Προς το περιεχόμενο

Ελεύθερη αγορά ή Κρατικός παρεμβατισμός

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή την εξεταστική μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. Είστε υπερ της ελεύθερης αγοράς ή του κρατικού παρεμβατισμού σε μια οικονομία, τι είναι καλύτερο/πιο δίκαιο κατά την γνώμη σας.

Εγώ αν και ήμουν υπέρμαχος της κλασικής σχολής και όπως ο A. Smith εμπιστευόμουν την δύναμη της παντελώς ελεύθερης αγοράς, τελικά δεν μπορώ να πω ότι καταλήγει να είναι "δίκαιη" σε πολλές περιπτώσεις. Από την άλλη θεωρώ την κρατική παρέμβαση αναποτελεσματική και κατ' επέκτασιν άδικη σε κάθε περίπτωση. Ποια η άποψη σας?

ΥΓ Παρακαλώ το thread ασχολείται με την οικονομική και όχι την πολιτική πλευρά, γι' αυτό ας μην υπάρξουν μπλε, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις.

Δημοσ.
Με αφορμή την εξεταστική μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. Είστε υπερ της ελεύθερης αγοράς ή του κρατικού παρεμβατισμού σε μια οικονομία, τι είναι καλύτερο/πιο δίκαιο κατά την γνώμη σας.

Εγώ αν και ήμουν υπέρμαχος της κλασικής σχολής και όπως ο A. Smith εμπιστευόμουν την δύναμη της παντελώς ελεύθερης αγοράς, τελικά δεν μπορώ να πω ότι καταλήγει να είναι "δίκαιη" σε πολλές περιπτώσεις. Από την άλλη θεωρώ την κρατική παρέμβαση αναποτελεσματική και κατ' επέκτασιν άδικη σε κάθε περίπτωση. Ποια η άποψη σας?

ΥΓ Παρακαλώ το thread ασχολείται με την οικονομική και όχι την πολιτική πλευρά, γι' αυτό ας μην υπάρξουν μπλε, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις.

Αυτό είναι ουσιαστικά μια τραμπάλα που περιοδικά γέρνει από τη μία στην άλλη πλευρά. Χρειάζονται και τα δύο καθώς ούτε η ελεύθερη αγορά μπορεί να νικήσει μονοπώλεια΄ούτε ο κρατικός παρεμβατισμός ευνοεί ανάπτυξη. Θέλει μια ισορροπία ανάλογα με τις συνθήκες.

Δημοσ.

Ναί αλλά προκαλείς. Είναι σαν να μας ρωτάς αν προτιμάμε καπιταλισμό ή κομμουνισμό.

Δημοσ.

σιγουρα κλινω προς την ελευθερη αγορα...αλλα δυστυχως εχει την ταση να εξαφανιζει τις μικρες "οικονομικες μοναδες"...πχ δεν πιστευω να υπαρχει κανεις που να πιστευει πως υπαρχει μαγαζι πληροφορικης που ναχει ελπιδες απεναντι στα εσοπ-πλαισιο-μουλτιραμα (αντε και τον γερμανο)...ισως η λυση ναναι μια ελευθερη αγορα με καποιες πολυ αυστηρες αρχες...(πχ :παραβιασες αρχες ελευθερου ανταγωνισμου?εδω κ τωρα διασπαση-πως λεγεται τελοσπαντων- της επιχειρησης)

Δημοσ.

Κρατικος παρεμβατισμος σε απαραιτητα ειδη/υπηρεσιες πρωτης αναγκης(πχ τροφιμα,πετρελαιο θερμανσης,φαρμακα,μεσα μαζικης μεταφορας,δρομολογια πλοιων σε αγονες γραμμες κτλ) και ελευθερη αγορα στα υπολοιπα προιοντα.

Δημοσ.
Ναί αλλά προκαλείς. Είναι σαν να μας ρωτάς αν προτιμάμε καπιταλισμό ή κομμουνισμό.

Εξαρχής ήξερα ότι οικονομικά-πολιτική μπλέκονται πολύ εύκολα γι' αυτό έκανα την συγκεκριμένη επισήμανση. Θεωρώ όμως ότι μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις χωρίς να ξεφύγουμε.

Όσο για τις υπόλοιπες απαντήσεις συμφωνώ, δεν είμαι των ακραίων μέτρων απλά σε πολλές περιπτώσεις τα δυο αυτά ρεύματα θα συγκρουστούν, τότε τι πρέπει να επικρατήσει? πχ στην παιδεία η ελεύθερη αγορά θα τα έκανε @#^#$%^ οπότε σίγουρα πρέπει να μείνει εκτός, όμως μια επιχείρηση που εμπορεύεται είδη πρώτης ανάγκης και πάει για φούντο την αφήνουμε στην τύχη της ή ως κοινωνία την σώζουμε?

