Επισκέπτης Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Pearvalley1986 μου φαίνεσαι πολύ μπερδεμένος. ΥΓ. Πως κατεβάζουμε αυτό το θρεντ, ολόκληρο σε pdf? Όπως στο IP.Board, ή δεν υποστηρίζεται αυτή η λειτουργία από το vBulletin? Γράψε ένα σημείο που σου δείχνω ότι είμαι μπερδεμένος.
Αδμιν Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Γράψε ένα σημείο που σου δείχνω ότι είμαι μπερδεμένος. Δεν έχει νόημα. Αύριο όταν ξαναδιάβασεις το νήμα νηφάλιος θα τα καταλάβεις μόνος σου. Πάντως ο Πάρε-Δώσε και οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν επισημάνει αρκετά. Εγώ θα αρκεστώ στο να σου πω ότι το βασικότερο σημείο στο οποίο είσαι μπερδεμένος είναι το "τι είναι θρησκεία". ΥΓ. Δεν είμαι Θεϊστής άλλα δε θα με χαρακτήριζα ούτε Αθεϊστή ούτε Αγνωστικιστή. Πιστεύω σε πιο "απλά" πράγματα, πράγματα όμως που τα κρατάω για εμένα και δεν τα επιβάλλω στους άλλους (ως υπέρτατη αλήθεια/μόνη οδό σωτηρίας) όπως κάνουν οι *-ιστές.
Επισκέπτης Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Δεν έχει νόημα. Αύριο όταν ξαναδιάβασεις το νήμα νηφάλιος θα τα καταλάβεις μόνος σου. Πάντως ο Πάρε-Δώσε και οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν επισημάνει αρκετά. Εγώ θα αρκεστώ στο να σου πω ότι το βασικότερο σημείο στο οποίο είσαι μπερδεμένος είναι το "τι είναι θρησκεία". ΥΓ. Δεν είμαι Θεϊστής άλλα δε θα με χαρακτήριζα ούτε Αθεϊστή ούτε Αγνωστικιστή. Πιστεύω σε πιο "απλά" πράγματα, πράγματα όμως που τα κρατάω για εμένα και δεν τα επιβάλλω στους άλλους (ως υπέρτατη αλήθεια/μόνη οδό σωτηρίας) όπως κάνουν οι *-ιστές. Είμαι απόλυτα νηφάλιος(άλλος χαρακτηρισμός...). Δεν επέβαλα τίποτα. Απλά ανέφερα κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις περί Ορθόδοξης Εκκλησίας.Αν κάποιος δεν τα παραδέχεται δικαίωμά του,αλλά μην προσπαθεί να τα αλλάξει.
kdiam Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Σίγουρα το θέμα έχει κάπως ξεφύγει, αλλά βλέποντας την αντίδραση που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός ¨μυστικιστικός" για τον χριστιανισμό, δεν άντεξα και έψαξα τι λένε οι της επίσημης εκκλησίας. Λοιπόν, στην ιστοσελίδα της αποστολικής διακονίας της Ελλάδος (για να προλάβω τα περί αιρέσεων αντιγράφω: "Καταστατικό Η Αποστολική Διακονία αποτελεί τον επίσημο Εκκλησιαστικό Οργανισμό πού τελεί υπό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας τη Ελλάδος. Ιδρύθηκε το έτος 1936 ( Α.Ν . 41/1936)." ...) αναφέρεται και αναλύεται το θέμα του μυστικισμού. http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?contents=ecclesia_history/contents.asp&main=texts&file=4.htm "Ο άνθρωπος είτε αισθάνεται το θείον ως κάτι το υψηλόν και μεγαλειώδες, το οποίο γεννά στην ψυχή του ιερό δέος, είτε βιώνει το θείον ως κάτι συγγενικό προς αυτόν, προς το οποίο τρέφει αισθήματα αγιότητος και ποθεί να ενωθεί (1) . Ο μυστικισμός είναι φαινόμενο που απορρέει από το δεύτερο, ως ανωτέρω, είδος του θρησκευτικού βιώματος. Αποτελεί μία από