Προς το περιεχόμενο

Firefox EULA στο νέο ubuntu...

DragonlordP

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κοίτα, σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Προσωπικά, θεωρώ πως η Canonical δεν πρέπει να ενδώσει. Και μόνο το κακό προηγούμενο που θα δημιουργηθεί φτάνει. Τόσον καιρό τώρα, πώς λειτούργησε το υπάρχον καθεστώς δηλαδή; Για να υπάρχει πίεση από τη μεριά του Mozilla Foundation, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν νέα δεδομένα, κάτι έχει αλλάξει («ξυπνάει ο άλλος μου εαυτός», «ξαναγεννημένη» κλπ :P). Τώρα, για το τί ακριβώς είναι αυτό, χωρίς εκ των έσω πληροφορίες, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Εμένα μου κάνει εντύπωση πάντως η άποψη που επικρατεί στο launchpad περί αλλαγής ονόματος. Δε θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό ζήτημα το rebranding. Με λίγα λόγια, οι χρήστες που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι αυτό είναι ο firefox, κατά πάσα πιθανότητα δε θα ξέρουν τι είναι εν γένει ο firefox, οπότε δε νομίζω ότι κάνει διαφορά.

Προσωπικά θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι the debian way: rebranding και τελειώνει η υπόθεση, χωρίς κανένα νομικό παραθυράκι. Το rebranding το επιτρέπει η άδεια χρήσης του πηγαίου κώδικα, και με την αφαίρεση των κατοχυρωμένων λογοτύπων, το mozilla foundation δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση.

Καλα, αυτο με το firefox μονο το ubuntu επηρεαζει? Αλλες διανομες που τον εχουνε στανταρ, οπως το fedora δεν επηρεαζονται? Η να περιμενουμε στο fedora 10 να το ονομαζουνε και αυτοι iceweasel η waterwolf η δεν ξερω τι αλλο ονομα θα σκεφτουνε.

Βασικά στο launchpad η συντριπτική πλειοψηφία αυτό λέει, ο shuttleworth είναι που λέει ότι προτιμά να κάνει την υποχώρηση για να μπορεί να διαφημίζει ότι το ubuntu "έχει to mozilla firefox εγκατεστημένο" επειδή θεωρεί ότι αυτό θα φέρει περισσότερο κόσμο. Προσωπικά μου έκανε πάρα πολύ άσχημη εντύπωση αυτό που είπε: "It's all too easy to say "screw Mozilla we'll use Iceweasel". Well, IMO that would be a weaselly thing to do." γιατί έτσι καρφώνει το Debian στην ουσία, τη στιγμή που κι ο ίδιος δεν κάνει κάτι διαφορετικό, παίρνει το debian, αλλάζει αυτά που δεν του αρέσουν και το ονομάζει κάπως αλλιώς. Δε νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία αν αλλάζεις το EULA ή αν κάνεις δέκα patch στον πυρήνα και βάζεις και είκοσι διαφορετικά πακέτα, στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα και είναι κάτι απολύτως αποδεκτό και θεμιτό στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού. Πες απλά ότι θέλεις να έχεις το brand recognition του firefox στο προϊόν σου, όχι να γυρνάς και να λες ότι είναι ύπουλο αυτό που κάνει το debian... το να τα χώνεις έτσι χωρίς λόγο στη διανομή χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε η δική σου τι είναι;

Η απόδειξη του ότι όταν οι χρήστες θέλουν και κινητοποιούνται μπορούν να κάνουν τη διαφορά (και από ό,τι καταλαβαίνω το ότι μερικοί ξεσηκωθήκαμε θα επηρεάσει θετικά λογικά και τη windows έκδοση του firefox):

http://www.internetnews.com/software/article.php/3771696

Χάρηκα επίσης που, παρακολουθώντας το θέμα στο launchpad, είδα ότι η κοινότητα του ubuntu έχει αντανακλαστικά και διάθεση να υπερασπιστεί το open source. Τελικά αν υπάρχει ελπίδα να μην ξεφύγει το ubuntu πολύ από τη λογική του FOSS αυτή βρίσκεται στην κοινότητά του. Από Shuttleworth, αν και όταν είχα πρωτοβάλει ubuntu τον συμπαθούσα, προσωπικά δεν περιμένω τίποτα γιατί ο τύπος σκέφτεται εντελώς με λογική proprietary software και αυτό φάνηκε και στις απαντήσεις του. Επίσης με τη στάση του ακύρωσε ουσιαστικά το "ubuntu promise" και το "community developed" που προσπαθεί να περάσει, προφανώς για λόγους image.

Έχω την εντύπωση πως το InternetNews παραπληροφορεί. Παρακολουθώ το blog της Mitchell Baker και δεν ανέφερε πουθενά ότι MoFo/MoCo σκέφτονται να αφαιρέσουν την EULA. Μόνο ότι θα αλλάξουν το περιεχόμενο του κειμένου...

Ίσως, δεν μπορεί να διασταυρωθεί όμως αν δεν το διαψεύσει η ίδια γιατί η είδηση δεν αναφέρεται στο blog της αλλά "In a conversation with InternetNews.com, Mitchell Baker...".

Δεν πρόκειται να μπω σε flamewar με τον dragonlord και γι' αυτό πλέον δεν του απαντάω. Απλά να αναφέρω ότι είναι εμπαθής με το Ubuntu και τον Shuttleworth και στόχος του είναι να παρασύρει κόσμο σε άλλες διανομές.

Ούτε με λογικές proprietary λογισμικού σκέφτεται, ούτε καταργεί το "Ubuntu promise".

εγώ πάλι σκέφτομαι πιο πεζά: Τα πάντα εξαρτώνται απο το πόσα λεφτά έχει ρίξει η mozilla στο ubuntu (δια μέσου canonical) πάνω ή και κάτω απο το τραπέζι.

Ο Mark δεν είναι καθόλου χαζός άνθρωπος. Θα σταθμίσει την εξέλιξη και θα δει πως θα αντιδράση. Απλα με το ξέσπασμα του ubuntu και την εξάπλωσή του ανα τον πλανήτη η Mozilla τον χρειάζεται. Απο την άλλη ένα ubuntu χωρίς firefox θα ήταν "πληγωμένο" ή όχι;

Το ubuntu παραμένει ένα ισχυρο χαρτί (πιθανόν απο τα ισχυρότερα) στο linux είτε το βλέπουμε ψυχρά σαν απλούς αριθμούς εξάπλωσεις είτε το βλέπουμε αρνητικά θεωρώντας το "ψευδο"linux στον κόσμο των hardcore.

Αν οι newcomers είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν ένα εντελώς διαφορετικό λειτουργικό, δε νομίζω να προβληματιστούν για μια εφαρμογή που διαφέρει ουσιαστικά μόνο στο όνομα.

Επίσης η πλειοψηφία του κόσμου που αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιεί Internet Explorer δε νομίζω ότι προβληματίζεται ή καν γνωρίζει τι χρησιμοποιεί, μόνο ότι δουλεύει (και εξαιτίας αυτής της λογική ο Internet Explorer είναι όπως είναι).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...