mayrozjack Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Θέλω να ρωτήσω: αν το chkdsk βρεί κάποια λάθη στο δίσκο και τα διορθώσει, είναι δυνατόν να αναιρεθούν οι διορθώσεις αυτές, και αν ναι, πως?? ευχαριστώ εκ των προτέρων...
PCharon Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δεδομένου πως FAT/NTFS είναι θρέμμα της Ms, το chkdsk είναι ένα το μοναδικό, το πιο κατάλληλο και αξιόπιστο εργαλείο του είδους. Όχι δεν γίνεται. Για ποιό λόγο θες κάτι τέτοιο?
micos000 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Όταν το chkdsk κάνει έλεγχο και βρεί προβληματικά/κατεστραμμένα αρχεία, τα τοποθετεί μέσα σε έναν φάκελο στο root του δίσκου με το όνομα Found.XXX Το ΧΧΧ είναι ένα νούμερο από 000-999 και μέσα έχει διάφορα αρχεία με κατάληξη .chk Αν περίπου γνωρίζεις το μέγεθος του αρχείου που θέλεις να επαναφέρεις και τι κατάληξη είχε, μπορείς να κάνεις μετονομασία και θα στο επαναφέρει. Αν δεν βλέπεις τους φακέλους αυτούς, απενεργοποίησε την απόκρυψη κρυφών φακέλων και φακέλων συστήματος.
PCharon Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Γι αυτό τον ρώτησα τί ακριβώς εννοεί. Πάντως τα αρχεία που επαναφέρει με αυτόν τον τρόπο το chkdsk δεν είναι κατεστραμμένα, εκείνο που καταστράφηκε είναι η πληροφορίες γι αυτά πάνω στο δίσκο. Γνώρισμα αυτών των αρχείων είναι πως δεν έχουν το αρχικό τους όνομα, extension αλλά ούτε και μέγεθος. Το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο και συγκεκριμένα θα είναι [clyster size] * (ακέραιο μέρος([αρχικό μέγεθος]/[clyster size])) + [clyster size] - Το αρχικό όνομα δεν μπορείς να το επαναφέρεις. - Το αρχικό extension μπορείς να το επαναφέρεις αυτόματα με πρόγραμμα όπως το TrID. - Το αρχικό τους μέγεθος δεν μπορείς να το επαναφέρεις σε όλα, πάντως παλιότερα, επειδή την είχα πάθει τη ζημιά, είχα προγραμματίσει ένα μικρό utility που μπορεί να επαναφέρει αυτόματα το αρχικό μέγεθος κάποιων τύπων αρχείων που κατέληξαν ως *.CHK.
washcloud Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Προφανώς αυτό που συνέβη ήταν αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω - το chkdsk διόρθωσε σφάλματα, και μέσα στην διαδικασία αυτή εμπεριέχετο το "ψαλλίδισμα" προβληματικών αρχείων, και η απόδοση του ανεκτημένου αρχείου ως .chk file. Αρκετές φορές το αρχείο ανακτιέται αναγνώσιμο, άλλες πάλι έχει γίνει κ... και είναι unreadable. Όπως σου είπαν πριν, βρίσκεις τον "ημιδιαφανή" φάκελο με το όνομα found.000 στη root του δίσκου C: (μαζί δλδ με τους φακέλους program files, windows κτλ) και μέσα τα αρχεία .chk. Xρήσιμα είναι μόνο όσα είναι από κάποια kb και πάνω, και συνήθως αφορούν αναντικατάστατες φωτό, ή αρχεία κειμένου. Μπορεί και προσωπικά βίντεο ή αρχεία ήχου. Αν είναι κάτι που μπορεί να ξαναβρεθεί (ταινίες, mp3), δεν αξίζει τον κόπο το ζάλισμα. Αν όχι, δοκιμάζεις να κάνεις drag & drop τα αρχεία αυτά σε διάφορα προγράματα πχ word, κάποιον player, κάποιον image editor, κι αν το αρχείο δεν έχει φάει τόσο χοντρό ψαλλίδισμα απ΄το chkdsk, θα το δεις ν' ανοίγει. Φυσικά δεν ξέρεις τί είναι τί (αν και ξέρω τουλάχιστον ένα πρόγραμμα για να κάνει τη δουλειά της αναγνώρισης, είναι μπελάς γιατί καταναλώνει πολλή cpu ΚΑΙ χρόνο), αλλά όταν τα αρχεία αυτά ΔΕΝ είναι πολλά -και συνήθως δεν είναι - , καλύτερα το κάνεις με το manual drag & drop που λέγαμε στα σχετικά προγράμματα που μπορούν να τ' ανοίξουν, και κάποια στιγμή θα πετύχεις το σωστό (αν πχ ψάχνεις για μια φωτό, ρίχνεις ένα .chk αρχείο πάνω στο