τις μορφές θρησκευτικότητος και συναντάται σε όλους τους λαούς, όλων των εποχών." και πιο κάτω: "Ο γνήσιος ορθόδοξος μυστικισμός αντλεί τις εμπνεύσεις του από την Αγία (3) Γραφή (4) και κρατύνεται από τη μυστηριακή (5) ζωή της Εκκλησίας, έτσι αποφεύγει τα άκρα, διότι ο άμετρος μυστικισμός στο θρόνο του κύρους εγκαθιδρύει το συναίσθημα, ενώ ο ορθολογισμός τοποθετεί σ' αυτό το λόγο. " και έχουν γίνει διαμάχες στο παρελθόν για την διατήρηση του μυστικισμού στον χριστιανισμό: "Η θεολογία του Γρ. Παλαμά (σημ. είναι ένας από τους Αγίους) ήταν η απάντηση της Ορθοδόξου Ανατολής προς τη λατινική Δύση. Η όλη ησυχαστική διαμάχη έλαβε το χαρακτήρα της δογματικής μεταξύ των δύο Εκκλησιών αντιθέσεως και ειδικώτερον της αποκρούσεως της ορθολογιζούσης σχολαστικής (24) και κυρίως θωμιστικής μεθόδου. Επρόκειτο περί αυτής ταύτης της βάσεως του μυστικισμού, διότι, αν γίνει δεκτόν , ότι όχι μόνον η ουσία του θεού, αλλά και η ενέργεια αυτού είναι αόρατος, απρόσιτος και αμέθεκτος , τότε πάσα μετά του Θεού ένωσις του ανθρώπου είναι αδύνατη και τίθεται τέρμα στο μυστικισμό. Με τη θεολογία όμως του Γρ. Παλαμά δεν ετέθη τέρμα στο μυστικισμό." Τέλος, για το θέμα της ονοματοδοσίας, που είχε αναφερθεί νωρίτερα, παρεδώσε το κοίταξα και έχεις δίκιο. Από τον Οκτώβριο του 2006 η ονοματοδοσία έχει γίνει υποχρεωτική. Απλώς βάφτισα τα παιδιά μου λίγο νωρίτερα.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2008 Τα περί ελληνικού έθιμου τα αφήνω ασχολίαστα ως τουλάχιστον ανιστόρητα. Σκέψου και να ήθελες να τα σχολιάσεις, δηλαδή... Κατά τα λοιπά, πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τη διαφορά ονοματοδοσίας και βάπτισης, όπως και αυτά που παραθέτει ο kdiam για το θέμα του μυστικισμού. Κανονικά (ή μάλλον, κατά την άποψή μου) το νήμα πρέπει να χωριστεί σε δύο μέρη: ένα όπου θα περιέχονται οι συγκεκριμένες και εξακριβώσιμες πληροφορίες του paredwse σχετικά με τη βάφτιση, και το άλλο, όπου επιδιδόμαστε στο παραδοσιακό ξεκατίνιαμα των "φρικαλεοτήτων" στις οποίες προβαίνουν οι "τραγόπαπες". Ως έχει, φρονώ ότι είναι παραπλανητικός ο τίτλος και ίσως θα ήταν καλύτερα να μπει κάτι all-time-classic στο στυλ "Ο Σατανάς στην Επιστήμη, ο Μεσαίωνας στη Θρησκεία, ο Γιώργος στο Τηλέφωνο".
jimarass Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Από τελείως πρακτική άποψη (και για να επανέλθουμε on-topic): Το όνομα δίνεται στο νεογέννητο μόνο με ονοματοδοσία. Δηλαδή δήλωση των δύο γονέων (ή του ενός γονέα που έχει εξουσιοδότηση κι από τον άλλο γονέα) στο ληξιαρχείο του ονόματος που επιθυμούν να δώσουν. Η βάπτιση δεν δίνει όνομα, δίνει θρήσκευμα. Είναι δεδομένη για όσους επιθυμούν να "μυηθεί" στην χριστιανική πίστη το παιδί τους. Δεν μπορεί να γίνει βάπτιση χωρίς ονοματοδοσία (αφού η βάπτιση δεν δίδει όνομα αλλά θρήσκευμα). Μπορεί να γίνει ονοματοδοσία χωρίς βάπτιση. Αν θες το παιδί σου να πάρει ένα ελληνικό και ένα τουρκοκό όνομα, αλλά να βαφτιστεί και χριστιανός, με ποια σειρά δρας?
