vassilis3 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Το Θέμα Εχω ένα σύστημα με raid 0 (2 ίδιοι δίσκοι ίδιας μάρκας και χωρητικότητας (250Μβ samsung) όλα καλά μέχρι σήμερα μέχρις που μια αναβάθμιση σε sp3 άρχισαν οι μπλε οθόνες, όπως καταλαβαίνετε με έκοψε κρύος ιδρώτας μιας και τα δεδομένα μου ήταν σπασμένα σε 2 hdds, τελικά κατάφερα και ξεκίνησα το σύστημα έσωσα τα δεδομένα μου σε ένα 3ο hdd 1tbytes k πάω για format. για πέστε μου τι γνώμη σας 1.Τι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσω με raid 0 k να πέρνω, με κάποιο software τρόπο, αυτοματοποιημένο backup σε τακτά χρονικά διαστήματα? γνωρίζετε τον τρόπο? 2. να προχωρήσω σε raid1 ? διαβάζω από δω και απο εκεί ότι υπάρχουν προβλήματα 3. ή να το αφήσω σε raid 0 kai να σώζω τα δεδομένα μου στον τρίτο δίσκο? 4. άλλες ιδέες καλοδεχούμενες
antonl Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Έχεις δει στην πράξη διαφορά μεταξύ raid-0 και μη-raid; Χωρίς να το ψειρίσεις το θέμα.
vassilis3 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Έχεις δει στην πράξη διαφορά μεταξύ raid-0 και μη-raid; Χωρίς να το ψειρίσεις το θέμα. η αλήθεια είναι ότι δεν κάθησα να μετρίσω ταχύτητες απλά πιστευα ότι έκανα το καλύτερο. Δεν καταλαβα όμως ποια είναι η γνώμη σου? Θα τους χώριζες?
antonl Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Όχι δεν είπα να κάτσεις να μετρήσεις ταχύτητες. Απ την απλή χρήση αν συμπαίρανες κάτι, χωρίς benchmarks. Ναι, είχα raid-0 με δυο 320άρηδες και τους χώρισα. Τώρα πήρα και 2 640άρηδες και ούτε καν σκέφτηκα να τους βάλω σε RAID. Προσωπικά δεν είχα δει διαφορά σε κάτι. Το πιο "χρήσιμο" ήταν πως μπορούσα να χα όσα ακριβώς partitions/partition size ήθελα λόγω του ότι όλος ο χώρος φαινόταν σαν ένας δίσκος.
vassilis3 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Όχι δεν είπα να κάτσεις να μετρήσεις ταχύτητες. Απ την απλή χρήση αν συμπαίρανες κάτι, χωρίς benchmarks. Ναι, είχα raid-0 με δυο 320άρηδες και τους χώρισα. Τώρα πήρα και 2 640άρηδες και ούτε καν σκέφτηκα να τους βάλω σε RAID. Προσωπικά δεν είχα δει διαφορά σε κάτι. εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα ασφάλειας δεδομένων, τι κανεις για αυτό?
antonl Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Ό,τι θεωρώ πολύτιμο το γράφω σε 2 HDD και σε κάποιο άλλο flashάκι/DVD/εξωτερικό δίσκο. Δεν είναι και τόσα πολλά αυτά (εντάξει υποκειμενικό, πχ δε θα καταστραφώ αν χάσω ταινίες/παιχνίδια/mp3 και γενικά ό,τι μπορώ να βρω στο internet σε αντίθεση με πτυχιακές/έγγραφα της δουλειάς μου).
vassilis3 Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2008 όσο το ψάχνω τόσο νομίζω ότι θα καταλήξω σε μονους αλλά με κάποιο softwarea back up
GeorgeKatz Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Διάλεξε Raid 1 και θα είσαι άρχοντας από ασφάλεια.