πχ Paint των windows και βλέπεις αν ανοίγει. Αν δεν ανοίγει παίζει να είναι είτε κατεστραμμένο, είτε να είναι άλλου είδους αρχείο, οπότε δοκιμάζεις να το ανοίξεις με άλλα προγράμματα, πχ έναν player, αν είναι αρκετά μεγάλο, και "περιμένεις" να βρεις κάποιο βίντεο που έχει χαθεί μετά το chkdsk. Προτείνω τον vlc media player για player, καθώς μπορεί ν' ανοίξει και image αρχεία, όχι μόνο βίντεο). Οι "αλλαγές" που κάνει το chkdsk (το "ψαλλίδισμα" σακατεμένων τομέων του αρχείου), μπορεί ν' αποβεί μοιραίο για κάποια. Γι' αυτό και αν ένας δίσκος "χτυπήσει", καλύτερα ΟΧΙ chkdsk με τη μία, αλλά απόπειρα για recovery με σχετικά προγράμματα - active file recovery, spinrite6 - καθώς το chkdsk λειτουργεί πιο "μπακάλικα" και αν κάποια περιοχή του δίσκου είναι προβληματική, και σε αυτήν είναι γραμμένο τμήμα του αρχείου, τότε θα πέσει "ψαλλίδι", και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα unreadable αρχείο, που γυρισμό δεν έχει... edit : PCharon , τώρα είδα το τελευταίο σου μήνυμα, και μιλάς για ένα utility που "επαναφέρει το αρχικό μέγεθος"....Care to share the name ;
PCharon Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 το "ψαλλίδισμα" προβληματικών αρχείων, και η απόδοση του ανεκτημένου αρχείου ως .chk file. Αρκετές φορές το αρχείο ανακτιέται αναγνώσιμο, άλλες πάλι έχει γίνει κ... και είναι unreadable. Συμφορουμίτη washcloud κάνεις λάθος σε αυτό που λες, δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Τα αρχεία που επαναφέρει το chkdsk είναι ΑΥΤΟΥΣΙΑ + το επιπλέον μέγεθος που εξήγησα, ακόμα και αν ήταν fragmented πάνω στο δίσκο! Το ξέρω πάρα πολύ καλά αυτό, έχω ασχοληθεί εκτενώς κι έχω επαναφέρει δεκάδες χιλιάδες τέτοιων αρχείων και μάλιστα εν συγκρίσει με τα πρωτότυπα. PCharon , τώρα είδα το τελευταίο σου μήνυμα, και μιλάς για ένα utility που "επαναφέρει το αρχικό μέγεθος"....Care to share the name ; Το utility αυτό δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, δεν βρήκα ποτέ τίποτα τέτοιο τουλάχιστον. Όπως είπα παραπάνω έχω ασχοληθεί εκτενώς, είναι κάτι που προγραμμάτισα εγώ ο ίδιος όταν μου χρειάστηκε.
washcloud Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δηλώνω μη επαγγελματίας, κι απ' ότι κατάλαβα εσύ είσαι, οπότε δεν αμφιβάλλω ούτε στο ελάχιστο για τις περισσότερές σου γνώσεις, όμως αυτό που ανέφερα εγώ το είχα δει στις οδηγίες του spinrite6 - δεν είναι ούτε μελέτη δική μου, ούτε της φαντασίας μου. Όσο για το αν ισχύει ή όχι, το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί η δική μου εμπειρία είναι τα "άπειρα" μικρού μεγέθους .chk αρχεία που έχω δει σε κάποιες (ατυχέστατες...) περιπτώσεις να έχουν προκύψει (κι έχω υποθέσει πως είναι τμήματα αρχείων), μαζί με μεγαλύτερα αρχεία (συνήθως images) που κάποια ήταν unreadable (no preview available κλπ), και όχι σε "υπερβολικό" μέγεθος (σε υπερβολικό και μη αναγνώσιμα μου έχει τύχει με βίντεο πάντως). Tώρα αν οι οδηγίες του spinrite6 τα λέγανε "υπερβολικα" για να ευλογήσουνε τα δικά τους γένια...(ακριβώς για τον λόγο που ανέφερα πριν, λέγανε πως το δικό τους εργαλείο είναι που θα κάνει δουλειά εκεί που το chkdsk - ή το scandsk ; χμμμ...είναι και παλιό το - ΙΣΩΣ κάνει "ζημιές"...) Α και μια ακόμη επιφύλαξη, γιατί πάει καιρός από τότε, ΜΗΠΩΣ δεν ήταν το team του spinrite6 που τα έλεγε αυτά, αλλά κάποιο review... *..και για το utility που είπες πάντως, ΑΝ ενδιαφέρεσαι να το διαθέσεις , δεν θα ήταν άσχημο να δώσεις κάποιο λινκ. Ακούγεται ΑΡΚΕΤΑ χρήσιμο.
