Προς το περιεχόμενο

Θρησκείες και ψυχότροπες ουσίες

cosmosfera

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αφορμη για αυτο το θεμα που ανοιγω ηταν μια κουβεντα που εγινε εδω μεσα για καποιο φυτο (φασκομηλο:-) salvia) με... περιεργες επιδρασεις:rolleyes: που χρησιμοποιουνταν σε θρησκευτικες τελετες απο ινδιανους...

Το συγκεκριμενο θεμα περι ουσιων δε με ενδιαφερει αλλα αυτο που σκεφτηκα αμεσως ειναι ποσο συμπληρωματικα μπορει να δουλευουν οι διαφορες θρησκειες και διαφορες τετοιες ουσιες.

Ωντας ορθολογιστης και εχοντας θετικη σκεψη απο παλια αλλα και ειδικα τωρα λογω επιστημης που σπουδαζω(πολυ μαθηματικα που διαμορφωνουν πολυ τετραγωνη λογικη), οι διαφορες θρησκευτικες πεποιθησεις,τα διαφορα "θαυματα",οι διαφορες ιστοριες μου φαινονταν/φαινονται πολυ "γεια σου" απορουσα δηλαδη με αυτη τη "μη επαφη με τη πραγματικοτητα" που τα χαρακτηριζει....

Αναρωτιεμαι αν η χρηση ουσιων εχει παιξει καθοριστικο ρολο στην διαμορφωση/λειτουργια με οποιοδηποτε τροπο των θρησκειων...

Θα ηθελα να μου πειτε τις γνωσεις σας πανω στο θεμα δηλαδη ποιες θρησκειες και πως χρησιμοποιουν/χρησιμοποιουσαν ψυχοτροπες ουσιες...

Δυο τρια παραδειγματα που μου ερχονται στο μυαλο γιατι δε το εχω ψαξει το θεμα, ειναι τα φυλλα που μασαγε η πυθια,αυτα που εχουν ακουστει για το λιβανι που οταν καιγεται εχει ψυχοτροπη δραση,για τους ινδιανους που καιγανε οτι παραισθησιογονο υπηρχε γυρω τους(και ειχε πολλα:-D),κατι ντοκυμαντερ που εχω δει με φυλες αφρικανων που στις τελετες τους οσοι δοκιμαζαν απο καποιο "μαγικο ζωμο" κατεβαινε ο θεος και εμπαινε μεσα τους:-D τους βουδιστες στο θιβετ και τα βοτανακια τους:-D και παει λεγωντας...

Εν τελει μηπως εκτος απο τις δεισιδαιμονιες, το φοβο του ανθρωπου για αυτο που δε γνωριζει( πχ θανατος),την αγνοια(παλιοτερα θεοποιουσαν τη βροχη,την ανοιξη...) κτλ ρολο στην αναπτυξη και λειτουργια των θρησκειων επαιξαν/παιζουν και τετοιες ουσιες?

Τα φωτα σας...

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Παρα πολυ ωραιο θεμα φιλε μου αλλα φοβαμαι οτι το φορουμ του ινσομνια δεν ειναι το καταλληλο για τετοια συζητηση μιας και απαρτιζεται κυριως απο ατομα των θετικων επιστημων....

...που σημαινει οτι δεν υφισταται το "ανεξηγητο" μιας και ολα εξηγουνται με μια μαθηματικη θεωρια...

το παρακατω ειναι ενα ΣΟΥΠΕΡ βιβλιο σχετικο με αυτα που αναρωτιεσαι...

http://www.amazon.com/Mushrooms-Mankind-Impact-Consciousness-Religion/dp/1585091510

Παντως επειδη εχω διαβασει καμποσα βιβλια σχετικα ειμαι 100% υπερ του οτι ψυχοτροπα φυτα εχουν παιξει τεραστιο ρολο στην εξελιξη πολλων θρησκειων.

Δημοσ.
Το συγκεκριμενο θεμα περι ουσιων δε με ενδιαφερει αλλα αυτο που σκεφτηκα αμεσως ειναι ποσο συμπληρωματικα μπορει να δουλευουν οι διαφορες θρησκειες και διαφορες τετοιες ουσιες.