vassilis3 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Διάλεξε Raid 1 και θα είσαι άρχοντας από ασφάλεια.[/quoteδιαβαζοντας απο δω και απο κει, μαλλον νοιώθουν άρχοντες αλλά δεν ειναι... ίσωσ η λυση για μένα ειναι σε σοφτγουερ προγραμμα με δυνατοτητα μιρρορ και με δυνατοτητα ρεστορινγ, το ψαχνω ακομα
washcloud Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 ...γιατί βρε μαν; Τί διαβάζεις από 'δω και από 'κει; (σημειωτέον, δεν ξέρω, να μάθω ρωτάω, γιατί η "λογική" λέει ότι RAID1=απλά αυτόματο backup στον δεύτερο δίσκο...Σαν τί να πάει στραβά; Κι αν πάει, θα αφορά μόνο τον 1 εκ των 2...Τα λέω καλά ; )
vassilis3 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 διαβάζω απο δω και απο κει για κατι τύπους που ειχαν raid1 και βγάλανε τον ενα δίσκο και το σύστημα δεν ξεκίνησε ποτε!!! όπως καταλάβατε ψάχνω την καλύτερη φόρμουλα το ιδανικότερο έτσι όπως εγώ το φαντάζομαι είναι ένα software πρόγραμμα που θα κάνει schedule backup-mirroring με δυνατοτητα restoring σε προηγούμενες ημερομηνίες και αυτόματες διαγραφες των προηγούμενων backups και αυτό γιατί το raid1 σε προστατευει μόνο απο hardware failure αν το εχω καταλάβει σωστά και όχι απο μπλε οθόνες όπως στην δική μου περίπτωση ετσι δεν είναι?
million_voices Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Διάλεξε Raid 1 και θα είσαι άρχοντας από ασφάλεια. +++ αν η ασφαλεια ειναι ζητουμενο αλλιως καθολου RAID για μεγιστη αξιοποιηση της χωρητικοτητας των δισκων
Sorath Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Ο καθένας φυσικά λέει οτι ξέρει/πιστεύει/γνωρίζει. Οπότε διάβασε και την δικιά μου έκδοση. Όταν πήρα το PC μου είχα ένα δίσκο 200άρη. Μετά απο λίγο καιρό, αποφάσισα να πάρω άλλο έναν ίδιο και να κάνω raid 0. Απο τότε κέρδισα δύο πράγματα. 400Gb στο σύνολο και πολύ καλύτερη ταχύτητα. Τα windows ανεβάινουν πιο γρήγορα, τα παιχνίδια το ίδιο και γενικά όλα πάνε καλύτερα. Μετά σκέφτηκα τι γίνεται στην περίπτωση που κλατάρει ένας δίσκος. Προς το παρόν, έχω βάλει πάλι σε raid0 δύο δίσκους 120gb ο καθένας και με απλό copy-paste πετάω εκεί μέσα οτι δεν θέλω να χάσω. Λίγο απίθανο μου φαίνεται να χαλάσουν 2 δίσκοι ταυτόγχρονα απο τους 4 συνολικά. Και τελευταία, επειδή οι τιμές έχουν ξεφτιλιστεί, λέω να πάρω και ένα εξωτερικό δίσκο 750gb με 85? που να χωράει και τα backup μου αλλά και ότι άλλο θέλω. Συμπερασματικά, είμαι οπαδός τους Raid0 και το συνιστώ. Το Raid1 το θεωρώ πεταμένα λεφτά.
