Προς το περιεχόμενο

Η απάτη του Δημοσίου Χρέους ή πως κοροιδεύεις με τα Οικονομικά

Ptolemy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
@Filos19

Δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το άρθρο, αλλά θα διακινδυνεύσω μια ερμηνεία. Υποθέτω πως αναφέρεται σε αναμενόμενη συμπεριφορά στα πλαίσια μια υγειούς μεγάλης οικονομίας. Υποθέτω δηλαδή πως δεν έχει υπόψιν την Ελλάδα από το 90 και μετά, αλλά, ας πούμε, τις ΗΠΑ του μεσοπολέμου. Αν έχεις υψηλή ανεργία, δεν έχεις ισχυρή εσωτερική αγορά, που να μπορεί να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή και ανάπτυξη. Προκειμένου να μην περιοριστεί η παραγωγή ή να μην δημιουργηθεί στοκ, ενισχύεις την ζήτηση αυξάνοντας το εισόδημα (ή/και κάνοντας παραγγελίες, όπως ο Ρούζβελτ). Νομίζω πως περιγράφει μια έλλογη προσπάθεια εξόδου από την ύφεση.

Για να μη σου παραθέτω τα μισά στοιχεία σου δίνω όλο το λινκ.

Πάντως η ερμηνεία που έδωσες δεν νομίζω να ισχύει, για τον απλό λόγο ότι αν τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη, μια αύξηση των μισθών τους θα επιφέρει αμέσως αύξηση και του κόστους για το δημόσιο, επιχειρήσεις κλπ. Έτσι, θα μειωθούν τα κέρδη και παέι λέγοντας.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι όταν υπάρχει ανεργία(υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας) τότε οι μισθοί μειώνονται αναπόφευκτα ώστε να μπορούν οι άνεργοι να "αποροφηθούν" και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ισορροπία.Σκέψου μόνο πως λειτουργεί το οικονομικό σύστημα. Αν για παράδειγμα για μία θέση είναι υποψήφιοι 2 εργαζόμενοι στην περίπτωση Α και 5 υποψήφιοι εργαζόμενοι στην περίπτωση Β(όπου έχουμε μεγαλύτερη ανεργία) τότε θέλοντας και μη, στατιστικά οι άνεργοι στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν θα απαιτούν λιγότερα χρήματα και ταυτόχρονα οι εργοδότες θα δίνουν λιγότερα γιατί έχουν μια σχετική "άνεση", -δεν πιέζονται- .Έτσι καταλήγουμε στην συνολική μείωση των μισθών.

Τώρα για την παράγραφο που παρέθεσα, υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει κάποιο λάθος, θεωρώ ότι είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

• Απαντ. 121
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Σωστά. Η μείωση του εισοδήματος είναι νούμερο ένα παράγοντας στην ύφεση μιας οικονομίας, αφού η αγοραστική δύναμη μειώνεται με συνέπεια να μειώνονται αξίες και αγορές και γενικά η κίνηση χρήματος. Ως γνωστόν, την ημέρα που το χρήμα σταματήσει να κινείται, θα γίνει το μπαμ!

Δημοσ.
Είχαν να κάνουν με δικαιώματα των πολιτών, εξωτερική πολιτική, επέκταση της ΕΕ και ήταν προσθετικές της συνθήκης του Μάαστριχτ, δεν την καταργούσαν

φανταζομαι εισαι σε θεση να διακρινεις την διαφορα του "καταργω" απο το "αναθεωρω" ε?

Είχαν να κάνουν με δικαιώματα των πολιτών,

καταλαβαινεις τωρα λοιπον ποσο χαριτωμενο (για να μην πω απελπιστικα σκοταδιστικο) ειναι να χαρακτηριζει κανεις την προσχωρηση στην ΕΕ "συμβαση με τον νταβα" και λοιπες γελοιοτητες.

Οταν εννοώ δεν επεξηγήθηκε εννοώ στον κόσμο που δεν ξέρει οικονομικά, για να ξέρει που πάει

επειδη μαντευω πως δεν εκανες τον κοπο να διαβασεις το λινκ που σου παρεθεσα,σε πληροφορω πως οι ιδρυτικες συνθηκες μια χαρα απλουστατα εξηγουν τα "τι και πως " της ΟΝΕ χωρις ιχνος οικονομικης ορολογιας η μαθηματικων...Εγω παντως και χωρις διδακτορικο στην οικονομια αντιλαμβανομαι τι σημαινει "χρημα τυπωνει η ΕΚΤ και οχι οι εθνικες κτ"

ξαναλέω ότι πριν το Μάαστριχτ ότι χρωστούσαμε δεν έπρεπε να το πληρώσουμε πουθενά

μην μου πεις?δηλαδη μεχρι το 1994 δεν ειχαμε συναλλαγες με τον εξω κοσμο οποτε καναμε οτι γουσταραμε στον οικονομικο τομεα?ειμασταν 100% αυταρκεις και ξαφνικα η μαδαφακα ΕΕ μας εκανε εξαρτημενους?

επειδή δεν ξέρω τι λέω, για ρώτα στην τράπεζα σου αύριο, σε περίπτωση που χρεωκοπήσουν τι γίνονται οι καταθέσεις σου?

εσυ βρε παιδι μου αυτον τον παραξενο νομο που προανεφερες μπορεις να μου τον καταστησεις προσβασιμο να μορφωθω κι εγω ο αμοιρος?

