Προς το περιεχόμενο

Απενεργοποίηση του superfetch;;;;

nurse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τελικά η απενεργοποίηση του superfetch στα Vista, σας βοήθησε να τα κάνετε ταχύτερα; Εγώ να πω την αλήθεια δεν είδα καμία διαφορά. Να σημειώσω ότι έχω 4Gb μνήμη στον υπολογιστή μου, εάν αυτό έχει κάποια σημασία.

Δημοσ.

Το Superfetch έχει βάση σε συστήματα < 2GB και δεν κάνει ταχύτερο το σύστημα.

δεσμεύει στην μνήμη executebles, ας πούμε firefox κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, ώστε όταν το χρειαστείς να είναι ήδη στην μνήμη. Αντί για 3 sec ανοίγει σε 1.

Σε συστήματα όμως με 2GB και άνω αν θες να κάνεις ταχύτερο το σύστημα απενεργοποιείς το Superfetch και απενεργοποιείς το Kernel swapping μέσω registry, ώστε ο πυρήνας του λειτουργικού να είναι φορτωμένος στην μνήμη μόνιμα. Ίσως αυξηθεί λίγο η χρήση μνήμης αλλά αξίζει, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα σε τέτοια ποσά. Το σύστημα γίνεται αποδεδειγμένα πιο σταθερό, και αποκρίσιμο.

Σε server και *NIX συστήματα συνήθως αυτό είναι by default, αλλά στα Vista (λόγω του ότι απαιτεί πάνω από 512MB μνήμης) δεν είναι εξαρχής ενεργοποιημένο καθώς υπάρχουν και εγκαταστάσεις με 512MB, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν όλα τα στοιχεία του kernel στην μνήμη ούτως η άλλως.

Δημοσ.

Γιατί έχει βάση σε συστήματα κάτω των 2GB?

Η λογική λέει το αντίθετο, ότι δηλαδή αποδίδει καλύτερα σε συστήματα με μεγάλη μνήμη καθώς την σπαταλά, και φυσικά είναι καλύτερο να σπαταλάς μνήμη όταν την έχεις και όχι όταν δεν την έχεις.

Όπως αναφέρθηκε το superfetch φορτώνει στην μνήμη δεδομένα που σαν χρήστης έχεις συχνή πρόσβαση έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τα διαβάσει από τον δίσκο όταν τα χρειαστείς. Αυτό σημαίνει πως είτε έχεις λίγη μνήμη είτε έχεις πολύ μνήμη η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα είναι πολύ πιο γρήγορη καθώς ο χρόνος να μετακινηθούν από τον δίσκο στην μνήμη εξαλείφεται.

Η λογική του superfetch γενικά είναι να μην πηγαίνει χαμένη η μνήμη του συστήματος καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αύξηση απόδοσης. Κατά συνέπεια χαμένη πάει η μνήμη όταν την έχεις πολύ και όχι όταν την έχεις λίγη.

Δημοσ.
Γιατί έχει βάση σε συστήματα κάτω των 2GB?

Η λογική λέει το αντίθετο, ότι δηλαδή αποδίδει καλύτερα σε συστήματα με μεγάλη μνήμη καθώς την σπαταλά, και φυσικά είναι καλύτερο να σπαταλάς μνήμη όταν την έχεις και όχι όταν δεν την έχεις.

Είναι πιο απλό από ότι φαντάζεσαι.

Σε συστήματα με 512 και 1GB, δεν επαρκεί η μνήμη και πολλά στοιχεία μετατίθενται στην swap προκειμένου να έχεις ελεύθερη μνήμη όσο πιο aggresively γίνεται. Κατεξοχήν αυτό μπορεί να αφορά είτε στοιχεία του πυρήνα είτε executables που ήδη εκτελούνται. To Superfetch έρχεται να "καλύψει" την ανάγκη του χρήστη 5-10 βασικά executables που χρησιμοποιεί συχνά να προ-φορτώνονται ή έστω κομμάτια τους, με αποτέλεσμα ναι μεν ταχύτερη εκκίνηση αλλά κανένα άλλο θετικό αποτέλεσμα, με παράπλευρη απώλεια την πιο συχνή ανταλλαγή με την cache, και άρα μειωμένη απόδοση αφού εμπλέκεται άμεσα ο σκληρός.

Σε συστήματα 2GB και άνω η μνήμη επαρκεί να φορτώσει πλήρως executables και στοιχεία πυρήνα (αν ρυθμιστεί) και άρα να μην έχει ανάγκη της swap πέραν του εξαιρετικά αναγκαίου για κάποια δυσλειτουργία. Η απενεργοποίηση του Superfetch σε τέτοια ποσά μνήμης λειτουργεί μόνο θετικά αφού η μνήμη δεν αναλλώνεται στο adressing άσχετων executables, αντί να αφήνει καθαρή μνήμη για userspace και πυρήνα. Δεν είναι ότι πρόκειται να χάσεις σε κάτι, ούτε όμως και πρακτικό όφελος σε τέτοια συστήματα. Marketing επέβαλε το Superfetch αλλά και άλλα extra καλούδια όπως το readyboost που όμως δεν περιλαμβάνονται στον εγγενή memory manager αλλά σαν add-on.

