Προς το περιεχόμενο

Real men do it on... GUI !!!

gdp77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξέρω, ξέρω : To terminal είναι πανίσχυρο και ευέλικτο και σου γλιτώνει χρόνο ή - τέλος πάντων - έτσι ισχυρίζονται κάποιοι. Πάντως υπάρχουν τρόποι να γίνουν όλα - ή σχεδόν όλα - μέσω GUI. Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον thread στα ubuntu forums που σας δινει hints and tips για να πετύχετε πολλά χρήσιμα πραγματάκια ΜΟΝΟ με GUI και XΩΡΙΣ terminal.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξερω αν κανω καλά αλλα προτρεπω παντα εναν νεο χρηστη να μαθει μερικες εντολες. Τουλαχιστο οπως ειπε ο firewalker να ξερει τι να κανει αν φαει πόρτα απο τον xserver που όλοι εχουμε φάει.

Προσωπικη μου άποψη ειναι οτι ο νεος χρηστης πρέπει να μαθει μερικες εντολες, ωστε να ξεσκατιζεται μονος του στα απλα προβληματα. Ετσι θα νιωσει οτι ειναι ο κυριαρχος του συστηματος του.

Παντα θα υπαρχουν γραφικα εργαλεια και παντα θα μας κανουν την ζωη ευκολοτερη αλλα δεν διανοειται linux user χωρις να ανοιγει το τερματικό. Καλυτερα να βαλει αλλο λειτουργικό.

ΥΓ εχει ξανασυζητηθει το ζητημα κονσόλα vs GUI αλλα πάντα ειναι εθιστικό για συζητηση :)

Κάτω το κατεστημένο των παλαιολιθικών!!

Οι αληθινοί άντρες (real men with huge cahonees) τα βρίσκουν όλα έτοιμα και πλέουν στα πελάγη ευτυχίας που προσφέρει η άγνοια!!

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ KEYBOARD GUI APPLICATION ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ!

ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ, ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΜΟΝΟ 14 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ!

;) :P :lol:

(οκ, σόρρυ για το άσπλαχνο χιούμορ, κι εγώ προτιμώ το GUI σε αρκετές δουλειές, απλά το καθένα έχει τη θέση του...)

Σύμφωνοι, κι εγώ την κονσόλα σε GUI την τρέχω... :D

...

(...εννοώ ότι πολλές φορές η αλλεργία στην κονσόλα δεν οφείλεται σε αλλεργία να πιάσουμε το πληκτρολόγιο, αλλά σε αδικαιολόγητη αλλεργία στο περιβάλλον της... είναι σίγουρα πιο εύκολο να θυμάμαι το μενού που θα πάω για να βρω την εντολή ping από το να γράψω απλά ping? Όταν δίνω τηλεφωνικές οδηγίες σε αρχάριους χρήστες, ακόμα και στα Windows, ξεκινάω με το "πάτα Έναρξη»Εκτέλεση", μετά από εκατοντάδες τηλεφωνικές υποστηρίξεις έχω δει ότι γλυτώνουμε άπειρο χρόνο/κόπο έτσι... Και το "Έναρξη»Εκτέλεση" είναι κονσόλα.)

Προσωπικη μου άποψη ειναι οτι ο νεος χρηστης πρέπει να μαθει μερικες εντολες, ωστε να ξεσκατιζεται μονος του στα απλα προβληματα.

Καλησπερα μπορεις να ποσταρεις καποιες για παραδειγμα ευχαριστω.

Καλησπερα μπορεις να ποσταρεις καποιες για παραδειγμα ευχαριστω.

1- εντολες διαχειριση πακετων (της εκαστοτε διανομης)

2- εντολες διαχειρισης αρχειων, δημιουργια, διαγραφη , αντιγραφη μετακινηση, permissions και group owner (chmod chown) κλπ

3- εναν επεξεργαστη κειμενου (vi, nano, κλπ)

4- το filesystem του linux (που βρισκονται τα βασικα αρχεια ρυθμισεων)

5- εντολες που εμφανιζουν μυνηματα οταν συνδεουμε μια συσκευη και πως κανουμε χειροκινητα προσαρτηση αυτης

6- απλες εντολες για να εμφανισουμε τα proccess να τα σκοτωσουμε κλπ

νομιζω ειναι τα βασικα, σιγουρα η λιστα συνεχιζεται

Ξέρω, ξέρω : To terminal είναι πανίσχυρο και ευέλικτο και σου γλιτώνει χρόνο ή - τέλος πάντων - έτσι ισχυρίζονται κάποιοι.

Κρίμα αν δεν το βλέπεις, όμως για συγκεκριμένες χρήσεις είναι κάτι αναμφισβήτητο. Ναι, σίγουρα για τον χρήστη το πιο παραγωγικό θα ήταν να γίνει αυτό που θέλει με το πάτημα ενός και μόνο τεράστιου καλοσχεδιασμένο κουμπιού με όνομα "JUST DO IT", όμως ένα τέτοιο κουμπί μπορεί να υπάρχει μόνο αν ο υπολογιστής αρχίσει να διαβάζει τη σκέψη και να σκέφτεται ο ίδιος ανθρώπινα.

Μέχρι τότε τα γραφικά interfaces θσ συνεπάγονται συμβιβασμούς σε λειτουργίες και δυνατότητες τις οποίες, ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειαζόμαστε ή να μη χρειαζόμαστε, να μας γλυτώνουν χρόνο ή να μας καθυστερούν. Αν βλέπουμε τα πράγματα μονοδιάστατα (το ένα πρέπει σώνει και καλά να είναι καλύτερο από το άλλο για όλες τις χρήσεις), είναι σίγουρο ότι δεν θα είμαστε τόσο ευέλικτοι και αποδοτικοί όσο θα μπορούσαμε.

