Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν το επόμενο Σάββατο κατεβείτε στην οδό Στουρνάρη και δείτε κόσμο πάνω από φορητούς υπολογιστές, έξω από την πύλη του πολυτεχνείου, μην παραξενευτείτε. Θα πρόκειται για τα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (HELLUG) τα οποία θα επιδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χρήσης αυτών των προγραμμάτων έναντι των αντίστοιχων της Microsoft και της Apple.

 

Την ίδια ημέρα σε όλον τον πλανήτη, ομάδες προγραμματιστών θα βγουν στους δρόμους για τον ίδιο σκοπό, θέλοντας να πουν στον κόσμο ότι τα ζητήματα που αφορούν το λογισμικό που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές του σπιτιού, του γραφείου μας, του δήμου, ή του σχολείου, δεν είναι απλώς τεχνικά, αλλά πολύ μα πολύ ουσιαστικά: «Το λογισμικό ασκεί επιρροή στο πώς επικοινωνούμε, πώς διασκεδάζουμε, δουλεύουμε, ενώ στηρίζει τον τρόπο ζωής μας, τις βασικές ελευθερίες όπως της συνάθροισης, της σκέψης και της επιλογής» αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος softwarefreedomday.org, το οποίο συντονίζει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις σε όλον τον πλανήτη.

 

«Το ζητούμενο είναι η διαφάνεια. Τα κλειστά προγράμματα των εταιρειών, όπου μόνο αυτές διαθέτουν τη “συνταγή” τους, είναι ευπαθή σε θέματα ασφαλείας. Αντίθετα στα ανοιχτά προγράμματα μπορούν εταιρείες ή απλοί χρήστες να διορθώσουν γρήγορα τα προβλήματα. Επιπλέον συνεπάγονται μηδενικό κόστος για τη διοίκηση κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε δικά της ζητήματα γρήγορα και χωρίς κόστος» εξηγεί ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Linux (HELLUG).

Σύμφωνα με τη Forrester research στην Ευρώπη καταγράφεται μια σαφής τάση ανόδου υπέρ του ανοικτού λογισμικού. Στη Γαλλία το 24% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τέτοια προγράμματα, ενώ ένα 15% ακόμα τα δοκιμάζει στην προοπτική να τα εντάξει στην παραγωγική της διαδικασία. Στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% και 13% αντίστοιχα, στις ΗΠΑ 17% και 11% και τη Μεγάλη Βρετανία 15% και 11% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ένα ποσοστό 38,9% χρησιμοποιεί τέτοια προγράμματα. Εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα, μετά την περσινή συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Microsoft.

 

«Με τα ελεύθερα δωρεάν προγράμματα θα μπορούσαμε να καλύψουμε το χάσμα που μας χωρίζει από την ανεπτυγμένη τεχνολογικά Δύση πολύ γρήγορα και χωρίς κόστος» λέει ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης.

Οι κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού ζητούν από την Ελλάδα να θεσπίσει τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που αναπτύσσουν δωρεάν ως ελάχιστη προϋπόθεση για την πώλησή τους στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως εταιρείες όπως η Microsoft για να ανταγωνιστούν προγράμματα σαν το open office, θα αναγκάζονταν να βελτιώσουν τα δικά τους και να μειώσουν τις τιμές.

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσ.

Στην Ελλάδα το ποσοστό χρήσης open source είναι 38,9% ; Ποιος έκανε την έρευνα; Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν Linux ή έστω win με ooo ; Δε νομίζω ότι αυτό το ποσοστό στέκει και μάλλον είναι πλασματικό. Εκτός αν εννοούμε ότι βάλαμε σε ένα pc firefox και θεωρούμαστε χρήστες open source, ενώ χρυσοπληρώνουμε την M$ για OS και office applications. Εδώ τα ελληνικά σχολεία κάνουν μάθημα πληροφορικής ΜΟΝΟ ΣΕ M$ software. Το μάθημα θα έπρεπε να λέγεται "Μ$ software" και όχι "Πληροφορική"

 

Στις 20 του μήνα είναι η μέρα που αναφέρεις dimitrisg ; Σίγουρα θα είμαι και εγώ εκεί.

 

edit : Άκυρη η ερώτηση. Το βρήκα :

 

2008?action=AttachFile&do=get&target=sfd08-el-banner728x90.png

Δημοσ.