Στις άλλες χώρες της ΕΕ επειδή ακριβώς η Κεντρική τράπεζα δεν καλύπτει τους καταθέτες έχουν φτιάξει οι ίδιες οι τράπεζες κάτι σαν συνεταιρισμό όπου σε περίπτωση χρεωκοπίας επιστρέφεται κάποιο μέρος των καταθέσεων νομίζω μέχρι 10.000€ αναλόγως τη χώρα.

θα ηθελα διευκρινισεις και πηγες για αυτο γιατι μου ακουγεται λιγο περιεργο.αν και δεν μπορω να καταλαβω τι σχεση εχει ενας ιδιωτικος θεσμος του εξωτερικου με το θεμα ελλαντα vs EE.

που λένε οτι η Fed έκανε οικονομική ενίσχυση 50 δισ $ για να μην κλείσουν κάποιες τράπεζες( Bearsteams, Fannie Mae κλπ) ενώ την ίδια εποχή στην Αγγλία οι τράπεζες πάγωσαν τα δάνεια και κάποιες πωλούνται γιατί δεν μπορούν λόγω ΕΕ να χρηματοδοτηθούν απο την κεντρική τράπεζα

στο ευρωπαικο κονσεπτ "ελευθερος ανταγωνισμος,καμμια ενισχυση απο το κρατος" τι ακριβως δυσκολευεσαι να καταλαβεις?Ετσι ειναι η ευρωπαικη συλληψη της ελευθερης αγορας ,η καλυτερη επιχειρηση κερδιζει...Η μηπως εισαι τοσο λαρτζ εσυ και θες να δωσεις λιγη φορολογια παραπανω για να ενισχυονται τραπεζικες επιχειρησεις?Αν το λατρευεις τοσο πολυ αυτο το "μεγαλο κεφαλαιο" ρε παιδι μου και θες να δινεις απο την φορολογια χρημα σε πιστωτικα ιδρυματα κανε μια δωρεα στην Eurobank πχ να ξεχαρμανιασεις!

μέσα σε 10 χρόνια έχουν κλείσει στην ΕΕ καμιά τριανταριά τράπεζες, πρόσφατα έγινε χαμός στην Αγγλία γιατί εκλεινε η Northern Rock, μέσα στον Αύγουστο η Royal Bank of Scotland ανακοίνωνσε οτι πουλάει τις μετοχές της για να μην κλείσει.

ωραια.Και που ειναι το κακο δηλ?Δεν τα καταφερνει με τον ανταγωνισμο μια τραπεζα και κλεινει.Γιατι πρεπει να την φορτωθει το κρατος και να δινει το φιλι της ζωης στον μισοπεθαμενο (σε βαρος του συνολου)?Η μηπως ειναι δικαιο ο ενας επιχειρηματιας να παλευει με νυχια και με δοντια να επικρατησει του ανταγωνισμου και το κρατος να τρεφει τον αποτυχημενο ανταγωνιστη?

πριν ειρωνευτείς για ένα λάθος στην πληκτρολόγηση μάθε πρώτα να ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝΟ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

μουχει χαλασει το σχετικο πληκτρο.Μου τυπωνεις ενα 50ευρω να παρω αλλο πληκτρολογιο?

Δημοσ.

Αυτό που σου περιέγραψα ήταν σε αδρές γραμμές ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ με τον Ρούζβελτ και το new deal. Συνέβη, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ή να μη συμβεί.

Το άρθρο πάντως δεν αναφέρεται στο παράδειγμα που είχα υπόψιν.

Δημοσ.

Μπορεί να έγινε στην Αμερική, αλλά δεν αποτελεί νόμο αυτό, πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο άρθρο που δεν είναι και το πιο λεπτομερές

Δημοσ.

Oφειλω να ομολογησω οτι εχει φοβερη πλακα γενικα οταν καποιος θελει τα παντα δικα του. Δηλαδη σε φαση "γουσταρω τον ακρατο καπιταλισμο ΑΛΛΑ αν στραβωσει η δουλεια να με σωσει το κρατος" ή το αναποδο "Μονο το κρατος λογω του κοινωνικου χαρακτηρα να εχει ΔΕΚΟ...ΑΛΛΑ να ειναι και φθηνος ο μονοπωλιακος ΟΤΕ"

Μου θυμιζει ρε παιδι μου εμας τους Παναθηναικους. Διωξαμε τον Τζιγγερ και γιαυτο κανουν ολοι μοκο που οι πολυμετοχικοι μας εχουν αφησει γυμνους στην αμυνα

Δημοσ.

περίεργο αλλά έιχα διαβάσει σε ένα κομικ πως πλέον ο χρυσός είχε χάσει την αξία του και πως η οικονομία του κράτους μετριόταν από τα ναρκωτικά.Και γαμώ δλδ.Φαντάσου ενα φορτ νοξ με κοκαίνη.Βέβαια αυτό γινόταν στο κόμικ αλλά κάτι μου λέει πως τα ναρκώτικά δεν χάνουν την αξία τους.Όπως το πετρέλαιο.

Δημοσ.

Σωστά. Η μείωση του εισοδήματος είναι νούμερο ένα παράγοντας στην ύφεση μιας οικονομίας, αφού η αγοραστική δύναμη μειώνεται με συνέπεια να μειώνονται αξίες και αγορές και γενικά η κίνηση χρήματος. Ως γνωστόν, την ημέρα που το χρήμα σταματήσει να κινείται, θα γίνει το μπαμ!

Δημοσ.

να το και το 2ο μερος...παμε...

