Προς το περιεχόμενο

πως αλάζω το font/γραμματοσειρά;

jsmith6

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πως μπορώ να αλάξω την γραμματοσειρά σε ένα κομμάτι κείμενο, και πως σε όλο το έγραφο;

Δεν ενοώ από serif σε sans-serif. Ενοώ από Computer Modern σε Gentium ή από Times New Roman σε Palatino Linotype. Έχω κείμενο στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

Ελπίζω οτι θα μπορώ να το κάνω με Latex και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω Xelatex, αλλά στην ανάγκη και το Xelatex μου κάνει.

Έχω το Tex Live 2007 σε Linux.

Υ.Γ.: Και μια που είμαι στο θέμα, τα TTF fonts παράγουν λιγότερο ποιοτικά αποτελέσματα στην εκτύπωση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κείμενο που έχεις είναι για latex ή για xelatex; Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ τους: το μεν χρησιμοποιεί το babel, το δε απλά χειρίζεται απευθείας unicode, οπότε δεν παίζει το ίδιο κείμενο χωρίς τροποποιήσεις. Εκτός από το κείμενο, υπάρχουν διαφορές και στις γραμματοσειρές που χειρίζεται το καθένα: το latex παίζει (κυρίως) με Type1 γραμματοσειρές και όχι με truetype, ενώ το xelatex είναι φτιαγμένο για να παρέχει και υποστήριξη truetype/opentype.

Από 'κει και πέρα, έχουμε και λέμε:

• Η Linotype Palatino είναι εμπορική γραμματοσειρά και δεν ξέρω σε τι φορμά έρχεται.
  • Η Gentium είναι truetype only απ' ότι βλέπω, το οποίο σημαίνει ότι ρεαλιστικά μόνο με xelatex μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις
  • Το xelatex για να παίξει με Ελληνικά θέλει το πακέτο xgreek, το οποίο πρέπει να το εγκαταστήσεις με το χέρι γιατί δεν περιλαμβάνεται στο texlive 2007. Η δε διαδικασία για να το εγκαταστήσεις δεν είναι καθόλου εύκολη.

Τέλος, όχι, τα TTF παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με τα type1 στην εκτύπωση. Αυτά που είναι χάλια είναι τα bitmap fonts όταν έχουν χαμηλή ανάλυση.

Το έγραφο το έγραψα σε Latex, δηλάδη έτσι το έκανα compile μέχρι τώρα. Είναι έτοιμο, απλά σαν τελευταίο βήμα έχω να κάνω το styling των fonts. Χρησιμοποιώ Babel για Ελληνικά και κάθε φορά που ήθελα να αλάξω γλώσσα πάταγα:

>\selectlanguage{greek}
\selectlanguage{english}

Το encoding του source Latex αρχέιου μου είναι σε utf8 οπότε υποθέτω οτι μπορώ απλά να αφαιρέσω τα \selectlanguage από μέσα και θα μπορέσω να το κάνω compile σε XeLatex.

Όντως δεν έχω το xgreek αλλά έβαλα αυτό εδώ σε ένα αρχείο:

>\documentclass[a4paper,12pt]{article}

%\usepackage{fontspec} % necessary of XeTeX
%\usepackage{xunicode} % Unicode from accented glyphs
\usepackage{xltxtra}  % loads fixltx2e, etex, xunicode, fontspec

%\setmainfont[Mapping=TeX-text]{Times New Roman}
\setmainfont{Gentium}

\usepackage{graphicx}

\begin{document}

Text in English.\newline

Κείμενο στα Ελληνικά.

\end{document}

Και πάτησα xelatex arxeio.tex και το έκανε conver se PDF στο οποίο δεν βλέπω κάτι στραβό. Έχει κείμενο στα Ελληνικα και στα Αγγλικά. Μου διαφευγει κάτι;

Η Palatino Linotype μου ήρθε στην μνήμη από ένα παλιό readme των Kai's Power Tools :-P

Τι είναι ο αυτόματος συλαβισμός; Διορθωτής; Π.χ. όπως του KWord, ή του OO Writer;

Αυτό που με παρεξένεψε στην αρχή ήταν οτι δεν έιχα bold, αλλά μετά πρόσεξα οτι η Gentium δεν έχει ακόμα bold για τα Ελληνικα.

Πως μπορώ σε αυτό το δείγμα εγγράφου που έγραψα πιο πάνω να αλάξω ένα κομάτι κειμένου σε Computer Modern; Για μερικά πράγματα, την προτιμώ, φένεται πιο κλασσική :-P

Τι είναι ο αυτόματος συλαβισμός; Διορθωτής; Π.χ. όπως του KWord, ή του OO Writer;

Όχι, συλλαβισμός είναι το να σπάει αυτόματα τις λέξεις στη σωστή θέση (αγγλιστί hyphenation). Εκτός από το συλλαβισμό, το xgreek παρέχει και τα ελληνικά περιβάλλοντα για το \chapter, \section κλπ (δηλαδή το κείμενο θα λέει "Κεφάλαιο" όπου υπάρχει \chapter, και όχι «Chapter»).