πάντως στο insomnia, η αύξηση είναι εμφανής.

 

στον αριθμό μηνυμάτων, πρίν καιρό η σχέση win linux ήταν 3/1, τώρα βλέπω μιά σχέση 2/1

 

μένει να μπούμε και στην πρώτη σελίδα, αν και τελευταία συνέχεια γίνεται λόγος στις ειδήσεις

* Hardware

* Software

* Microsoft

* Internet

* Google

* Apple

* Games

* Τελευταία Νέα

* Τηλεπικοινωνίες

εδώ εννοώ HAL ! :mrgreen:

 

άρα το θέμα προχωράει

.

Δημοσ.

Πολλές εταιρίες έχουν σερβερσ με λινουξ όσο για την χρήση τον τελευταίο καιρό με τις desctopikes εκδόσεις (ubuntu πχ) έχει ανέβει πολύ το ποσοστό.

Δημοσ.

Η άνοδος του Linux θα συνεχίζεται όσο το δίκτυο γίνεται πιο γρήγορο. Γενικότερα υπάρχει μια αμφισβήτηση και μια άγνοια αλλά όσο αναφέρεται σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς τόσο περισσότερο αυτοί εξοικειώνονται με την ιδέα και αρχίζουν να ενδιαφέρονται. Η αρχή πάντως είναι να μυήσεις τους άλλους στην ιδέα του ανοικτού λογισμικού.

Δημοσ.
Το γραφικό (ο θεός να το κάνει ) με GiMP το κάνανε πάντως

 

χαλάρωσε devianartista ! :-D

 

δεν φταίει το ¨μολύβι¨, αλλά ο ¨καλλιτέχνης¨

.

Δημοσ.

παιδια μηπως το ποσοστο για ελλαδα ειναι 3,89 και οχι 38,9?Πολυ αισιοδοξο μου ακουγεται.Το ποσοστο αυτο αναφερεται σε λειτουργικα συστηματα η λογισμικο γενικα? Παντως αν ειναι τοσο με χαροποιει ιδιαιτερως καθοτι ειμαι fun του open source software.

Αντε και εις ανωτερα:-)

Δημοσ.

και εμένα το ποσοστό μου φαίνεται αρκετά αισιόδοξο.

απλά μου φαίνεται λίγο naive να πιστεύει κάποιος ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα πίσω απο οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση. το open source είναι ο εύκολος τρόπος να πολεμήσεις κατεστημένα όπως αυτά της microsoft και να γίνεις αποδεκτός στο ευρύ κοινό. όταν όμως χρειαστείς κάποια βοήθεια τότε θα χρειαστείς κάποια εταιρεία. όπως κάνει και η red hat με τo linux κανεις δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του...

Δημοσ.

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι το open source software δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά. Κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά και ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ. Καμία εταιρεία open source δεν ισχυρίστηκε ότι δε θέλει κέρδος. Η canonical για παράδειγμα έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει πάντα ΔΩΡΕΑΝ το Ubuntu, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάλει κέρδος από αυτό (π.χ. παρέχοντας support στο enterprise segment).

 

Δεν προτιμάμε open source επειδή είναι free. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ, να ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΟΥΜΕ όπως εμείς επιθυμούμε το λογισμικό που χρησιμοποιούμε και να μην υποχρεωνόμαστε να μπαίνουμε σε ΕΝΑ καλούπι που εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα συμφέροντα της M$.

Δημοσ.

Δεν προτιμάμε open source επειδή είναι free. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ, να ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΟΥΜΕ όπως εμείς επιθυμούμε το λογισμικό που χρησιμοποιούμε και να μην υποχρεωνόμαστε να μπαίνουμε σε ΕΝΑ καλούπι που εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα συμφέροντα της M$.

 

Μιλάς, λες και εχεις βρει την ελευθερία σου μέσα από ένα λειτουργικό σύστημα, λες και και έχεις βρει το νόημα της ζωής...

Χωρίς παρεξήγηση, έτσι..:-)

 

Παντως, για να απαντησω και σε ενα φιλο πιο πανω, δεν νομιζω πως κρυβονται επιχειρηματικα συμφεροντα πισω απο αυτην την κινηση.Απο μερακι πιστευω πως στηριζουν αυτη τη κινηση οι λινουξαδες σε καθε χωρα κι απο hobby και οχι απο συμφερόν..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...