η Fed λοιπόν κάνει τακτικά μια σύσκεψη την Federal Open Market Committee όπου παίρνουν απόφαση για τον ρυθμό παραγωγής χρήματος και δεν δίνουν λογαρισμό ούτε στον Πρόεδρο

δηλαδη σε ενοχλει τοσο πολυ η αποκεντρωμενη διοικηση?γιατι στο χωριο μου ειναι απο τα μεγαλυτερα ατου των δημοκρατικων πολιτευματων...συν το οτι δινει εξουσια και σε ειδικους και οχι μονο σε πολιτικους...θυμησου,η συγκεντρωση εξουσιων ειναι επικινδυνη για ενα κρατος και παραπεμπει σε αλλου ειδους πολιτευματα... Γκουγκλαρε την εννοια "checks and balances "" για να δεις τι φοβερη συλληψη ειναι...υπαρχουν δηλαδη 2-3 οργανα που το καθε ενα απο αυτα εχει καιριες αρμοδιοτητες αλλα εχει αναγκη και τα αλλα,μεσα σε ενα συστημα που επιβαλλει ισορροπια...

Αυτοί λοιπόν αποφασίζουν να υπάρχει οπωσδήποτε υψηλός πληθωρισμός στην αμερικάνικη αγορά και μειωμένη αποταμίευση γιατί: τα δάνεια συμαίνουν κέρδος για τις τράπεζες και στην ουσία χρήση πλούτου απο τα επόμενα χρόνια μέσω δανείων άπα αυξηση χρέους , πληθωρισμός και καθυστέρηση της κατάρρευσης η οποία είναι νομοτελειακή σε κάθε καπιταλιστική οικονομία.

δηλαδη απο το "αυξομειωνω κατα περισταση την ροη του χρηματος και των πιστωσεων στην αγορα" εσυ αυτο καταλαβες?Παρουσιαζεις σαν γεγονος μια δικη σου αυθαιρετη καταστροφολογικη εικασια που "φωναζει" οτι ειναι πολιτικα κατευθυνομενη (.σε κάθε καπιταλιστική οικονομία)...Λες δηλαδη.:Εγω θεωρω τον καπιταλισμο κακο,και επειδη τον θεωρω εγω κακο,τερμα, το federal reserve system ειναι 666!!!!Φοκους λιγο στην επαγωγη...Φυσικα δεν περνα καθολου απο το μυαλο σου οτι αυτος ο πληθωρισμος μπορει να συνδεεται με το "γενναιοδωρο" τυπωμα το οποιο θαυμαζεις ε?

Κάποιες φορές το παρακάνει βέβαια και γι αυτό έβγαλε πριν καμιά δεκαριά χρόνια τα περίφημα roll overs τα οποία ήρθαν και στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα οποία αν είχες μια εγγυητική επιστολή αξίας 1-10 εκ δολάρια σε οποιοδήποτε νόμισμα στην έπαιρνε και σου έδινε το 10πλάσιο σε δολάρια

αυτο τωρα τι σχεση εχει (Αν οντως συνεβη γιατι σε φοβαμαι λιγο με αυτα τα κοπι-πεηστ σου)???

μην ξεχνάς και ο ΟΤΕ μετοχοποιήθηκε με την δικαιολογία της κάλυψης των δημοσίων δαπανών άρα του δημοσίου χρέους.

και σε χαλασε παρα πολυ δηλαδη πουχεις παμφθηνες τηλεπικοινωνιες και ο ΟΤΕ για να ειναι ανταγωνιστικος εχει φτασει στο σημειο να λεει "ενεργοποιηση σε 10 μερες" και ενεργοποιει σε 2 -τοδα με τα ματακια μου....Υποφερουμε απο αυτην την ιδιωτικοποιηση δηλαδη...

Που είναι η βιομηχανική μας παραγωγή από το Μάαστριχτ και μετά?

δηλαδη και στην βιομηχανικη παραγωγη παλι η ΕΕ σου φταιει?το οτι υπαρχουν χωρες με φτηνοτερα εργατικα χερια και εδω περα ο συνδικαλισμος εχει καταντησει εκει οπου εχει καταντησει δεν σου λεει κατι?αγνοεις τις επιδοτησεις που εχουν πεσει απο ΕΕ εδω στο ελλαντα?

όχι βέβαια αλλά το χρήμα που θα πάρουν θα το έχουν παράγει ανταποδίδοντας εργασία που φέρνει την οικονομία σε μια ζυγαριά

τι σημαινει το εχουν παραγει?θα κυκλοφορει στη χωρα χρημα που δεν εχει αντικρυσμα και θα ειναι ΟΚ επειδη το εχουν "παραγει"???Δηλ αυτος που εχει 5000 γιαλλαντζι δραχμες και τις χρησιμοποιησει για καταναλωτικη αναγκη δεν ριχνει 5000 γιαλλαντζι δραχμες στην αγορα?

είναι ακριβώς το ίδιο

αυτα τα λεπτομερη και προπαντων πρωτοτυπα επιχειρηματα σου με συγκινουν.Δηλαδη ειναι το ιδιο το χρημα "με αντικρυσμα" για να το πω χοντρα με το γιαλλαντζι 5χιλιαρο που υπαρχει μονο εντος συνορων?

Αλλά αν θέλουμε να το παίξουμε καπιταλιστική χώρα πρέπει να ξέρουμε και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται,

ειδικα αυτο το εργαλειο με το τυπωμα ειμαι σιγουρος πως θα κανει την διαφορα.