leftermann Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 προφανώς πας στο ληξιαρχείο και δίνεις τα ονόματα που γουστάρεις, και μετά πας να κάνεις την βάφτιση. Ο χριστιανάρας παπάς προφανώς θα αρνηθεί να βαφτίσει το βλαστάρι σου Αϊχάν, αλλά στα @@ σου, εσύ το όνομα θα το έχεις δώσει. Ας πει "βαφτίζεται ο δούλος του θεού Τζιμάραςς", χωρίς Αϊχάν.
Hlapatsas Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δεν υπάρχει πρόβλημα να δώσεις 2 ονόματα κατά την βάπτιση.Τα ονόματα που απαγορεύονται αν δεν κάνω λάθος είναι ονόματα μεγάλων διωκτών του Χριστιανισμού και δεν γνωρίζω αν αυτό αποκλείει τα τουρκικά.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Αν θες το παιδί σου να πάρει ένα ελληνικό και ένα τουρκοκό όνομα, αλλά να βαφτιστεί και χριστιανός, με ποια σειρά δρας? Ακριβώς αυτό που λέει ο leftermann. Δεν υπάρχει πρόβλημα να δώσεις 2 ονόματα κατά την βάπτιση.Τα ονόματα που απαγορεύονται αν δεν κάνω λάθος είναι ονόματα μεγάλων διωκτών του Χριστιανισμού και δεν γνωρίζω αν αυτό αποκλείει τα τουρκικά. Στο ληξιαρχείο δεν απαγορεύεται κανένα όνομα. Οπότε δίνεις ό,τι όνομα θες στο ληξιαρχείο (και ελληνικό και τουρκικό, κατά το παράδειγμα πιο πάνω) και στη βάπτιση "δηλώνεις" μόνο το ελληνικό. Έτσι κι αλλιώς η βάπτιση δεν αλλάζει τίποτα.
Lucifer Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Να ρωτήσω, στο ληξιαρχείο δίνεις και ανύπαρκτα ονόματα; Σε φάση μπορώ εγώ να ονομάσω το βλαστάρι μου Ποτίστρα; Σατανά; Σέρλοκ; Ντάβιντοφ;
freedubus Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Τι θα πεί "ανύπαρκτα", "απαγορευμένα" κλπ. ονόματα; 'Οπως λέει κ ο παρεδώσε, ο,τι όνομα θές του δίνεις.
pournaras Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Να ρωτήσω, στο ληξιαρχείο δίνεις και ανύπαρκτα ονόματα; Σε φάση μπορώ εγώ να ονομάσω το βλαστάρι μου Ποτίστρα; Σατανά; Σέρλοκ; Ντάβιντοφ; Αυτα ειναι "μη" ονοματα, σαν λεξεις μεσα σε ενα λιξικο υπαρχουν, εγω να το παω λιγο παραπερα. Μπορεις να δωσεις ονομα με λεξη που δεν υπαρχει καν; Πχ ενα "Αστρεοτριοπαος" (η και κατι πιο απλο, πχ "Φιας") ;
freedubus Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Nαι, εντάξει τώρα. Φιας. Κι εγώ θα βγάλω το γιό μου "Yδράργυρος-Σμπαρεκουάκ ο IB'".
pournaras Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Nαι, εντάξει τώρα. Φιας. Κι εγώ θα βγάλω το γιό μου "Yδράργυρος-Σμπαρεκουάκ ο ΙB'". Ναι βρε δε ειπαμε οτι ειναι πρακτικο ή οτι θα το κανει καποιος, αλλα αν ενας τρελος παει και το κανει, ειναι νομιμο ωστε να βαλει τον υπαλληλο να φαει το βιβλιο του; (γιατι σιγουροτατα ο υπαλληλος θα βαλει τα γελια και θα αντιδρασει)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.