Οι ουσίες αδερφέ δρουν συμπληρωματικά για ο,τι θες στην ζωή σου , στην κουλτούρα σου , στις παραμύθες σου , παντού. Γιατί οι θρησκείες να είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι ; Θες να σπιντάρεις , θες να κουλάρεις , θες να ζήσεις μέσα σε παραισθήσεις , εκτός απο την προδιαθεσή σου που είναι βασική , ένα βοηθημα θα σε κάνει να δεις το θεό ή τον διάβολο , ανολόγως . Σπουδαία ανακάλυψη , πφφ .. :P

Ωντας ορθολογιστης και εχοντας θετικη σκεψη απο παλια αλλα και ειδικα τωρα λογω επιστημης που σπουδαζω(πολυ μαθηματικα που διαμορφωνουν πολυ τετραγωνη λογικη), οι διαφορες θρησκευτικες πεποιθησεις,τα διαφορα "θαυματα",οι διαφορες ιστοριες μου φαινονταν/φαινονται πολυ "γεια σου" απορουσα δηλαδη με αυτη τη "μη επαφη με τη πραγματικοτητα" που τα χαρακτηριζει....
Κοίτα να δεις , θα στο πω αλλιώς : ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΖΩΉ ΣΟΥ ; χαχα, ξανασκέψουτο . Η λογική φίλε μου είναι απλώς ένα εργαλείο για να αναδείξεις τον εσωτερισμό σου και τις αισθήσεις σου. Γεννιέσαι , δεν γίνεσαι και ο,τι κάνεις περι μόρφωσης και τα συναφή είναι για αυτή την ανάδειξη.

Αναρωτιεμαι αν η χρηση ουσιων εχει παιξει καθοριστικο ρολο στην διαμορφωση/λειτουργια με οποιοδηποτε τροπο των θρησκειων...
Απλά πράγματα , ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΤΟ , ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Βέβαια δεν είναι όλοι σε θέση να ξέρουν τι κάνουν , αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν είμαστε νηφάλιοι φαντάσου τώρα να τρώμε και κουμπιά ,λολ. Η κατάχρηση σε αυτό που σου λέω έχει δράσει αρνητικά (fatigue , failure) όχι μόνο σε οτι αφορά τις θρησκείες με γιατροσόφια των φυλών ή ξέρω γω , αλλά κυρίως απέναντι στο κοινωνικό χαρακτήρα του ζώου άνθρωπος. ->Δεν ξέρω για πιο λόγο , αλλά στο μυαλό μου ήρθε αυτή η ταινία , για δες την : requiem for a dream
Δημοσ.

Μεγάλο θέμα ανοίγεις φίλε μου το όποιο δε μπορεί να ανατηχθεί μέσα σε ένα forum, ούτε καν σε μια εγκυκλοπαίδεια.

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε ψυχοτρόπες ουσίες .

Για πολλούς τέτοιες ουσίες είναι τα κουμπιά το lsd κλπ .

Αν θες να μάθεις πώς επηρέασαν τη θρησκεία δεν έχεις παρά να ψάξεις τον όρο σαμάνοι. Έτσι θα πάρεις τις βάσεις για να μάθεις τι είναι αυτές οι ουσίες τι προκαλούν, και αν τελικά πρέπει να τις δοκιμάσεις ή όχι .

Ο Κωστής για παράδειγμα είναι άσχετος με όλα αυτά και θέλει να δοκιμάσει σαλβια για τη μαστούρα. Κανένα ίχνος σεβασμού ¨πνευματικού ¨για το φυτό, οπότε θα φάει το κεφάλι του.

Όσο και να φαίνετε αστείο στους ορθολογιστές, μόνο μετά από μελέτη και χρήση μπορεί να καταλάβει κάποιος για το αν επηρέασαν οι ουσίες διάφορες θρησκείες, ακόμα και πολιτισμούς, ή όχι

Δημοσ.

Αν και το ξεκαθαρισα και στην αρχη να το επαναλαβω οτι εγω προσωπικα δεν ενδιαφερομαι περι ουσιων και τα σχετικα...Εχω θετικη σκεψη και η οσο το δυνατον καλυτερη γνωση της πραγματικοτητας και του τι γινεται γυρω μου ειναι αυτο που επιδιωκω...

Οι διαφορες ουσιες ειναι στην αντιθετη κατευθυνση δηλαδη αφορουν ατομα που επιδιωκουν να βρεθουν "αλλου"...

Ξερω οτι ειναι μεγαλο το θεμα θρησκεια και ουσιες αλλα με απασχολει καθως οι διαφορες θρησκειες και η εννοια του θεου επηρεαζει σε παγκοσμιο επιπεδο τις κοινωνιες και τις ζωες ολων μας ειτε πιστευουμε ειτε οχι...

Επειδη για καποιον που δε πιστευει πολλα απο οσα ακουγονται/κυρρητονται/διδασκονται απο τις θρησκειες ειναι εκτος πραγματικοτητας θα ειχε ενδιαφερον να δουμε τη σχεση τους με τετοιες ουσιες...