Και επειδη μαλλον θα την εχεις ακουσει και εσυ την φημη για το οτι ο πολεμος στο Ιρακ γινεται επειδη ο σανταμουλης ζητησε να πλερωνεται με ευρω αντι για δολλαρια...σκεψου(κατα προτιμηση χωρις την εγκριση κομματικων προισταμενων)..θα γινοταν αυτο με τη δραχμουλα μεσα στα επομενα 2352342 χρονια?μηπως ειναι τα πρωτα σημαδια οτι η υπερδυναμη της αλλης πλευρας του Ατλαντικου τρεμει την ΕΕ και ολη η γραφικη ευρωφοβια (με τις γνωστες βλακωδεις κατηγοριες για τρομονομους κλπ)ευνοει τις ΗΠΑ ως εκει που δεν παιρνει?

Δημοσ.
περίεργο αλλά έιχα διαβάσει σε ένα κομικ πως πλέον ο χρυσός είχε χάσει την αξία του και πως η οικονομία του κράτους μετριόταν από τα ναρκωτικά.Και γαμώ δλδ.Φαντάσου ενα φορτ νοξ με κοκαίνη.Βέβαια αυτό γινόταν στο κόμικ αλλά κάτι μου λέει πως τα ναρκώτικά δεν χάνουν την αξία τους.Όπως το πετρέλαιο.

Ο κανόνας του χρυσού έχει εγκαταληφθεί χρόνια τώρα, πριν τον β παγκόσμιο νομίζω. Απλά κάποιες χώρες όπως ΗΠΑ ή Ευρώπη κρατάνε απόθεμα ανάλογα με το πόσο πρέπει να ενισχυθεί το εγχώριο νόμισμα. ΠΧ επειδή χρόνια τώρα το δολλάριο ήταν το παγκόσμιο νόμισμα, δηλαδή αποτελούσε για τα κράτη ότι ήταν κάποτε ο χρυσός, οι ΗΠΑ κοστολογούσαν (και κοστολογούν) το χρυσό τους πολύ φθηνά, πχ 10 δολλάρια ανά ουγγιά, αντί για 700 που ισχύει διεθνώς, ώστε να ισχυροποιεί η θέση του δολλαρίου έναντι του χρυσού. Φαντάσου πως χρόνια τώρα κάποιος προτιμούσε δολλάρια παρά χρυσό!!!

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια που το δολλάριο έπεσε και ο χρυσός έχει ανέβει και πολλοί επενδύουν σε χρυσό, το δολλάριο έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό γίνεται γιατι πια υπάρχει το ευρώ , και με τις ΗΠΑ να έχουν απόθεμα χρυσού αξίας πχ 100 δισ και νόμισμα σε κυκλοφορία πχ 500 τρις δολλάρια, το δολλάριο χάνει την αξία του. Το δε ευρώ ανήκει στην ευρώπη η οποία κοστολογεί κανονικά το χρυσό της και επομένως έχει"περισσότερο" χρυσό για την ίδια ποσότητα νομίσματος ευρώ σε κυκλοφορία. Επομένως έχεις δύο νομίσματα από τα οποία το ένα ανήκει σε μια κεντρική τράπεζα η οποία έχει περισσότερο απόθεμα χρυσού από την άλλη. Ποιας τράπεζας το νόμισμα θα είναι πιο ισχυρό? Μη ξεχνάς ότι στο μυαλό κάθε επενδυτή, ο χρυσός είναι πάντα το απόλυτο σημείο αναφοράς που δε χάνει ποτέ την αξία του διαχρονικά. Απλά για κάποια χρόνια πριν το ευρώ βγει, επειδή το δολλάριο έπαιζε μόνο του, είχε καπαρώσει προσωρινά και το χρυσό, ώστε όσοι έχουν πολλά δολλάρια όπως Ρωσία ή Κίνα, να μην μπορούν να δημιουργούν πρόβλημα....

Τώρα στην αμερική πολλοί κράζουν πως πρέπει οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν κανονικές τιμές για το χρυσό ώστενα ισχυροποιηθεί το δολλάριο, ωστόσο αυτό είναι ένα δίλειμα:

1)Αν αναγνωρίζουν κανονικές αξία χρυσού, τότε παραδέχονται πως το δολλάριο έπαψε να είναι παγκόσμιο μέσο συναλλαγής πχ πετρελαίου και όλοι θα τρέξουν στο ευρώ πιθανώς!

2)Αν δε το κάνουν κινδυνεύουν να μείνουν με πολύ αδύναμο δολλάριο, και δεν εννοώ την συναλλαγματική αξία του, αλλά την "αίγλη" του, αφού άσχετα με το τραπεζικό σύστημα κάθε εποχής, ο χρυσός είναι χρυσός, πρέπει να σκάσουν τρεις super nova για να τον πάρεις, και αν δεν έχεις κάποιο καλό απόθεμα τότε κινδυνεύεις να έχεις ένα νόμισμα φούσκα όπως οι μετοχές, αν δε σε πάει καλά η διεθνής συγκυρία....

Δημοσ.
1)Για αυτό το λόγο γινόταν συνεχώς υποτίμηση της δραχμής. Το τύπωμα χρήματος είναι η εύκολη λύση. Δηλαδή λες 1 ευρώ τώρα γίνεται 2 ευρώ, για εσένα είναι το ίδιο, αλλά για τον αμερικάνο πια το δολλάριο διπλασιάζει την αξία του. Εσύ πληρώνεις το ίδιο για το πετρέλαιο, αλλά εσωτερικά έχεις περισσότερο χρήμα. Τελικά αυτό σε οδηγεί σε αδιέξοδο. Χίλιες φορές να χρωστάς και να έχεις υγιές νόμισμα, αλλιώς κινδυνεύεις να γίνεις αργεντινή με 4 νομίσματα!!!