Πως μπορώ σε αυτό το δείγμα εγγράφου που έγραψα πιο πάνω να αλάξω ένα κομάτι κειμένου σε Computer Modern; Για μερικά πράγματα, την προτιμώ, φένεται πιο κλασσική :-P

Πριν το κομμάτι του κειμένου που θες, απλά δίνεις

>
\setmainfont{Computer Modern}

Μεγάλη πρόοδος το xelatex πάντως :)

Όσον αφορά στις γραμματοσειρές, ωραίες γραμματοσειρές είναι και αυτές της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, ιδίως οι GFS Neohellenic και GFS Elpis, καθώς και η Kerkis του Πανεπιστημίου Aιγαίου.

Ωωω! Είναι υπέροχες! Και ελεύθερες! Βρήκα καη τις MgOpen. Super!

Απ'οτι βλέπω το να βάλεις TTF σε Latex δεν είναι αδύνατον, αλλά έχει μία κάποια διαδικασία.

Είχα ένα πρόβλημα με το:

>\setmainfont{Computer Modern}

διότι μου δίνει:

>! Font \zf@basefont="Computer Modern" at 14.4pt not loadable: Metric (TFM) file
or installed font not found.
\zf@fontspec ...ntname \zf@suffix " at \f@size pt 
                                                 \unless \ifzf@icu \zf@set@@@@
l.199 ^^I^^I^^I\setmainfont{Computer Modern}

Έχω την απορία γιατί δεν μπορεί να βρει την Computer Modern, αλλά πλέον δεν με νοιάζει πολύ. Η MgOpenCanonika μοιάζει αρκετά στην Times New Roman και η GFS Didot στην Computer Modern.

Καταλαβαίνω πως το \fontspec είναι του πακέτου fontspec αλλά εκτώς από αυτό, ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο;

>\setmainfont{MgOpenCanonica}
\fontspec{MgOpenCanonica}

Χμμ... βλέπω πως το Xelatex σταματάει στις 8 εναλαγές (ή 16 αν μετρίσουμε την επαναφορά στην Gentium) γραμματοσειράς μέσα σε ένα έγγραφο:

>
\documentclass[12pt,oneside]{book}

\usepackage[a3paper,landscape]{geometry}  % vertical layout
\usepackage{fancyhdr}                     % I can change the headers
\usepackage{parcolumns}                   % independent columns
%\usepackage{fontspec}                    % I can change fonts
%\usepackage{xunicode}                    % Unicode from accented glyphs
\usepackage{xltxtra}                      % loads fixltx2e, etex, xunicode, fontspec

\setmainfont[Mapping=tex-text]{Gentium}
\setlength{\parindent}{0cm}
\geometry{top=3cm,bottom=3cm,left=3cm,right=3cm,headheight=55pt}

% command for the great font touring :-P
% you can only test a maximum of 8 fonts inside the page, why?
\newcommand{\fonttest}[1]{ \fontspec{#1} Δοκιμαστικό κείμενο με την γραμματοσειρά #1. Τι άλλο θα ήθελες να γράψω;\newline Testing text with font #1. What else would you like me to write?  \fontspec{Gentium} \newline\newline }

\begin{document}

\fonttest{Gentium}
\fonttest{DejaVu Sans}
\fonttest{DejaVu Serif}
\fonttest{MgOpen Canonica}
\fonttest{MgOpen Cosmetica}
\fonttest{MgOpen Modata}
\fonttest{MgOpen Moderna}
\fonttest{Luxi Serif}

\fonttest{DejaVu Sans}

\end{document}

\fonttest{Luxi Sans}
\fonttest{Luxi Mono}
\fonttest{Liberation Serif}
\fonttest{Liberation Sans}
\fonttest{liberationMono}
\fonttest{Gentium}
\fonttest{GentiumAlt}
\fonttest{GFS Theokritos}
\fonttest{GFS Solomos}
\fonttest{GFS Porson}
\fonttest{GFS Olga}
\fonttest{GFS Neohellenic}
\fonttest{GFS Gazis}
\fonttest{GFS Elpis}
\fonttest{GFS DidotClassic}
\fonttest{GFS Didot}
% \fonttest{GFS Bodoni Classic}
\fonttest{GFS Bodoni}
\fonttest{GFS Baskerville}
\fonttest{GFS Artemisia}

θελω και γω latex στο linux μου. μπορειτε να μου πειτε τι να εγκαταστήσω; στα windows ειχα το mictex, και αργοτερα το protex, που λίγο πολύ τα είχε όλα μεσα.

βλεπω εγτατεστημένο το texlive-latex. editor μόνο μου λείπει;

ευχαριστω.

Εγώ γράφω με έναν text editor, π.χ. Gedit, Kate, Gvim. Μετά τρέχω ενα

>latex file.tex

και μου δίνει το αρχείο DVI.

Για το Xelatex, τρέχω:

>xelatex file.tex

και μου δίνει ένα PDF.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...