Το γραφικό περιβάλλον δεν είναι πανάκεια ή "εξέλιξη" της κονσόλας (το τονίζω γιατί συχνά η κονσόλα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη σαν κάτι παρωχημένο που πρέπει/μπορεί να αντικατασταθεί)! Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα γραφικό περιβάλλον δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση' date=' πιο ειδικά σε διαδικασίες που απαιτούν περιορισμένο αριθμό ομαδοποιημένων πληροφοριών/επιλογών, και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που με interface εντολών μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα περισσότερα πράγματα, αυτοματοποιώντας όλες εκείνες τις διαδικασίες που δεν απαιτούν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων από μας. [b']Μόνο κάποιος που ξέρει τις δυνατότητες του κάθε interface είναι σε θέση να παράγει καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο.[/b]

Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του γραφικού περιβάλλοντος, είναι η έλλειψη standard τρόπου συνεργασίας ανάμεσα στις περισσότερες γραφικές εφαρμογές. Στις περισσότερες εφαρμογές κονσόλας υπάρχει αυτός ο standard τρόπος, μπορείς να πάρεις την έξοδο μιας εφαρμογής και να την εισάξεις σε μια άλλη (η οποία κάνει κάτι τελείως άσχετο και δεν έχει ιδέα για το τι κάνει η πρώτη εφαρμογή).

Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι η έλλειψη εφαρμογών που κάνουν ένα απλό πράγμα σωστά. Μιας και και η κάθε παραθυρική εφαρμογή -σχεδόν εξ' ορισμού- απαιτεί έστω και ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση για να κάνει κάτι, συνήθως προτιμάται η προσέγγιση να φτιάχνονται μεγάλες, σύνθετες εφαρμογές που να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Αφού η μόνη δυνατότητα αυτοματοποίησης υπάρχει στο εσωτερικό της παραθυρικής εφαρμογής, θέλουμε ο χρήστης να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερες εφαρμογές γιατί η χρήση κάθε μιας από αυτές σημαίνει χρόνος χαμένος. Το Unix είναι ενάντια σε αυτή τη λογική γιατί δεν έχει τον παραπάνω περιορισμό.

Σκέψου π.χ. ότι θέλεις να συμπιέσεις ένα video με 10 (ή 100) πιθανούς συνδυασμούς ρυθμίσεων συμπίεσης, και να αποθηκεύσεις κάθε αποτέλεσμα σε ένα χωριστό αρχείο, το οποίο στο όνομά του να περιγράφει το set ρυθμίσεων, ώστε να συγκρίνεις μετά το αποτέλεσμα. Έστω ότι για κάθε συμπίεση η εφαρμογή χρειάζεται 5 λεπτά.

Στα windows πόσο χρόνο θα ξόδευες για την αλλαγή του σετ ρυθμίσεων μέσα από το γραφικό interface της εφαρμογής και την ονοματοδοσία του αρχείου; Και τον ενδιάμεσο χρόνο που θα συμπίεζε η εφαρμογή, θα περίμενες να τελειώσει για να περάσεις ξανά τις νέες ρυθμίσεις; Ποια εφαρμογή έχει τα χαρακτηριστικά που θα χρειαζόσουν για να αυτοματοποιήσεις αυτό το πράγμα (ή πόσα άλλα) και πόσο πιο βαριά και ακριβή είναι;

.. και στο Unix γράφοντας μερικές γραμμές στην κονσόλα έχεις τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσεις τέτοιου είδους αποφάσεις σε *οποιαδήποτε* εφαρμογή και, αν χρειαστεί, τις δυνατότητες άλλων συμπληρωματικών εφαρμογών, ώστε σε 5 λεπτά να μπορείς να πας για καφέ, περιμένοντας όταν γυρίσεις να τα βρεις όλα έτοιμα.

Μπορεί το συγκεκριμένο παράδειγμά να μη σε συγκινεί, όμως όποτε τύχει μέσω γραφικού περιβάλλοντος να κάνεις κάτι που απαιτεί περισσότερα clicks και πληκτρολόγηση από ότι σκέψη, δηλαδή εισαγωγή δεδομένων που έχουν κάποια προφανή για σένα σχέση μεταξύ τους (την οποία όμως αγνοεί το γραφικό περιβάλλον), θυμήσου ότι η κονσόλα θα μπορούσε πολύ εύκολα να την καταλάβει και να κάνει τη δουλειά αυτόματα..

ΥΣ. Επίσης το γεγονός ότι σε λειτουργικά όπως το Linux ολόκληρο το παραθυρικό σύστημα είναι υλοποιημένο σε userspace και μέρος ενός πιο περίπλοκου συστήματος (X11), σημαίνει ότι αναγκαστικά οτιδήποτε εξαρτάται από αυτό θα είναι πολύ πιο αναξιόπιστο (θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάψει να λειτουργεί για οποιονδήποτε λόγο) από το παραδοσιακό terminal. Προφανώς δε λέει κανείς μη χρησιμοποιούμε X11, απλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε να αλυσοδεθούμε με αυτό.

Δεν ξερω αν κανω καλά αλλα προτρεπω παντα εναν νεο χρηστη να μαθει μερικες εντολες. Τουλαχιστο οπως ειπε ο firewalker να ξερει τι να κανει αν φαει πόρτα απο τον xserver που όλοι εχουμε φάει.

Προσωπικη μου άποψη ειναι οτι ο νεος χρηστης πρέπει να μαθει μερικες εντολες, ωστε να ξεσκατιζεται μονος του στα απλα προβληματα.......

αλλα δεν διανοειται linux user χωρις να ανοιγει το τερματικό. Καλυτερα να βαλει αλλο λειτουργικό.

Σωστος.+1!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...