εβλεπα 10ΜΒ/s... Αρκετη διαφορα αν και εχει αρκετα περιθωρια βελτιωσης μεχρι να maxαρουν οι δισκοι... Α και με παραλληλο κατεβασμα απο torrents (το 3com δε φαινεται να 'μασαει' βεβαια)... Με Marvell 1000ρη η μια μητρικη και με Marvell 1000ρη και η αλλη, και καλωδια cat 5e.
parsifal Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Ένα δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσουμε throughput μεταξύ δύο Windows μηχανημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν περιορισμοί ταχύτητας από υποσυστήματα αποθήκευσης, είναι το AIDA32. Τσεκάρετέ το όσοι θέλετε...
Vatos_locos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 ποιο AIDA32 και μ@λ@κίες εδώ best of πρέπει να τρέχει και στα 2 pc client/server φάση βαριέμαι να γράφω πως δουλεύει εύκολο είναι BTW πείτε στα μεγάλα κεφάλια να κάνουν το insomnia να δέχεται .rar και όχι μόνο .zip MikroTik Bandidth Test.zip
parsifal Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δηλαδή τώρα, τη δήλωση ότι προτείνω μαλακίες στα μέλη του Insomnia θα πρέπει να μην την πάρω προσωπικά;
Vatos_locos Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 χουμορ mr.εξουσία χουμορ.... otherwise αν πειράχτηκες υπάρχει και ο ρουφιάνος αν δεν μπορείς να με bannάρεις εσύ o ίδιος, γίνατε Moderator και κάτι έγινε....
parsifal Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 χουμορ mr.εξουσία χουμορ.... otherwise αν πειράχτηκες υπάρχει και ο ρουφιάνος αν δεν μπορείς να με bannάρεις εσύ o ίδιος, γίνατε Moderator και κάτι έγινε.... Ας είναι. Με κάλυψες. Δε θέλω να δοθεί συνέχεια.
ctru Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Μπράβο parsifal!!!!! papadi καλή ερώτηση για "μάθημα".
papadi Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2008 Ωραίο το AIDA. Ουσιαστικά πρέπει να είναι αντίγραφο του Everest της Lavasys και μάλιστα της επαγγελματικής έκδοσής του που δεν είναι δωρεάν. Βλέπω ότι και το AIDA είναι από Ουγγαρία. Τυχαίο; edited: Όχι τυχαίο. http://www.aida32.hu/. Η Lavays προσέλαβε τον δημιουργό του AIDA και έκανε το Everest.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.