2)Τότε ήρθε ο θεός και μας έσωσε από το ελληναριό, τα κουφάρια του δημοσίου και τους κλέφτες του χρήματος του λαού. Τώρα ο υπουργός οικονομίας πρέπει να συντάξει προυπολογισμό σωστό αλλιώς η commission θα του το φορέσει κολάρο. Επίσης έτσι δε μπορεί ο κάθε καρεκλάτος υπουργός να ευνοεί όποιους θέλει και να χρηματοδοτεί τσιράκια με ψεύτικο χρήμα. Από το 1992 και ειδικά από τότε που μπήκαμε στο ευρώ, θα γίνουμε άνθρωποι αλλιώς θα βάλουμε λουκέτο!!!ΕΥΤΥΧΩΣ

3)Ευτυχώς που έγινε αυτό. Μάλλον δε ξέρεις καλή ιστορία φίλε μου ή μάλλον ξέχασες τα αίσχη των ελληνικών κυβερνήσεων που καλύπτανε τις αμαρτίες τους με υποτίμηση νομίσματος, που επειδή απλά έρεε το χρήμα, νόμιζες ότι ήταν οκ. Ωστόσο το cd player το πλήρωνες χρυσό. ΣΗΜΕΡΑ σου στοιχίζει πιο λίγο και από τον αμερικάνο καθώς έχεις το ισχυρότερο νόμισμα σςτον κόσμο και πιο "πραγματικό" πλουτισμό.

4)Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και όταν η αμερική γίνει number two (ήδη είναι εν μέρει) τότε το χρέςο αυτό θα την πάρει στον πάτο σαν βαρίδι. Το μπαμ θα είναι μεγάλο. Γιαγτί νομίζεις γίνανε οι πόλεμοι στο ιρακ με τις ευλογίες σχεδόν όλων? Διότι αυτή η φούσκα πρέπει να σκάσει ομαλά....

Ωστόσο μια χώρα η οποία έχει λίγη εξάρτηση από τις εισαγωγές μπορεί να "παίζει" με το νόμισμά της πιο εύκολα. ΠΧ η Κίνα, που κρατά το νόμισμά της χαμηλά για να ενισχύει εξαγωγές. Αυτό το κάνει κόβωντας συνεχώς χρήμα....

1,2,3)Αυτό που λές στο τέλος για την Κίνα αναιρεί το 1. Δηλαδή το τύπωμα χρήματος στην Ελλάδα δεν συνοδεύτηκε απο τη διοχέτευση του σε παραγωγικούς τομείς δηλαδή δημιουργία εργοστασίων όπου θα παράγουν κάτι τέλος πάντων ας μην πάμε σε υψηλή τεχνολογία, αν και όπως έδειξε και η INTRAKOM και άλλοι, και αυτό γίνεται.

Η ευνοικότερη συγκηρία και ένα απο τα λίγα πλεονεκτήματα της ΕΕ στην αρχή ήταν οτι προστάτευε τα ευρωπαικά προιόντα με τον θεσμό των αρνητικών neps.Δηλαδή αν είχαμε ένα προιόν που έκανε 10€ και ένα κινέζικο 4€, η κάθε χώρα μπορούσε να εισάγει το προιόν αλλά την διαφορά των 6€ θα μας την έδινε εμάς.Τις περισσότερες φορές έπαιρνε το ευρωπαικό μια που είχε και καλύτερη ποιότητα.

Ετσι λοιπόν μπορούσες να παράγεις προιόντα τα οποία διοχέτευες στους εταίρους σου ή έπαιρνες τη διαφορά.

Ετσι αντί cd ιαπωνέζικο που λες μπορούσες να πάρεις ευρωπαικό, αλλά και σαν εργαζόμενος μπορούσες να απαιτήσεις κάτι εφόσον υπήρχε βιομηχανία και είχες δουλειά.

Βέβαια το παραμύθι τελείωσε νωρίς αφού εκείνη την εποχή (1992) ξεκινάει ο γύρος της Ουρουγουάης GATT για την παγκόσμια απελευθέρωση των δασμών και του εμπορίου, όπου τον υπογράφει και η ΕΕ πλην Γαλλίας νομίζω, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ,οι οποίες έχοντας ανάγκη για όλο και περισσότερο φτηνό τρόφιμο ήθελαν κατάργηση δασμών σε αντάλλαγμα ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Την ίδια εποχή υπογράφεται και η συνθήκη του Μάαστριχτ.Ο συνδυασμός και των δύο οδηγεί στην διάλυση της ελληνικής βιομηχανίας σταδιακά μια και τα εισαγόμενα προιόντα ήταν πια πιο φθηνά αλλά και με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων οποιαδήποτε εταιρία μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει δραστηριότητες.

Περίπου την ίδια εποχή διαλύεται η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία.Το ξέρεις ότι η ΕΕ δεν μας επιτρέπει να έχουμε ούτε μια αγελάδα πάνω απο τις 150.000 όταν η Γαλλία έχει 4,5 εκ, άρα θα πάρουμε κινέζικο γαλατάκι.