washcloud Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Το RAID-1 είναι "πεταμένα λεφτά", όπως με τη λογική του ότι "δεν παίρνω γυναίκα για το σπίτι, θα κάνω τη δουλειά ΚΑΙ πιο γρήγορα, και τζάμπα". Αφορά κόσμο που όταν του λες για backup σου λέει "ναι, βέβαια, σωστά τα λες, έτσι θα κάνω εφεξής, backup κάθε μέρα",,,αλλά στο τέλος το σπίτι βρωμάει από τη σκόνη (για να ξανασυνδέσω το προηγούμενο παράδειγμα). Στην πράξη πάντως αφορά την πλειονότητα των χρηστών (το ότι δεν κάνουν ποτέ backup όλα όσα λέγανε, και το θυμούνται όταν κρασάρει είτε ο δίσκος, είτε το λειτουργικό). Πεταμένα λεφτά επίσης είναι για όποιον θέλει επιδόσεις από το pc, και είναι λογικό να θέλουν ταχύτητα και RAID-0. Από την άλλη, λες κι ο ίδιος πως πήρες κι έναν εξωτερικό. Αν εξαιρέσεις την "λειτουργικότητα" ενός εξωτερικού (φορητότητα) (...που αν πάλι βέβαια συνυπολογίσεις ότι ΣΥΝΗΘΩΣ οι εξωτερικοί βγαίνουν πιο μαπέ απ΄τους άμεσα εσωτερικούς δεν ξέρω τί πηλίκο παίρνεις), που είναι το "ουσιαστικό" "συν" ενός εξωτερικού, δεν βλέπω γιατί να μην κάνεις ένα RAID-5 με τα λεφτά του εξωτερικού(προϋποθέτει βέβαια μηχάνημα με @@) για να 'χεις και ταχύτητα, και αυτόματο backup... Επίσης, φαίνεται πως μέχρι τώρα (τοκ-τοκ), οι δίσκοι σου έχουν φερθεί καλά. Ίσως αλλάξεις γνώμη όταν (nothing is forever) έρθει η μοιραία ώρα για μία από τις συστοιχίες. Αν βέβαια είσαι την τάδε ώρα ακόμη καλυμένος από backup, στην *beep* σου πριγκήπισσες και γύρω-γύρω δράκοι, που είπε κι ένας φίλος... ...Θα είσαι όμως ; *** vassilis3, δεν έχω κάνει ποτέ RAID, θεωρητικά ξέρω ό,τι ξέρω. Δεν ξέρω καν αν φορτώσεις λειτουργικό σε συστοιχία 1, ο "δεύτερος" δίσκος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, και εάν ισχύει αυτό, και είναι ό,τι ακριβώς κάνανε οι "διάφοροι" που λες, και δεν τους δούλευε ο άλλος δίσκος. Θα έλεγα ότι δεν έχεις παρά να χάσεις τον χρόνο σου αλλά να πλουτίσεις τις εμπειρίες σου, αν δοκιμάσεις να στήσεις λειτουργικό σε RAID-1 και στο καπάκι να δοκιμάσεις τους δίσκους αυτόνομα να δεις τί παίζει. Κάτι άλλο προσωπικά δεν έχω να προτείνω σε σχέση με αυτά που "αναζητάς", κι απλά να τονίσω ότι όσο καιρό διαβάζω-ακούω διάφορα περί RAID, δεν έχω πετύχει κάτι από αυτό που αναφέρεις (σχετικά με "προβληματα" δλδ, κι αναρωτιέμαι και για την περίπτωση του όσοι τα αναφέρουνε να μην ξέρουνε να ξεχωρίσουνε έναν σκληρό δίσκο από έναν ιπτάμενο...)
GeorgeKatz Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2008 ...γιατί βρε μαν; Τί διαβάζεις από 'δω και από 'κει; (σημειωτέον, δεν ξέρω, να μάθω ρωτάω, γιατί η "λογική" λέει ότι RAID1=απλά αυτόματο backup στον δεύτερο δίσκο...Σαν τί να πάει στραβά; Κι αν πάει, θα αφορά μόνο τον 1 εκ των 2...Τα λέω καλά ; ) Φυσικά απο θέμα ασφάλειας αν πάρει φωτιά το κουτί ή το βρέξεις ή το κλωτσάς τους χάνεις και τους 2 δίσκους. Μπορείς να κάνεις ένα κατανεμημένο σύστημα και να συγχρονίζονται μεσω δικτύου. Φυσικά αν είναι και τα 2 pc στο ίδιο κτήριο τα χάνεις με ένα σεισμό, οπότε θα έχεις το ένα PC Αθήνα και το άλλο Θεσ/νική. Φυσικά αν την ελλάδα την φάει η τρύπα του CERN τα χάνεις τα data παλι. Οπότε θα έχεις pc mirroring σε όλο τον κόσμο. Και μην ξεχνάμε, δεν άρχισα εγώ τις μ@λακ13ς πρώτος. sum up: το raid 1 είναι φτιαγμένο ακριβώς για αυτή τη δουλειά (mirroring) και παίζει μια χαρά τόσα χρόνια τώρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.