De@th L0rd Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2008 Ενδιαφέρομαι να φτιάξω ένα pc που να έχει την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος αλλά να χρησιμοποιείται σαν κανονικό pc( όχι κατεβαστήρι).Σκέφτομαι την λύση να τα έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών λίγη ram, και κάποιο ελαφρύ λειτουργικό.H χρήση του θα είναι internet,office,acrobat reader.Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η κατανάλωση του επεξεργαστή..Παλιότερα επί εποχής athlon 64 3200+ οι οικονομικότεροι ήταν οι AMD.Τώρα ποιοί είναι; Ας κάνουμε κουβέντα για επιλογή υποσυστημάτων μετά τον επεξεργαστή με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ισχύος πάντα.Ευχαριστώ
parsifal Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2008 CPU: Ο Atom της Intel πρέπει να είναι ο πρωταθλητής στη χαμηλότερη κατανάλωση σε desktop. Νομίζω ότι μπορείς να τον βρεις πακέτο με Intel mainboard, στην οποία είναι fixed/κολλημένος. Μετά, για κάτι πιο δυνατό μπορείς να πας σε έναν 2πύρηνο AMD σε energy-efficient έκδοση, όπως π.χ. αυτός. VGA: Εννοείται πως μία onboard GPU είναι προτιμότερη από μία PCI Express κάρτα σε θέματα κατανάλωσης. PSU: Τα τροφοδοτικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εμφανίζουν το μέγιστο efficiency τους σε ένα συγκεκριμένο εύρος φορτίου που τους ζητείται. Αν δηλαδή φτιάξεις ένα συστηματάκι που ζητάει π.χ. 35watts σε idle και καμμία 70άρα watts σε full load, δεν έχει νόημα να πάρεις το PSU με το μεγαλύτερο διαφημιζόμενο/μετρούμενο %efficiency που θα βρεις, γιατί σε τόσο χαμηλό φόρτο η καμπύλη του efficiency θα κάνει μία βουτιά πιο θεαματική και από του Χ.Α το '99. Άρα, ψάχνεις για PSU που να είναι rated για watts όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εκτιμήσεις κατανάλωσης που θα έχεις για full load και να συνδυάζει high efficiency factor. Πολλοί την ψάχνουν για PSU ειδικά φτιαγμένα για τέτοιες απαιτήσεις (picoPSU κλπ) αλλά περισσότερο για πιο embedded χρήσεις. Σε desktop σύστημα δεν αξίζει imho. Κουτί και ψύξη: Οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν την κατανάλωση και προκαλούν φαύλο κύκλο (αυξημένη θερμοκρασία -> αύξηση κατανάλωσης --> αύξηση εκλυόμενης θερμότητας κ.ο.κ μέχρι να επέλθει θερμοδυναμική ισορροπία). Υπό κανονικές συνθήκες, ένα συστηματάκι ειδικά φτιαγμένο για χαμηλή κατανάλωση έχει αρκετά μικρότερες απαιτήσεις ψύξης από το τυπικό/μέσο desktop. Αρκεί να αποφύγεις το υπερβολικό στρίμωγμα, όπως σε «μούρικα» κουτάκια με μικρό form factor. Ένα mini/midi tower ακόμη και φθηνό, θα κάνει μία χαρά τη δουλειά, αρκεί να έχει τουλάχιστον 2 θέσεις για fans, μία εμπρός και μία πίσω. Του προσθέτεις 2 fans χαμηλών στροφών και είσαι έτοιμος. Αν θέλεις κάτι έτοιμο, μπορείς να δεις το Eee Box της ASUS. Δες εδώ για μία εκτίμηση κατανάλωσης...
oneofthem Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2008 δεν έχει νόημα να πάρεις το PSU με το μεγαλύτερο διαφημιζόμενο/μετρούμενο %efficiency που θα βρεις, γιατί σε τόσο χαμηλό φόρτο η καμπύλη του efficiency θα κάνει μία βουτιά πιο θεαματική και από του Χ.Α το '99. Άρα, ψάχνεις για PSU που να είναι rated για watts όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εκτιμήσεις κατανάλωσης που θα έχεις για full load και να συνδυάζει high efficiency factor. επίσης αν πάρει τροφοδοτικό πολλών watt για σύστημα χαμηλής κατανάλωσης επηρεασμένος από το efficiency υπάρχουν και περιπτώσεις να μην ξεκινήσει καν γιατί κάποια έχουν minimum όριο, μιλάμε για τροφοδοτικά από 700/800 watt και πάνω --- De@th L0rd, η ερωτησή μου είναι γιατί θέλεις να επιλέξεις ένα ένα τα κομμάτια για υπολογιστή χαμηλής κατανάλωσης, δεν έχω αντίρρηση, απλά ρωτάω αν είναι για το λογαριασμό της ΔΕΗ ή κάτι άλλο
De@th L0rd Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2008 και για τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά απλά θέλω ένα PC που να μην σπαταλάει άσκοπα ενέργεια για ελαφριά χρήση.Να φανταστείς ότι τώρα στον amd 3200+ venice που έχω,κατέβασα drivers για CPU και ενεργοποίησα το Cool 'n' Quiet. Πρέπει κάποια απο αυτές τις μέρες να αγοράσω ένα βαττόμετρο όπως το Kill A Watt Και να κάνω αξιόπιστες μετρήσεις.Πάντως αυτό που λέτε με τα PSU και το efficiency με προβληματίζει αρκετά.. CPU: Αν θέλεις κάτι έτοιμο, μπορείς να δεις το Eee Box της ASUS. Δες εδώ για μία εκτίμηση κατανάλωσης... Έπαθα πλάκα με το που είδα την κατανάλωση.Ακριβώς αυτό που ήθελα...
De@th L0rd Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Ξέρει κανείς που μπορώ να το βρώ ελλάδα?Ή δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.Τους CPU τους atom τους πουλάνε σαν parts?Γιατί δεν έχω βρεί πουθενά
parsifal Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2008 Στο skroutz.gr δεν υπάρχει κάτι. Εγώ θα το έπαιρνα από εδώ, έχω διαβάσει πολλές αναφορές χρηστών για παραγγελίες (κυρίως EeePC) από εκεί χωρίς να παραπονεθούν για παρατράγουδα. Atom retail δε νομίζω να βρεις ακόμη. Υπάρχει πακέτο με τη μητρικούλα της Intel που σου έλεγα.
De@th L0rd Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2008 Στο skroutz.gr δεν υπάρχει κάτι. Εγώ θα το έπαιρνα από εδώ, έχω διαβάσει πολλές αναφορές χρηστών για παραγγελίες (κυρίως EeePC) από εκεί χωρίς να παραπονεθούν για παρατράγουδα. Atom retail δε νομίζω να βρεις ακόμη. Υπάρχει πακέτο με τη μητρικούλα της Intel που σου έλεγα. Εννοείς ότι δεν έχει βγεί ακόμα στην αγορά ή δεν πρόκειται να βγεί ο συγκεκριμένος επεξεργαστής?
parsifal Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2008 Δεν το γνωρίζω αυτό. Αν σκεφτείς πόσα ελάχιστα κομμάτια ιδιαίτερων (π.χ. mobile) επεξεργαστών κυκλοφόρησαν στο παρελθόν ως retail προϊόν, δε σε γεμίζει και με πολλή αισιοδοξία. Πιο πιθανό είναι να τον βρεις ως ξεχωριστό προϊόν σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπως π.χ. αυτά που ασχολούνται με mini-ITX.
gtroza Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2008 υπήρχε αγγελία για πώληση EeeBox στο insomnia .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.