Δημοσ.

Όπως είπαν και άλλοι, η εντελώς ελεύθερη αγορά έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στον άδικο καταμερισμό πλούτου και σε άνισες ευκαιρίες. Ο πλούσιος γίνεται πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος. Από την άλλη ο υπερβολικός κρατικός παρεμβατισμός οδηγεί στην γραφειοκρατία με άσχημες συνέπειες στην οικονομία αργά ή γρήγορα. Επομένως πιστεύω ότι το πιο σωστό θα ήταν μία μέση λύση. Να υπάρχει ελεύθερη αγορά αλλά πρέπει να υπάρχουν και φορείς που να προστατεύουν τον αδύνατο.

Όλα αυτά πάντα θεωρητικά γιατί στην πράξη δεν εφαρμόζεται ποτέ και πουθενά τίποτα, και ούτε πρόκειται, γιατί έτσι είναι η φύση μας. :-)

Επομένως η απάντηση μου και σε αυτό

Όσο για τις υπόλοιπες απαντήσεις συμφωνώ, δεν είμαι των ακραίων μέτρων απλά σε πολλές περιπτώσεις τα δυο αυτά ρεύματα θα συγκρουστούν, τότε τι πρέπει να επικρατήσει? πχ στην παιδεία η ελεύθερη αγορά θα τα έκανε @#^#$%^ οπότε σίγουρα πρέπει να μείνει εκτός, όμως μια επιχείρηση που εμπορεύεται είδη πρώτης ανάγκης και πάει για φούντο την αφήνουμε στην τύχη της ή ως κοινωνία την σώζουμε?

είναι ότι δεν έχει πολύ σημασία τι είναι σωστό και τι πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία, γιατί αυτό που θα υπερισχίσει τελικά είναι αυτό που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα αυτών που έχουν εξουσία (άμεσα ή έμμεσα).

Δημοσ.

Πρακτικά όπως προσπάθειες έχουν γίνει για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς (γιατί ούτε οι ΗΠΑ έχουν πλήρως απελευθερωμένη αγορά) έχουν αποτύχει παταγωδός (αναφέρομαι στα κόλπα του Friedman στη Χιλή και κατ'επέκταση στην Ν.Αμερική γενικότερα). Εγώ είμαι υπερ του Ευρωπαικού συστήματος. Εν τέλει πιστεύω το Αμερικάνικο σύστημα είναι κάπως απάνθρωπο αυτό το έχουν καταλάβει και πολλοί Αμερικάνοι, ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Το πρόβλημα πάντα είναι να προσφέρει το κράτος αρκετά ωστέ να μην υποφέρουν ακόμα και οι πιο φτωχοί αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να εξαφανίζουν το κίνητρο για εργασία.

Δημοσ.

O στόχος της ελεύθερης αγοράς θα ήταν ο πλούσιος να γίνει ακόμα πιο πλούσιος και ο φτωχότερος να μπορέσει να ανέβει βαθμίδα στην πυραμίδα.Τελικά,όπως αποδεικνύεται η ψαλίδα θα μεγαλώνει συνεχώς με αμφίβολα αποτελέσματα για τον φτωχό.

Επίσης,είναι από ποια σκοπιά το βλέπουμε το παιχνίδι.Αν κάποιος(οι περισσότεροι) παίρνουν μέρος σε αυτό το αλισβερίσι δεν θα θέλουν να κλείσουν οι μικρές οικονομικές μονάδες..αν κάποιος άλλος δεν λαμβάνει μέρος του έιναι αδιάφορο,ή μάλλον αυτό θα ήθελε,διότι θα είχαμε μείωση τιμών.

Βέβαια αύτο είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να έχουμε την ύπαρξη ολιγοπωλίων,μονοπωλίων,σύμπραξη καρτέλ..ε εδώ πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος.

Εξάλλου,ο Karl Marx έχει κάνει κάτι το πολύ έξυπνο ξεκίνησε και απέδειξε ότι ο Τέλειος Ανταγωνισμός ότι έχει "τρύπες" και δεν είναι τόσο..τέλειος.

Τέλος πάντων,μέγαλη κουβέντα..και στην ουσία άδικα την κάνουμε διότι τίποτα ή λίγα πράματα θα αλλάξουν..οπότε με αυτό το "μοντέλο" που έχουμε τώρα με αυτό συνεχίζουμε..

Δημοσ.