Επειδη γενικοτερη κουβεντα δε μπορει να γινει καθως το θεμα ειναι πολυδιαστατο θα ηθελα οποιος ξερει να αναφερει και καποια παραδειγματα που γνωριζει,δηλαδη απλα να γινει αναφορα και η κριση να μεινει στον καθενα...

Οπως προανεφερα εχει ακουστει μεχρι και για το λιβανι οταν καιγεται οτι δημιουργει ευφορια και διαφορα,για τα φυλλα που μασουσε η πυθια και ενα σωρο αλλα...

Δημοσ.

Πάντοτε οι ιερείς των διαφόρων θρησκειών έπρεπε να παρουσιάζουν ένα απόκοσμο-πεφωτισμένο προσωπείο στους πιστούς για να μπορούν να τους ελέγχουν. Οι ψυχοτρόπες ουσίες μπορούν να τους δώσουν σε ορισμένες περιπτώσεις την εικόνα αυτή, αλλά και κάποια πρόσκαιρη έμπνευση-απελευθέρωση του πνεύματος.

Ο πολύς κόσμος πάντοτε παρασύρεται απο την γραφικότητα και από την εικόνα. Πολύ σπάνια άκουει τι λένε οι διάφοροι ηγέτες (πνευματικοί ή και πολιτικοί).

Δημοσ.

Οι ψυχοτρόπες ουσίες είχαν λιγότερη επίδραση στην επέκταση μια θρησκείας από την κλασική "πλύση εγκεφάλου". Πιο πολύ χρησιμοποιούταν ΜΕΤΑ κατά τις τελετές, ώστε να δημιουργήσουν την "ψευδάισθηση(??)" της "άλλης διάστασης".

Σε ένα σύμπαν 4ων (και βάλε...) διαστάσεων , όπου χάνουμε το 99,999999% της πραγματικότητας λόγω αδυναμίας των αισθήσεών μας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όντας πιο εξελιγμένος από την ανθρώπινη νόηση, έχει κατασκευάσει διάφορους τρόπους ανίχνευσης/αλληλεπίδρασης με αυτόν τον κόσμο. Δες πχ φαντάσματα.......

Δημοσ.

Το πιο γνωστό παράδειγμα πολιτισμού που οι ουσίες είναι ένα μεγάλο μέρος του είναι αυτός των ινδιάνων.

Τα τοτέμ κλπ που βλεπανε οι μάγοι, όπως και τα ονόματα που είχε ο καθένας ( ονόματα όπως καθιστό βουβάλι, χαρωπό ελάφι κλπ δεν είναι φανταστικά των κόμικς, αλά υπήρχαν στη πραγματικότητα) ήταν αποτέλεσμα της χρήσης τέτοιων ουσιών με κυριότερες το πεγιότ και την Ayahuasca.

Μάλιστα είναι γνωστό ότι οι ινδιάνοι περνανε μικρές ποσότητες μεσκαλινης (πεγιοτ) από πολύ μικρή ηλικία έτσι ώστε να τη συνηθίσουν, μέχρι που φτανανε σε κάποια ηλικία που ήταν έτοιμοι να πάρουν την μεγάλη δόση για να δουν το δικό τους όραμα.

Σε ένα βουνό στο Θιβέτ λένε ότι σε ένα μοναστήρι υπάρχουν 3 είδη μανιταριών. Τρώγοντας το ένα μπορείς να δεις ότι έβλεπες πριν τη γέννηση σου (μέσα στη μήτρα δηλαδή) τρώγοντας το δεύτερο μπορείς να δεις τη ζωή σου από τη γέννηση σου και μετά, και τρώγοντας το τρίτο μπορείς να δεις τον θάνατο σου.

Πολλοί θα πουνε ότι αυτά είναι χαζομάρες και αβάσιμα, αλλά όπως είπα σε προηγούμενο ποστ, μόνο αν τα φας μπορείς να καταλάβεις αν όλα αυτά τα φυτά έχουν τέτοια δύναμη ή όχι. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ επικίνδυνα όταν τα παίρνει κάποιος που δεν έχει ιδέα, μόνο και μόνο για να μαστουρώσει.

Είπαμε και λέμε ότι γενικά αυτά τα φυτά θέλουν «σεβασμό» . Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι μετά τη χρήση έχασαν τα λογικά τους.

Ο Κωστάκης για παράδειγμα δε ξέρει πως θα αντιδράσει όταν δει το τοτέμ του (που ούτε καν έχει σκεφτεί ότι υπάρχει πιθανότητα να το δει).

Το μυαλό είναι ένα πεδίο το οποίο όσο και αν έχει προσπαθήσει να εξερευνήσει η επιστήμη, κρύβει πολλά μυστικά. Και ειδικά το υποσυνείδητο. Κάνεις δε ξέρει τι κρύβεται από πίσω και τι θα δει όταν ανοίξει τις πόρτες του υποσυνειδήτου.