PCharon Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Συμφορουμίτη washcloud, δεν γνωρίζω για ποιον/ους μιλάς (εξάλλου είμαι νέος εδώ και προέρχομαι από άλλο forum), πάντως εκείνο που μπορώ να σου πω είναι πως οποιαδήποτε στιγμή μπορώ να αποδείξω αυτά που είπα παραπάνω (στείλε μου οποιοδήποτε *.CHK να σου πω τι είναι!) και δεν είναι υποθέσεις του κεφαλιού μου. Πολλές φορές κάποιοι παρουσιάζουν πράγματα με τρόπο που να φαίνεται πως "γνωρίζουν" ενώ απλά είναι υποθέσεις του κεφαλιού τους. Αν δεν έχουμε γνώσεις αρκούμαστε, αν έχουμε μερικές όμως μπορούμε να κρίνουμε αυτό που διαβάζουμε. Το διαδίκτυο είναι τεράστια πηγή πληροφοριών, αλλά όχι 100% αξιόπιστων. Υπάρχει εξήγηση για τα μικρά αρχεία, δεν είναι κομμάτια άλλων που νομίζεις. Υπάρχει εξήγηση και για το γιατί νομίσατε πως πρόκειται για "unreadable". [edit] Ώπα, να προσθέσω: Αυτό που έφτιαξα παίρνει τα αρχεία από ένα συγκεκριμένο φάκελο του δίσκου μου και τα βάζει διορθωμένα σε έναν άλλο. Όπως καταλαβαίνεις είναι προγραμματισμένο με υποτυπώδες interface και με προεπιλογές εντός του κώδικα, προκειμένου να έκανα τότε τη δουλειά μου, δεν είναι πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Δεν ασχολήθηκα να εξελίξω το projectάκι και να το βγάλω για public download γιατί α) ασχολούμαι με άλλα, β) θεώρησα πως δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και γ) δεδομένου πως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει κάποιος το GetDataBack πχ παρά να κάθεται να επαναφέρει αρχεία με τέτοιο τρόπο ίσως να μην έχει και νόημα.
washcloud Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2008 1) αν εννοείς "σε ποιόν απευθυνόμουν", σε 'σενα. 2)αν διαβάσεις ξανά θα δεις ότι πουθενά δεν αφήνω αιχμές ότι είναι υποθέσεις του κεφαλιού σου. Τουναντίον. 3)..ε πες την και την "εξήγηση" 4)..με file recovery progs ΔΕΝ έχει τύχει να ανακτήσω "υπερμεγεθη αρχεία" που να είναι readable...Οπότε ΙΣΩΣ το προγραμμά σου να ήταν πιο χρήσιμο απ΄ο,τι νομίζεις...
PCharon Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2008 ..ε πες την και την "εξήγηση" Δεν είναι στα πλαίσια του τίτλου και προς το παρόν δεν έχω όρεξη να αναλύσω περισσότερα. Σε πιο σχετικό θέμα θα το κάνω αν χρειαστεί. ..με file recovery progs ΔΕΝ έχει τύχει να ανακτήσω "υπερμεγεθη αρχεία" που να είναι readable...Οπότε ΙΣΩΣ το προγραμμά σου να ήταν πιο χρήσιμο απ΄ο,τι νομίζεις... Ναι, τώρα που το αναφέρεις, αν θυμάμαι καλά και από δική μου εμπειρία παίζει τα file recovery λογισμικά να μην επαναφέρουν αυτούσια τα πολύ μεγάλα αρχεία. Νομίζω είχα χρησιμοποιήσει το "GetDataBack for FAT32" όταν το παρατήρησα αυτό (πάντως το πρόγραμμα έκανε γενικώς άρτια δουλειά). Σκάλισα ένα παλιό zip με τα παλιά μου projects και βρήκα το μικρο-utility που ανέφερα, απ'ότι είδα είχα συμπεριλάβει κώδικα για διόρθωση μεγέθους σε τύπους jpg/bmp/png/chm/pdf (κυρίως εικόνες και ψηφιακά βιβλία με ενδιέφεραν τότε να επαναφέρω) καθώς και κώδικα αναγνώρισης και αυτόματης διαγραφής των άχρηστων μικρών .CHK αρχείων που αναφέρεις παραπάνω. Όπως είπα όμως δεν είναι κατάλληλο για public ανέβασμα, ιδού πόσο λιτό είναι... ...και πραγματικά εκτός από εσένα μέχρι τώρα δεν έτυχε να δω άλλον να ενδιαφέρεται/αναζητά κάτι τόσο ιδιαίτερο. Ούτε χρόνο έχω, οπότε προς το παρόν είναι παγωμένο από μέρους μου, sorry.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.