Πρώτες επηρεάστηκαν οι κλωστουφαντουργίες και όσες ήταν εντάσεως εργασίας δηλ βασίζονταν στα εργατικά χέρια( τότε κλείνουν Πειραική Πατραική κλπ) αλλά κάνουν την εμφανισή τους μέχρι και αλυσίδες λιανεμπορίου όπου διαλύουν και τις αντίστοιχες ελληνικές φέρνοντας ταυτόχρονα και τους δικούς τους ξένους υπαλλήλους.Συγχρόνως με το ευρώ εξάγουν τα κέρδη τους απευθείας μια και δεν κερδίζαμε ούτε απο την μετατροπή απο δραχμές σε μάρκα ή ευρώ.

Λογικό να το θέλουν οι μεγάλες χώρες της ευρώπης γιατί οι πωλήσεις των εταιριών τους είχαν ταβανώσει και έπρεπε να μπουν σε άλλες αγορές.

Εμείς τι δουλειά έχουμε με τα θηρία?

Ετσι λοιπόν σήμερα αγοράζουμε ωραιότατο ουκρανικό λάδι το οποίο κάνει βέβαια και για βαλβολίνη αλλά εξακολουθούμε να το πληρώνουμε ακριβότερα απο όλους τους ευρωπαίους εταίρους έχοντας και τα μικρότερα εισοδήματα, αγοράζουμε σε ωραιότατα καταστήματα μεν με τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη δε και με πραγματική ανεργία ποιός ξέρει πόση, ειδικά στην περιφέρεια όπου ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα.

Σήμερα τα έσοδα του κράτους είναι λιγότερα απο τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε για να καλύπτουμε το έλλειμα και άρα να αυξάνουμε το δημόσιο χρέος(πραγματικό πλέον).Για να αυξήσουμε τα έσοδα θα πρέπει να πουλήσουμε εξάγουμε- προιόντα που παράγουμε.

Ξέρεις εσύ να παράγουμε τίποτα και δεν το ξέρω!

Παράλληλα έχουμε και την Κομισιόν να μας λέει μειώστε τις δαπάνες!Πως θα δημιουργήσουμε παραγωγή χωρίς να δαπανήσουμε και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χρήμα?

Αυτά για την ιστορία που λες;)

Για τα αίσχη των πολιτικών συμφωνώ και λίγα λές, αλλά δεν είναι πιά ώρα να έχουμε και των έλεγχο της χώρας στα χέρια μας όσο μπορούμε και να μήν μας δίνει εντολές ο κατά καιρούς επίτροπος της κομμισιόν?

4) το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ όντως είναι στα ουράνια αλλά είναι χρέος του αέρα όπως ήταν και το δικό μας προ ΕΕ. Ετσι δεν εμπόδισε τον Μπους τα τυπώσει 50 δισ $ πριν λίγες μέρες και να σώσει δυο-τρείς τράπεζες.

Τουλάχιστον οι Αμερικανοί όταν κάποτε σκάσει η φούσκα που λές, που δεν θα σκάσει όσο υπάρχει δολάριο, θα πάνε ευχαριστημένοι κι όχι στερημένοι σαν και εμάς.

Δημοσ.

4) το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ όντως είναι στα ουράνια αλλά είναι χρέος του αέρα όπως ήταν και το δικό μας προ ΕΕ. Ετσι δεν εμπόδισε τον Μπους τα τυπώσει 50 δισ $ πριν λίγες μέρες και να σώσει δυο-τρείς τράπεζες.

Τουλάχιστον οι Αμερικανοί όταν κάποτε σκάσει η φούσκα που λές, που δεν θα σκάσει όσο υπάρχει δολάριο, θα πάνε ευχαριστημένοι κι όχι στερημένοι σαν και εμάς.

Δεν θα το ελεγα. Το χρεος που αναφερεται ειναι εξωτερικο χρεος. Οι τυποι καταναλωνουν το 60-70% του πετρελαιου, χρωστανε τον πατο τους, μην πω για αλλα

Δημοσ.

ΗΠΑ: Πτώχευση για την 4η μεγαλύτερη τράπεζα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομική αγορά. Η Lehman Brothers, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, ανακοίνωσε πως θα κηρύξει πτώχευση ενώ η Bank of America (BofA) ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη Merrill Lynch, τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία στον κόσμο. Και οι δύο εξελίξεις συνδέονται με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων που έπληξε αποφασιστικά το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κήρυξη πτώχευση της Lehman Brothers αναμένεται εντός της ημέρας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, "ώστε να προστατεύσει τους πιστωτικούς της λογαριασμούς και να μεγιστοποιήσει την αξία της μετοχής της". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι "η κήρυξη πτώχευσης της τράπεζας εγκρίθηκε από το διευθυντήριό της και θα κατατεθεί σήμερα στο Αμερικανικό Πτωχευτικό Δικαστήριο για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης. "Οι πελάτες της Lehman Brothers, συμπεριλαμβανομένων των πελατών της θυγατρικής της κατά 100% Neuberger Berman Holdings θα μπορούν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται τους τίτλους τους ή να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση κρίνουν απαραίτητη όσον αφορά τους λογαριασμούς τους", υπογραμμίζεται. Η επενδυτική τράπεζα σημείωσε απώλειες σχεδόν 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η κήρυξη πτώχευσης Lehman Brothers είναι η συνέπεια της αδυναμίας της να βρει αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή, με την αποχώρηση χθες, Κυριακή, της τελευταίας ενδιαφερόμενης τράπεζας Barclays.