Ποιος ξέρει. Ίσως καταλάβει ότι ζούμε σε ένα πλασματικό κόσμο, και δε θέλω να φανταστώ τι θα κάνει για να ξεφύγει (μια φορά είδα τι έκανε κάποιος που κατάλαβε κάτι τέτοιο και δε θέλω να ξαναδώ)

τεσπα πρήξιμο αλά… διαβάστε διαβάστε διαβάστε διαβάστε και όταν έρθει ο καιρός να αναζητήσετε απαντήσεις κάντε το σαν ερευνητής που γνωρίζει τι θέλει, και όχι σαν κάποιο παιδάκι που θέλει να ξεφύγει.

Η συνείδηση είναι κάτι το πολύ μεγάλο και όταν καταρρέει (γιατί καταρρέει η με τη χρήση τέτοιων ουσιών) μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σε δυσάρεστες καταστάσεις (άλλωστε η γνώση δεν είναι πάντα για καλό μας).

Ίσως η πραγματικότητα με μια πιο «ανοιχτή» οπτική να μην μας αρέσει κα τόσο ..

Δημοσ.

Το λιβάνι πάντως όντως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες....

Δεν σημαίνει ότι μαστουρώνεις κιόλας όμως.

τώρα σε πολλές θρησκείες ναι , κάνουνε χρήση ψυχότροπων ουσιών όπως έβαλε και ο φίλος μου πάνω το κομματάκι( ευγε τέκνο μου ).

Ειδικα κάτι Ινδουιστικες θρησκείες με το παραπανω μην σου πω ;)

Δημοσ.

Ναι εντάξει καλά όλα αυτά , αλλά εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την πραγματικότητα λειτουργώντας όσον τον δυνατόν ως φυσιολογικοί ανθρωποι (την μεγάλη μερίδα της κατανομής ενός πληθυσμού που χρησιμοποιεί κοινές βάσεις για επικοινωνία) , θα υπονοήσουμε και πραγματικότητες του είδους "πριν την γέννηση" , "μετά" ή την δυνατότητα να δούμε τον θανατό μας; Δηλαδή τι είδους "έρευνα" χρειάζεται για να καταλάβουμε οτι ανακατευουμε την νευροχημεία του εγκεφάλου μας δοκιμάζοντας τις ανάλογες ουσίες - δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό ... σαν προκάληψη μου φαίνεται όλο αυτό , ένα άλλοθι γιατί γουστάρουμε την εμπειρία παρά για "ερευνα" και κουραφέξαλα , με το συμπάθειο ...

...και επίσης απορώ ρε cosmosfera γιατί σου κάνει εντύπωση μόνο για τις θρησκείες και πως πας να περιπλέξεις το ζήτημα με τον θεισμό - αν κατάλαβα καλά ή μήπως όχι; Δηλαδή το οτι , ολοι άνθρωποι του ορθολογισμού της λογικής και της επιστήμης (μην χέσω) που ζουν μέσα απο την κάθε είδους "μαστούρα" και εθισμού με τα τόσα ερεθίσματα που δρούν επάνω τους όπως μια ωραιότατη χημική ντόπα , ε, αυτό δεν σου κάνει εντύπωση; Αυτοί με ποιά λογική και ποια πραγματικότητα ζουν δηλαδή για να καταλάβω.. :P

Δημοσ.
Fidelio mate .... δεν καταλαβα λέξη απο όσα γραφεις ...χαχαχα πραγματικα....

Ναι να σε βοηθήσω να καταλάβεις

1ον) παίζει ένα θέμα στο θρεντ κατα πόσο οι θρησκείες διαμορφώθηκαν με βάση την χρήση ψυχοτρόπων ουσιών

2ον ) παίζει ένα θέμα κατα πόσο το παραπάνω καταστρέφει τα θεμέλια του θεισμού

3ον ) παίζει ένα θέμα που θίγω εγώ και που προηγείται απο τα δύο παραπάνω- κατα πόσο δεν έχεις καταλάβει οτι τα πάντα στην ζωή σου ειναι ερεθίσματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε εθίζουν και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιείς ναρκωτικά (βεβαια εδώ που τα λέμε δεν πέρνω ορκο για σένα , δεν ξέρω εσύ θα μας πεις...)

Δημοσ.

Ε, το νουμερο 3 είναι όλο το ζουμί - και σηκώνει κουβέντα , αλλά παρακαλώ να είστε ...νηφάλιοι αν θελετε να το αναλύσουμε ! :D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...