Η έννοια της ελεύθερης αγοράς συνδέεται με τον φιλελευθερισμό (πολιτική ιδεολογία) και τον νεοφιλελευθερισμό (σχετικά νέος όρος που περιορίζεται μόνο στις φιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά και δεν πα να 'σαι και υπερσυντηρητικός σε όλα τ'άλλα). Η διαφορά είναι τραγική. Το πρώτο δεν έχει ακολουθηθεί ποτέ σε επίπεδο κράτους απ'όσο ξέρω, αλλά υπάρχουν δείγματα γραφής στην Αμερική κυρίως. Το δεύτερο είναι οικουμενικό πασπαρτού.

Δηλαδή o ελληνικός εμφύλιος ήταν μεταξύ κομμουνιστών ;

Δημοσ.

Εγώ ξέρω ότι τους μισθούς στις ΗΠΑ τους ονειρεύονται ακόμα στην ΕΕ. Τώρα αν ηταν μαλάκες οι Αμερικάνοι και τρώγαν σε μαγαζιά τύπου Καστελλόριζο πρωί βράδυ πληρώνοντας με πιστωτικές καλά να πάθουν. Τώρα μη μου τσαμπουνίσει κανείς ότι ο βασικός μισθός έχει μείνει σταθερός. 3-4 χιλιάρικα παίρνουν εκεί πρώτο μισθό.:mad:

Δημοσ.
Εγώ ξέρω ότι τους μισθούς στις ΗΠΑ τους ονειρεύονται ακόμα στην ΕΕ. Τώρα αν ηταν μαλάκες οι Αμερικάνοι και τρώγαν σε μαγαζιά τύπου Καστελλόριζο πρωί βράδυ πληρώνοντας με πιστωτικές καλά να πάθουν. Τώρα μη μου τσαμπουνίσει κανείς ότι ο βασικός μισθός έχει μείνει σταθερός. 3-4 χιλιάρικα παίρνουν εκεί πρώτο μισθό.:mad:

Χαχαχα τι λές ρε φίλε. Πρώτο μισθό 3-4 χιλιάρικα; Για ρώτα κάποιον που έχει δουλέψει κάποια χρονάκια εκεί... Πάνω απο 2500 δεν είδα.

Δημοσ.

Aκόμα και να παίρνουν τόσα γύρω στα 10 χιλιάρικα θα φεύγουν κάθε χρόνο για τους φόρους τους, από ότι έχω ακούσει.Δεν είμαι σίγουρος όμως.

Δημοσ.

Για να μη χασουμε τη μπαλα συγκρινουμε κατωτατους μισθους, οχι "τον πρωτο μισθο" του χ επαγγελματος, της ψ χωρας.

Η αμερικη εχει διαφορετικο κατωτατο ανα state, αλλα υπαρχει ο "federal" που ουσιαστικα ειναι ενας μπουσουλας για το κατωτατο οριο. Τωρα ειναι στα 6,5$/h.

Αρα ο federal μηνιαιος βασικος το μηνα βγαινει στα 1.310$ (920ευρω) και δεν ξερω ποσο πεφτει αν βγαλεις τις κρατησεις.

Αντε να προσθεσεις αλλα 300$ για να βρεις τον max -σε ελαχιστες πολιτειες-.

Αν αρχισουμε να λεμε "ποσα παιρνει ο μπατζανακης μου που επιασε δουλεια στην ταδε firm ως στελεχος" κλπκλπ κανεις δε θα καταλαβει τιποτα.

Αυτο που πρεπει να μας απασχολει ειναι ποσα παιρνει ο κακομοιρης/ο νεος, σαν κατωτατο

και οχι αν ο αρχιτεκτονας π.χ. καθαριζει 80Κ ή 110Κ.

Στη μια ειναι θεμα επιβιωσης και στην αλλη, αν θα παρει φετος 2ο χαμερ ή κορβετα...

Αλλωστε για τους ανωτατους, το κρατος δεν εχει λογο.

Μια-μια οι περισσοτερες χωρες ακολουθουν το καπιταλιστικο μοντελο. Δεν τιθεται θεμα "τι μας αρεσει". Πρωτον, κανεις δε θα μας ρωτησει... δευτερον, το ερωτημα πρεπει να ειναι, τι λειτουργει και τι οχι.

Η παγκοσμια ταση ειναι 'ολα στους ιδιωτες' και το κρατος εποπτης. Και αν χρειαστει βαζει χοντρα το χερι στη τσεπη για να σωσει ιδιωτες. για το 'γενικοτερο καλο'.

Φρεσκοτατο σημερινο παραδειγμα:

Fed in AIG rescue - $85B loan

http://money.cnn.com/2008/09/16/news/companies/AIG/index.htm?postversion=2008091623

(γλιτωσε mega-crash ο νταου τζωνης σημερα...)

Δημοσ.

Kρατικός παρεμβατισμός από εμένα. Ο οποίος δεν είναι ανάγκη να σχετίζεται με τον κομμουνισμό.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...