H Bank of America (BofA) θα εξαγοράσει την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Merrill Lynch αντί του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η BofA. Η εξαγορά αναμένεται να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων και κατόπιν από τους μετόχους τους για να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009. "Η απόκτηση ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης κεφαλαίων συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τους μετόχους μας", σχολίασε ο Κεν Λιούις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BofA, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Ο Τζον Δέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch δήλωσε ότι η προοπτική μιας συνεργασίας με την Τράπεζα της Αμερικής που εξαγόρασε τον όμιλό του θα δημιουργήσει "αυτό που θα γίνει το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο".

πηγη: http://news.ert.gr/c/9/419031.asp

μάλλον δεν τα καταφέρανε και τόσο καλά οι αμερικάνοι τελικά

Δημοσ.
κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ,οι οποίες έχοντας ανάγκη για όλο και περισσότερο φτηνό τρόφιμο ήθελαν κατάργηση δασμών σε αντάλλαγμα ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

οπως και η πλειοψηφια των λεγομενων σου,παιρνεις κατι που για τα προσχηματα και μονο εχει μια ελαχιστη δοση αληθειας,του προσθετεις κατι το οποιο υπαρχει μονον στην φαντασια σου και καταληγεις αυθαιρετα (σαρπραιζ σαρπραιζ) στην δαιμονοποιηση της ΕΕ με μια διατρητη συλλογιστικη εφαμιλλη αυτων κατι μικρων ακραιων κομματων.

αν λοιπον διαβασεις τις ιδρυτικες συνθηκες της ΕΕ απο το πρωτοτυπο και οχι την μασημενη τροφη απο το χαντμπουκ καποιας κωμ(ατ)ικης και κομματικης φυλλαδας θα δεις οτι επιβαλλεται μεν ελευθερη κυκλοφορια υπηρεσιων κεφαλαιων και προσωπων και καταργηση τελωνειων και δασμων αλλα ΜΟΝΟΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ..καμμια σχεση με τις ΗΠΑ-οι οποιες θελουν να το αποτρεψουν φυσικα-,αλλα αντιθετα αυτο ειναι σε βαρος οποιουδηποτε εξωκοινοτικου!(ηθικο διδαγμα:παντα διαβαζουμε πιο προσεκτικα και απο το πρωτοτυπο)...

Τι σημαινει λοιπον αυτη η ελευθερη κυκλοφορια?

υπηρεσιων: ως ευρωπαιος πολιτης μπορω να παρεχω υπηρεσιες στην Αγγλια Γαλλια Γερμανια η οπου γουσταρω εντος ΕΕ,και η Αγγλια υποχρεουται να με αντιμετωπισει ως ισο με τον Αγγλο και να μην μου επιβαλλει εξτρα τελη πχ(εξαιρεση για δημοσιες υπηρεσιες και 2-3 επαγγελματα ).Αυτο το δικαιωμα ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΕ!!!!

προιοντων +καταργηση τελωνειων και δασμων:εαν αγορασω κατι απο γερμανια αγγλια/αλλη χωρα της ΕΕ ,ως ευρωπαιος πολιτης ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΕΛΩΝΕΙΑ Η ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΣΜΟ...εαν αγορασω ομως κατι απο ΗΠΑ,τοτε ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΕΛΩΝΕΙΟ και ενα μερος του τελους αυτου πηγαινει στα ταμεια της ΕΕ (ετσι με συμφερει να αγοραζω προιοντα ενδοκοινοτικα παρα εξωκοινοτικα).Δεν με πιστευεις και θες να στο πει καποιο κομματικο οργανο?ΟΚ,αγορασε κατι απο μαγαζι στην Αμερικη Και δες ποσο θα σε χρεωσουν στο τελωνειο...Για συγκρινε τιμες ενος αμερικανικου προιοντος εδω και στην Αμερικη να δεις...μην βιαζομαστε λοιπον να πεταξουμε οτι μας κατεβει.

(μαλλον δεν θα τοχεις πληροφορηθει οτι αυτη ακριβως η αρχη,της ελευθερης κυκλοφοριας κεφαλαιων εντος ΕΕ εχει χρησιμοποιηθει απο το ΔΕΚ για να μπλοκαρει "αντιτρομοκρατικα" μετρα εμπνευσης ΟΗΕ(ΗΠΑ) ...αλλα ξερω...ΕΕ οουουουουουου 666)

ακολουθει και πτ2....

Δημοσ.
1,2,3)Αυτό που λές στο τέλος για την Κίνα αναιρεί το 1. Δηλαδή το τύπωμα χρήματος στην Ελλάδα δεν συνοδεύτηκε απο τη διοχέτευση του σε παραγωγικούς τομείς δηλαδή δημιουργία εργοστασίων όπου θα παράγουν κάτι τέλος πάντων ας μην πάμε σε υψηλή τεχνολογία, αν και όπως έδειξε και η INTRAKOM και άλλοι, και αυτό γίνεται.

Η ευνοικότερη συγκηρία και ένα απο τα λίγα πλεονεκτήματα της ΕΕ στην αρχή ήταν οτι προστάτευε τα ευρωπαικά προιόντα με τον θεσμό των αρνητικών neps.Δηλαδή αν είχαμε ένα προιόν που έκανε 10€ και ένα κινέζικο 4€, η κάθε χώρα μπορούσε να εισάγει το προιόν αλλά την διαφορά των 6€ θα μας την έδινε εμάς.Τις περισσότερες φορές έπαιρνε το ευρωπαικό μια που είχε και καλύτερη ποιότητα.