Πιο πολλά οφέλη θα δείτε σε τέτοια συστήματα αλλάζοντας το κλειδί αυτό από 0 σε τιμή 1 (hex)

HKLM-system-Currentcontrolset-control-Session Manager-Memory management-disablepagingexecutive

Δημοσ.

Όπως είπες σε συστήματα με λίγη μνήμη το swapping θα γίνει χειρότερο.

Το πλεονέκτημα σε συστήματα με πολύ μνήμη είναι ότι τα δεδομένα είναι ήδη φορτωμένα στην μνήμη (ή ένα ποσοστό τους) με αποτέλεσμα την πιο άμεση απόκριση. Άρα αυτό είναι και το πλεονέκτημα.

Και το μειονέκτημα βέβαια ότι κάποια από τα δεδομένα που φορτώνονται μπορεί να είναι σκουπίδια καθώς μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν.

Να αναφέρω ότι και εγώ είχα παρασυρθεί στην αρχή και είχα απενεργοποιήσει το superfetch.

Όταν το ενεργοποίησα παρατήρησα ότι προγράμματα που κατεξοχήν είναι πολύ αργά στην εκκίνηση (όπως Netbeans) ξεκίναγαν αισθητά πιο γρήγορα.

Όπως και να έχει κατά την άποψή μου καλό είναι όταν υπάρχει μνήμη διαθέσιμη να την εκμεταλλευόμαστε και όταν δεν υπάρχει να αφαιρούμε ότι μπορούμε. Άρα (κατά την άποψή μου) superfetch με πολύ μνήμη και όχι superfetch με λίγη μνήμη.

Μια χαρά έτρεχαν τα XP με 256/512ΜΒ μνήμη χωρίς να υπάρχει τότε superfetch.

Και επειδή ανέφερες το ReadyBoost, να αναφέρω πως αυτό κάνει πραγματική διαφορά. Αναφέρω πως σε σύστημα με 2GB μνήμη το readyboost ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση σε hardcore games όπως Crysis, μάλλον λόγω πιο γρήγορου swapping.

Δημοσ.
Όπως είπες σε συστήματα με λίγη μνήμη το swapping θα γίνει χειρότερο.

Το πλεονέκτημα σε συστήματα με πολύ μνήμη είναι ότι τα δεδομένα είναι ήδη φορτωμένα στην μνήμη (ή ένα ποσοστό τους) με αποτέλεσμα την πιο άμεση απόκριση. Άρα αυτό είναι και το πλεονέκτημα.

Και το μειονέκτημα βέβαια ότι κάποια από τα δεδομένα που φορτώνονται μπορεί να είναι σκουπίδια καθώς μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν.

Να αναφέρω ότι και εγώ είχα παρασυρθεί στην αρχή και είχα απενεργοποιήσει το superfetch.

Όταν το ενεργοποίησα παρατήρησα ότι προγράμματα που κατεξοχήν είναι πολύ αργά στην εκκίνηση (όπως Netbeans) ξεκίναγαν αισθητά πιο γρήγορα.

Όπως και να έχει κατά την άποψή μου καλό είναι όταν υπάρχει μνήμη διαθέσιμη να την εκμεταλλευόμαστε και όταν δεν υπάρχει να αφαιρούμε ότι μπορούμε. Άρα (κατά την άποψή μου) superfetch με πολύ μνήμη και όχι superfetch με λίγη μνήμη.

Μια χαρά έτρεχαν τα XP με 256/512ΜΒ μνήμη χωρίς να υπάρχει τότε superfetch.

Και επειδή ανέφερες το ReadyBoost, να αναφέρω πως αυτό κάνει πραγματική διαφορά. Αναφέρω πως σε σύστημα με 2GB μνήμη το readyboost ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση σε hardcore games όπως Crysis, μάλλον λόγω πιο γρήγορου swapping.

Το Readyboost απλά κάνει την διαφορά λόγων του μικρού access time των flash memories. Δεν έχει άμεση σχέση με το swap. Ναι υπάρχει διαφορά αλλά δεν θα επέλεγα ποτέ την μνήμη μου (έστω μέρος αυτής κατά executables) σε ένα μέσο διόλου αξιόπιστο.

Εκεί χίλλιες φορές η αγορά SSD+καλής κάρτας γραφικών.

Στο θέμα του Superfetch, ναι η διαφορά του είναι στο instant εκκίνησης συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών με αντίτιμο το γέμισμα μνήμης με πολλά άχρηστα ( και πιθανότερα και μείωση σταθερότητας συστήματος ) executables.

Δεν νομίζω ότι χάλασε ο κόσμος με 2 sec πιο αργή εκκίνηση Firefox, από ένα σύστημα που είναι rock stable. Πάλι είναι αναλόγως την δουλειά που κάνεις.

Ανέκαθεν στα Windows Server 2008 αυτά τα καλούδια δεν υπάρχουν καθώς μειώνουν την σταθερότητα ενώ αντίθετα υπάρχει by default αυτό που περιέγραψα.

Βέβαια άλλη δουλειά το ένα, άλλη το άλλο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...