Ετσι λοιπόν μπορούσες να παράγεις προιόντα τα οποία διοχέτευες στους εταίρους σου ή έπαιρνες τη διαφορά.

Ετσι αντί cd ιαπωνέζικο που λες μπορούσες να πάρεις ευρωπαικό, αλλά και σαν εργαζόμενος μπορούσες να απαιτήσεις κάτι εφόσον υπήρχε βιομηχανία και είχες δουλειά.

Βέβαια το παραμύθι τελείωσε νωρίς αφού εκείνη την εποχή (1992) ξεκινάει ο γύρος της Ουρουγουάης GATT για την παγκόσμια απελευθέρωση των δασμών και του εμπορίου, όπου τον υπογράφει και η ΕΕ πλην Γαλλίας νομίζω, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ,οι οποίες έχοντας ανάγκη για όλο και περισσότερο φτηνό τρόφιμο ήθελαν κατάργηση δασμών σε αντάλλαγμα ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Την ίδια εποχή υπογράφεται και η συνθήκη του Μάαστριχτ.Ο συνδυασμός και των δύο οδηγεί στην διάλυση της ελληνικής βιομηχανίας σταδιακά μια και τα εισαγόμενα προιόντα ήταν πια πιο φθηνά αλλά και με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων οποιαδήποτε εταιρία μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει δραστηριότητες.

Περίπου την ίδια εποχή διαλύεται η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία.Το ξέρεις ότι η ΕΕ δεν μας επιτρέπει να έχουμε ούτε μια αγελάδα πάνω απο τις 150.000 όταν η Γαλλία έχει 4,5 εκ, άρα θα πάρουμε κινέζικο γαλατάκι.

Πρώτες επηρεάστηκαν οι κλωστουφαντουργίες και όσες ήταν εντάσεως εργασίας δηλ βασίζονταν στα εργατικά χέρια( τότε κλείνουν Πειραική Πατραική κλπ) αλλά κάνουν την εμφανισή τους μέχρι και αλυσίδες λιανεμπορίου όπου διαλύουν και τις αντίστοιχες ελληνικές φέρνοντας ταυτόχρονα και τους δικούς τους ξένους υπαλλήλους.Συγχρόνως με το ευρώ εξάγουν τα κέρδη τους απευθείας μια και δεν κερδίζαμε ούτε απο την μετατροπή απο δραχμές σε μάρκα ή ευρώ.

Λογικό να το θέλουν οι μεγάλες χώρες της ευρώπης γιατί οι πωλήσεις των εταιριών τους είχαν ταβανώσει και έπρεπε να μπουν σε άλλες αγορές.

Εμείς τι δουλειά έχουμε με τα θηρία?

Ετσι λοιπόν σήμερα αγοράζουμε ωραιότατο ουκρανικό λάδι το οποίο κάνει βέβαια και για βαλβολίνη αλλά εξακολουθούμε να το πληρώνουμε ακριβότερα απο όλους τους ευρωπαίους εταίρους έχοντας και τα μικρότερα εισοδήματα, αγοράζουμε σε ωραιότατα καταστήματα μεν με τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη δε και με πραγματική ανεργία ποιός ξέρει πόση, ειδικά στην περιφέρεια όπου ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα.

Σήμερα τα έσοδα του κράτους είναι λιγότερα απο τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε για να καλύπτουμε το έλλειμα και άρα να αυξάνουμε το δημόσιο χρέος(πραγματικό πλέον).Για να αυξήσουμε τα έσοδα θα πρέπει να πουλήσουμε εξάγουμε- προιόντα που παράγουμε.

Ξέρεις εσύ να παράγουμε τίποτα και δεν το ξέρω!

Παράλληλα έχουμε και την Κομισιόν να μας λέει μειώστε τις δαπάνες!Πως θα δημιουργήσουμε παραγωγή χωρίς να δαπανήσουμε και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χρήμα?

Αυτά για την ιστορία που λες;)

Για τα αίσχη των πολιτικών συμφωνώ και λίγα λές, αλλά δεν είναι πιά ώρα να έχουμε και των έλεγχο της χώρας στα χέρια μας όσο μπορούμε και να μήν μας δίνει εντολές ο κατά καιρούς επίτροπος της κομμισιόν?

Νομίζω χάνεις τη βασική ουσία. Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ΕΕ, σήμερα το πάθη της Αργεντινής θα ωχριούσαν μπροστά στα δικά μας, σε μια οικονομία που δεν παράγει σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ, εκτός από τοπικές ψευδουπηρεσίες. Στην ευρώπη, για να έχουν τα ευρωπαικά κράτη ελπίδα για το μέλλον και να ανταγωνιστούν ΗΠΑ και ΚΙΝΑ, πρέπει να γίνουν ΕΝΑ. Όλοι μαζί θα την παλέψουμε καλύτερα.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ

Τώρα τα όποια αρνητικά, που υπάρχουν, από αυτή τη δέσμευση/συμφωνία, απλά ωχριούν μπροστά στα θετικά. Φαντάαου ότι η Κίνα σήμερα έχει την μεγαλύτερη τράπεζα και την μεγαλύτερη σε συνδρομητές εταιρία κινητής παγκοσμίως, μόνο με την εγχώρια αγορά. Πια Ελλάδα και πια Αγγλία θα παίξει solo έτσι????

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια που λες να κόβουν δολλάρια καθώς έτσι διατηρούν το δολλάριο σε πληθωρισμό και χάνει σε ισοτιμία. Η δε ΕΕ έχει πια μεγαλύτερο ΑΕΠ από Αμερική!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...